ПРОТЕСТ - Прозрачност при прием в детските заведения СОФИЯ

• 6 482
  • 124
  •   1
Отговори
# 60
Ето в общи линии какви са предложенията до този момент. Подредила съм ги по реда на постовете, а не като важност! Така ще бъде и по-лесно да казвате кой номер да отпадне или да се корегира Peace

1. Строителство и откриване на нови ДГ. С приоритет в плана - райони с най-голям недостиг.

2. Връщане статута на бившите детски градини и функционирането им като такива

3. ИСОДГ да функционира не само за обслужване на приема, но да позволява обществено проследяване и контролиране върху ДЗ!

4. Контрол и прозрачност при приема, отнемане на видове правилегии, които дискриминират децата.

5. Таксите за ДГ да бъдат индивидуални. (Процент от обявените доходи на родителя.)

6. Увеличаване на броя на местата в детските градини по всички възможни начини.

7. Промени в правилата за прием.

8. Подробен отчет от страна на директорите по въпросите, касаещи капацитета на ДГ, свободните, освобождаващите се, заетите /през системата и по специалния ред/ места в детските заведения.

9. Алтернативи за неприетите деца. Компенсация на родителите, чийто деца остават извън системата и са пренасочени към ЧДГ.

10. Подобряване на условията в ДГ, парковете и детските площадки.

11. Задължително присъствие на квалифициран медицински персонал в ДГ.

п.п. Позволих си да ги редактирам, за да са по-кратки и ясни, и за да са в подкрепа на този вид протест! Естествено ако решим да изпратим подробен списък-жалба на Омбусмана ще трябва да се добавят много пояснения Wink
Ако имам пропуски казвайте, но ще е добре да се направи като анкета в началото на темата.

За дата и ден на Протеста има само едно изказано предложение от 22: за 19 април - понеделник! Аз съм за, включете се и вие  Simple Smile

# 61
  • гр.София
 Чета ви,следя ви. Няма да се бутам в организацията на протест тази година по ред причини,пък и баш организаторите от миналия път ги няма.

22, по-важната и голяма работа в един протест е именно да има хора,готови да се явят пред медиите (отговарям на един твой по-предишен пост). Не очаквай СНБМ да се заемат с тази задача. Точно това трябва да решите,като се съберете-кой ще говори пред медиите,кой ще оставя адрес и телефон за връзка с Общината и т.н.
 Точно родителите,чиито деца и тази година има голяма вероятност да останат без места трябва да подхванат протеста.

На първо"събрание" не е нужно да има много родители,достатъчно е да са 5 човека. Иначе ще стане една говорилня.

Ето тук е сайтът на предишните протести,ако имате време, погледнете.
 http://hostbg.biz/protest/

Дело е на съфорумка (надявам се да се включи и тя)  и неин познат.

Наистина не остава време,но сега си мисля,че и след първо класиране има поле за действие-тогава мнго родители ще "прогледнат" ,сега все още се надяват,че децата са им късметлии.

На Лени въпросите са важни,но едните са от компетенцията на правителството,другите на Общината.Размива се проблемът с градините.
Може би да се фиксираме именно върху заглавието на тази тема-прозрачност, а също-нерешения въпрос с местата.

# 62
По точка 5 - при това традиционно за българина, масово укриване на доходи, не мисля, че е честно таксата да се определя от декларирания доход! Naughty

# 63
  • гр.София
 като чета точките на milly  Peace-направо трябва да ги обвиним,че нито едно от предишните ни искания не е изпълнено.

# 64
Мда, анкетата е подходящ вариант, но така само ще се степенуват по важност май  newsm78

blanc, напълно съм съгласна. Тези, които знаят проблемите, защото са се сблъсквали с тях, коментирани са вече в други кампании и са по-наясно с нещата, са подходящи за разховор с медиите. Ако имах такъв опит и информация, повярвайте ми нямаше да се замисля. Но съм "нова" и виждам само големите опашки с чакащи дечица в списъка и това, което се коментира в другата тема. И то не всичко, защото трябва да си гледам детето. Няма смисъл някой като мен да бъде попитан за нещо конкретно и аз да мънкам пред камерата. Ако съм наясно с всичко, ок. Но не съм.

И аз мисля, че ако на по-късен етап се избистрят нещата, няма да е толкова фатално, защото след първите няколко класирания ще "лъснат" по-ярко недостатъците на системата и ще има още повече недоволни родители, които с желание ще се включат, пък било и само с присъствие.  Peace

По точките:
5 - не ми се вярва изобщо да се получи, защото това е тотална промяна на правилата. И с укриването на доходи - изобщо няма да е справедливо. И himalomi e споделила..
7 - трябва да конкретизираме тук най-важните

Другите като обобщение според мен са ОК.

