за сурогатните майки

• 138 010
  • 3 017
  •   1
Отговори
# 1 710
  • София
....Никой няма да изпие лекарство без да е наясно със страничните ефекти, да не говорим да го даде на детето си. ...

Не говоря за доказани странични ефекти, а за неустановени такива.

Ето един прост пример. Омега-3 мазнините - те имат много фенове - включително и аз. Доказано е, че действат на когнитивните спообности и емоциите. Предлагат се във форми за деца и много родители ги дават. Има ли изследване върху 30-годишни хора как приемът на по-големи количества Омега-3, когато са били 5-годишни, им се е отразил? Не ми е известно.

Да не говорим за "по-твърдите" лекарства.
Не си права. Естествено, че има такива изпитания. По тази причина не се пие аспирин от деца под определена възраст /ако не се лъжа под 10 годишна/. не мога да кажа всички лекарства, защото не съм в този бранш, но по- голямата част са запознати с тези ефекти. Има антибиотици, които при приемане в бебешка възраст могат да доведат до загуба на слуха на по- късна възраст. Не съм давала и не бих дала на детето си лекарства без да съм наясно с тези рискове и последствия.

Но най- вече от коментара ти личи, че не разбираш онова, което казвам, а нещо друго. Опитвам се да не пиша фермани, но в резултат явно не се разбира добре какво искам да кажа. Човешката личност е в по- голямата си част движена от несъзнаваното, а в по- малката от съзнанието. В полето на несъзнаваното се намират пренаталните и ранни детски възприятия, спомени, схеми, модели на поведение о прочее. в късна възраст те имат по- очевидни ефекти макар да не са осъзнати, но карат хората да постъпват по един или друг начин. Да имат проблеми в отношенията с противоположният пол, да се страхуват от обвързване или напротив, да се вкопчват в хората, да се страхуват от новостите и промените. Всички тези неща са напълно обществено приемливи и изглеждат нормални, но пречат на самия човек да бъде щастлив и пълноценен. не виждам защо да създаваме такава възможност за собствените си деца?

# 1 711
jp,
пропуснала съм, да. Връщам се да чета.

Бояна, върху по-старите лекарства има такива изследвания - вероятно. Върху по-новите няма - защото никой не изпитва лекарствата по 30 години. Готова съм да се обзаложим, че за Омега-3 добавките няма такова изследване? Защото станаха популярни последните десетина години.

Да, човек се движи в голяма степен от подсъзнателното. Не пренебрегвай простата химия и фармацевтиката обаче. Ако мислиш, че един медикамент може да нанесе по-малки вреди на психиката от поредица от случки в живота ти - тогава ще трябва да спорим и за това.

Аз обаче ще ви кажа "Лека нощ!" засега. И не се карайте! Wink

Последна редакция: ср, 07 апр 2010, 22:53 от jp

# 1 712
Според медицинската практика до сурогация по мед. причини се приема липса на матка или такава с генетични, вродени или придобити аномалии водещи до невъзможност за износване на плода. Аз по-добре от всеки тук разбирам за какво говориш, но да погледнато от твоята гледна точка ще си дискриминирана защото имаш матка, която не е документирана като негодна.

# 1 713

В полето на несъзнаваното се намират пренаталните и ранни детски възприятия, спомени, схеми, модели на поведение о прочее. в късна възраст те имат по- очевидни ефекти макар да не са осъзнати, но карат хората да постъпват по един или друг начин. Да имат проблеми в отношенията с противоположният пол, да се страхуват от обвързване или напротив, да се вкопчват в хората, да се страхуват от новостите и промените. Всички тези неща са напълно обществено приемливи и изглеждат нормални, но пречат на самия човек да бъде щастлив и пълноценен. не виждам защо да създаваме такава възможност за собствените си деца?

Бояна, каква е вероятността тези неща да се появят при дете заченато по нормален начин и отгледано оот биологичните си родители?

