Детегледачките

• 10 877
  • 227
  •   1
Отговори
# 60
Е, как -ОК, ако финансово има Кой.Ще водиш и прибираш без да бягаш от работа.
Специално по темата за правенето на сметка-направила съм.Голямата ми "струва"  около 500 лв, малката-наполовина, но е яслена още.Грубо 700.По мое време майчинството бе 180-240. Mr. Green StopКак е в Щатите-ми е през онази, щото аз съм тук, навремето ми удариха черен печат и така... Crazy
И аз не съм Реализирана и Бизнес-дама.Просто няма кой да ме хрантути.И ме понамързява, ма избор-няма. Laughing

# 61

Уау! Мноо бре, по-скромно.  Mr. Green шегув

Пенелопо, ти работиш, но успяваш да изкараш пари и да си покриваш масрафите, аз ако работя това което работех преди майчинството, не съм сигурна дали ще ми останат и 100 лв накрая, макар, че не ползвам транспорт до работа,.  Mr. Green Аз като кажа нереализирана, имам в предвид буквално. Всяка работа, от която остава доход си заслужава. И в днешно време трябва да се работи, особено при наличие на деца.
Споменатата от теб сума малко ме втресе, май е време да преодолея 10те % мързел и да поразровя в джобс.бг. Иначе имам самочувствие, мисля си, че едва ли не не съм пуснала св не съм си намерила работа  Shocked /въз основа на кое не знам/.

# 62
  • София
Xfinity - ти от колко години живееш в щатите Wink
Защото според мен там е много, много различно и няма как да си сравниш живота в БГ такъв...
Като почнем от финансово и като стигнем до това, че в някои щати дори е странно ако жената вместо да си гледа децата(и то повече от 2 задължително) ходи на работа....
Измислено е и със системата за домашно училище....
И един човек със средна заплата спокойно може да си издържа семейството, без да се налага да работят и двамата и то по много часове на ден.
И какво искаш да кажеш с това да са мислили преди да раждат деца....дай в БГ 2/3 от населението да нямат деца, защото тук  се взимат безобразно малки заплати и често се поставя ултиматома от работодателя, че трябва да се върне на работа след 6 месеца или година иначе си губи работата....

Странна логика.

# 63
Верж, дяцата освен хранЪ, ходят по занимания тип-спорт. LaughingИ да съм вкъщи-пак си трябва пара, не е безплатно ходенето някъде.Клуб, спорт, РД на другарче, курс по нещо си-всичко е с пари.Това е изпилен вариант.Само за плуването на голямата са 200лв, а за транспортни разходи да не споменавам.

# 64
Верж, дяцата освен хранЪ, ходят по занимания тип-спорт. LaughingИ да съм вкъщи-пак си трябва пара, не е безплатно ходенето някъде.Клуб, спорт, РД на другарче, курс по нещо си-всичко е с пари.Това е изпилен вариант.Само за плуването на голямата са 200лв, а за транспортни разходи да не споменавам.

О, съгласна съм, изобщо не съм от майките, които гледат само да са им нахранени децата. В никакъв случай.  Naughty
Моя Иван в момента ходи на спорт и на английски, едното ми е 12лв на месец, другото 15 лв на месец /ако изпусне урок съответно не го плащам/. Домошар е, не обича много масовите прояви, и рядко иска нещо, което струва над 5 лв.
Но това в детскоградинска възраст. Аз все си мислех, че после става по-лесно, ама май съм далеч от истината.

П.П. Моята майка никога не е работила, аз обаче не съм ходила на нищо извънкласно /не заради пари/, а защото нямах желание, малко тип мърда си падах. Но в училище много учех, отличничка бях, и стана човек от мен. Затова казвам, че май не е нужно да се прекалява с извънкласните, един спорт и език и ми се струва достатъчно.  Thinking

# 65
Ми, с нищо не прекалявам.Един спорт.Карта-69 лв.Транспорт-бях го смятала и с Градски Тр. и с колата, плюс екип.
Само за справка също-ако се наложи да работя на по-отдалечено място-разхода за транспорт ще е уникално висок.Един резервоар ми е 100лв на колата.Я мацката в Щатите да каже колко е.Ама то колата ми трябва не защото мен ме мързи да ходя, а защото чисто физически в СФ е невъзможно да си разведа децата където е нужно-дори да не работех.Ако там с помощи можеш бензин да си сипеш-то тук-не...Голямата е на 7 вече и трябва да дупчи билет.Принципно тук сме евтини, ама много, въобще не иде реч мързи ли ме, не ме ли- с една заплата ще стане издръжка , ама Нормална заплата.Колегите на съпруга ми работшт за от 3 до 15 пъти повече пари, същата работа, кошто и той.Само дето той е базиран тук, пък те са си там. Whistling TiredИ от Там е много лесно някак да се съди и заклеймява, че и акъл да си правиш Сметка да се дава.

