ПРОТЕСТ - Прозрачност при прием в детските заведения СОФИЯ

• 6 500
  • 124
  •   1
Отговори
# 15
  • София
И аз съм с вас  Peace

# 16
Айрис, съгласна съм с теб. Още повече, че тези полицаи също имат семейства и деца. Но все пак да бъдем изрядни.  Peace Бях почнала да пиша за датата, но реших, че ще ме вземат за пристрастна понеже дечко е набор 2009.

Споделям мнението на Ели, че трябва да се наблегне предимно на строеж на нови детски градини и изобщо увеличаване на броя на местата в детските градини по всички възможни начини. Това е основният проблем според мен. Оттам произлизат малко или много всички останали. В този смисъл протестът по-подходящо може да бъде наречен - "ПОВЕЧЕ МЕСТА ЗА ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ!". Примерно де.  Peace

milly, направо ме уби с този цитат! Верно ли го е казала? А защо не погледне безкрайния списък на дечица с по-малко от 8т. (за другите има минимален шанс в повечето случаи) и да го сравни с обявения брой свободни места в съответното заведение? Щото ако го погледне и може да смята 2 и 2, сигурна съм, ще си върне думите назад.  #Cussing out Ако ли не - най-нагло лъже народа за очевАдни неща. На всичкото отгоре на фона на прогресивно увеличаващата се раждаемост бюджета на Столична община по проблема с липсата на места е намалял 3 пъти (ако не се лъжа), вместо да се увеличи. Ужасна, грозна антилогика!

blanc,
аз съм в Дружба 2. Имаме 3 градини и около 30 места за всички майки с колички, които срещам всеки ден. Не само в Младост има проблем, повярвай.

Само да не стане като с всички протести - само във форумите...  #Cussing out

# 17
Аз не бих се фокусирала върху критерии и прием. Това са малки кусури на фона на големия проблем - липса на строителство на ДГ. И всички страсти по отношение на приема са производни на големия проблем. И като се съгласят с ВСИЧКИ искания за прозрачност по приема, махнат К4 и т.н. проблемите със сигурност няма да се разрешат. Положението пак ще си е същото.

Според мен трябва да се иска едно единствено нещо - строителство и откриване на нови ДГ.

А за пари Ели - общината може да забогатее, но не иска. Хиляди нарушители не биват санкционирани ежедневно: паркирали по тротоари и в градинки, разхождащи любимци/повечето нерегистрирани/ и непочистващи след тях, не са на каишка или в двора на училище и детска градина, хора хвърлящи боклуци по улиците или директно от прозореца вкъщи.

А защо да не разчитат на такива приходи за строеж на метрото примерно, а на сигурен заем - за строеж на ДГ. По-сигурно се чувствам, а и няма да се налага да чакаме еди кой си строеж докато инспекторите "изкарат" пари за следващата плоча примерно.

При това ако се затегнат правилата и се глобяват нарушителите, нарушители просто няма да има или ще бъдат изключение, което няма да доведе до необходимия приходен ефект.

Аз не съм съгласна проблемите около правилата за прием да се неглижират. Нищо не пречи исканията за осигуряване на места в ДГ за всички деца да върви успоредно с исканията за промени в правилата за прием.

Така се получи и миналата година на протестите. Всички казваха, че не трябва да се фокусираме върху критериите, а година по-късно местата са още по-малко /ако се гледат обявените от директорите/, а правилата все така несправедливи  и дискриминационни.

Мисля си, че нищо не пречи да има една консолидация около безспорните искания за промени в правилата за прием или около онези неприемани от болшинството родители.

Такива са исканията за пълна прозрачност и подробен отчет от страна на директорите по въпросите, касаещи капацитета на ДГ, свободните, освобождаващите се, заетите /през системата и по специалния ред/ места в детските заведения.
Друго такова искане е и отпадането на К4. За неговото премахване във форума гласуваха около 80% към 150 души /може и да греша в цифрата/. Да не споменавам пак и анкетата пусната от ИСДОГ.

# 18
Типово проектиране на сгради с по две групи (не разточително и бутиково) и строителство на модулен принцип (да не се бърка с модулните градини дето не се случиха) и договаряне на изгоден кредит от порядъка на 100 млн. и повече за строителство.
Строителството на нови детски заведения е много хубава идея, но това е едно времеемко мероприятие, предшествано от много други дейности статистическа оценка на потребностите, намиране на терен, процедура по избиране на изпълнител, проект, разрешителни, строителство и т.н. и т.н. Докато бъдат въведени в експлоатация децата ни ще завършат основно образование.
Затова : вариант 1 местната управа, на договорен принцип да подсигури места за тези деца в ЧДГ, като превежда на ЧДГ стойността на издръжка на едно дете в ДДГ, а родителите да покриват разликата; вариант 2 : стойността на месечната издръжка на едно дете в ДДГ със съответния процент завишение /като санкция/ да се изплаща на родител чието дете е останало извън ДДГ. Освен това откриване на повече обособени детски площадки за игра, с възможност за организиране на почасово гледане на деца, на бюджетна издръжка, с процентно участие на родителя, под формата на такса за почасова грижа.
Относно критериите за селекция на децата : смятам, че едно дете следва да кандидатства само и единствено за района където живее, а не за територията на цялата столица, това е свързано със събраните данъци, разходването на възстановения дял от тях на местната администрация, с плащаната от държавата субсидия за дете. Не съм съгласна децата на персонала да са с предимство.

