Машина за хляб-30 част

  • 67 622
  • 749
  •   1
Отговори
# 510
  • София
  • Мнения: 1 230
Ами затова писах
Цитат
Естествено, че в случая поговорката че ако искаш нещо да ти е направено както трябва, направи си го сама, важи със пълна сила. 

И се притеснявах че няма да стане, добре че станаха и с грешното брашно.

А моите не станаха точно с това червено брашно  Cry няма да казвам какви нерви изхабих и накрая чак си поревах от яд.Никога не съм се проваляла така както на този великден.Добре ,че беше свекито да спасява пейзажа,тя винаги меси по повече,та имаше да раздавам и аз.  Embarassed

# 511
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 758
Правих хляб с готовата смес на София мел, не бухнаха и на вкус на нищо не приличаха хлябовете.
КОзунаци правих бързите  на Макс мама, но си втасаха в машината и после пак след сплитането, маята в млякото само в началото не чаках да шупне. Малко ги препекох, но бяха вкусни.

# 512
  • Мнения: 525
Здравейте!!!
Преди няколко дена се сдобих с тази хлебопекарна
http://www.rt2001.com/repository/images/Images-480-460--OW-6000max.jpg
Направих вече няколко проби - два вида бял хляб, един пълнозърнест, едни франзелки и два козунака.
Всичко ми се получи много добре, забележки имам само за козунака.Като вид и конци се получи, вкуса също беше добре, но не мога да го нарека козуначен.Едната рецепта беше от книжката, а другата от форума.Ползвам програмата само за месене на тесто - започвам и като свърши първото месене нулирам и почвам пак, така още веднъж и като втаса вадя оформям, втасва пак и пека във фурната.Като задобрея ще пробвам да изпека в машината.
Ползвам брашно на Мелко и прясна мая.

# 513
  • Мнения: 321
Хич и не прави опити да печеш в машината. Истински козунак, а не сладък хляб става точно така- месене и първо втасване в машината и  второ втасване и печене във фурната.

# 514
  • Мнения: 0
 Моля за помощ!!!.Купихме хлебопекарна Аляска ВМ 2600. Но никъде не е упоменато колко време трае програмата. Например: програма 1 - основна, която е за бели и смесени хлябове, за колко часа ще сътвори вкусотията,та молбата ми е: ако някой ползва същата машина, моля да ми напише продължителността на 12 програми. Много ще ме улесни. Или ми напишете къде да търся. Благодаря!  newsm78

# 515
  • Мнения: 202
Привет момичета и момчета. newsm51
Продължавате да творите вкусни и красиви питки и козунаци.
Претушка чудесен козунак,локумки и кренвиршки
Стар прекрасна козуначена и цветна е масата ви
Катка великолепен ти е козунака
Бел много са красиви мъфините и пиленцата и питката
Вяра и козунаците и курабииките ти са прелестни
Кашарел питката и тутманика ти са майсторски
Петушка права е дъщеря ти направо си за щанд за закуски красиво
Дитсат зайчето,агънцето и кошничките ти са супер
Г-жа Стихиино направо си е класика
Ваня,Алтея честито и само вкусни и ароматни неща да приготвяте

Кашарел благодаря ти  newsm51за рецептата за козуначени кифлички.Много мекички и ароматни станаха.
Сега ги правих месени в машинката но без пълнеж само с портокалови корички,че от този Великден страшно много се подсладихме.



# 516
  • Мнения: 767
ММММММММММ, страхотни кифлички, Меганс! Къде мога да видя рецептата?

# 517
  • Мнения: 3 453
megans , много хубави са ти станали кифличките!  bouquetРадвам се че са ти харесали.И козунаците си правя по тази рецепта.Вече 4ти ден са все така пухкави и сочни.Въобще не изсъхнаха.

ММММММММММ, страхотни кифлички, Меганс! Къде мога да видя рецептата?

