КОЗУНАЦИ - 2 тема

  • 84 776
  • 805
  •   2
Отговори
# 165
  • Варна
  • Мнения: 208
Здравейте  Hug

Ето резултатите след вчерашните ми опити, благодарение на max-mama и други членове на форума   bouquet
Само да спомена, че първо тестото се беше получило рядко, после пуснах програма месене посредата на втасването, за капак при плетенето забравих да сложа стафидите, затова днес пак ще се пробва. Едва спасих тестото, но резултата е много добър - то сладост, конци  Crazy Единствено, ако не бях пускала повторно месене щяха да станат още по-пухкави, но ... като за първи опит и на това съм доволна.  Mr. Green Според мъжете - до Великден всеки ден по два трябва да се месят  Grinning

Този е печен в хлебопекарната - с мармалад и орехчета - сплетох го, затова е такъв мизерен  Grinning

   

Този е печен във фурната - с локум и стафиди отгоре
   

# 166
  • Мнения: 12 379
Никой не ми отговори.. Sad Затова си позволявам отново да поискам съвет. Hug

Виж кифличките на пеп-4о, и солени и сладки са чудесни и не съхнат, поне на втория и третия ден.

Ето ги и моите кифлички по нейната рецепта!

Правила съм многократно кифличките на пеп-4о и наистина са прекрасни, но сега ми се иска  да са си истински козуначени! Wink Благодаря все пак, ще мисля нещо.. Hug

Виждам и днес денят започва с красоти! Браво Valenciq!

# 167
  • Мнения: 700
 Ще ви следя с интерес и тази година, но сега ще ползвам машината за хляб, защото няма да има много свободно време да се вихря.

# 168
  • София
  • Мнения: 8 495
Аз тази седмица малко по-рядко ще влизам в темата, затова от сега да ви пожелая успешни козуначени изкушения.

Ще меся козунаците чак в събота следобяд, така че до тогава има много време. Преди това обаче на Велики четвъртък ме чака содената питка (най-любимото ми нещо сред тестените изделия).

# 169
  • Мнения: 2 783
Колко пъти преглътнах, докато четях темата... Mr. Green Страхотни сте, браво  bouquet

Днес и аз реших да направя един козунак - за първи път ми е  Blush Тестото ми вече втасва.Правя го по рецептата на Венета и спазих всичко, описано от нея.Сега обаче се замислих дали захарта няма да е малко newsm78 Сладък ли става?Кажете "Да!", моля ви  Confused  Laughing

# 170
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Днес и аз реших да направя един козунак - за първи път ми е  Blush Тестото ми вече втасва.Правя го по рецептата на Венета и спазих всичко, описано от нея.Сега обаче се замислих дали захарта няма да е малко newsm78 Сладък ли става?Кажете "Да!", моля ви  Confused  Laughing

Краси`, ако мислиш, че няма да ти е сладко, можеш да прибавиш сладка плънка. Например аз вчера прибавих като плънка сладко от смокини и това съм го показала в рецептата на снимка. Доколкото зная, има разлика в сладостта на захарта в Австрия и тази от БГ затова аз винаги прибавям по-малко захар. Но щом сега втасва тестото ти, като го оформяш му прибави сладка плънка и се надявам, да се получи достатъчно сладко.



Последна редакция: пн, 29 мар 2010, 13:47 от Venetta

# 171
  • Мнения: 2 783
Днес и аз реших да направя един козунак - за първи път ми е  Blush Тестото ми вече втасва.Правя го по рецептата на Венета и спазих всичко, описано от нея.Сега обаче се замислих дали захарта няма да е малко newsm78 Сладък ли става?Кажете "Да!", моля ви  Confused  Laughing

Краси`, ако мислиш, че няма да ти е сладко, можеш да прибавиш сладка плънка. Например аз вчера прибавих като плънка сладко от смокини и това съм го показала в рецептата на снимка. Доколкото зная, има разлика в сладостта на захарта в Австрия и тази от БГ затова аз винаги прибавям по-малко захар. Но щом сега втасва тестото ти, като го оформяш му прибави сладка плънка и се надявам, да се получи достатъчно сладко.





Благодаря за отговора Wink Този път ще го оставя така и ще видим как ще е на вкус.Ако не е достатъчно сладко, ще го направя отново, но ще сложа повечко захар Simple Smile

# 172
  • Мнения: 4
Направо ми потекоха лигите,много хубави козунаци сте направили  Heart Eyes и аз ще следя темата  Simple Smile

# 173
  • Ispania
  • Мнения: 4 527

Грамажа на живата мая разделяш на три и получаваш грамажа на сухата мая. Една чаена лъжичка суха мая е малко над 3 грама.
Пак да попитам,на колко грама се равнява едно куб4е жива мая?Нямам представа колко 4.л. е една жива мая Embarassed

# 174
  • Мнения: 310
 
 Е е е ... гледах гледах козунаци и не се издържа на тези гледки та и аз взех че направих
 Ето и моя козунак по рецепта на Иван Звездев.

# 175
  • Мнения: 1 440

Грамажа на живата мая разделяш на три и получаваш грамажа на сухата мая. Една чаена лъжичка суха мая е малко над 3 грама.
Пак да попитам,на колко грама се равнява едно куб4е жива мая?Нямам представа колко 4.л. е една жива мая Embarassed

Едно кубче жива мая е 42 гр. Peace

По принцип не работя със суха мая, но от написаното сметките ми показват, че едно кубче живя мая = 4 ч.л. суха

# 176
  • Мнения: 3
 Не издържах и днес направих пробно козунак .Ето моята рецепта.
Козунак

1ч.ч-пр.мляко
1ч.ч.-захар
1пак.мая
150гр.-масло+100мл.олио
5-яйца
1ч.л.-сол
1кг.брашно
лимонова кора,стафиди,ванилия,локум
1 жълтък-за намазване

Всички продукти да са топли и в стаята да е топло.

Маята се разтваря в затопленото мляко заедно с 3с.л.захар и 3с.л.брашно.Оставя се да утрои обема си.

Чаената чаша захар се разтваря с половин ч.ч. гореща вода.

Яйцата се разбиват с миксер.Към тях се прибавя поохладения захарен сироп и ванилии,лимоновите корички.

Замесва се с брашното ,яйчената смес и сместа с маята тесто.Като постепенно се прибавя на порции 2/3 от разтопената мазнина/масло+олиото/

Тестото да е средно меко и да не лепи по ръцете.Прехвърля се върху плот и се доизмесва,като ръцете се топят в останалата мазнина .

Оставя се да втасва./Използвам фурната за втасването-на 50гр/

От това количество излизат два големи козунака.

После се сплитат козунаците и пак втасват.

Мажат се с разбит жълтък+1с.л. олио и се поръсват със захар ,бадеми и т.н.

Пече се 10-мин. на долен реотан на 180гр.После се включва и горен /на вентилатор пекох/

Рецептата е сполучлива ,а и да допълня ,че ползвах брашно за козунаци.


Последна редакция: пн, 29 мар 2010, 19:06 от esen

# 177
  • Bulgaria-Italia
  • Мнения: 218
да  представя и тук  „Моят козунак“ на Венета  bowuu  Моля ,правете се,че не виждате че е позагорял леко ,но докато се печеше се хванах да чистя риба иии ......  ooooh!,Но иначе мога да кажа,че рецептата е супер .много бърза и лесна.Получи се тесто с невероятна консистенция ,втаса сравнително бързо за козуначено тесто  , много лесно се работи с тестото .Оформях го с голяма лекота ,накъдето го опънех на там си седеше .аз го правих с локум и настъргах кората на два лимона ,невероятно вкусен е  Peace
Не се получиха така желаните конци ,но.... следващият път след оформянето ще го оставя да втасва малко повече ,и докато пека....никаква риба ,или каквато и да било работа  Naughty

Горещо препоръчвам за начинаещи  Peace

Венета,и тук да благодаря за споделената невероятна рецепта  newsm51










# 178
  • Мнения: 2 783
И моят козунак по рецептата на Венета е готов.На външен вид стана страхотен.На вкус също не е никак лош, но другия път ще сложа мааалко повечко захар, защото, както очаквах, не ни беше достатъчно сладък.
Благодаря за рецептата  bouquet

Снимките ще ги кача малко по-късно Simple Smile

# 179
  • Асеновград-Стара Загора-Шумен
  • Мнения: 512
Точно в рецептата за козунака на Венета е дадено    1 пак. +  1 непълна мерителна лъжичка от 2,5 мл суха мая . Как да разбера колко грамово е пакет4ето което използва тук?
Тази вечер мисля да го правя и ако има нещо което трябва да знам моля казвайте докато е време, че после да не се излагам пред домашните. LaughingНе че ще остане де...

Общи условия

Активация на акаунт