Малко инфо за Омбудсмана:

По какви въпроси омбудсманът не може да се намеси?
Омбудсманът не разглежда жалби и сигнали, които се отнасят до:

- работата на Народното събрание, президента, Конституционния съд, Висшия съдебен съвет и Сметната палата;

- осъществяването на правораздаване от съдебната власт – съд, прокуратура и следствие, когато има влязло в сила съдебно решение, акт на прокуратурата или следствието; или пък по съществото на висящи съдебни или досъдебни производства;

- частни взаимоотношения между граждани – например междусъседски или роднински конфликти и спорове;

- спорове между граждани и частни фирми, кооперации, банки и пр.

- не се допускат до разглеждане и жалби и сигнали, които се отнасят до нарушения, извършени преди повече от две години или са анонимни.”

По какви въпроси може да ми помогне омбудсманът?
     Омбудсманът се застъпва с предвидените в Закона за омбудсмана средства, когато с действие или бездействие се засягат или нарушават правата и свободите на гражданите от държавните и общинските органи и техните администрации, както и от лицата, на които е възложено да предоставят обществени услуги.

Не знам доколко би могъл да ни помогне. Честно казано съм скептична..  Rolling Eyes

# 65
  • гр.София
 22, явно не съм била съвсем ясна-ти искаш протест,гневна си и трябва да си готова да застанеш с името си пред медиите. Много сме мераклиите да идем на протест, но ще се изпокрием когато започнат да звънят журналисти.
 Дали знаеш много -не е толкова важно Simple Smile, важно е да не ти пука и да си устата и нахъсана.
 А за проблемите по приема,със сигурност пишещите тук сте много по наясно от всяка друга майка в София.

Т.е, започването на протест си е една отговорност-няма "дететомиболно,немогадастигна, сега съмнаработа, нямампари......"Ставаш публична личност.

За писането на жалби и сигнали-колкото повече,толкова по-добре. Като пратим на Минчева (отдел Образование) протестно писмо,отгоре като пише-с копие до... кмет,омбудсман,комисия за защита от дискриминация, барабар с 10-ина медии-да видиш как поне първия във веригата ще се шашне.

# 66
blanc, аз не искам да се крия. Разбрах те прекрасно. Просто не искам да се изказвам по въпроси, по които не съм подготвена, разбираш ли? Със сигурност в другата тема има майки, които са много по-наясн с нещата, имайки предвид, че са се редили сред чакащите няколко кампании. Не мисля, че аз знам повече от тях. Сега се сблъсквам с това. Не ми пука от журналисти и камери. Пука ми, че ако мънкам пред камерата, защото не съм знаела неща, които другите тук знаят, но са предпочели да се скрият зад "просто участващи", ще излезе, че сме една шепа мрънкащи майки, които не знаят какво искат, а само реват. Виждала съм такива протести и помня как са изглеждали в очите ми.

Най-устата съм, когато съм запозната с всички (или почти) всички детайли и съм убедена в правотата си. И в такива случаи съм се борила до дупка, когато всички само реват, но нищо не правят. После са много горди от победата. Но с нищо не са допринесли за нея.

В случая ми липсва достатъчно информация, за да се заема. Извинете ме. Наистина не бягам от отговорност, просто с това, което разполагам, няма да мога да се справя. Опитайте се да ме разберете.  Peace

# 67
Eй, момичета страхотни сте нямам време да чета всичко по прочетох от горе от горе но ви подкрепям с две ръце. Крайно време е да се направи нещо по въпроса, аз съм ЗА ПРОТЕСТ бройте и мен. Peace

# 68
Lennyh, честит рожден ден! Сега мернах поздравителната лента в началото на страницата... Здраве, късмет и успехи във всичко ти желая!    bouquet

# 69
milly   bouquet супер си ги обобщила и систематизирала!
22  Hug благодаря ти много за поздрава!  Peace

По точка 5 - при това традиционно за българина, масово укриване на доходи, не мисля, че е честно таксата да се определя от декларирания доход! Naughty
и тук съм съгласна  Peace

Нямаме много време, така че решете да правим ли предварителна среща или направо да си определем ден и час за самия протест и да го огласим подобаващо и тук във форума и във ФБ.
Има два раздела, в които може да се отрази и ще има ефект според мен.
В раздел " Календар на събитията" и в раздела на "Движение на Българските майки", там често има подобни теми.
Разгласете го и на познати и приятели, защото е добре да покажем истинска заинтересованост, ако се явим там 3 души ... никой няма да ни вземе на сериозно.

# 70

и тук съм съгласна  Peace
Нямаме много време, така че решете да правим ли предварителна среща или направо да си определем ден и час за самия протест и да го огласим подобаващо и тук във форума и във ФБ.
Има два раздела, в които може да се отрази и ще има ефект според мен.
В раздел " Календар на събитията" и в раздела на "Движение на Българските майки", там често има подобни теми.
Разгласете го и на познати и приятели, защото е добре да покажем истинска заинтересованост, ако се явим там 3 души ... никой няма да ни вземе на сериозно.
На първо място - ЧРД на патерица, Lennyh   bouquet 
Lennyh  и himalomi, разбирам позицията ви, просто съм на мнение, че за да получиш - трябва и да дадеш Peace
Аз работя на две места, плащам си всички данъци и осигуровки, при мъжа ми положението е същото и именно затова смятам, че НЕ Е справедливо да плащаме еднакви такси със семействата, които са на минимални доходи (примерно баща на средна заплата и майка в майчинство с второ дете)  Embarassed
Лошото е че и на още две места да се хванем, пак няма да успеем да платим ЧДГ, а кога да си обърнем внимание на децата въобщи не знам Confused

