Пролетно-лятна финландска 21-ва тема

• 38 477
  • 731
  •   1
Отговори
# 30

Абе, аз влязох да задам един супер тъп въпрос - в какво да пека тоя козунак?

Оплети тестото на плитка и го опечи във формата за кекс  Peace

Това mämmi хич не ми хареса на мен и мисля да не повторя !

Марги, амонячната сода си е сода бикарбонат т.е. хлябната сода  Peace Вече са те упътили от къде да си я купиш!

И аз съм от цветеубийците  Embarassed

# 31
Неее. StopМамаСеви лъжеш се.
Сода бикарбонат(сода за хляб)...Ruokasoda е едно,

а амонячната сода малко по..друго на едно и също производно:карбонат.
Aмонячната сода е (ammonium carbonate)
А хлебната е  ( sodium bicarbonate)...значи  би доизчакана реакцията .. NaughtyСлед като отровния диоксид се е изпарил ,остават водата и амоняка..
Например бакпулверът (Leivinjauhe) много се използва тук при правенето на сладкиши.Бакпулвера е смес от  (sodium bicarbonate, NaHCO3), cream of tartar (potassium bitartrate, C4H5KO6), and cornstarch. (A base, an acid, and a filler respectively.),
Те например използват ванилията не като нас,на прахче,а като ванилова захар или на стръкове/пръчки
За хляб и солени теста се използва хлебна сода или мая(hiiva)
Ето един полезен сайт:http://www.meira.fi/maustaminen/mausteet/perusmausteet/

# 32
Пчели, ти каква специалност си завършила в университето? Така умело боравиш с  термини от химията,че ме уплаши. Много ме впечатли, честно  Peace

Мимота, нямаш ли комплект от тави към печката си? Обикновено всяка печка върви с комплет разлати тави за печка, които можеш да поставяш на различните нива във фурната. Слагаш върху тавичката от това фолио за печене и готово. Чакаме после и снимки  Grinning

# 33
Благодаря Пчели, права си  Embarassed   Аз защото не открих амонячна сода и слагам хлябна за това се заплетах! Амонячната се слага за да не станат твърди на другият ден курабийките, но за съжаление не открих тук , когато правих  курабийки !

# 34

Лек ден на всички!

# 35
Абе за това те съветвам(ако искаш де),сложи малко бакпулвер и готово.
А,чакай да сложа кафеварката...че гледам никой не се е сетил още.

# 36
Ее,в едно и също време сме писали..

# 37
Здравейте момичета  Hug

Днес е Разпети петък и по нашия край в БГ днес се купуват бърдучета за здраве.
Мама Севи, аз също се чудих за формата за кекс, обаче е твърде малка тази, която имам.
Рали, имам тия разлати тави, ама се опасявам дали и козунака ми няма да стане разлат  Joy Ще ви пратя снимка на "творението" си. Може би никъде няма да видите подобно нещо, а и да видим изобщо дали ще го познаете.  hahaha

Пчели, добавих си този наистина много полезен линк. Благодаря   bouquet

Благодаря и за кафенцата  Hug

Пожелавам ви много добро настроение и топло и слънчево време

# 38
Здравейте момичета,

Аз съм се строила с бонбони, шоколадови яйца и чакам да дойдат троловете или вещици ли са ... още не съм ги видяла  newsm78 и да ми рецитират:
virvon varvon tuoreks terveeks tulevaks vuodeks vitsa sulle palkka mulle!  Joy
Дори съм се пременила като за гости  Flutter

Остава накрая никой да не се появи и  smile3511

В момента меся и козунака Wink

Пожелавам ви весели празници!   bouquet

# 39
Добро утро снежинчета   bouquet

Мимотче Hug мерси за кафенцето  Hug

Весели празници  bouquet

# 40
Здравейте в този слънчев априлски ден!   bouquet
Мимота, успех с козунака, после да кажеш дали е станал  Hug
Дънди, много красива роза-сърце   bouquet
Момичета, тук е невероятно хубаво времето днес и понеже има навика да се мени през 2 часа, ще излезем на разходка преди да е завалял сняг следобед  Laughing
Хубав ден   bouquet

# 41
Да ви кажа, че съседските деца се престрашиха да дойдат  Crazy Опасявах се, че като ме знаят, че съм чужденка и ще ме подминат, сега почнах да се притеснявам дали ще ми стигнат яйцата до края на деня, че то много деца било, много нещо  Joy

Много са сладки и подаряват по една клонка с пера и играчки по нея.  Flutter

Щастлива, омесих козунака и в момента втасва, по инструкция тестото трябваше да придобие някакви мехури, аз нещо не ги видях, ама ме заболяха вече ръцете от месене, че го удрях и 100 пъти в масата ... стига му толкова. След 2 часа пак  Crazy

# 42
Малкия тоя път е много болен. ooooh!Варицела...
Избил се е целия.Вчера се появиха първите пъпки и температурата,а днес е като пантера.
Аз като бях болна,чудно не се разболя,а сега от детската градина  прихванал от някакво друго дете.. Thinking
Сега Великден ...у дома ...и така 10 дни най..малко.. #Cussing out

# 43
Неприятно, че точно на Великден се е разболял, но пък е много добре, че ще я изкара като малък, защото възрастните я карат по-тежко  Peace

# 44
  • Финландия
Здравейте,момичета!

Боядисахте ли яйцата? Аз боядисах само двайсетина. Такива красиви цветове бяха боите, че даже не исках да им слагам картинки. Варих ги по рецептата от вчерашното предаване по ЛИВ-канала. Резултат-ot 20 яйца- нито едно счупено,иили пукнато.

Няма да правя козунак. Направих един сладкиш с манго и passion. Комичното е, че го видях някъде, но не запомних добре рецептата. Правих го по спомени- дано стане...Сега е в хладилника- да се стегне плънката-парфе. И утре подминавам агнешкото- никoй не го уважава- слагам телешко, пуешко и едни картофки със сметана. За предястие- салата от раци, зелена с жълти доматчета (тематично) и съм забъркала сега салата от нахут (много я обичам тази салатка).  Ще видим утре как ще се чудят финландците на боядисаните яйца (както всяка година,де).

Мимотка, защо сега идват "малките вещици"? При нас бяха миналата неделя (ама моите приятели-съседските деца не бяха вещици, а се бяха дегизитрали като Lord Веидър оt "Между3ве3дни войни").

Общи условия

Активация на акаунт