ПРОТЕСТ - Прозрачност при прием в детските заведения СОФИЯ

• 6 487
  • 124
  •   1
Отговори
Понеже виждам, че все още няма такава тема, се осмелявам да пусна. Мисля, че е крайно време да се обединим и да покажем неудовлетвореността от системата за прием,диктуването на правилата от директорите на детските заведения.

Ако мислите, че заглавието не е подходящо, казвайте да го сменям.

Последна редакция: сб, 03 апр 2010, 14:33 от .Ели.

# 1
А кой ще се заеме с организацията по протеста? Аз съм "ЗА", разбира се, но трябва да се уточни кога, къде.. Национален ли ще е, само в София ли? Знам, че трябва разрешение от общината за такова мероприятие.

# 2
  • София
Иска ми се този път, обаче, да се вдигне голям шум. Медии, премиер, председател на Народното събрание, кмет и т.н. по веригата. Нека всички да са наясно, че този проблем е толкова наболял, че повече разигравания и прах в очите на хората не може да има повече. И задължително някъде да се спомене за арогантността, нежеланието и пълната незаинтересованост на "Дирекция Образование" към проблемите на обикновените майки.

# 3
Иска ми се този път, обаче, да се вдигне голям шум. Медии, премиер, председател на Народното събрание, кмет и т.н. по веригата. Нека всички да са наясно, че този проблем е толкова наболял, че повече разигравания и прах в очите на хората не може да има повече. И задължително някъде да се спомене за арогантността, нежеланието и пълната незаинтересованост на "Дирекция Образование" към проблемите на обикновените майки.

Това е просто задължително!  Peace

# 4
Моля, да се включат и мамите с опит, тъй като само с желание не става. Аз също нямам представа как точно става организацията.

# 5
  • Ловеч
22 нали не мислиш, че ще изкарат полицията срещу майки с малки деца/както става с неразрешени от общината мероприятия/. Ще се повторя - за протест съм и то преди първо класиране, задължително е. Не може да се направи общонационален защото проблем има само в някои от големите градове/напр.София, Варна,Пловдив,Бургас/ - тези където се строеше навсякъде. В малките градове и по селата търсят деца, за да не закрият градините и училищата.
Но докато мислим само за собственото си положение, а не за решение на проблема за всички желаещи - няма да имаме успех. Сега 90% от майките таят надежда за класиране чрез лотария, а тя няма да огрее и 5% от тях.
Аз съм там - опит нямам, но имам желание Mr. Green

# 6
Хубаво ще протестирате, не сте съгласни, а какво предлагане, как виждате да стане това което искате. Не е само до това да викате "не сме съгласни" и " искаме промяна".
Не ме разбирайте погрешно. Аз съм от тези родители чиито деца ще останат извън държавно заведение, въпреки, че отговаряме на т.н. изисквания. Но не мисля, че с нещата се решават по улиците. Да протеста би могъл да е начин да се привлече внимание, но като го получите освен да кажете че не сте съгласни, би следвало да дадете поне идеи как да се разреши дадения проблем. та съвета ми е първо да седнете и да помислите как би могло да се облекчи положението и после да протестирате.

# 7
Хубаво ще протестирате, не сте съгласни, а какво предлагане, как виждате да стане това което искате. Не е само до това да викате "не сме съгласни" и " искаме промяна".
Не ме разбирайте погрешно. Аз съм от тези родители чиито деца ще останат извън държавно заведение, въпреки, че отговаряме на т.н. изисквания. Но не мисля, че с нещата се решават по улиците. Да протеста би могъл да е начин да се привлече внимание, но като го получите освен да кажете че не сте съгласни, би следвало да дадете поне идеи как да се разреши дадения проблем. та съвета ми е първо да седнете и да помислите как би могло да се облекчи положението и после да протестирате.

Типово проектиране на сгради с по две групи (не разточително и бутиково) и строителство на модулен принцип (да не се бърка с модулните градини дето не се случиха) и договаряне на изгоден кредит от порядъка на 100 млн. и повече за строителство. Това обвързано с план за усвояване на терените и анализ на възможностите в кои ДГ дворовете позволяват строителство на един или два модула за съответно две или четири групи. С приоритет в плана - райони с най-голям недостиг (справка може да се извади от ИСОДГ).

Проблем ще има с обезпечаването на персонал, но това може да се мисли когато му дойде времето.

Това примерно. Някой може да има по-добри идеи.

# 8
.... и казусът Еспа, еtc....

# 9
  • Ловеч
Предложения много -
- Връщане статута на бившите детски градини и функционирането им като такива
- При градежа на нови квартали и сгради да се придвижда място и бюджет за строителство на градини и училища/това го изтърваха последните 10-15години/
- След като има ИСОДГ нека тази система да не функционира само за обслужване на приема, но да позволява обществено проследяване и контролиране върху ДЗ или нещо като електронен дневник на градините: списъци на групите, кога и как е прието детето, входящ номер...
- Писмено обяснение решението на директорите на ДЗ при обявяване бройката за прием от септември, в т.ч. обявяване списъци на децата заявили преминаване от яслена към градинска група в същото заведение/защото родителите ги питат и за това/
- Поредността на желанията. Ограничаване на К4 /например до прием на собствено дете на възпитателите в ДЗ/.
Ей такива ми ти работи, а може да ми роди още главата.
А за пари Ели - общината може да забогатее, но не иска. Хиляди нарушители не биват санкционирани ежедневно: паркирали по тротоари и в градинки, разхождащи любимци/повечето нерегистрирани/ и непочистващи след тях, не са на каишка или в двора на училище и детска градина, хора хвърлящи боклуци по улиците или директно от прозореца вкъщи.

# 10
Може да искаме оставка на кметицата и всичките й последователи - за несправяне със задълженията към жителите на София  Laughing

# 11

- Поредността на желанията. Ограничаване на К4 /например до прием на собствено дете на възпитателите в ДЗ

Или до право на кандидатстване само в детското заведение, в което работи родителят, а не из цяла София (за останалите градини да се кандидатства по общ ред)

# 12
Аз не бих се фокусирала върху критерии и прием. Това са малки кусури на фона на големия проблем - липса на строителство на ДГ. И всички страсти по отношение на приема са производни на големия проблем. И като се съгласят с ВСИЧКИ искания за прозрачност по приема, махнат К4 и т.н. проблемите със сигурност няма да се разрешат. Положението пак ще си е същото.

Според мен трябва да се иска едно единствено нещо - строителство и откриване на нови ДГ.

А за пари Ели - общината може да забогатее, но не иска. Хиляди нарушители не биват санкционирани ежедневно: паркирали по тротоари и в градинки, разхождащи любимци/повечето нерегистрирани/ и непочистващи след тях, не са на каишка или в двора на училище и детска градина, хора хвърлящи боклуци по улиците или директно от прозореца вкъщи.

А защо да не разчитат на такива приходи за строеж на метрото примерно, а на сигурен заем - за строеж на ДГ. По-сигурно се чувствам, а и няма да се налага да чакаме еди кой си строеж докато инспекторите "изкарат" пари за следващата плоча примерно.

При това ако се затегнат правилата и се глобяват нарушителите, нарушители просто няма да има или ще бъдат изключение, което няма да доведе до необходимия приходен ефект.

# 13
Пльос при вас - За протест и още как! Преди и след класирането!!! Да поискаме това, което по конституция се полага на децата ни! Не става въпрос само за прозрачност, а и за дискриминация.  Едва ли ще ни огрее за тази година, но този приблем е лавинообразен - последните три години няма места в градините, утре децата ни ще учат на по три смени в училищата, пак заради липса на места!

Да се върнат общинските сгради, построени като детски градини и да се използват по предназначение!

Да се отпуснат общински "бонуси" при разрешителните за строеж, при условие че се спонсорират, ремонтират или строят градини, училища, та дори и "просто" площадки за деца!

След като преди време Борисов искаше от държавата да се оставят 50% от данъците за града, нека и 50% от таксите за градини остават за детската градина. Така ще има стимул от персонала не само да си набутва "своите", но и да се стреми да привлича "чужди" деца! Да видим тогава колко нулеви приеми ще има?! (А и нямам против таксата за градина да е дори по-висока от сегашната, ако това облагодетелста децата ни! В Европа по принцип има система за определяне на индивидуална такса за държавна градина или училища и тя е на базата на трудов договор и заплата.)

Госпожа Фъндъкова днес в радио интервю каза, че "за разлика от миналите две години, проблем с местата в детските градини ВЕЧЕ почти няма" Sick
"Е, пак няма да успеят да влязат всички дечица, но бройката на тези които ще останат извън детските заведения, ще да бъде много малък!"  Rolling Eyes Евала, разчуства ме и ме успокои, та ...чак и повЕрваАх!

п.п. Друг е въпроса колко хора ще се включат, само като гледам статистиката - темата видяна сто и кусур пъти, но пък подкрепящите 12  Sad

# 14
  • гр.София
 Минимум 13 сме Simple Smile

На мен ми хареса предложение на Щурчо,ЕСПА да осъмне с протестиращи отпред,с плакати. Така ще имаме много конкретен повод за протест и покрай него-всички останали теми ивъпроси.

Страхувам се,обаче, от незаинтересованост от другите квартали.(извън Младост)

Общи условия

Активация на акаунт