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24722.210
  Пост 223 ми е рецептата Peace

# 518
  • София
  • Мнения: 372
megans, много апетитни кифлички   bouquet

от мен козуначено руло с плънка от шоколад, бадеми и стафиди

# 519
  • Мнения: 293
Уау! Shocked addicted™ , изкара ми акъла с тази тава! smile3555 Не знам за другите , но мен ми изглежда огрооооомна  , още повече снимана на фона на тази маса  newsm78 Изглежда повече от страхотно , съвсем спокойно може да мине за реклама я на мая , я на козуначено брашно  smile3503 newsm10

# 520
  • Paris, France
  • Мнения: 17 394
Здравейте!!!

видях страхотни снимки в темата, а аз с прискърбие трябва да съобщя,че моите козунаци въобще не станаха. Също пробвах рецептата на Макс-мама + все инструкции,които докопах из темите и накрая така и не разбрах къде сбърках.
Първо имах проблем с машината, моята е Бифинет и май не съм виждала друг в тази тема да ползва същата. Или аз не открих опция или наистина няма такава да прескачаш между отделните действия като например да си пуснеш три пъти месене. Моята си кара наред, ако я изключа, после си продължава от където е спряла и не намерих начин да я накарам да продължи месенето. Друг проблем,който имах, е че не ми "втаса" маята предварително. Разсипах около 300мл мляко/на дози/ и няколко пакетчета мая в опити да я подготвя предварително и не стана. Свекърва ми казва" затопляш млякото, слагаш маята с малко брашно и малко захар и след няколко минути шупва, стават мехурчета".Да,ама не. Първо ползвах купешко прясно мляко в найлонов плик, свеки каза обаче че това не става. На следващия ден я накарах да ми прати домашно краве, и от него разсипах известно количество,пак не докарах работата.

Привет Амели,

Моята машина е Силвъркрест КН 1171 която е абсолютен еквивалент на Бифинет КХ 1171 и от която съм изключително доволна. Откакто я имам я ползувам всеки ден. Козунаците по рецепта на макс-мама станаха, мммм, не знам какво да кажа.... абе, толкова бързо се изядоха, че не можах да ги снимам. Правих ги с най-обикновено брашно тип 55, от това по 30ст. килото. Направих ги с четвърт пакет мая и оставих да втасват цяла нощ. Измесих 2 пъти на програма за месене от 15 мин и след това още веднъж сутринта преди да сложа една част в тава а другата направо в машината пекох. Ако ми кажеш кой модел е машината ти мога да ти кажа кои програми да ползуваш. Аз си я купих ей така, да видя дали ще я ползувам и вече не мога без нея  Laughing. Не може да нямаш програма само за месене или само месене и втасване. На моята машина 7ма програма е 15 мин месене без загряване а 6та е 1 час със затопляне и с 2 месения. Само кажи модела и ще ти кажа неа коя програма ще стане!

# 521
  • Мнения: 1 172
Благодаря много за отговорите и препоръките!
Една позната ми даде нейната домашна рецепта,по която е направила божествени козунаци,та в събота и неделя ще пробвам и стари, и нови рецепти.
Nevena, машината ми е на село при майка ми и в момента не мога да ти кажа точно какъв модел е, но не е КХ 1171. Буквите със сигурност са други, а в цифрите имаше 8. В понеделник ще ти пиша за модела и за описанието на програмите в упътването. Четох много детайлно,но наистина не видях самостоятелна програма месене. То при мен програмите са едно, а действията - месене, втасване, печене - са друго. Програмите мога да ги превключвам,но действията не мога - каквото си е зададено в една програма,това си кара и не мога да го прекъсвам, връщам назад или "превъртам" напред.Но нека говорим като се подготвя с реални данни.

# 522
  • Мнения: 525
Nevena Virolan какво е това брашно от 30 ст.?Много се учудих, защото не съм срещала на такава цена.

