Листопад (Yaprak dökümü) - ТЕМА 20

• 40 744
  • 726
  •   1
Отговори
# 510
записче и  аз следа  филма

# 511

Защото е по -лесно да бъдеш лош, безпринципен и материалист, а по-трудно да бъдеш добър и идеалист и да отстояваш принципите си. Но пък второто си заслужава си усилията въпреки борбата и изпитанията. Кой каквото си избере - ценностите на Ферхунде са тенекиени дрънкулки, животът й е лъжа и преструвка, никой не я обича. Ценностите на Али Ръза са от чисто злато, той е добър и почтен и всички го обичат и уважават - и семейството му, и съседите му.

Абсолютно съм съгласна със soya-fen!   bouquet
В затвора на Оуз не му е лесно, но толкова смешно ми стана, когато каза (тоя, който го тормози - забравих му името), че имало операция Октопод  hahaha Joy

# 512
  • Пловдив
А относно сериите - не се случи кой знае какво и сега ми е интересно дали съвсем скоро Неджля ще се върне. Не поиска този път от срам. А и също, приятлите на Оуз в затвора какво са намислили? Те ли изпратиха онези мунчовци там да нарежат тази Жулиде, но какво ли ще стане по нататък...   Thinking
Ето тук има отговорите на въпросите ти: Епизод 103 - очаквайте... Peace

ББ : Ферхунде отваря вратата, а не Лейля.
Има ли значение да издребняваш за такива подробности Naughty - ББ: плюс това когато Ферхунде отваря Лейля е до нея, така че обстоятелствата са пак същите Naughty
И ме съмнява толкова много неща да се случат за една серия, като знам как го режат, сигурно втората половина ще е в понеделник.[/b]
Всички действия, описани по-горе ще се случат още в първите 30 мин. на епизода довечера, така че ще има и още, неописани моменти Mr. Green

# 513
Аз пък мисля така-въобще не мисля,че ценностите на Ферхунде са тенекиени дрънкулки и тън мън другите работи. Ферхунде много е изстрадала в живота, справяла се е сама от малка, тя е видяла дори много повече от съвременният живот от Али Ръза и Хайрие.  И тук в този филм, не ни представят добрите морални ценности на Али Ръза  и лошите такива на Ферхунде-представят ни много по-сложни сюжети и преплитащи се характери-не можеш да кажеш кой е лош, кой добър, кой има морал, кой не. На мнение съм,че ценностите на Али Ръза нямат голяма стойност, щом децата му падат в тези капани-би следвало въобще да не попадат в тях, а да могат да си отварят очите преди това. Да, Ферхунде гледа основно парите-но това и качество е породено от мизерното и съществуване от малка-някой да се замисли върху това. Както и действията на Неджля и Лейля са породени пък от разбирането им за живота от малки-нещата са еднакви. И не мога да разбера как има хора, които толкова лесно, при толкова богат на характери филм, веднага разделят хората на добри с морал и лоши без морал-това за мен лично го могат само децата, не и възрастните хора. Не че искам да обидя някой тук,ама можем да поразсъждаваме малко повече върху филмовите характери, преди да ги разделим-хак-едните са такива-другите са такива.  ooooh! Защо Ферхунде да няма морал? Не се ли спира и тя често, не накланя ли глава, не се ли вижда,че и се иска да бъде от това семейство-но наистина те не я приемат-защо? Защото тя не влиза в ТЕХНИТЕ разбирания. Нищо,че жената се опита немалко пъти да помага, да гледа детето, да бъде съпричастна. Те са казали-Не, та не относно нея-ами и аз дa бях, и аз щях като нея да реагирам. Али Ръза ми хареса само в предната серия-отношението му към нея-когато я погали... Говори и винаги на "Вие"-какво е това отношение към човек от дома му-сякаш и показва,че тя никога няма да е част от този дом. Или "г-жо ферхунде"? Какво е това обръщение? Ами Ферхунде се разплака-да, малко и трябва топла ръка и рамо , на което да се опре, което не е имала никога май в живота си. Шефкет ми идва да го залюя всеки път като го гледам-какъв съпруг е, слуша само тати.Колко пъти Ферхунде го моли като човек да се изнесат? Абе въобще нямам думи.

Последна редакция: пт, 02 апр 2010, 13:39 от огнена стихия

# 514
  Да и какво като е имала тежко детство?! Това да си лош, отмъстителен и т.н. не зависи от детството, а от характера на човек (според мен). Да Ферхунде казва и вярни неща, но почти винаги жегва някой. Да истината боли казана право в очите, но тя не е тактична. И като цяло според мен има повече отрицателни черти. Ние много отдавна сме разбрали, че няма само отрицателни и положителни герои, затова и ни е интересно да си обсъждаме тук.

# 515
  • Kneja, Vratsa, Bulgaria
Ама те защото бяха"тактични" един към друг, скриваха си чувствата и бяха като коне с капаци за реалността  стигнаха до тук . Подкрепям напълно огнена стихия .  За А.Р. всичко е или черно или бяло, има или само добри хора или само лоши хора. Той по-скоро изгражда образа на вечния мъченик - виждате ли - той е добрият, постъпва винаги правилно и така е възпитал децата си и всички около него(които не мислят като него) са от лошите и искат да им навредят.
Явно не търпи противопоставяне, различно мнение от неговото, след като реагира снощи по този начин на отказа надъщеря му да се върне вкъщи.

# 516
  • ту тук, ту там
Аз пък мисля така-въобще не мисля,че ценностите на Ферхунде са тенекиени дрънкулки и тън мън другите работи. Ферхунде много е изстрадала в живота, справяла се е сама от малка, тя е видяла дори много повече от съвременният живот от Али Ръза и Хайрие.  И тук в този филм, не ни представят добрите морални ценности на Али Ръза  и лошите такива на Ферхунде-представят ни много по-сложни сюжети и преплитащи се характери-не можеш да кажеш кой е лош, кой добър, кой има морал, кой не. На мнение съм,че ценностите на Али Ръза нямат голяма стойност, щом децата му падат в тези капани-би следвало въобще да не попадат в тях, а да могат да си отварят очите преди това. Да, Ферхунде гледа основно парите-но това и качество е породено от мизерното и съществуване от малка-някой да се замисли върху това. Както и действията на Неджля и Лейля са породени пък от разбирането им за живота от малки-нещата са еднакви. И не мога да разбера как има хора, които толкова лесно, при толкова богат на характери филм, веднага разделят хората на добри с морал и лоши без морал-това за мен лично го могат само децата, не и възрастните хора. Не че искам да обидя някой тук,ама можем да поразсъждаваме малко повече върху филмовите характери, преди да ги разделим-хак-едните са такива-другите са такива.  ooooh! Защо Ферхунде да няма морал? Не се ли спира и тя често, не накланя ли глава, не се ли вижда,че и се иска да бъде от това семейство-но наистина те не я приемат-защо? Защото тя не влиза в ТЕХНИТЕ разбирания. Нищо,че жената се опита немалко пъти да помага, да гледа детето, да бъде съпричастна. Те са казали-Не, та не относно нея-ами и аз дa бях, и аз щях като нея да реагирам. Али Ръза ми хареса само в предната серия-отношението му към нея-когато я погали... Говори и винаги на "Вие"-какво е това отношение към човек от дома му-сякаш и показва,че тя никога няма да е част от този дом. Или "г-жо ферхунде"? Какво е това обръщение? Ами Ферхунде се разплака-да, малко и трябва топла ръка и рамо , на което да се опре, което не е имала никога май в живота си. Шефкет ми идва да го залюя всеки път като го гледам-какъв съпруг е, слуша само тати.Колко пъти Ферхунде го моли като човек да се изнесат? Абе въобще нямам думи.

Все едно аз съм го писала!  Peace Откога се чудя само аз ли виждам нещата по този начин?! Огнена стихия,   bouquet! ba4iiska,  Peace! И за твоите думи  bouquet!

Последна редакция: пт, 02 апр 2010, 14:22 от elleni

# 517
Като толкова разбирате Ферхундето ,кажете ми моля,защо така се е вкопчила в това семейство?
Още в първите епизоди се чудех защо се залепила за горкия мухльо.
Преди няколко епизода си отговорих-сцената когато тя тръгна да става от масата.
Никой не я държи на сила,толкова възможности имаше да си тръгне.
Да,ама не.Предпочита да сее омраза и раздор.
Харесвам и това е начин да оцелееш,но ....всички се стремим към това което Али Ръза беше създал и се опитва да спаси-семейството.
Пишем в БГМама нали?

Последна редакция: пт, 02 апр 2010, 17:35 от джоджо

# 518
  • до една звездичка

Кой?  Rolling Eyes

# 519
огнена стихия и аз напълно те подкрепям и съм съгласна с мнението ти Hug Аз пък мисля, че детството много влияе върху оформянето на характера на един човек. Как да няма значение Naughty

# 520
  • Майничка
Мисля си, че причината Ферхунде да ламти толкова за пари е, че всъщност тя копнее за сигурността в живота, която, според нея, тези пари ще й дадат. Тя много добре осъзнава кои са "добрите практики" (както е модерно да се казва Mr. Green), но също така е наясно и се страхува, че прилагайки ги, резултатът няма да е такъв, какъвто го иска тя - ще си остане цял живот изолирана в къщи като Хайрие, опитваща се да натамъни със зор семейния бюджет според това, което донесе "ловецът", който, ако има късмет, ще я уважава като съпруга и майка на децата му, ако няма - ще гледа на нея като на безплатна домашна прислужница и ще се забавлява самосиндикално.

По същата причина се е "вкопчила" в семейство Текин - то за нея е предпоставка за сигурност, поне такава й се е сторило в началото, че, възпитан в принципа на "добрите практики", мъжът й няма да й забие нож в гърба. Затова в началото се опитваше да е креативна в отношенията със семейството му (според своите схващания, разбира се) - предложи решение на жилищния проблем (предполагам, че и в Турция, както и тук, подобен имот без средства за поддръжката му си е жива съсипия), стараеше се да създаде някаква среда на Лейля и Неджля да си намерят "добра партия", опита се да влезе в безцелно-клюкарския тон на свекърва си (въпреки че за нея клюките са си начин за осигуряване на информация, т.е., сигурност). Съответно прие малодушието на Шефкет и отношението му към Седеф като предателство спрямо себе си и тогава се настрои да отмъщава.

Шефкет напълно го разбирам, попаднал е между чука и наковалнята (да не кажа, че почти съм му в ситуацията  Wink), само дето усилията му да си реши проблема са абсолютно изсмукани от пръстите и неефективни. След първоначалния напън за женене, придружен със заплахи за самоубийство, той нито показва на родителите и сестрите си по някакъв начин, че формира "нова клетка на обществото", вместо да "натрапи" нов член на семейството, нито разговаря с жена си, за да й обясни вътрешната си необходимост от баланс между "двете семейства", че това не я прави по-малко важна за него и да направи някакви общи планове с нея.

Съвсем охотно приема позата на мъченик, дето не стига че го цоцат от две страни, ами и на мира не го оставят, та чак е принуден да краде, пък и гордостта му накърняват, като се опитват да разбират източника на притесненията му или, недай Боже, да го извадят от батака чрез трети лица. 

Това няма да го пиша с бели букви, защото е само мое предположение, но се чудя дали най-идиотски няма да профука и парите от Яман в безплоден опит да натрупа достатъчно средства, та хем да се наплати на лихваря, хем да върне парите на Яман и да натрие носа на Ферхунде, че е достатъчно мъж да се измъкне от батака сам.

Извинете за логореята, нали днес е забранена домакинска работа, та освен клюки, няма какво да нищя... Joy

# 521
  С gargamela  съм напълно съгласна.  Hug
  А относно детството - в предния пост не съм се изказала докрай и правилно. Не исках да кажа, че няма значение, а че не единствено то има значение, и много други фактори влияят за оформянето на характера. Човек се учи не само от своите грешки, но и от грешките на другите, а Ферхунде какво хубаво прие от Али Ръза например - нищо, а и честно казано не знам дали си осъзнава грешките за да се поучи от тях.
  Предния ми пост не звучи много добре  Embarassed, така че ако някой съм засегнала или обидила се извинявам!   bouquet

# 522
  • до една звездичка
Извинете за логореята, нали днес е забранена домакинска работа, та освен клюки, няма какво да нищя... Joy
Но пък (за мен поне), бе истинско удоволствие да прочета пост като твоя.   bouquet

А по повод съмнението ти за Шефкет, аз имам сходно предчувствие. Все пак, няма как без нищо да взезе в затвора.  newsm78

И какво излиза сега? Май нашенският Октопод ще се окаже с турско потекло...  Joy Имам предвид съкилийника на Оуз.

п.с. От снощната серия си мисля, че май няма други пресонажи във филма, които да съжалявам повече от родителите - Али Ръза и Хайрието. Какво не им мина през главиците нещастни, какво не им се наложи да преживеят, да се сблъскат, да чуят, да се справят... И сигурно още ги чака.  Sad

# 523
У Ферхунде има и добро,и лошо,както у всички хора.Тя обаче-дали е ген,или последствие от трудния й живот,-е трудна за понасяне,непредсказуема,амбициозна,почти невъзможна за съжителство.Такива жени рядко се задържат в една връзка,няма мъже,било то богати или бедни,които да ги изтърпят.В случая тя е толкова различна от Теким,толкова трудно се вписва в къщата,че дори и когато иска да направи добро,то или остава незабелязано или се приема погрешно,а лошите й постъпки се разглеждат под лупа и съдят по двойния стандарт на Раза "наши-чужди".

# 524
sinite o4i вече съм съгласна с теб Mr. Green Hug
gargamela и за мен беше удоволствие да ти прочета поста Hug

Общи условия

Активация на акаунт