ПРОТЕСТ - Прозрачност при прием в детските заведения СОФИЯ

• 6 495
  • 124
  •   1
Отговори
# 30
himalomi, съгласна съм. В нашия квартал няма парк. Слизам до центъра, за да го изведа сред "зеленина". Миналото лято, когато нямаше и 6м. и не можех да го кача в автобуса, въртях километри измежду блоковите пространства.  ooooh!

Добре, че някаква фирма направи една детска площадка близо до нашия блок, та да има къде да си играят децата. Но тя е дарение. А си мисля, че щом могат да намерят пари за нови пейки, значи могат да помислят ПОНЕ за разширяване на ПОВЕЧE детски градини и ясли. Според мен не е въпрос на финансови средства, а на желание!

# 31
Според мен не е въпрос на финансови средства, а на желание!

И аз така мисля! Но напоследък се чудя, дали просто общината не се застрахова по този начин за евентуалния отлив откъм желаещи да ползват такива услуги - имам предвид, от затихване на бума на раждаемостта и съответно, опразване на настроените сгради.  Laughing /че нали ни заляха от такива!/

# 32
Лично аз доколкото помня инфото, темпът е устойчив - към увеличаване на раждаемостта. От 5-6г насам. Поне за толкова бях търсила.  Peace
А и не мисля, че в следващите поне 5г ще има обратна тенденция. Поне моята логика е такава. Така, че "умните мозъци" да вземат да обработят малко статистически данни и да направят едно разумно планиране, за да няма "издънки". Да не вземат да влязат в разход, разбираш ли...  Crossing Arms

# 33
  • Ловеч
А снощи гледах репортаж с въпросната г-жа Кметица - за нови проекти за зелени площи, пейки и не знам какво си. А за детски градини няма пари, така ли? Тази държава няма ли деца? Ей, много и се ядосах снощи..  #Cussing out #2gunfire
Изтървала съм го. И ме е яд, че не снимах откритата от ББ през септември градинка в Люлин4 преди седмица. Неизчистени кошчета, зарината с боклуци, кал и л..на, но я изчистиха заради концерта в петък Mr. Green . Ние не пазим, децата също не пазят. А тези зелени площи, пейки и градинки дето ще ги правят дали няма да се превърнат в паркинги и тоалетни - нека да правят, но на постоянно растяща София и трябват и детски градини, а общината трябва да е грижовна към всички зелени площи които изгражда и е наследила. А глобявайки нарушителите хем ще ги научи на култура/и ще ги отучи от вредните им навици/, хем ще опази градинките, хем и парици ще захлеби/а те са нужни за всичко/.
Не става и въпрос за чистата статистика 22 - то е очевадно, проблем има и той е назрял, а и тепърва ще ескалира.

# 34
По предложението за протест: аз съм против, защото както миналата година ще се съберат 20-тина родители и после ще се обясняваме надълго и нашироко в този форум защо и как персонално повечето не са дошли.

Предлагам: грамотно написана жалба до Омбудсмана на РБ , изхождаща от СНБМ и АР. За жалбата - ако се наложи , защото знам че има други колеги юристи, мога да помогна.  След като бъде депозирана тази жалба, всяка от вас с писмена молба /в удобно време/ , входирана дори и по интернет може да се присъедини към жалбата, както и да доразвие своя теза за нарушение на  правата на децата и техните родители при приема чрез системата на ИСОДГ.
Може да се направи и репортаж от някоя медия как се внасят въпросната жалба. Мисля си , че това би имало по-добър обществен отзувк от двадесет човека  пред общината.

# 35
Безумно е да се лежи на това ухо, че видите ли бройката на децата ще намалее. Та нали все говорят /управниците ни де/, че трябва да се насърчава раждаемостта. Един от стимулите за увеличаване на  й е и възможността да се получат повече и по- качествени социалните блага.

Това е хубаво, че са най-накрая са се сетили и за озеленяване, изграждане на градинки. Само дано да ги направят като хората, а не по нашенски през куп за грош, без мисъл. А ако се сетят да организират и детски площадки с възможност за почасова грижа за деца ще е още по - добре. Една добре организирана градинка с детска площадка, би могла да е много добра възможност за организиране на почасова грижа за деца.
Например в Швеция, частност Стокхолм, в много паркове и градинки, където има обособени кътове за игра на деца се организират и полудневни "отворени детски градини". Децата са почти през цялото време навън, организират им и хранене, пак навън има кътчета на открито за целта, ако се налага има къде да приберат децата да играят вътре, в района на детския кът има дървена постройка, тип барака, но доста сносно оборудвана с тоалетна, малка столова, кухничка, зала за игра. Всичко това е на общинска издръжка, наистина родителите внасят също такса, според това за какъв период ще ползват услугата. За децата се грижи персонал с педагогическо образование, много често има студенти по детска педагогика, води им се като стаж.

# 36
По предложението за протест: аз съм против, защото както миналата година ще се съберат 20-тина родители и после ще се обясняваме надълго и нашироко в този форум защо и как персонално повечето не са дошли.

Предлагам: грамотно написана жалба до Омбудсмана на РБ , изхождаща от СНБМ и АР. За жалбата - ако се наложи , защото знам че има други колеги юристи, мога да помогна.  След като бъде депозирана тази жалба, всяка от вас с писмена молба /в удобно време/ , входирана дори и по интернет може да се присъедини към жалбата, както и да доразвие своя теза за нарушение на  правата на децата и техните родители при приема чрез системата на ИСОДГ.
Може да се направи и репортаж от някоя медия как се внасят въпросната жалба. Мисля си , че това би имало по-добър обществен отзувк от двадесет човека  пред общината.

Не разбрах, ти предлагаш отново да висим на физически опашки пред градините ли? Защото е ясно, че места достатъчно няма, и все ще има неприети...

# 37
  • София
Според мен предлага протеста да е в писмена форма, за да не се излагаме отново като миналата година.

# 38
Айрис, просто се опитах да си обясня логиката (по-скоро липса на такава), ако вземат да се оправдаят с това, което написа himalomi. Няма да се учудя ако в някой репортаж не изтърсят такава глупост.  #Cussing out

bebkakrasi, и други споменават за такъв модел за почасово гледане на деца. Според мен е много удобно. Само не знам как е решен въпроса, в случай, че няма подходящи метеорологични условия. Имат предполагам някакви постройки към зелените площи и тези за игра..  newsm78 Може би ще е добра идея някой по-запознат да даде повече информация и примерно това да се предложи като вариант. В крайна сметка така децата са "на въздух", осигуряват се и повече работни места за възпитателките, осигурява се и някакво финансиране. Аз лично като родител бих отделила финансови средства за подобен вид "детска градина/ясла". Прощавайте, но не знам как да го нарека точно. Предпочитам да дам примерно 200лв месечно, отколкото да го пратя в някоя частна и да го мисля излизал ли е днес навън или не. 'Щото ние сме фенове на разходките. Както и повечето деца. (Дано да продължат така и да подминат "ерата на интернета" по-безболезнено...) Това е само едно от предимствата, няма да разсъждавам над други, но сигурна съм, че всеки сам може да прецени.  Peace

Весели празници!   Peace

# 39
  • София
И аз подкрепям, но незнам каква тежест би имало  Thinking
Иначе жалба от мое име мога да напиша доста красноречива.

# 40
  • София
Ето още един въпрос за решаване.
Защо се обявяват 20 места, а в групите децата са поне 27?  Хубаво нека има деца, които са влезли, защото са на работещи в ДГ, но защо не го правят през системата този прием, защо това не е явно.

# 41
Това е едно от дискутираните предложения от страна на родителите. Не се знае дали ще се случи обаче...

Хайде де, толкова ли няма човек, който да има опит с организацията на протести, че стоим на едно място?  newsm78

Дайте да уточним една дата и място и да се почва.. Като си стоим и си бъбрим тук и тази година ще си мине..

# 42
Това е едно от дискутираните предложения от страна на родителите. Не се знае дали ще се случи обаче...

Хайде де, толкова ли няма човек, който да има опит с организацията на протести, че стоим на едно място?  newsm78

Дайте да уточним една дата и място и да се почва.. Като си стоим и си бъбрим тук и тази година ще си мине..
22, обезверена съм Confused ... Остават 16 дни, а е повече от видно, че ще бъдем "една плюнка" хора  Rolling Eyes Или Фъндъкова е права, като казва че "наплив няма", или всички се надяват на "лотариен късмет", или "всеки си гледа от своята камбанария", или принципа "не е важно аз дали съм зле, важното е Вуте да е още по-зле", или... не знам?!
Едва ли има хора с "опит в организацията на протести"  Wink Трябва просто да уточним ден - работен или почивен? И съответно дата, в зависимост от избора на деня!

# 43
Не залагам на кой знае каква масовост на един такъв протест (след жалкия опит миналата година), но пак бих дошла, ако се организира такъв.  Peace

# 44
Направо сме жалки...  Confused

Според мен трябва да е работен ден - примерно 19,04. Под организиране на протест имам предвид какво и къде трябва да се извади като документ. И все пак за да има някой, който да говори пред медиите - нека да е някой от родителските съвети (или както там се казват), защото все пак са по-наясно с проблемите, обсъждани в "кухнята". Или от СБНМ.
Нали се сещате, че мен ако ме интервюират, ще кажа 2-3 общи приказки, дето си ги говорим тук и само ще се изложа. И аз и всички, които ще се съберем.

А къде да бъде - пред социалното министерство, пред Общината, пред финансовото... ?

Дайте предложения и да пуснем една-две анкети и да се решава, ако ще се ходи.  Crossing Arms

PS: Темата трябва да се закове или да се премести на по-видно място според мен... Вие как мислите?  newsm78

Последна редакция: ср, 07 апр 2010, 19:18 от 22

Общи условия

Активация на акаунт