# 66
Аз все си мислех, че после става по-лесно, ама май съм далеч от истината.

От една страна става по леко, но от друга натежава доста. Колкото и да са големи децата, колкото и да са самостоятелни и справящи се, разумни, добри ........ ти винаги си майка, а те деца и никога няма да престанеш да мислиш, да се притесняваш, дори тревожиш, а тези чувства нарастват с възрастта.

# 67
И сега въпросът на темата: Как бихте се чувствали вие, ако останете вкъщи да си гледате децата до 14 годишна възраст, която е и официалната възраст след навършването на която, те могат да бъдат оставяни вкъщи сами?

Напълно нормално бих се чувствала. Много ясно, че ако няма баба ( родна ) , която да помага, ще си го гледам аз, вместо да го давам на платени непознати детегледачки до момента в който сама реша, че мога да му имам доверие да седи сам в къщи и да се справя с ученето.
Сега е на 6 и съм с него. Не мога да предвидя точно колко време още ще е така, но поне 2 - 3 години със сигурност.

# 68
Има си хора, които просто не могат да издържат дълго време в майчинство. По-добре да тръгнат на работа и да поверят детето нанякой, който ще се грижи с желание, отколкото да се измъчват взаимно. Никой не е виновен, че е устроен така.

...

Колкото до необходимостта от почивка на родителите, това е нещо абсолютно задължително. В нормални социални страни, такъв вид помощ и отмяна се предлага от социални центрове безплатно. Непочинал и психически изтормозен родител не може да е пълноценен и да си изпълнява  добре ролята и задълженията.

Така е. Но родителите са двама все пак. Все ще намерят акъл да съчетаят нещата.

Не гледам на детегледачките като задължителна необходимост. Ако родителите работят - да. Но, ако имат възможност (и желание) единият да остане вкъщи - не.
Изтормозени психически и непочинали има всякакви, включително работещи, без деца, както и обратното.

# 69
Ми, с нищо не прекалявам.Един спорт.Карта-69 лв.Транспорт-бях го смятала и с Градски Тр. и с колата, плюс екип.
Само за справка също-ако се наложи да работя на по-отдалечено място-разхода за транспорт ще е уникално висок.Един резервоар ми е 100лв на колата.Я мацката в Щатите да каже колко е.Ама то колата ми трябва не защото мен ме мързи да ходя, а защото чисто физически в СФ е невъзможно да си разведа децата където е нужно-дори да не работех.Ако там с помощи можеш бензин да си сипеш-то тук-не...Голямата е на 7 вече и трябва да дупчи билет.Принципно тук сме евтини, ама много, въобще не иде реч мързи ли ме, не ме ли- с една заплата ще стане издръжка , ама Нормална заплата.Колегите на съпруга ми работшт за от 3 до 15 пъти повече пари, същата работа, кошто и той.Само дето той е базиран тук, пък те са си там. Whistling TiredИ от Там е много лесно някак да се съди и заклеймява, че и акъл да си правиш Сметка да се дава.
Лек офтопик, но със съпруга ми изчислявахме, че му е по изгодно да е с тукашната заплата, а фирмата да му поема наема в чужбина, отколкото с тамошна заплата, но сам да си плаща наема. Механичните сравнения на заплати не са добри.

Иначе по темата, аз съм от майките, които не са били притиснати от финансови нужди да се връщат на работа. Детето ми ходи на градина и съм изключително доволна, то също ходи с удоволствие. Ако не му понасяше Дг не знам какво бих правила, варианти не е като да няма. При всички положения имам нужда от себеизява и усъвършенстване. Детето смятам също има нужда да разширява света си, били чрез почасови занимания, участия в тренировки, детегледачки или друго.
Разбира се, аз съм средностатистическа, не съм някакъв гений, който си е самодостатъчен и светът започва и свършва с него. Иначе може би щях да разсъждавам като някои от пишещите тук  Wink

# 70
Рокси, именно, въобще не се наемам да сравнявам Тук и Там, защото....има разлика не в наша позла специално в нашия случай.Защо работя ли?Ами ето конкретен пример-при съкращението на съпруга ми миналата година, ако аз вече не работех и то на друга работа, не старата-щяхме да се окажем четиричленно семейство без лев доход.Това, че аз работя, макар не за милиони, допринася за това, Той да не издържа И мен.Аз да Отпадна като перо.Моята заплата да покрие моите разходи/щото и аз ям и се къпя/За да може той две деца спокойно да прати на плуване.Примерно само.Или да можем да заделяме, макар и по мъничко, за да посрещаме съкращенията, за да не живеем в неремонтиран дом откак е построен, за да не спят децата ни на наследствени легла.Това ние, пак като средностатистически без работа и двамата-няма как да постигнем, ако само единя работи.И пак за справка-когато раждах голямата сметката ми бе такава, че с едно майчинство не успях евтина количка да си купя.Най-евтината бе с 20 лв отгоре на майчинството ми. StopАко не бях работила, за да заделим -следващо дете нямаше да имаме.