# 1 714
Друго се чудя, защо заклеймихте децата от СМ като негодни, асоциални или не дай Боже душевно болни индивиди. Не всички осиновени знаят за това и пак са щастливи, а и много от тези които знаят също са благодарни на съдбата си, въпрос на решения е дали родителите ще запознаят детето с етиологията на произхода му. Нероден Петко е тая.

# 1 715
  • София
Да, хубаво е, че ме разбираш, но нали си наясно, че мен това не ме грее. Какво правим с тези жени? Те са дискриминирани, нямат право на генетично дете. Не могат да го износят или да се имплантира ембрионът. И да, не е документирано, че ми е негодна матката. Какво пречи да го документирам за да имам генетично дете? И ето я вече корупционната практика.

Казвам това, не за да се заяждам, а защото много трябва да се мисли преди, наистина да се отвори тази врата. И ако се прави за да се спазват изконни права, тогава да ги спазваме за всички.

# 1 716
Да, хубаво е, че ме разбираш, но нали си наясно, че мен това не ме грее. Какво правим с тези жени? Те са дискриминирани, нямат право на генетично дете. Не могат да го износят или да се имплантира ембрионът. И да, не е документирано, че ми е негодна матката. Какво пречи да го документирам за да имам генетично дете? И ето я вече корупционната практика.

Казвам това, не за да се заяждам, а защото много трябва да се мисли преди, наистина да се отвори тази врата. И ако се прави за да се спазват изконни права, тогава да ги спазваме за всички.

Ако съм напълно убедена в правотата ти, ще се боря и за казус касаеш твоята репродуктивност, но усещам че сме на два континента, пък и това че правиш секс от Н брой години, имаш Н брой инсеминации и Н брой ин витра, а си със напълно здрава репродуктивна система не е обект на сурогацията. Никъде никой не те спира законово, освен Наредба 28 в частта си за възрастовото ограничение при АРТ, да си правиш опити.

# 1 717

В полето на несъзнаваното се намират пренаталните и ранни детски възприятия, спомени, схеми, модели на поведение о прочее. в късна възраст те имат по- очевидни ефекти макар да не са осъзнати, но карат хората да постъпват по един или друг начин. Да имат проблеми в отношенията с противоположният пол, да се страхуват от обвързване или напротив, да се вкопчват в хората, да се страхуват от новостите и промените. Всички тези неща са напълно обществено приемливи и изглеждат нормални, но пречат на самия човек да бъде щастлив и пълноценен. не виждам защо да създаваме такава възможност за собствените си деца?

Бояна, каква е вероятността тези неща да се появят при дете заченато по нормален начин и отгледано оот биологичните си родители?

То е ясно че вероятността е огромна. Всички деца на разведени родители например имат доста по-различни представи за семейство, съответно те по-често се развеждат (това е реална статистика) ... аз лично не знам какво ме е провокирало в ранно то ми детство, но пораженията са сериозни (приятелите ми са ми казвали че съм асоциална ...) ... ... Да отбележа, че не съм осиновена, не е имало скандали в семейството ми, родителите ми не са разведени ...

Да не говорим че не може да се докаже дали точно фактът, че едно дете е износено от СМ е причината за специфичното му поведение ...

# 1 718
  • София

Принципно не можем да сравняване нещо толкова драстично като отделянето завинаги от майката и други фактори. Но не принципно, все пак зависи на какви рискови фактори е било подложено детето, но там причините вероятно няма да са толкова дълбоки. Знаеш, че в много страни дават бебетата на ясла от 4 месечна възраст, та ако сравняват децата от СМ с тези вероятно ще се намерят прилики, но пак не би трябвало да е в такава степен. Разбирам в каква посока водиш разговора, но и останалите фактори никой не би желал да ги причини на детето си с ясното съзнание, че вредят. Много хора вредят, защото не знаят, че го правят или защото нямат друга възможност, или и двете.

Плюс това тук имаш и фактора СМ с неизвестни за нас преживявания по време на бременността, а те неминуемо се отразяват. Дори и да не приемаш психологически и психоаналитични трактовки, това е видно и от свързаните процеси при бременната и бебето на чисто физиологично ниво.

bibona Психиатрията не е точна наука, но е наясно с много неща. Има методи да се разкрият причините за много проблеми и тези методи се практикуват в лоното на медицината, а не от Мадлен Алгафари. Човешката психика не е такава загадка.

# 1 719
Моя психоаналитик твърди че в даден момент всеки лекар, медик, билкар... пречупва през своята призма и професионализъм и хиперболизира обективността на даден случай/преживяване/болест.

# 1 720
Друго се чудя, защо заклеймихте децата от СМ като негодни, асоциални или не дай Боже душевно болни индивиди. Не всички осиновени знаят за това и пак са щастливи, а и много от тези които знаят също са благодарни на съдбата си, въпрос на решения е дали родителите ще запознаят детето с етиологията на произхода му. Нероден Петко е тая.

Два въпроса:
 - смяташ ли, че всеки човек има право да знае произхода си?
Или това се решава от хората, които го отглеждат?
- приемаш ли детето си като отделен индивид с право на свои чувства и нужди, различни от твоите?

# 1 721
  • София
Моя психоаналитик твърди че в даден момент всеки лекар, медик, билкар... пречупва през своята призма и професионализъм и хиперболизира обективността на даден случай/преживяване/болест.
Разбира се, затова всеки психоаналитик посещава веднъж седмично свой колега от психоаналитичната група, която го е обучила. Това по света. У нас има двама- трима психоаналитици, които са били на обучение в друга страна за поне 5- 7 години. Лекарите и билкарите нямат отношение по случая. Изследванията, за които говоря се правят от хора преминали терапевтичен курс, за да се гарантира, че няма да проектират своите проблеми върху субектите на изследването.

# 1 722
Не съм осиновител, и не съм мислила по въпроса. Ако бях - вероятно щях да разкажа на детето си по смилаем начин за възрастта в която съм избрала да му споделя.
 - Да, смятам че всек иима това право, но това все пак е решение което не зависи от осивонения, а от "осиновители" му (които аз наричам родители).
 - Да, точно за това се старая!

# 1 723

Принципно не можем да сравняване нещо толкова драстично като отделянето завинаги от майката и други фактори. Но не принципно, все пак зависи на какви рискови фактори е било подложено детето, но там причините вероятно няма да са толкова дълбоки. Знаеш, че в много страни дават бебетата на ясла от 4 месечна възраст, та ако сравняват децата от СМ с тези вероятно ще се намерят прилики, но пак не би трябвало да е в такава степен. Разбирам в каква посока водиш разговора, но и останалите фактори никой не би желал да ги причини на детето си с ясното съзнание, че вредят. Много хора вредят, защото не знаят, че го правят или защото нямат друга възможност, или и двете.

Не сравнявам  нищо. Просто попитах каква е вероятността тези неща да се проявят при деца, които са заченати нормално и са отгледани от биологичните си родители. Ако следвам логиката ти, голям брой деца по време на социализма посещаваха седмични детски ясли и градини ( при децата от моето поколение майчинството е било 6 месеца) значи имат тези проблеми. Не съм съглласна с това ти твърдение. Много е трудно да се определи какво е последствието, има ли такова от СМ. Ще обясня защо - нямаме два напълно еднакви индивида отгледани в две различни среди, по тази причина не можем да съпоставим измененията при тях.

# 1 724
  • Sofia
По същия начин, както и ако е бременна с третото си свое дете. Или както се е грижила за първото, докато е била бременна с второто. Имам усещането за дежаву. Дали темата не започва от начало?

Аз имам усещането, че не става ясна гледната ти точка по въпроса  Simple Smile Мигар може самотна майка на две деца да се сдобие с трето и пак да е самотна? Ама така самотна, че да не може да си плаща отоплението? Четете, мадам, не ме критикувайте тъй остро и напразно  Mr. Green

Проста и ясна е като бял ден, ха прочети я пак, белким ти се изясни.
crazy имаш ли проблем с тази тема?

Общи условия

Активация на акаунт