Последна редакция: ср, 31 мар 2010, 03:04 от bebkakrasi

# 19
  • София
Аз също смятам, че е много важно да се протестира и срещу несправедливите критерии при прием. Откъде накъде дете на баба-професор от някакво висше учебно заведение ще е с предимство пред моето?

Освен това държа на планирането при образуването на групите. Какво означава това - в нашата градина през 2003 г. е имало деца за една първа група, сега завършват и от догодина ще има пак една първа група, нищо, че децата набор 2007 са многократно повече. Това е стихиен принцип. Аз съм жител на моята община от дете, и аз, и родителите ми винаги сме плащали там местните си данъци и такси, моите деца са се родили там, където винаги съм била и на постоянен, и на настоящ адрес, не може ли предварително да се планира, че ще им е нужно място в детска градина? Crossing Arms

# 20
Типово проектиране на сгради с по две групи (не разточително и бутиково) и строителство на модулен принцип (да не се бърка с модулните градини дето не се случиха) и договаряне на изгоден кредит от порядъка на 100 млн. и повече за строителство.
Строителството на нови детски заведения е много хубава идея, но това е едно времеемко мероприятие, предшествано от много други дейности статистическа оценка на потребностите, намиране на терен, процедура по избиране на изпълнител, проект, разрешителни, строителство и т.н. и т.н. Докато бъдат въведени в експлоатация децата ни ще завършат основно образование.
Затова : вариант 1 местната управа, на договорен принцип да подсигури места за тези деца в ЧДГ, като превежда на ЧДГ стойността на издръжка на едно дете в ДДГ, а родителите да покриват разликата; вариант 2 : стойността на месечната издръжка на едно дете в ДДГ със съответния процент завишение /като санкция/ да се изплаща на родител чието дете е останало извън ДДГ. Освен това откриване на повече обособени детски площадки за игра, с възможност за организиране на почасово гледане на деца, на бюджетна издръжка, с процентно участие на родителя, под формата на такса за почасова грижа.
Относно критериите за селекция на децата : смятам, че едно дете следва да кандидатства само и единствено за района където живее, а не за територията на цялата столица, това е свързано със събраните данъци, разходването на възстановения дял от тях на местната администрация, с плащаната от държавата субсидия за дете. Не съм съгласна децата на персонала да са с предимство.

Защо строителството да е хубава идея? Това е основната идея. Не мисля, че частните градини са готови да поемат всички желаещи деца, а и ми се струва, че сценариите за подпомагане на частната инициатива в това отношение, са приложими на по-късен етап. За тези поне 3 години, през които се зашумя за проблема, общината имаше време и възможности да преразгледа всички варианти и наистина да наблегне върху създаването на повече места, а не върху създаването на луксозни бутикови заведения, които да ни представляват пред ЕС.
Реши ли се веднъж въпросът с местата, ще отпаднат всякакви критерии и чудеса.
Продължавам да твърдя, че има ли воля, всичко може да се направи - и добро, и лошо.

# 21
Кикимора, строителството във вида и организацията която предлагам е постижимо в рамките на година-година и половина. Терени има налични, както и неоползотворени възможности за дострояване на съществуващи ДГ. Кредит се договаря сравнително бързо.

Не препоръчвам фокусиране върху правилата за прием и критериите защото съм наясно че при тях няма пълно консолидиране на родителското мнение върху конкретни неща. Дори и К4. По принцип прозрачността е нещо което обединява, но пък и много родители го разбират по различен начин и ако се стигне до обсъждане и там разногласията ще лъснат. Наличието дори на едно нещо което не обединява родителите ще провокира фокусиране върху него и пак строителството и изобщо откриването на нови места ще остане на заден план.

Между другото компенсирането на децата в ЧДГ с парични средства не е от компетенцията на общината. Ресурсът се отпуска от държавния бюджет. Общината е просто посредник и разпределител. Ако не им дадат, не могат и те да дадат. Ако им отпуснат пари обаче ще ги дадат защото по закон за друго не могат да ги използват. Така че за това трябва да се протестира пред друга институция.

Аз също смятам, че е много важно да се протестира и срещу несправедливите критерии при прием. Откъде накъде дете на баба-професор от някакво висше учебно заведение ще е с предимство пред моето?

