за сурогатните майки

• 138 024
  • 3 017
  •   1
Отговори
# 900
  • Вън от пространство и време
crazy chick ,
 коя ще се подлага минимум на една ин-витро процедура с всичките и неудобства и рискове за здравето, както и голям риск от неуспех, ако може да забременее нормално?

Никой никъде не видях да осъжда или да оспорва правото за подлагане на "минимум една ин-витро процедура". Темата е за сурогатнито майчинство, което е нещо съвършено различно. Или бъркам?!

# 901
crazy chick ,
 коя ще се подлага минимум на една ин-витро процедура с всичките и неудобства и рискове за здравето, както и голям риск от неуспех, ако може да забременее нормално?

Никой никъде не видях да осъжда или да оспорва правото за подлагане на "минимум една ин-витро процедура". Темата е за сурогатнито майчинство, което е нещо съвършено различно. Или бъркам?!

Ама наистина ли не стана ясно, че от тримата дежурни няма отговор на нито един довод, а умишлено размиване и повтаряне за стотен път на едни и същи неща, с цел да се размият концентрираните доводи и да се напише много нещо, за да се отклони вниманието от същността.

Та всеки следващ нов влязъл да не схване за какво иде реч наистина.
А и да се отчете дискусия.

# 902
crazy chick ,

Ами за да се дадат яйцеклетки нали се минава през същите процедури като за ин-витрото.

# 903
Децата, които не са осиновени нямат ли ги никога тези проблеми? То някой може да каже че и второ дете не трябва да се ражда за да не се получат нежелани психологически проблеми с първото дете например.....
Няма база за сравнение на първичната травма на новороденото, която в случая не може да се избегне, с вредите, нанесени от средата, неправилното възпитание или липсата на такова, също и родителските грешки. Последните може и да се случат, може и да не се случат, докато травмата на новороденото е константна, когато говорим за изоставяне.

Изобщо, темата много първосигнално се опростява само до правата на СМ и поръчителката. Детето очевидно няма такива.  Confused

# 904
  • София
jp Изразът "на всяка цена" има почва в случая, защото цената е психичното здраве на двама души- СМ и бъдещото дете. По- рано питаше за доказателства за вредите. Има предостатъчно литература за пренаталното влияние върху бебето, за вредите от отделянето за постоянно на новородено от майка му /под майка детето разбира износилата го и тази, която го е родила/. Новороденото от СМ ще живее цял живот с травмата от изоставянето и раздялата с майка си, а тъй като това ще е подсъзнателно, а не съзнателно можем само да гадаем какви ще са конкретните прояви на този проблем. Възможно е да получи комплекс за непълноценност, страх от обвързване, невъзможност да обича и милион други неприятни неща. Струва ли си риска питам? Не питам кой какво иска, кой на какво има право. Знам, че всяко новородено има право да живее с майка си, а това право е на първо място пред правата и желанията на хората с репродуктивни проблеми. Разбирам, съчувствам, но не мисля, че щастието на едни трябва да е за сметка на други, още повече деца.

Хубаво е, когато човек има някакъв проблем да може да погледне света и без призмата на проблема си. Опит за малко обективност и емпатия и към останалите не е попречила на никого.
Децата, които не са осиновени нямат ли ги никога тези проблеми? То някой може да каже че и второ дете не трябва да се ражда за да не се получат нежелани психологически проблеми с първото дете например.....

Човешката личност е нещо сложно и изтъкано от проблеми. Много от тях, заедно със самото раждане са травми на израстването, предизвикателства, с които детето трябва да се справи по пътя към това да е самостоятелна личност. Но именно, защото съществуват много фактори, които могат да доведат до идентични последици при деца, които са родени и израсли стандартно можем да си представим в каква степен се увеличават рисковите фактори за дете родено от СМ. Още повече, че нямаме възможността да видим анализ на състоянието на порасналите деца от СМ. Когато имаме представителна извадка от тях бихме могли да имаме сериозна база, на която да твърдим нещо различно от вече известното на науката по отношение на раждането и отглеждането на дете в психологически и социален план. Но само бихме могли, защото теоретично всичко е възможно. на практика не вярвам резултатите да покажат нещо неочаквано. Аз не разбирам поддръжниците на СМ как с лека ръка ще причинят това на детето носещо така ценните им гени, детето, което ще отглеждат и наричат свое. И така родителството е изтъкано от многобройни поводи за вина и съмнения, а какво остава при такава ситуация.

Някой по- горе цитираше страните, в които е разрешено във връзка със сериозното им отношение към децата. В повечето от цитираните държави съществуват ясли за 3 месечни бебета, а това е на ръба на престъплението спрямо детето. Малките бебета нямат представа за време и не им се отразява благотворно да са разделени от майките за по 8- 10 часа всеки ден.

# 905
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
crazy chick ,

Да, бъркаш.
Психологическите анализи и определения на чуждото поведение не липсват.

Мнението ми по този въпрос е крайно и категорично. Не смятам за нормално човек да изпитва увереност, че му се полагат деца, че заслужава деца, че трябва да има деца на всяка цена. Под "всяка цена" разбирам всички тези днешни безумия, измислени в отчаянието на егоцентризма човешки. Сурогати, клонинги, епруветки, какви ли не напъни, за да наредиш и собствените гени сред личните си придобивки.

Мога да приема донякъде доводите на Жозефина, въпреки, че не смятам, че ще е така, както тя предполага, но
това, че някой познава някакви хира, които смята за еди какви си - е, слагането под общ знаменател не ми е присъщо.
crazy chick, развърти се из проблемното, направи им анализ, дано си укротят егоцентризма.
Аз пък познавам хора, които не е трябвало да осиновяват. Вие не познавате ли?

# 906
Бояна, а какво мислиш за раждането на второ дете? Не е ли голяма травмата? Защо го причиняват родителите на детето си (първото и косвено и на второто)?

# 907
jp Изразът "на всяка цена" има почва в случая, защото цената е психичното здраве на двама души- СМ и бъдещото дете.

Бояна, би ли ми цитирала такава литература? Аз ти преписах резултатите от изследването върху СМ - но явно твоето желание за драма е по-силно от способността ти за четене.
За бъдещото дете - единственото, което намерих е литература за т.нар. "първична рана" - теория, която има доста критици.

Аз не знам точно каква е истината. Но познавам две осиновени деца. И двете живееха съвсем нормален детски живот до момента, в който не им съобщиха, че са осиновени.

Аз пък не мога да се съглася, че имаш право да искаш дете, заради каквито и да било лични свои потребности - емоция, статут, забавление, впримчване на мъж, каквато и да е причината. Не мога да си представя, че бих поискала дете, за да се почувствам аз някак си.

Ех, crazy chick, много наивно, наистина... Всичко, което правиш, е заради твои лични потребности. Дори и да го облечеш в хубави думи като "алтруизъм" и "благородство" пак е заради твоите нужди - да се почустваш добър човек, да те оценят родители ти, да те харесват приятелите ти, да те обичат децата ти.

Добре, кажи ми ти защо искаш дете и как така това желание не задоволява нито една твоя лична потребност?

# 908
За Щатите, осиновяването е ужасно скъпо и направо невъзможно за много двойки, по други причини изключая финансите. Затова осиновяват от други държави - Азия и Източна Европа- и почват мъките по придобиване на статут/ гражданство за детето. Така че сурогатството за много двойки е по-възможно и по-евтино от осиновяването.

Първоначално тук имаше и много противопоставяне на осиновяването на българчета от чужденци, но вече е разрешено, спомняте ли си какви черни картини се рисуваха тогава?

Последна редакция: пн, 05 апр 2010, 13:50 от Arizona

# 909
Аз не знам точно каква е истината. Но познавам две осиновени деца. И двете живееха съвсем нормален детски живот до момента, в който не им съобщиха, че са осиновени.

Всеки има право да знае как се е появил на този свят. Да лъжеш детето си по тази тема за мен лично също е огромно престъпление срещу личността му. Така че този довод - че никога няма да разберат, много моля да го оставим настрана.

# 910

Всеки има право да знае как се е появил на този свят. Да лъжеш детето си по тази тема за мен лично също е огромно престъпление срещу личността му. Така че този довод - че никога няма да разберат, много моля да го оставим настрана.

Съгласна съм, че всеки трябва да знае произхода си. Но едно малко дете няма опита и уменията да се справя с емоциите като един възрастен. Да не говорим, че просто ще му е трудно да разбере обективно кой какъв е в цялата история. Аз смятам, че е жестоко и ненужно на малко дете да се обяснява как майка му го е изоставила, а после да се чудим как да лекуваме мъката му.

Моето мнение е лаишко, но не бих казала такова нещо на осиновеното си дете, преди да излезе от пубертета - когато много по-обективно ще може да разбере фактите.

Ох-о..... явно аз съм била един от тримата - я вземи се прегледай, имаш сериозен проблем, не се шегувам....

Мда, спрях да я чета преди два дни... Избягвам да разговарям с хора, виждащи конспирации във всичко - макар че се твърди, че не било заразно.

Последна редакция: пн, 05 апр 2010, 13:08 от jp

# 911
  • София
jp Изразът "на всяка цена" има почва в случая, защото цената е психичното здраве на двама души- СМ и бъдещото дете.

Бояна, би ли ми цитирала такава литература? Аз ти преписах резултатите от изследването върху СМ - но явно твоето желание за драма е по-силно от способността ти за четене.
За бъдещото дете - единственото, което намерих е литература за т.нар. "първична рана" - теория, която има доста критици.

Ще те помоля да се въздържиш от квалификации и лични нападки. Не може всеки да е специалист по всичко и не цялата специализирана литература на света е достъпна безплатно в интернет. Благодарение на 5 години в университета и още 10 след това си позволявам да твърдя нещо, а ти искаш да знаеш колкото мен благодарение на цитат. познанието в определена област е комплексно и включва историята на дадена наука, след това теорията и практиката. Няма как да ти приведа достатъчно доказателства, за те убедя в качеството ти на лаик по темата, но би могла ако имаш интереси в областта да почетеш в специализирана психологическа или социологическа библиотека. Има такива в СУ и са достъпни за читатели.
И имай предвид, че първичната травма няма нищо общо с изоставянето на новороденото за постоянно. С първичната травма сме се сблъскали всички и това е част от естественото ни развитие.

Бояна, а какво мислиш за раждането на второ дете? Не е ли голяма травмата? Защо го причиняват родителите на детето си (първото и косвено и на второто)?

Както казах по- горе има травми и травми. Раждането на второ дете може да е ужасен шок при дете, което не е подготвено по подходящ начин за събитието, но при останалите е положителна за развитието травма. Да не задълбаваме в теория, но за едно дете всичко би могло да е травма. въпросът е да се ограничат факторите, които при всички се явяват голяма травма, а такъв фактор е изоставянето на новородено. при по- големите деца също има травма при изоставяне, но те са по- съзнателни и могат да отреагират по- голямата част от ужаса на съзнателно ниво. Подсъзнателните проблеми са милион пъти по- жестоки от съзнателните, макар и ужасяващи преживявания.

# 912
Цитат
Ще те помоля да се въздържиш от квалификации и лични нападки.

О, извинявай - стори ми се, че ти първа ме обвини в липса на обективност и емпатия.

Хубаво, че си учила - това не значи, че притежаваш монопол върху истината. Във всяка област на знанието има теории и идеи, които имат привърженици и противници. Това, което аз казах е, че теорията за първичната рана не е общоприета - дори от хора, учили повече от теб. А има и такива.

И като цяло - прекалената самоувереност често ни пречи да продължим да се учим - това малко оф.

Би ли конкретизирала какво значи "изоставяне на новороденото" - оставяне в институция, разделяне от жената, която го е износила или разделяне от биологичната майка. И как точно е доказано, че детето тъгува по жената, която го е износила, а не по биологичната си майка?

Последна редакция: пн, 05 апр 2010, 13:23 от jp

# 913
Съгласна съм, че всеки трябва да знае произхода си. Но едно малко дете няма опита и уменията да се справя с емоциите като един възрастен. Да не говорим, че просто ще му е трудно да разбере обективно кой какъв е в цялата история. Аз смятам, че е жестоко и ненужно на малко дете да се обяснява как майка му го е изоставила, а после да се чудим как да лекуваме мъката му.

Моето мнение е лаишко, но не бих казала такова нещо на осиновеното си дете, преди да излезе от пубертета - когато много по-обективно ще може да разбере фактите.

Хайде да не изместваме темата кога е най-добре да се каже на едно дете, че мама не е жената която го е родила. Има много психологическа литература, базирана на реални изследвания и всички те са категорични, че колкото от по-малко детето свиква с мисълта че не е излязло от коремчето на мама, толкова по-добре за развитието му и най-вече за укрепването на връзката и доверието между него и мама.

А такава информация за себе си човек ще приеме и асимилира винаги субективно, независимо на каква възраст е.
Моята молба беше да оставим настрана довода, че първичната рана се проявява само у хора, които знаят. Да приемем, че всички трябва да знаят (радвам се че сме на едно мнение по този въпрос с теб) и така или иначе рана и болка ще се появи, което май всички признаваме.

# 914
  • София
Никой не обръща внимание на въпросите ми, но това не ги прави неактуални Mr. Green

Кой ще може да си позволи сурогатна майка и кои по-точно жени от нашето общество ще стават такива? По какви причини?
Изключвам роднините!!!

Общи условия

Активация на акаунт