за сурогатните майки

• 137 915
  • 3 017
  •   1
Отговори
# 2 580
“И рече Сара на Аврама: ето Господ заключи утробата ми, за да не раждам; затова влез при слугинята ми; може би, ще имам деца от нея. Аврам послуша думите Сарини.”

Geia, приключихме.  Peace

И какво общо има това със сурогатното майчинство? Защо трябва нов закон за да може една жена да прати мъжа си да направи дете на друга жена?

Разбира се, че има общо. Ха, много сте интересни. Това си е типично традиционно сурогатство.

На втория Ви въпрос няма да отговарям, така зададен няма общо с темата.

# 2 581
Сега за традицинното сурогатство ли говорим или за модерното такова.
Мъже, които правят деца на жени, които не съм им съпруги е имало и ще има.
Закон ли трябва за това?

# 2 582
  • в сърцето на един мъж...
НиноТино, според мен нещо не си наясно със сурогацията, че да наричаш прелюбодеянието традиционна сурогация Shocked
Сурогация е вземане на биологичен материал от двама души и износването му от трети. Къде в посочения пример я има тая традиционна сурогация???
Стефи, жалко че мнението ми не е важно за "вас". Това означава, че и мнението на инакомислещите не ви интересува... В такъв случай кое точно ви интересува? Жалко за вас, защото този подход не печели поддръжници за каузата ви. Дори и да съм имала и най-малкото желание да подкрепя сурогацията - изказванията ви убиха всичко в зародиш. А от прочетеното до тук и на още няколко човека...

# 2 583
Закон ли трябва за това?

Що не четете? А задавате тъпи въпроси?

# 2 584
  • Вън от пространство и време
Закон ли трябва за това?

А съпругите им обикновено не приемат тези деца като свои, каквото е и продължението на историята за Аврам и Сара, между другото. Слугинята Агар бива позорно изгонена заедно с детето си и на практика не е сурогатна майка, а единствената майка на Измаил.

# 2 585
Сега за традиционното сурогатство ли говорим или за модерното такова.
Закон ли трябва за това?

А, вие като размахвате тази история от Библията, защо не се опитате да вникнете малко в нея?
Или то е въпрос на умствени възможности...................

# 2 586
  • София
Закон ли трябва за това?

А, вие като размахвате тази история от Библията, защо не се опитате да вникнете малко в нея?

За тези, които нямат Библия в къщи, ето продължението на историята.

"16 А Сара, жената на Аврама, не му раждаше деца; но като имаше слугиня, египтянка, на име Агар,
2 Сара рече на Аврам: Виж сега, Господ не ми дава да раждам; моля ти се влез при слугинята ми; може би ще придобия чадо чрез нея. И Аврам послуша това, което каза Сара.
3 И тъй, след като Аврам беше прежививял десет години в Ханаанската земя, Сара Аврамовата жена, взе слугинята си Агар, египтянката и я даде на мъжа си Аврам да му бъде жена
4 И той влезе при Агар и тя зачна; и като видя че зачна, господарката и и стана презряна в очите и.
5 Тогава Сара рече на Аврама: Поради тебе ми дойде тая обида. Дадох слугинята си в твоите обятия; а като видя, че зачня, аз станах прерзряна в очите и. Господ нека съди между мене и тебе.
6 А Аврам рече на Сара: Ето, слугинята ти е в ръката ти; Стори с нея както ти се вижда угодно. Прочее, Сара се отнасяше зле с нея, така щото тя побягна от лицето и."

Битие, Глава 16, стих 1-6

След първото си бягство Агар се връща отново при Аврам и Сара. По късно когато Сара ражда сина си Исак, кара мъжа си да изгони Агар и сина си Исмаил и те заживяват в пустинята.

И още:

11 После ангелът Господен и каза: Ето ти си зачнала и ще родиш син; да го именуваш Исмаил, защото Господ чу скръбта ти.
12 Той ще бъде между човеците като див осел; ще дига ръката си против всеки и всеки ще дига ръката си против него; и той ще живее независим от всичките си братя."

Битие, Глава 16, стих 11-12

Последна редакция: чт, 15 апр 2010, 23:54 от Lindt

# 2 587
Закон ли трябва за това?

Нищо не размахвам. Привеждам пример, според който още в древността се е говорело за сурогацията и то не къде да е, а в Библията. /поради щото и църквата намесихте/
За мен лично Библията изобщо не е меродавна книжка, не спазвам текстовете, нито имам намерение. За мен тя е четиво по история. И нищо повече.
Просто дадох пример. А вие от сто кладенеца вода извадихте, че и историята ми доразказвате. Има си Библия, чела съм я.
За умствените възможности ще натъртя: “И рече Сара на Аврама: ето Господ заключи утробата ми, за да не раждам; затова влез при слугинята ми; може би, ще имам деца от нея. Аврам послуша думите Сарини.” Туй "имам" приближава въпросния цитат до сурогацията.

# 2 588
  • София
Туй "имам" приближава въпросния цитат до сурогацията.

Туй "имам" показва, само как в самозабравата си, една жена може да си помисли, че може да разполага с живота, тялото, съдбата и детето (все пак яйцекетката си е на Агар) на друга жена. Да, в този смисъл има връзка със сурогатството.

Последна редакция: пт, 16 апр 2010, 00:11 от Lindt

# 2 589
А, моля ви се, немам намерение да правя психопрофил на герои от Библията.  Tired

# 2 590
Това може да го каже само човек, който хабер си няма от нещата. Няма как да му кажеш на детето, че много го обичаш и да съвместиш с това, че си платил друга да го износи и изостави за да го имаш ти.
Но на мен ми е трудно да го обясня.  Трябва  друга сетивност за да бъде разбрано.

Ако разбера, че майка ми е платила, защото е имала проблем ще и благодаря, че е имала силата да го направи, за да ме има.

# 2 591
Приближава, но не съвсем......
За вас явно нищо не е меродавно, не само Библията.

# 2 592
Закон ли трябва за това?

[/size]

За последното си права.
На някои това им е капацитетът, не можем да им се сърдим.
Други умишлено имитират.
А трети, които наистина са прочели, и имат капацитет,( като Гея, например),  реагират съвсем нормално - в началото са много "За", но с осъзнаването за какво иде реч, формират личното си мнение.

Ама аз вече не се връзвам на темата.
Откак вчера ме поканиха да съм в инициативен комитет и да пиша проектозакон за изменение и допълнение... и аз директно казах, че съм твърд противник и очаквах да ми се намуси този и онзи,  но това не само не се случи, а срещнах доста одобрение на позицията си, нещо се примирих, че има и отчайващо невежество (чули, че някой казал, че било от Библията), но има и мислещи хора.

Двойка с репродуктивни проблеми, но с чувства и хармония помежду си, не би виждала СМ като единствено спасение.
От години си общувам с хора и това ми се е запечатало като извод.
Хората имат драма и то нелека, но тя е и помежду им и има груги корени, несвързани с репродукцията.

А има тук и една невероятна  Sunglasses Wink Winkидея.
Всеки втори като случайно го хванат в прелюбодейство вади един лист Joy  А4 със ситен текст и вика, че било традиционно сурогатство.
Нищо общо няма това, ама да се надяваме на ума на хваналите го.

Байбиби, Peace

Черпила съм тови идеи и съвети  Hug за мебели и пр. от разни теми, но повярвай ми, никой няма с теб да седне да си споделя съкровени неща именно за осиновяването.
Ето аз съм пример за много успешно осиновяване, а и житейските ми резултатите не са малки, грижа се и почитам родителите си,но съм минала своя път на пропаст и болка и едва сега започвам по-уверено да овладявам болката и да държа под контрол страха от изоставяне, а ми трябваха години за да видя какво не е наред с мен и да се опитам да си простя за станалото, за което нямам вина, разбира се.
Многодетна майка с две магистратури съм и то не от университета в Горно нанадолнище, та мненията, че имали болка само неуспешните осиновявания, са или проява на небрежност или на недобросъвестност от страна на изказващите се.
А и много съм усмихната, не очаквай да видиш хора, леещи сълзи по цял ден и то пред теб.