Щом мнозинството е против, съм съгласна тази точка отпадне, когато изведете темата в някой от изброените от Lennyh раздели!
Вече съм разгласила на всички познати, сега чакат само да кажа "старт" Simple Smile ...друг е въпроса колко от тях ще успеят да се вместят ако е работен ден... Трябва да се направи една анкета, ако не за друго то поне за уточняване на дата и час!
п.п. Не трябва ли и уведомение или разрешение от общината за подобен вид групови мероприятия?

# 71
......
Аз работя на две места, плащам си всички данъци и осигуровки, при мъжа ми положението е същото и именно затова смятам, че НЕ Е справедливо да плащаме еднакви такси със семействата, които са на минимални доходи (примерно баща на средна заплата и майка в майчинство с второ дете)  Embarassed
.....................................
Вече съм разгласила на всички познати, сега чакат само да кажа "старт" Simple Smile ...друг е въпроса колко от тях ще успеят да се вместят ако е работен ден... Трябва да се направи една анкета, ако не за друго то поне за уточняване на дата и час!
п.п. Не трябва ли и уведомение или разрешение от общината за подобен вид групови мероприятия?

Така погледнато по първата част от цитата си права. Аз също съм съгласна да плащам по-висока такса в смисъл да е някакъв процент от облагаемата ми сума да речем, но така ми се струва, че би било твърде сложно. Освен това, това че да речем ние с теб Мили сме честни ( или за някои будали ), изобщо не означава, че в общия случай и останалите родители биха постъпили така и биха обявили пълните доходи.
Колкото до второто да!!! - много добра идея да направим анкета за най-удачна дата и час на протеста. Сега ми хрумва еретичната мисъл за протест в неделя в Южния парк  Mr. Green Crazy Flutter
Сега сериозно де - последния пасаж, който съм болднала ме замисли. Може би наистина трябва някакво разрешение от кмета ( общината), но не съм веща и затова смятам, че трябва да се допитаме и да се опитаме да привлечем, ако щете дори и като консултант някой от БДМ, просто те имат невероятен опит в организацията и провеждането на подобен род събития.

п.п. Мили благодаря ти за поздрава  Hug Peace

# 72
  • София
Ама аз защо чак сега я виждам тази тема  Shocked
Момичета, пуснахте ли линк в страстната? Извинете ме, ако сте, може и да не съм видяла....

Включвам се и аз, разбира се. Ще се постарая и да организирам още хора. Само че си мисля, че е добре да задвижим нещата за датата и часа вече.

Знаете ли кое е най-лошото според мен: огромна част от хората въобще не са наясно какъв ОГРОМЕН проблем има при детските градини. Подозирам, че това важи и за представителите на властта, от които зависят промените. Ето самата Фандъкова твърди, че недостига на места намалява, склонна съм да вярвам, че донякъде наистина мисли така.... А мащабът на проблема е огромен и честно казано слабо ме интересува, че в държавата има и други неща за оправяне  ooooh!

Не трябва проблемите на децата да бъдат оставяни в трета глуха!

# 73
  • София
Намерих това: http://placeforfuture.org/archives/1679
Извинете ме, ако сте по-наясно и сте го коментирали вече.
Според текста :
“…Чл. 8. (1) За свикване на събрание или на митинг на открито организаторите най-малко 48 часа преди началото му писмено уведомяват общинския народен съвет или кметството, на чиято територия ще се проведе, като посочват организатора, целта, мястото и времето на събранието или митинга.

Има и примерно уведомително писмо.

Също така:
В) Връзки с медии

При организирането на протест е задължително предварително да бъдат известявани медиите. Те, от своя страна, биха могли да направят темата публична и по този начин протестът да добие популярност и да предизвика обществен дебат. При организиране на протест, за който каузата не е припозната от обществото, се налага поне една седмица по-рано (ако това е възможно) да бъдат изпращани съобщения и информации до медиите, които да популяризират самата тема. Редно е да се търсят всякакви начини за излизане в медийното и Интернет пространство. Два или три дни преди самия протест трябва да се изпрати прес-съобщение, в което да се упоменава основен лозунг, конкретни детайли за място, начален час и продължителност. Задължително е да се упоменат лица и телефонни номера за контакти с медиите. Освен със самите редакции на медиите е добре да се поддържа контакт и с отделни журналисти.

За разпространяване на информацията е добре и да направим група във фейсбук.

# 74
  • София
5. Таксите за ДГ да бъдат индивидуални. (Процент от обявените доходи на родителя.)

И аз мисля, че това е абсурд. Това отново ще е шамар  за собствениците на малки фирми и тези на държавна работа.

Последна редакция: вт, 13 апр 2010, 23:26 от ketito

Общи условия

Активация на акаунт