Освен това държа на планирането при образуването на групите. Какво означава това - в нашата градина през 2003 г. е имало деца за една първа група, сега завършват и от догодина ще има пак една първа група, нищо, че децата набор 2007 са многократно повече. Това е стихиен принцип. Аз съм жител на моята община от дете, и аз, и родителите ми винаги сме плащали там местните си данъци и такси, моите деца са се родили там, където винаги съм била и на постоянен, и на настоящ адрес, не може ли предварително да се планира, че ще им е нужно място в детска градина? Crossing Arms

Бабата професор не дава предимство на което и да е дете.

Планирането на групите е обвързано най-вече с наличната база. Имало е едно помещение и един екип който е поел набор 2003 и към момента на сформиране на групата просто е сформирана една. Това че набор 2007 са повече не е можело да бъде предвидено през 2003 г. и не е в резултат от лошо планиране на групите, а на недостатъчен капацитет на системата по принцип. Планирането на достатъчно капацитет на системата е вече друго нещо.

# 22
  • София
Ели Х., извинявай много, но за хора, които постоянно живеят на даден адрес планирането не е никак трудно. Още с раждането на детето ми е било ясно, че след 3 г. ще му е необходимо да посещава детска градина, така както посещава сестра му.

Хубаво, нека да не е професор. Но не виждам причини за к.4. Вместо това би трябвало да е писано, че такова дете се приема с предимство в конкретното детско заведение, нищо повече и по-малко.

# 23
И аз ще се включа, макар че имаме шанс за прием от септември.
Против съм К4.
Убедена съм че се спекулира с това. Лично знам за баба назначена за кратко в детско заведение, с връзки, без да стъпи на работа поради болничен, само за да се заяви К4. Сега детето е в списъка с 10+ точки.

По тази логика, защо не ме приеха мен с предимство в университета, понеже майка ми работеше 25 години в УНСС?
Знам, че примера не отразява точно нещата, но мисля че отново трябва да се обсъдят критериите за прием.
Паралелно с работата по нови места.

# 24
Относно строителството - около една година и половина е напълно реален срок за изпълнение на проект+строителство, стига да има воля за това. Стоиността?! - новото крило в панчарево е на стойност 1 200 000лв, според офертата на строителната фирма, има и печалба за фирмата в тази сума при това!!! Времето за построяване - 12 месеца!
Трябва да се насочи вниманието към бездействието на общината за откриване на нови места, а не към протест срещу неясните критерии за прием. Нека има достатъчно места за всички, пък тогава и проблема с корупцията в ДГ няма да стои на дневен ред!
П.П. пуснах тема за ремонта в 34 ОДЗ, хайде да потърсим сметка конкретно за това заведение, после за следващото...и така нататък...

# 25
Кикимора, строителството във вида и организацията която предлагам е постижимо в рамките на година-година и половина. Терени има налични, както и неоползотворени възможности за дострояване на съществуващи ДГ. Кредит се договаря сравнително бързо.

Не препоръчвам фокусиране върху правилата за прием и критериите защото съм наясно че при тях няма пълно консолидиране на родителското мнение върху конкретни неща. Дори и К4. По принцип прозрачността е нещо което обединява, но пък и много родители го разбират по различен начин и ако се стигне до обсъждане и там разногласията ще лъснат. Наличието дори на едно нещо което не обединява родителите ще провокира фокусиране върху него и пак строителството и изобщо откриването на нови места ще остане на заден план.

Между другото компенсирането на децата в ЧДГ с парични средства не е от компетенцията на общината. Ресурсът се отпуска от държавния бюджет. Общината е просто посредник и разпределител. Ако не им дадат, не могат и те да дадат. Ако им отпуснат пари обаче ще ги дадат защото по закон за друго не могат да ги използват. Така че за това трябва да се протестира пред друга институция.

Бабата професор не дава предимство на което и да е дете.

Планирането на групите е обвързано най-вече с наличната база. Имало е едно помещение и един екип който е поел набор 2003 и към момента на сформиране на групата просто е сформирана една. Това че набор 2007 са повече не е можело да бъде предвидено през 2003 г. и не е в резултат от лошо планиране на групите, а на недостатъчен капацитет на системата по принцип. Планирането на достатъчно капацитет на системата е вече друго нещо.

Ели Х, бих се съгласила с теб ако го нямаше опита с миналата година. Тогава нямаше криза, беше двоен предизборен период /парламентарни и после частични кметски избори/. Имаше много по-силно нагнетено и организирано родителско недоволство. Имаше изобилия от обещания, но накрая останаха доволни само директорите и учителите в ДГ. Само тяхните интереси и искания бяха защитени и прокарани не с 1, не с 2, а с 3 точки.

