За бебетата от 0+ месеца, съвети; За бързи въпроси и отговори - 17

• 27 704
  • 749
  •   1
Отговори
# 420
Аз Дентокинда го давах само вечер преди ядене.През деня спасявах положението с играчки,разходки и т.н.

И аз имам въпрос-вчера бяхме на консултация и педи видя,че малката няма белег от БЦЖ-то.Най-вероятно ще й правят друго.Та въпроса ми е за какво да се подготвям(психически)?Температура?Плач?Изобщо какво се случва след БЦЖ-то?

# 421
След БЦЖ -то НИЩО не се случва , няма температура , въобще никакви нежелани реакции...... И Сияна нямаше белег , направиха и проба , която също не беше положителна и я боцнаха пак ...... Тази ваксина се слага вътрекожно , даже не се е обадила , нито ревна , ....нищо ( и на пробата и на ваксината след това ) .....

# 422
...И аз имам въпрос-вчера бяхме на консултация и педи видя,че малката няма белег от БЦЖ-то.Най-вероятно ще й правят друго.Та въпроса ми е за какво да се подготвям(психически)?Температура?Плач?Изобщо какво се случва след БЦЖ-то?

Първо пробичка в ръката под лакътя от върешната страна на мекото. До три дни мисля, че се отчиташе резултата. После ако резултата е положителен, нищо. Иначе ваксинка. Няма страшно Peace.

# 423
  • София
kristina23(1986) - няма такъв филм, най-вероятно ще й правят друго... прави се манту, ако то е отрицателно тогава се прави реваксинация...
Моят син и до сега белег няма, но мантуто си беше ок.

# 424
А знаете ли дали в аптеките се продават свободно ампули за проба Манту? И имали някакъв срок от правенето на Манту, в който трябва да се направи БЦЖ при нужда?

# 425
  • София
Не знам, ние го заведохме в ТУБ диспансера и там му направиха мантуто, нищо не сме купували.
За БЦЖ, надали има срок, освен, че за градина или ясла ще ти е нужно да го имате, защото се води по календара, че се поставя при отрицателно манту, т.е. в същият месец...

Проверка за белег след БЦЖ имунизацията. На децата без белег се прави проба Манту
(5 МЕ ППД) и отрицателните се имунизират    

това пише в имун. календар...на 7 месеца...така че...явно се прави веднага след отрицателното манту.

Обаче като цяло в много страни тази практика се отрича и казват, че щом веднъж е поставена е достатъчно, а тези мантута всъщност не показвали много адекватно...до колко е вярно...не знам...

# 426
  • София
И аз не знам дали се продават свободно.
По принцип се правят в ТУБ диспансера както е писала Angel_Dust.
При дъщяря ми когато трябваше да й правят мантуто, педиатърката извика в ДКЦто лекарка от диспансера. В рамките на 2 дена мисля тази лекарка направи манту на децата, които са при нашата педиатърка. Финансовата страна не я знам. Т.е. може и нашата педиатърка да е плащала на лекарката. Нямам представа.
От всички деца при нашата лекарка само на Дияна и на още едно мантуто било отрицателно. Не й правиха ваксина. Иначе манту й правиха на 7г. Аз бях още бременна.

# 427
И аз бях чувала, че Манту се праби в ТУБ диспансера, но педи каза, че сестрата ще го прави. Това не ми харесва много, защото не знам доколко е опитна и компетентна сестрата с Манту. Питах дали се продава в аптеките, защото ни се налага да пътуваме за по-дълго и ще изпуснем 2 поредни месеца датите за Манту, та исках като се върнем да си я закупя и да я направят на малкия. Иначе ако някой ме питаше, изобщо не искам да му правят Манту и пак да го бодат с БЦЖ.

# 428
  • София
Ами  кажи на педито, че ще патувате и ще си го направите после като се върнете в доспансера...не би следвало да има проблем. само не помня трябва ли направление или как...
иначе не виждам проблем и сестрата да го направи...все пак не във всеки град има диспансер Simple Smile

# 429
На Ник пробата я направи ЛЛ, която е педиатър. Нищо не сме купували.

# 430
  • София
И аз имам един въпрос - моля, ако може някое майче да помогне.
Моето дете много трудно се справя с капките за нос и спрейовете. Нито със залъгване, игра, нито с други методи, включително, като се опитам да му хвана челцето, за да не върти глава...почва да реве, пищи...а трябва да ги поставя, защото после с рев се буди цяла нощ и не може да диша със запушено носле  Cry
Има ли някакъв начин или под някаква форма, с която детето да не се бунтува като му ги давам??? Моля за съвет! Hug

# 431
На нас ни го прави и мери педиатъра. Едно време ги правеха в тубдиспансер само. Не виждам защо трябва да си я купувате. Като се върнете ще я направят. Рядко се случва пробата да даде отрицателен резултат, т.е. не мисля че ще се наложи да повтарят БЦЖ.

Обаче като цяло в много страни тази практика се отрича и казват, че щом веднъж е поставена е достатъчно, а тези мантута всъщност не показвали много адекватно...до колко е вярно...не знам...

А аз знам, че БЦЖ се прави само у нас.

Ейнджъл, с това за ДК ме разби. ooooh!

# 432
  • София
кога е било това едно време...
аз имам спомени и от у-ще и от гимназия мантута да се правят в кабинета на лекаря...че и ре имунижазиции даже Wink
БЦЖ-то е единствената ваксина, която имам и в гимназията даже и реимунизация ми направиха и сега си имам 2 белега Simple Smile
А чак само у нас да се прави...но наистина на много места изобщо не се прави, но и да се прави, то няма ре-имунизации...
teodopa - не знам за по-лек метод щом детето реагира така... обездвижваш го, капеш на бързо и това е....

Последна редакция: ср, 28 апр 2010, 16:20 от Angel_Dust

# 433
Преди 17 години да речем. Но аз имам само въпросните проби, не съм реваксинирана. Под строй клас по клас си ходехме до тубдиспансер в годината, в която се правеха пробите. След 72 часа резултатите ги отчитаха отново там. За другото също не споря. от статия, прочетена преди известно време така разбрах, че БЦЖ е в задължителния имунизационене календар само в България.

# 434
  • София
Ааа за задължителен не споря...все пак то много страни и са с препоръчителни ваксини изобщо, а не със задължителни Simple Smile иначе със сигурност тук Бърди съм го чела, че в Гърция има, но само 1 път се поставя и няма мантута и т.н...
предполагам не е единствената страна(като ест не само за европа имам предвид Simple Smile)

Общи условия

Активация на акаунт