Amelly  дай насам рецептата за божествените козунаци, че и аз съм още на проби.Тук из форума прочетох, че козунака ставал на десетия опит, така че съм спокойна.

# 523
  • Мнения: 1 234
vanyia , аз всъщност получих желания козунак на третия опит  Wink, незнам дали има такава публикувана рецепта, но моята си я описах по стъпки, за да ми е лесно следващия път, рецептата е от майка ми, от старите тефтери, а снимката съм я пуснала по-нагоре. На вкус е страхотен, стана на конци. Ето я моята рецепта /правена е с Мулинекс OW5000, но печенето е във фурната/:
Продукти:
3 яйца
120 мл. прясно мляко
½ пакетче прясна мая /от 42 грама – т.е. около 20 грама /
1 ч.чаша захар – 160 грама
100 гр. свинска мас
50 мл. олио
2 щипки сол
500 гр. брашно
настъргана кора на 1 лимон
2 ванилии
стафиди по желание, орехи, канела, локум, мармалад

Прави се закваска от 1 яйце /затоплено/, прясното мляко/топло/, маята, 1 суп.лъжица захар и брашно колкото да стане като гъста боза. Поставя се на топло – фурната на 50 градуса – докато удвои обема си.
В пекарната на програма 1 се слагат – 1 яйце +1 белтък, захарта, закваската, солта, и пресятото брашно. Постепенно се слага затоплената свинска мас и олиото в процеса на цялото месене. Програма 1 – 5 мин - меси, 5 мин – почива, 15 мин - меси, и пак се пуска отначало програма 1 – 5 мин – меси, 5 мин – почива, 15 мин.- меси. При звуковия сигнал се слага настърганата кора от лимона и ванилията. Отново се пуска отначало програма 1 – 5 мин – меси, 5 мин – почива, 15 мин – меси, 15 мин – втасва. За четвърти път се пуска програма 1 – 5 мин – меси, 5 мин.-почива, 15 мин. – меси, 5 мин . – втасва. След това се вади от пекарната и се оформят фитили с намаслени ръце, които се усукват и се сплитат. По желание се слага вътре плънка – орехи, канела, локум, стафиди. Намазва се с останалия жълтък с няколко капки мляко, поръсва се със захар, и ако има филирани бадеми. Поставя се в затоплена на 50 градуса фурна да втасва окончателно, приблизително час. След втасването, фурната се усилва на 160 градуса и започва печенето, отдолу във фурната може да се сложи купичка с вода за да не стане сух козунака. Приблизително се изпича за около 50 мин., за да не загори, се слага отгоре хартия. Завива се с кърпи поне за час- два.

# 524
  • Мнения: 573
Аз също се сдобих с  Бифинет КХ 1171 преди 2 седмици. Малко останах разочарована от рецептите. Вчера направих един френски хляб, 1 кг. и след второто втасване надникнах да ви видя какво става. За мое учудване тестото беше опряло в стъклото и се наложи да го извадя и разделя на 2. Половината опекох във фурната, а другата част в машината. Наложи да втаса още веднъж, но пък резултата беше вкусен. Дори се пробвах с козунака на Макс-мама, който изпекох във фурната и на вид стана страхотен, но за съжаление теклив. Май трябваше да направя два малки и да печа на по-слаба фурна. Нищо де, следващият път. От машинката на този етап нямам оплаквания, надявам се все така да я караме.

Amelly, моята може да прекъсва програмите, но за съжаление не превърта също, има и програма само за месене. Явно става въпрос за друг модел, защото доколкото разбрах КХ 1171 е сравнително нов. В книжката пише също, че за предпочитане е ползването на суха мая, която не се разтваря предварително. Вчерашният ми хляб например беше с купешко мляко и суха мая и както споменах по горе не се побра в контейнера. Явно маята не ти е била читава, дори и само с вода е трябвало да шупне за 10-15 минути.

Общи условия

Активация на акаунт