за сурогатните майки

• 138 022
  • 3 017
  •   1
Отговори
# 885
Любопитно ми е, дали е случайно, че темата се появи само няколко дена преди документалния филм на Мира Добрева за сурогатните майки. И дали това не е опит за насилствено предизвикване на дебати по темата.
Мнението ми за сурогатните майки се припокрива с това на крейзи.

Разбира се, че не е случайно.
Както и че след като получи неласкави отзиви в единия форум, наново бе пусната в друг.
След това бе "подпряна" с две уж несвързани нови теми.
Писах подробно по-горе, та сега не искам да се повтарям.

Абе, наистина ли смятат, че масата е само от заспали и нечетящи и между редовете хора.

Много се зарадвах, че все повече мислещи и питащи се хора се включват.

# 886
Прочетох много повече, но това не отговаря на въпроса какво ви пречи на ВАС  КОИТО СТЕ ПРОТИВ че аз съм примерно СМ.
На мен ЛИЧНО ти КОНКРЕТНО не ми  пречиш по никакъв начин. Но темата не е за мен и теб, а за СМ.
В случея тогава не би трябвало да ви пречи и това че съм СМ по законен път.

# 887
Прочетох много повече, но това не отговаря на въпроса какво ви пречи на ВАС  КОИТО СТЕ ПРОТИВ че аз съм примерно СМ.
На мен ЛИЧНО ти КОНКРЕТНО не ми  пречиш по никакъв начин. Но темата не е за мен и теб, а за СМ.
В случея тогава не би трябвало да ви пречи и това че съм СМ по законен път.

Показателно за това, за какво иде реч.

Много въздействащо реално доказателство.

Последна редакция: пн, 05 апр 2010, 11:18 от Miraetta

# 888
  • София
Никак не е случайно. Спомням си преди време в подфорума "майки, бъдещщи и настоящи" беше пусната такава тема и повечето бяха против. явно са изчакали малко, че да пробват тук, в клюкарника, защото в онзи подфорум има твърде много майки на бебета и хормоните им са в крайно майчинско състоянние. А в клюкарника има всякакви потребители, които хич не се замислят, а гледат да се пишат напредничави.
В момента ми мирише на цялостно организирана ПР-кампания. Във всеки случай този, който я прави, сравнително добре си върши работата! само ми е любопитно кой плаща. Особено на онази фондация Искам бебе.  Явно въпросната Радина вече е изгубила всякаква надежда за инвитро, не иска да осиновява и е минала на варианта сурогатство.  Май е по-добре да не разсъждавам повече, че още малко ще излезе конспирация.

Най ме е яд, че поради липса на достойство и поради излишък от сребролюбие, маскирано зад благородство, ще се превърнем в държава-инкубатор за бебета. по същия начин, както Пакистан е известен като страната на бъбреците, а някои азиатнки държави като евтин секс с всичко, което мърда. Като се открехне вратата за нашенци, ще ви вмъкнат крака и чужденците, че накрая ще влязат с нея.

# 889
Йори81, пак ще ти кажа: темата не е за това кое на кого пречи, а за определен проблем. На мен примерно детската проституция не ми ПРЕЧИ - трябва ли да кажа - юху, направете я легална, кво ми дреме? Дано този път разбереш... дано, ама надали.

# 890
  • София
Mного ясно е, че от подобна "услуга" ще могат да се възползват само хора с пари. Дори да се регламентира минимално заплащане, дори да е записано като безвъзмездно, говорим за пари. И то доста. И - да - по нашите земи, ако това се узакони, не след дълго ще е мода сред богатите. За прииждащите чужденци е съвсем ясно.
За другите вариант ще е да навият някоя ромка за целта. И аз питам - колко от тези, които поддържат тезата, че плодът няма нищо общо с утробата, която го износва, биха използвали ромки за тая "работа"?

Вече казах, че дълбоко съчувствам на всички хора, които имат репродуктивни проблеми и съм в някаква степан за сурогатното майчинство, обаче между роднини. Може и иначе, разбира се, не бих посмяла да отрека подобна възможност, макар за мен да е неприемлива.
Честно казано, никога не съм мислила собствените си гени за дотолкова ценни, че да държа особено да ги възпроизведа. Аз се чувствах изключително щастлива като бременна жена, очакваща дете. От мига, в който разбрах, че е в мен, всичко беше друго. И всичко беше любов.

Моята теза си я повтарям пак - сурогатната майка Е майка. Генетичната майка нямам идея каква е до раждането на детето. След като започне да се грижи за него и тя става майка, ама преди това...

Личните ми опасения са и относно законодателството и безумията, които прокарването на този закон ще произведат.

Така или иначе, щом има хора, които искат тази "услуга" и такива, които са готови да я предложат - хубаво!

Но ако има обикновени, средностатистически безплодни семейства, които възлагат надежди на този метод, за жалост много скоро ще осъзнаят, че изобщо няма да могат да се възползват, дори той да бъде узаконен. Или ако се възползват, то ще е благодарение на близки роднини.

Йори81, аз не схванах, ти си кандидатка за сурогатна майка, така ли? Би ли споделила своите мотиви за това и на какъв принцип избра двойката, която да ощастливиш?

# 891

Йори81, аз не схванах, ти си кандидатка за сурогатна майка, така ли? Би ли споделила своите мотиви за това и на какъв принцип избра двойката, която да ощастливиш?
Дадох като пример себе си.
Алексче незнам дали имаш деца но ако имаш определено ще ти пречи детската проституция.И как може да сравнявате едното с другото.По добре ли е СМ  да е незаконо ,защото  се практикува в момента  и в повечето случей е с чужденци.Щом може да се прави за тях защо да не се прави законово и за Българи,като казвам законово се има в предвид за двойки които ПО МЕДИЦИНСКИ ПРИЧИНИ не могат да имат ,а не за всеки на който му скимне.И само да добавя че не става въпрос кой закон да се приеме,забрана на СМ или разрешаване на СМ,а законово СМ.

Последна редакция: пн, 05 апр 2010, 11:51 от yori81

# 892
  • Вън от пространство и време
като казвам законово се има в предвид за двойки които ПО МЕДИЦИНСКИ ПРИЧИНИ не могат да имат ,а не за всеки на който му скимне.

Ами на първо място защото в България "медицинските причини" се генерират по заплащане. Скоро при разговор моя близка рентгеноложка ми показа снимка на определен човек и ми каза, че в здравния картон на този човек пише че няма голяма част от конкретен орган и поради тази причина медицинска комисия се е подписала че не е годен за военна служба. А на снимката се вижда въпросният орган цял-целеничък и напълно здрав. Снимката е правена лично от нея и няма как да бъде объркана.

Последна редакция: пн, 05 апр 2010, 11:59 от Gankata

# 893
Това не е причина да правиш обобщения за всички и да си против който и да било да се възползва от АРТ?

Форумът и всички форумски теми аз приемам задължително като генерализации, в които е препоръчително да се споделят обобщени мнения. Крайно опасно ми се вижда да нищим анонимно и целокупно конкретни казуси. Изключения във всичко винаги е имало и ще има, но не тук е мястото им. Има и разлика в хорските възгледи, и тя трябва да се уважава. Лично аз обаче не желая да давам на друг да износи яйцеклетката ми, не давам друг да учи децата ми да ходят или да четат, не желая друг да върши моята работа вместо мен. Правя толкова, колкото мога, а като не мога, не се инатя и не тропам с крак.

Ок, ти не желаеш това и онова - на мен ми е все тая. Но защо считаш, че това, което ти не желаеш, трябва да е незаконно? Защото темата е дали да е законно, а не дали бихме направили това или онова.

По въпроса за обобщенията - за съжаление, вероятно познавам повече хора от теб с репродуктивни проблеми и не мога да се съглася, че искащите деца заради личната емоция да имаш дете, са изключение.

Защо мислиш, че да положиш усилия да имаш биологично дете е "тропане с крак"? Също като теб, хората правят каквото могат. Като не стане, се отказват. Или осиновяват дете. Или си намират някое хоби. Представи си, че не само ти можеш да се справиш с неосъществените си желания по рационален начин. Лесно е, ако опиташ.

По въпроса за цената на тези усилия - една ин витро процедура е в пъти по-лека интервенция от доста раждания. Така че по никакъв начин изразът "на всяка цена" няма почва.

# 894

Ganke,

Тази форумка не знае нито да чете, нито да пише, а ти сериозно си тръгнала да и отговаряш.
Блестящ пример дава девойката.

# 895
  • Вън от пространство и време
По въпроса за цената на тези усилия - една ин витро процедура е в пъти по-лека интервенция от доста раждания. Така че по никакъв начин изразът "на всяка цена" няма почва.

Като сме тръгнали с лични примери:
При моята ИКСИ-процедура имаше моменти, в които бях с реална опасност за живота.

# 896
  • София
jp Изразът "на всяка цена" има почва в случая, защото цената е психичното здраве на двама души- СМ и бъдещото дете. По- рано питаше за доказателства за вредите. Има предостатъчно литература за пренаталното влияние върху бебето, за вредите от отделянето за постоянно на новородено от майка му /под майка детето разбира износилата го и тази, която го е родила/. Новороденото от СМ ще живее цял живот с травмата от изоставянето и раздялата с майка си, а тъй като това ще е подсъзнателно, а не съзнателно можем само да гадаем какви ще са конкретните прояви на този проблем. Възможно е да получи комплекс за непълноценност, страх от обвързване, невъзможност да обича и милион други неприятни неща. Струва ли си риска питам? Не питам кой какво иска, кой на какво има право. Знам, че всяко новородено има право да живее с майка си, а това право е на първо място пред правата и желанията на хората с репродуктивни проблеми. Разбирам, съчувствам, но не мисля, че щастието на едни трябва да е за сметка на други, още повече деца.

Хубаво е, когато човек има някакъв проблем да може да погледне света и без призмата на проблема си. Опит за малко обективност и емпатия и към останалите не е попречила на никого.

# 897
не мога да се съглася, че искащите деца заради личната емоция да имаш дете, са изключение

Аз пък не мога да се съглася, че имаш право да искаш дете, заради каквито и да било лични свои потребности - емоция, статут, забавление, впримчване на мъж, каквато и да е причината. Не мога да си представя, че бих поискала дете, за да се почувствам аз някак си. Затова и намирам сурогатството за неприемливо, защото се превръща в законен начин за задоволяване на лични прищевки, за търговия с живот. Не знам дали е споменавано по-напред, но в легализирането на този възпроизводителен метод аз виждам и опасност един огромен процент жени без медицински проблеми да пожелаят да си спестят множеството лични неудобства от бременността.

# 898
Това не е причина да правиш обобщения за всички и да си против който и да било да се възползва от АРТ?

Форумът и всички форумски теми аз приемам задължително като генерализации, в които е препоръчително да се споделят обобщени мнения. Крайно опасно ми се вижда да нищим анонимно и целокупно конкретни казуси. Изключения във всичко винаги е имало и ще има, но не тук е мястото им. Има и разлика в хорските възгледи, и тя трябва да се уважава. Лично аз обаче не желая да давам на друг да износи яйцеклетката ми, не давам друг да учи децата ми да ходят или да четат, не желая друг да върши моята работа вместо мен. Правя толкова, колкото мога, а като не мога, не се инатя и не тропам с крак.

Ок, ти не желаеш това и онова - на мен ми е все тая. Но защо считаш, че това, което ти не желаеш, трябва да е незаконно? Защото темата е дали да е законно, а не дали бихме направили това или онова.

По въпроса за обобщенията - за съжаление, вероятно познавам повече хора от теб с репродуктивни проблеми и не мога да се съглася, че искащите деца заради личната емоция да имаш дете, са изключение.

Защо мислиш, че да положиш усилия да имаш биологично дете е "тропане с крак"? Също като теб, хората правят каквото могат. Като не стане, се отказват. Или осиновяват дете. Или си намират някое хоби. Представи си, че не само ти можеш да се справиш с неосъществените си желания по рационален начин. Лесно е, ако опиташ.

Започвам отзад -напред:

Надали някой вече вярва, че не разбираш за каква цена иде реч - за цената да осакатиш няколко живота за да задоволиш съмнителни фанатични мераци.
И не, не е като да лекуваш безплодие, непорядъчно е да се сравняват.

Претендиращите  да имат деца именно чрез тази конструкция не са представителна извадка на хората с репородуктивни проблеми, а на хора с друг вид проблеми.

Да, незаконно е.
Като не отговаряш на нито един от разумните доводи как доказваш, че си струва да стане законно.

А по ТВ две дами, които и минута не са се грижили не само за деца с подобна травма, а за никакви деца, говорят неща, от които и хабер нямат.
И това на Великден.

Сrazy chick  Peace

# 899
crazy chick ,
 коя ще се подлага минимум на една ин-витро процедура с всичките и неудобства и рискове за здравето, както и голям риск от неуспех, ако може да забременее нормално?

jp Изразът "на всяка цена" има почва в случая, защото цената е психичното здраве на двама души- СМ и бъдещото дете. По- рано питаше за доказателства за вредите. Има предостатъчно литература за пренаталното влияние върху бебето, за вредите от отделянето за постоянно на новородено от майка му /под майка детето разбира износилата го и тази, която го е родила/. Новороденото от СМ ще живее цял живот с травмата от изоставянето и раздялата с майка си, а тъй като това ще е подсъзнателно, а не съзнателно можем само да гадаем какви ще са конкретните прояви на този проблем. Възможно е да получи комплекс за непълноценност, страх от обвързване, невъзможност да обича и милион други неприятни неща. Струва ли си риска питам? Не питам кой какво иска, кой на какво има право. Знам, че всяко новородено има право да живее с майка си, а това право е на първо място пред правата и желанията на хората с репродуктивни проблеми. Разбирам, съчувствам, но не мисля, че щастието на едни трябва да е за сметка на други, още повече деца.

Хубаво е, когато човек има някакъв проблем да може да погледне света и без призмата на проблема си. Опит за малко обективност и емпатия и към останалите не е попречила на никого.
Децата, които не са осиновени нямат ли ги никога тези проблеми? То някой може да каже че и второ дете не трябва да се ражда за да не се получат нежелани психологически проблеми с първото дете например.....

Общи условия

Активация на акаунт