Не съм съгласна, че е трудно прокарването на родителските искания. Съзнавам, че колкото са родителите, толкова разнообразни са им и интересите. За това й казах, че обединението трябва да стане зад безспорни искания или такива на преобладаващото мнозинство. Защото по тази логика Ели Х и родителите на децата от Еспа няма да са съгласни да се изнесат от сградата. И нещо съм зачитала по този повод именно във темата "Нашите деца".

С пълно единодушие се избираше преди време само Тодор Живков. Все пак в обществото ни има утвърдени граждански правила, според които едни искания и мнения наделяват над други. Това са гласуване и болшинство. По този начин се взимат и решенията в РГ. Не можеш да отречеш, че и в анкетата пусната в "Страстите", и в анкетата пусната от ИСДОГ има не просто мнозинство, а съкрушително такова срещу К4.

Така аз и до днес не съм съгласна с даване на точка при преместване, но след като станаха известни резултатите от ИСДОГ дума не съм обелила.

Последна редакция: ср, 31 мар 2010, 16:01 от kikimora1

# 26
Планирането на групите би следвало да е обвързано не с наличната база а с реалната бройка деца, потенциални ползватели на тази услуга. Противното е бягане от отговорност, както и липсата на средства, терени, педагози и прочие.
Затова трябва да има точни критерии, сведени до здравословното състояние на детето и потребностите му, данъчната адресна  регистрация на родителите, наличие на брат сестра посещаващи  съответното детско заведение и поредност във времето на заявяване. Да не се позволява записване на дете в заведение извън р-на на данъчната адресната регистрация на родителите. Всичко останало би следвало да има отношение единствено и само до размера на дължимата се месечна такса.
А щом администрацията /казвам администрацията образно, тъй като местната власт е натоварена да е страна в едно такова правоотношение/  не може да подсигури място на дете в градина на бюджетна издръжка, длъжна е да  подсигури алтернативен вариант, или да обезщети родителя затова че не изпълнява /администрацията де/ своите  задължения. Противното ми звучи на " ами аз пари нямам, няма да си платя данъците ".

# 27
  • Ловеч
Качвам темата нагоре.
venche  Shocked
Иначе всички сте прави:
ЕСПА не е единичен случай, аналогия си имаме в Люлин
Трябва да се каже, че проблемът продължава, а не е туширан/както е според Фандъкова/
И без това малкото обявени места не би следвало да се заемат предимно от персоналски деца.
И да - точно това имах предвид право на кандидатстване в детското заведение, в което работи родителят - майката на детето, а не бабата в системата на образованието/защото системата е голяма/. Тези жени които работят в детските градини и са в детеродна възраст са твърде малко и определено броят на приетите по К4 няма да предизвиква толкова негативни реакции - когато привилегията се отнася само до родителите на детето.
ЕлиХ права си, но след време ще се тръшкат как няма средства и възможност да се поддържат зелените площи. А тези пари те искат да си ги вземат сега. И какво ще стане децтата трябва да газят в кал, боклуци и фекалии, наместо да посещават ДЗ. Има закони, но малцина ги спазват, а нарушителите не се наказват.
И да - ще се постарая малко над данъчната ставка. Като не иска общината да поеме задължението си и аз мога да се отметна от моите.
едит: а защо моето дете няма да се възползва от 1т. за ясла/след две години/ след като ще съм принудена да го пратя в провинцията сега, поради причината че СО не може да ми осигури ползване на услугата в София.

# 28
Айрис, и аз съм ЗА подобно формулиране на К4. Това би било справедливо. Но то е за другата тема..  Peace

А снощи гледах репортаж с въпросната г-жа Кметица - за нови проекти за зелени площи, пейки и не знам какво си. А за детски градини няма пари, така ли? Тази държава няма ли деца? Ей, много и се ядосах снощи..  #Cussing out #2gunfire

venche, а защо не подадеш сигнал в съответните органи? Най-малкото да направят една проверка.. (Не зная дали за това се изискват данни на "обвиняемата"..  newsm78 )

# 29
Айрис, и аз съм ЗА подобно формулиране на К4. Това би било справедливо. Но то е за другата тема..  Peace

А снощи гледах репортаж с въпросната г-жа Кметица - за нови проекти за зелени площи, пейки и не знам какво си. А за детски градини няма пари, така ли? Тази държава няма ли деца? Ей, много и се ядосах снощи..  #Cussing out #2gunfire

venche, а защо не подадеш сигнал в съответните органи? Най-малкото да направят една проверка.. (Не зная дали за това се изискват данни на "обвиняемата"..  newsm78 )

Реално погледнато, градът ни има нужда от зелени площи и площадки - за нашите деца. Друг е въпросът, че, според мен, още не сме пораснали, за да ги имаме - всички нови детски площадки и съоръжения на 3-ия месец са съсипани.

Общи условия

Активация на акаунт