И научаването, че си изоставен, а после осиновен, не те заробва и не е начало на болката ти, а начало на оздравяването ти.
А за безумците, които не са казали на децата и чакат да станат пубери и пр. , не мога да говоря. Който иска да си ходи с бомба в джоба, вместо да си я обезвреди когато  е време, си носи последствията, ама жалко, че това поразява децата най-вече.

Прекалено много хора бяха разголени до болка тук, че да не си струва поне да не се изказвате за неща, които няма как да видите отвътре.

# 2 593
Приближава, но не съвсем......
За вас явно нищо не е меродавно, не само Библията.

До безумието приближава, не до сурогатните опити. Мъж с две секс-партньорки, едната от които робиня, т.е. предмет на жена му.
Затова Сара му е дала разрешение, а не защото е било опит да има свое дете чрез нея.
За онова право, както и сега за някои държави то Близкия изток, имуществото на жената е лично нейно и тя си гоползва по свое усмотрение, а съпругът осигурява семейните разходи.

Малко да ви разсмея. Сега отивам да изключвам фурна, котлон, машинка за хляб и т.н. и отивам да спя, ама отворих ЛС и там една форумка праща рецепта за поредното изкушение кулинарно и накрая завършва така :

"Хубавото е, че е бърз и няма биене на белтъци. Така имаш време да отговориш на новорегистриралите се, на които са им отнети правата за майки Mr. Green". hahaha
Акцентът е върху "новорегистриралите се".

Истински уважавам жените, които се интересуват от СМ, защото директно си признават, че нямат сили за нова бременност или се опасяват да не отключи заболяване. На тях поне им вярвам и виждам, че са в балансирано състояние, знаят какво искат и са порядъчни да го обяснят САМО със свои нужди.
А обясняващите претенциите си само с  щастие за неродени дечица чрез това извращение ... дано намерят утеха и щастие, но не чрез безумие и мъка за мнозина.

# 2 594
  • Paris, France
В Стария завет сурогатното майчинство, в традиционния му вид, се споменава в живота на Абраам (Битие 16) и внука му Яков (Битие 30). Практикуването не е осъдено, но от разказите за проблемите между СМ и законната жена, ревността между децата, изгонването на поръчаното дете (Исмаил)!!!!! заедно с нежеланата майка, решението да се отърват от Йосиф продавайки го в робство от другите деца на Яков итн, итн. става ясно, че СМ създава повече проблеми отколкото решава.

И в двата случая бездетните съпруги (Сарай и Рашел) дават или предоставят, ако искате, робините си (Агар и Билха) за да продължат рода си мъжете им. В Стария завет родовете са патриархални и патрилинейни и често в родословието майката дори не се споменава. И в двата случая се предоставя робиня, а не някоя сестра, братовчедка или добра съседка. Напомням, че сестрата на Рашел, Леа, също е жена на Яков и Яков има, освен сина от СМ Билха, 4ма сина от наложници, 6ма сина и дъщеря от жена си Леа и 2ма сина от любимата си жена Рашел (сестрата на Леа).

“И рече Сара на Аврама: ето Господ заключи утробата ми, за да не раждам; затова влез при слугинята ми; може би, ще имам деца от нея. Аврам послуша думите Сарини.”

В транслитерация или превод дума по дума удебеленият текст звучи: " и може би, ще бъда изградена от нея", което може да се разбира като "може би ще изградя семейство". Никъде в еврейските текстове на този пасаж не е употребен глагола "да имам" в първо лице, единствено число.

Показателен е и фактът, че СМ си откърмва и отглежда детето и не е разделена от него. Когато изгонват Хагар я изгонват със сина и, "уж" роден за Сара.

Толкова са поучителни тези истории, че променят еврейския закон и в днешно време бракът със полу- сестра (Сара и Аврам) е абсолютно забранен, с две или повече сестри (сестри помежду си, не с мъжа, Леа и Рашел с Яков) е абсолютно забранен дори последователно, освен след смъртта на тази или тези, за която/които е бил женен, произходът е по майка (родилата детето). Кърменето на дете създава родство с дойката като родството дете-майка и децата на дойката се третират като братя и сестри, тоест, брак между откърменото и биологично дете на дойката е невъзможен, забранен.

Hug

Общи условия

Активация на акаунт