# 71
Ако се чака все подходящия момент да имаме деца....той никога няма да дойде. Хубаво е да се раждат деца и е важно родителят да осигури добри условия за отглеждане. Разбира се, идеалният вариант е майката да го отглежда, но не винаги е възможно. Според ситуацията, финансовото състояние. И аз моето 3-то дете го дадох на ясли на 1 година и 2 месеца, но не смятам,че това ме прави лоша майка. Детето е добре, свикна, играе си, а мама трябва да работи, защото е лукс да отгледаш 3 деца в България.

# 72
Нямам нерви да изчета всички страници.

Само да си кажа мнението - според мен за едно дете (над 2-3 години) е по-добре да прекарва вечерите с щастлива и удовлетворена майка, отколкото със скучаеща домакиня.
Не говоря за жени, които се наслаждават на домакинството и се чувстват пълноценни и без да ходят на работа.
Но има различни хора, на някои жени не им е достатъчно да си седят вкъщи и да се грижат за къщата и децата. Има жени, които имат нужда да ходят на работа не само по финансови причини, но и за да се чувстват полезни. Това не ги прави по-лоши майки. Може би предават тази амбиция и на децата си, което също е плюс.
Не мога да съдя нито тези, които се връщат на работа, нито другите, които предпочитат да си останат вкъщи. Всеки има различни нужди. А за децата е най-добре да растат с родители, които се чувстват пълноценни.
А най-малко бих си позволила да съдя тези, които се връщат на "омразната си работа" по финансови причини - все пак и те го правят, за да осигурят по-висок стандарт на децата си (или в по-лошия случай -задоволяване на елементарни нужди...)  Peace

# 73
  • Варна
Зависи от разбиранията на майката. Има различни житейски философии. За някои най-доброто за детето е да попада в различни ситуации - било посещението на детска градина, било различни спортни, клубни занимания, било 2-3 часа с нарочен човек - възпитател, учител, детегледачка, било всичко заедно. Ако една майка вярва, че няколко часа с друг човек са полезни за развитието на детето й, какво й пречи и да вярва, че детето е животът й? Не говоря, разбира се, за непрекъснато отглеждане на детето от друг човек - баба, гледачка.
Аз съм убедена, че за децата ми е по-добре да ходят на детска градина, училище, да се занимават със спорт, да се обучават от друг човек, аз само да им помагам, да контролирам процеса. Убедена съм, че 2-3 часа седмично е добре за тях да общуват насаме с баба и дядо. Да имат спокойни родители, които понякога остават насаме един с друг за 1-2 дни, а децата са при баба/детегледачка. Щом вярвам, че това е по-добро за децата ми, отколкото да съм непрекъснато аз до тях, защо това да е в противоречие с твърдението, че живея за тях? Ако твърдях подобно нещо, де.
А освен това съм убедена (аз), че работеща майка е добър пример за моите две момичета. Следователно, ако не работя няма да правя най-доброто за тях, според моите разбирания.
Та понякога твърдението, че живееш за децата си и фактът, че ги поверяваш на детегледачка не са в противоречие.

# 74
  • София
Не съм чела всички страници, затова направо по темата Simple Smile
Има едно предаване (не знам по кое тв беше) май се казваше "Идеалната бавачка". Та гледах го няколко пъти и там майките бяха все с по 3-4 деца, изцяло посветени на тях. Е честно казано не искам да съм нито на тяхно място нито на мястото на децата им. Била съм 3 год. по майчинство с първото ми дете. През това време го записах на ясла, водих го за 2-3 часа. Като гледам как е пораснало сега не мисля, че съм го оскатила. Даже в първи клас учителката все се чудеше как винаги успява да се справи (малко отклонение - имат да носят капачки от бутилки за да правят нещо. Щерката е забравила да си донесе, затова без да реве и да се тръшка тихо и кротко в междучасието отива до барчето, купува две бутилки мин. вода, взима им капачките и си свършва работа). Против съм да ползвам услугите на баби и детегледачки, както и да ме държи за полата до пълнолетието си. Предпочитам детска градина, за да свикне на самостоятелност и да се справя само.
А за всякакви крайни мнения - ако трябва да съм "изцяло посветена" то тогава не бива да го отделям от мен и за минута - няма спорт, чужди езици, училище. Ама дали е най доброто  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт