Кой съм аз?

• 25 534
  • 658
  •   1
Отговори
# 210
Страхът е само спирачка, не го виждам по друг начин аз, кара те да си затваряш очите за истината, такава каквато я усещаш с душата си. Не че съм се освободила от всичките си страхове, но и малкото, които съм изхвърлила от себе си, автоматично са отворили очите ми за простотата и единственият път  -  същината на  живота ... и хилядите грешни посоки, които спирачките пораждат. Освобождавайки се от тях набирам неподозирани сили.

П.П. Аниш, сега прочетох постинга ти. Преживяла съм го вече.... това с решенията. Не деля решенията си на верни и грешни. Важното е, аз да го взема, аз да стигна до него.Към това се стремя.  Никой не е щастлив ако е поставен в ситуация да налага решение или да го взема под чужд натиск, желание и т.н. Нито налагащият получава, нито другият. Дано повече хора го осъзнаят.  Hug

Последна редакция: ср, 14 апр 2010, 21:21 от luna

# 211
Да открия "коя съм" пред самата себе си, беше дълъг и много болезнен процес. Все още се боря с демоните, де. Но не се предавам Grinning

# 212
luna, напълно споделям мнението ти! Трудно се изхвърля от себе си страх, но пък е толкова хубаво, когато бъде изхвърлян! А и забелязвам, че с напредване на възрастта, поне при жените (нямам наблюдение върху страха при мъжете) страховете и фобиите започват да растат по численост. ...Бях чела, че един от начините за справяне със страха е да го видиш колко е смешен (в тетрадката с упражнения по Кехоу). Но и това не помага за всеки страх. Неприятното е и друго - че един страх се заменя с друг и докато няма наблюдение, намерение и воля - само си растат. Като малка примерно се страхувах от хлебарки и стоножки  Laughing  Сега страховете ми са съвсем други, но пак ги има някъде вътре - спящи, дебнещи  Sunglasses
Но не винаги се усещат. Не става въпрос за ситуациите, а за състоянието на психиката, или погледнато от друг ъгъл - нивото на хармония, на вътрешен енергиен заряд. Страховете се "обаждат" най-често, когато има дисбаланс на емоциите, когато има съмнения в своите възможности, в себе си. Т.е. има периоди, в които страховете се усещат с пълна сила и други, в които сякаш ги няма в нас.  Wink

Smartie, и аз все още се боря с демоните  Wink

# 213
Това "когато човек е готов Бог го намира" не ми харесва изобщо  Shocked

# 214
Нарфи, ако човек не е готов, каквото и да му се навира пред очите, той няма да го види.
Човек вижда само това, което иска да види, чувства само това, което иска да почувства и мислите му вървят натам, накъдето той ги насочи.

# 215
Нарфи, ако човек не е готов, каквото и да му се навира пред очите, той няма да го види.
Човек вижда само това, което иска да види, чувства само това, което иска да почувства и мислите му вървят натам, накъдето той ги насочи.
Значи всичко се базира на самоманипулацията и слабия разум ?

# 216

Нарф, това не е самоманипулация и слаб разум, а собствен избор. Ти избираш дали да си нещастна и по цял ден да се вайкаш за несгодите в живота си... или да се радваш на всяко нещо, което те прави щастлива. (посочих само един пример, но се отнася за всичко)

# 217

Един ученик попитал своя наставник-суфий:
-Учителю, какво би казал, ако узнаеш за моето падение?
-Стани!
-А следващия път?
-Стани!
-И колко може да продължава това, непрекъснато да падаш и да ставаш?
-Падай и ставай, докато си жив! Този, който падне и не успее да стане, е мъртъв!

http://prit4ite.blogspot.com/2009/09/blog-post_4794.html

# 218
  • Русе
  В духа на притчата на Тони, мога да отбележа, че съм много слаб ученик.
Едни и същи грешки, повтярам и все повтарям.
Но като, че ли се отървах почти от едно нещо - Колебанието. но за да няма Колебание - трябва да има Позиция. Избор. Както се пееше в една песен на Ищар, която ни пусна Passi , няма къде да се отстъпва. Отстъпваш ли, излизаш от себе си, после пак трябва да се търсиш  Simple Smile
   повлияна съм от грижи в момента. На бой ме избива

# 219

Нарф, това не е самоманипулация и слаб разум, а собствен избор. Ти избираш дали да си нещастна и по цял ден да се вайкаш за несгодите в живота си... или да се радваш на всяко нещо, което те прави щастлива. (посочих само един пример, но се отнася за всичко)
tonimar, изчаках да се включиш и да го кажеш по-добре от мен самата.  Hug
A m b e r , да ти се тръснат грижите от плещите!
Аз съм доволна, че съм ученик. Приятно ми е даже, да откривам и преоткривам едно и също, но винаги дообогатено с нов нюанс.
Сетих се за нещо, но не ми идват думите да го обясня....зтова ще попитам за да прочета и вашето мнение...: Thinking Каква е разликата между един човек, търсещ упорито отговор на даден въпрос и човек, който има въпрос, но не търси отговора трескаво!?

# 220
  • Русе
 luna , забелязала съм,  че когато упорито търся отговор или решение на дадена задача, работя неуморно и трескаво, обикновено се замотавам много и отговор не намирам. Ако обаче, след известни безплодни търсения, оставя въпроса, и се огледам наоколо, поживая малко и пак се върна на въпроса, отговора си излиза почти веднага.

Narf, ако знаеш колко време ги търсих тези със силния разум,да ми отговорят на въпросите, ама така и не ги намерих.   Laughing

# 221
Да и това съм открила за себе си.
и за да не си забравя мисълта си я написах предварително...  Crazy : Първият се главоблъска и не намира отговор или намира, но такъв, който не го удовлетворява напълно, а вторият – при него отговорът идва толкова естествено и лесно, изниква от небитието все едно. Вълнува те нещо, хоп срещаш човек, който ти дава отговора, без да си го питал дори…. Но не си натоварен с разпилени мисли и го хващаш на мига отговора, усещаш го, знаеш го, припознаваш го за своя отговор на мига. Отговорът може и да ти изкристализира ей така от нищото, докато блееш нейде... Говоря от собствен опит. Когато не се разпилявам да търся отговори във вси посоки, а се оставя на тишината в главата /образно казано/, той идва съвсем лесно, и неоспорим.

# 222
Здравия разум ми казва, че Слънцето се движи по небосклона. Това виждам.
Обаче знам, че всъщност Земята се върти... Скоро писах стихче по този повод Wink
Поздрави
  bouquet

# 223
Здравия разум ми казва, че Слънцето се движи по небосклона. Това виждам.
Както и че звездите изчезват на някъде през деня...  Joy

Ей, не бях се замисляла как може да ни подвежда "трезвият разум" или "трезвата преценка"

# 224
Аз нямам определение за трезв разум или трезва преценка. Какво е това?  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт