за сурогатните майки

• 137 913
  • 3 017
  •   1
Отговори
# 2 355
Само факта, че сравняваш децата, заченати в епруветка и осиновените ми е достатъчен да се присмея! Някое от епруветка да познаваш с проблем като травмите на осиновените? Защото още не са намерили подобно , хеле пък такива спецове като с твоето мислене... И тук не е мястото да се обсъжда това! Инвитрото, инсеминациите и всичко около тях са технологии, не чувства. Имам 30 годишна приятелка, едно от първите подобни деца във Франция, доволна майка на 3 момчета. Ами нищо и няма и е горда, че майка и е решила да я създаде "технологично".
Извинете за спама но не се сдържах!Обещавам,че няма да досаждам на другите повече само на Боби ще кажа нещо.Който иска да си вади заключения.Не искам да звучи грубо ,но защо да нямам право на мнение различно от вашето? И защо е нужен пример за да се направи добро?.Смей се щом искаш ,радвам се че те разсмивам .И какво дай да оставим децата в домовете та да не изживеят драмата на осиновените?Това ли искаш да кажеш?Сигурно това ,че са в дом не е драма, а мечта?Споменах инвитрото само като добавка към сурогатното майчинство.Като не харесвате чуждото мнение ами не го четете щом не приемате че някой може да мисли различно от вас.Обясних какво и защо не одобрявам. Повече няма да пиша тук,останете да си се смеете със здраве!

# 2 356
  • Вън от пространство и време
Мисля сьщо, че родените от сурогатна майка деца няма да имат сьщите проблеми като осиновените деца. Те не са нежелани и изоставени, а напротив - много искани и чакани.

Само да уточня

Осиновените деца в повечето случаи също са много искани и чакани деца... но не от рождените им майки. Peace

# 2 357
ако позволите...

първичната рана не е причинена от осиновяването.
първичната рана се причинява с изоставянето

в този смисъл дали осиновени или израстнали в дом, уви тези деца са в различна степен ранени и уязвими

# 2 358
  • София
Мисля сьщо, че родените от сурогатна майка деца няма да имат сьщите проблеми като осиновените деца. Те не са нежелани и изоставени, а напротив - много искани и чакани.

Само да уточня

Осиновените деца в повечето случаи също са много искани и чакани деца... но не от рождените им майки. Peace

Да, и също като изоставените деца, тези от СМ, са нежелани от майката която ги износва (тя има планове да се раздели с тях веднага след раждането им) и ще бъдат изоставени от нея.

# 2 359
  • SA

Само да уточня

Да, Gankata, абсолютно си права за това. / Винаги с удоволствие чета постингите ти   bouquet/. Имах предвид, че болката на осиновените деца вероятно до голяма степен е свьрзана с изоставянето и нежеланието на биологичната им майка да ги отглежда. Мисля, че малко по-различно стоят нещата сьс сурогатното майчинство.
Може доста неприемливо да ви се стори сравнението, но има немалко бебета по света, родени в много ранна гестационна седмица и отглеждани месеци наред в кувьоз. И те ли трябва да се чувстват по-различни за това, че не са се развивали в утробата на майка си? Или трябва да се забранят подобни технологии? Според мен не е чак толкова важно кьде е протекло ембрионалното ти развитие. Аз не бих се чувствала нещастна, ако знам, че родителите ми са направили всичко за да ме имат и са ме очаквали с много желание и любов.

Последна редакция: пн, 12 апр 2010, 16:51 от kameloth

# 2 360

В момента, в който се въведе каквато и да е компенсация, става въпрос за пазарни отношения. Кое е компенсация и кое - печалба? Много труден въпрос. Затова има страни, в които категорично не се намесва НИКАКВО заплащане. Който иска да го направи от благородни мотиви, да си поема разходите. Така съм склонна да го приема. Тука обаче искат да им се гарантира, че плащането така или иначе ще увеличи броя на кандидатите (изразявам се тактично).

Съгласна съм в голяма степен с това. Ето как си представям в един частен случай такава компенсация. Примерно, аз искам да стана СМ и не искам да печеля от това. Но аз имам определен доход от професията си и не искам да се лишавам от него в случай, че ми се наложи да съм в болнични. Струва ми се нормално този доход (доказан по съответния начин) да ми бъде компенсиран. Медицинските разходи са по-малко предмет на спор, предполагам. Такъв подход според мен би изключил жените, които искат да правят кариера като СМ.

Никога не сьм твьрдяла, че натоварването на сьдиите може да бьде аргумент срещу приемането на нужен закон. Една сьдебна система обаче има капацитет и решението да и се вьзлагат едни или други задачи е политическо. Има 'скрити разходи', които сме решили да приемем. Може да има и такива, които не са приемливи. Казах само, че е некоректно и неточно да се твьрди, че порьчващите сурогатно дете щели да си поемат всички разходи. Между другото, един от аргументите срещу тютюнопушенето е точно, че натоварва системата на здравеопазването. Това е вьпрос на обществен дебат.
Ами "поръчващите", аз и ти затова плащаме данъци - за да осигурим капацитет на съдебната система да работи в полза на обществото.
Тютюнопушенето и аз го дадох в този смисъл като пример.

Чисто логически погледнато, тези двойки са безплодни поради наличието на медицински проблеми. Една част от тези проблеми се наследяват. Това означава, че процент на проблемно оплождане, развитие на зародиша и наследени заболявания по определение е по-висок от средностатистическите бременности при здрави хора. Ако разровите, ще видите, че се споменават и конкретни заболявания. Да добавим и риска да се родят деца с репродуктивни проблеми, наследени от родителите.

Първо една бележка по наследяването на репродуктивните болести. Ясно е, че такива болести трудно процъфтяват - защото обикновено няма на кого да бъдат предадени. Това ги прави не особено чести.

Има много проблеми, които се предават по наследство и които не пречат на репродукцията - диабет, алергии, сърдечни болести, психични заболявания, предразположеност към рак. Струва ми се някак несправедливо в единия случай да сме ок с риска да се предадат, а в другия - да го ползваме като аргумент против.

Нали не позволяваме на хората с диабет да имат деца само защото не можем да им попречим?

Не съм казвала, че това е рядкост. Казах, че е политическо решение на едно общество да реши какви са нормите за допускане на 'медикамент' до пазара. И пак се изразявам меко, защото СМ не лекува безплодието, а предлага някакъв изход, приемлив за група хора.
Е, сега - бих казала, че много медикаменти "лекуват" по този начин. Включително и противозачатъчните, които някои пият за регулиране на цикъла. Бих казала, че тук нямаме потенциал за смислена дискусия. :

Информация има много, не е тук мястото да се цитира. Ако човек се заеме сериозно с развиtiето на практиката след Втората световна война, ще види, че се преминава от "тайна и срам", през "детето е по-добре да не знае" до "неинформирането на детето за произхода му е престъпление"(последното е уредено със закон). Първите критични изследвания за проблеми на осиновени деца (забележете, не от институции, а в много случаи още от раждане!) се появяват през 80те години. Не визирам "Първичната рана", тъй като според мене книгата е по-скоро популяризация на научни идеи.

Ще те помоля все пак да конкретизираш къде да я търся тази информация - за изследвания, които твърдят, че "осиновяването е един изключително безпроблемен процес". Защо да не е тук мястото?

Да, това е тъжното. Нещо, което засяга толкова дълбоко заложени ценности и толкова пластове на обществото, не може да се пробута ей така, пьрвосигнално. Но у нас май може...  Sad

ПП. Това е дискусия. Така може да се говори Peace

Peace

# 2 361
JP

като човек лично минал през процедура по осиновяване в БГ и консултирал барем 50 кандидат осиновителски двойки, най-отговорно твърдя, че у нас осиновяването е сравнително лесно, бързо и безплатно.

Под лесно разбирам, че проучването е само 3 месеца и отрицателните становища на социалните годишно  се броят на пръстите на едната ми ръка
Под бързо, разбирам, че в рамките на година, година и половина в зависимост от изискванията си, хората осиновяват
Под безплатно - около 20 лева държавна такса - това е

# 2 362
JP

като човек лично минал през процедура по осиновяване в БГ и консултирал барем 50 кандидат осиновителски двойки, най-отговорно твърдя, че у нас осиновяването е сравнително лесно, бързо и безплатно.

Под лесно разбирам, че проучването е само 3 месеца и отрицателните становища на социалните годишно  се броят на пръстите на едната ми ръка
Под бързо, разбирам, че в рамките на година, година и половина в зависимост от изискванията си, хората осиновяват
Под безплатно - около 20 лева държавна такса - това е

Fussii, мисля, че тук ти се губи контекста. Аз затова преди си копирах всичко, но ми се скараха. Всичко тръгна от

Направи се паралел с осиновяването. Преди около 30-40 години то се е считало за изключително безпроблемен процес, включително на основата на научни изследвания. Родителите, които са се сблъсквали с проблеми, са били принудени да ги решават сами и тайно, защото просто е нямало кой да им повярва.

Въобще не говорим за това колко е таксата. Не виждам и какво значение има.

# 2 363
ами явно контекста е друг  Embarassed ...

имах предвид процедурна безпроблемност, а това от пр. гледна точка включва е таксата  Laughing

чао от мен - налагам си личен бан  Wink, адски много време губя  Peace

поздрави и хубав ден на всички

# 2 364
Камелот твоето изказване също звучи грубо-човек не осиновява за да дава личен пример.Ти колко деца си осиновила?И на каква база сравняваш осиновени и сурогатчета.

# 2 365
  • SA
Камелот твоето изказване също звучи грубо-човек не осиновява за да дава личен пример.Ти колко деца си осиновила?И на каква база сравняваш осиновени и сурогатчета.

Да, така е, не ми понасят подобни императивни изказвания като това , което сьм коментирала, в което някой гневно дава акьл на хора с проблеми. Иначе нищо лошо да си кажеш мнението и то да е различно от това на останалите. Ама да си даваш сметка, че това си е просто твоето мнение и е вьзможно да има хора и на противоположното.
А ти така ли ще ги наричаш тези деца- "сурогатчета"?
BTW. Темата е за сурогатните майки. Нали не смяташ, че задьлжително условие да пишеш в нея е да имаш дете, родено от сурогатна майка, или ти самата да си такава?

Последна редакция: пн, 12 апр 2010, 13:40 от kameloth

# 2 366

Ще те помоля все пак да конкретизираш къде да я търся тази информация - за изследвания, които твърдят, че "осиновяването е един изключително безпроблемен процес". Защо да не е тук мястото?

Уточнявам - считало се е за процес, изключително безпроблемен за децата. Просто от тях никой не се е интересувал. Проблемите са били около майките, тайните им и прочие. Доколкото децата са били интерес на изследване, се е говорело за наследственост, способности и т.н. Самите майки, много често по принуда оставили децата си, едва през 80те 90 години на 20 век започват да говорят за собствените си чувства и последиците на изоставянето.  
Преди това всичко е било розово: има хора, които не могат да си родят дечица, има майки, които им раждат дечица, после всички са щастливи. Ако някой вижда прилика с СМ, то е, защото я има.

Извинявай, че не посочвам източници, но се налага да работя по други теми. Ще се наложи да ми се довериш или да проучиш нещата самостоятелно.
Лек ден!  bouquet

# 2 367
  • София
И на каква база сравняваш осиновени и сурогатчета.

този израз е отвратителен. редактирай се. говориш за човешки същества, не за чудовища, родени от съня на разума ти.

# 2 368
Gankata ,свалям ти шапка за това че си осиновила две дечица и си ги дарила с майчина обич,не искам да се заяждам или да те обиждам ,но ще те попитам ,когато осинови децата ти ли си ги избра или ти дадаха тези.
Извинявам се че ви  отклонявам от темата.

# 2 369
  • Вън от пространство и време
Gankata ,свалям ти шапка за това че си осиновила две дечица и си ги дарила с майчина обич,не искам да се заяждам или да те обиждам ,но ще те попитам ,когато осинови децата ти ли си ги избра или ти дадаха тези.
Извинявам се че ви  отклонявам от темата.

Ще ти отговоря и аз с леко отклонение.
Аз и сестра ми имаме по две деца. Тя ги е родила, аз ги осинових. И двете не сме си избирали децата на пазара - каквито ни се паднаха такива.

И не държа някой да ми сваля шапка че съм станала майка... няма значение по какъв начин. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт