за сурогатните майки

• 137 897
  • 3 017
  •   1
Отговори
# 225
Додо, за формирането на идентичността роля играят много фактори и да, за мен да имаш две биологични майки  е вмешателство - физическо и емоционално, за един нероден живот. 
Съжалявам, че не мога да се изразя по-малко високопарно, но няма и особено значение всъщност.  Не съм имала желанието да се нагърбвам със задачата да променям нечие мнение, само споделих своето.

# 226
Да де, ето - при теб детето не е просто за запълване.
Но има хора, които не стават за това, и го правят при липса на друг избор.
Аз вярвам, че са малко, и това, което се случи при нашите съседи е по-скоро изключение.
Е,че то допреди години беше разрешено и от биологичното си дете да се орткажеш- ставяше чрез Държавен вестник. След това о отмениха това нещо

# 227
Додо, за формирането на идентичността роля играят много фактори и да, за мен да имаш две биологични майки  е вмешателство - физическо и емоционално, за един нероден живот. 
Съжалявам, че не мога да се изразя по-малко високопарно, но няма и особено значение всъщност.  Не съм имала желанието да се нагърбвам със задачата да променям нечие мнение, само споделих своето.
Добре, ти можеш ли да решиш кое е по-добре за едно дете - да не се роди изобщо или да е с произход от две майки.

# 228
  • Sofia

Ами аз например нямаше да уважавам такава майка, която се е възползвала от нуждата за пари на друга жена и е поискала от нея такова нещо. И винаги щях да искам да знам коя е майката, която ме е износила и как се е чувствала като се е разделила с мен.

Защо трябва да се възприема като възползване, като нещо неморално? Наистина не разбирам.
Разговаряме за регламентирани, цививилизовани отношения, разбира се.
Нима процедурите при които се използва чужда яйцеклетка не струват пари?
Знаеш ли, ние родителите често пъти допускаме грешки, понякога необратими, в общуването си с  децата. Не сме достатъчно внимателни с тях, не сме справедливи или пък сме слаби, правим ги  свидетели на  отношения, ситуации, които твърде често са укорими.
Затова мисля, че това трябва повече да тревожи родителите и да ги кара да се страхуват да не загубят уважението на своите деца.
Мисля също така, че е важно да бъдем доблестни с тях и честни. И тогава няма да има място за подобни страхове,независимо дали са родни, осиновени или дошли от някъде..  Peace
А въпросите, които допускаш, че биха те вълнували са напълно нормални. При едни откровени отношения между родител-дете, подобен разговор не би съставлявал проблем. И осиновените деца се вълнуват от същите въпроси и все пак хората продължават да осиновяват, знаеш.

# 229
  • Sofia

Разбира се, не оспорвам правото ти на мнение.
Със сигурност влияе. Нито повече, нито по-малко от при хората с повторни бракове, които са достатъчно цивилизовани, за да запазят връзката с предишните си партньори в името на добруването на децата си. А пък когато се появят и природени братя и сестри, кой биологичен, кой доведен, кой заварен "вмешателството" става пълно.
Това, което имах предвид и с предния си пост е, че единствено и само от нас и от собственият ни разум зависи как ще се влияят децата. Животът е шарен и изпъстрен с различни житейски ситуации. Не върви да се крием зад измислени причини и да бягаме, а трябва да го живеем по най-правилния начин и с отговорност за собствените си решения и постъпки.

# 230
Аз пък през цялото време не мога да разбера за какво регламентиране говорите, като то си е регламентирано в СК - забранено е, толкоз. За 20 двойки трябва ли да се променя цял кодекс? За да се направи нещо, трябва да има широка обществена нужда от това нещо, за да бъде действието оправдано. Не омаловажавам болката на жените, които не могат да износят дете, напротив, изпитала съм я. Обаче дайте да погледнем на нещата реално.

# 231
  • София
Аз пък през цялото време не мога да разбера за какво регламентиране говорите, като то си е регламентирано в СК - забранено е, толкоз.
Както казваше една моя проподавателка - член, колега, дайте ми член!!! Laughing

# 232
Добре, ти можеш ли да решиш кое е по-добре за едно дете - да не се роди изобщо или да е с произход от две майки.

не, не мога да реша кой е по-добре да се роди и кой да не се роди
именно, защото не мога, именно защото не е по силите на никой човек да може да решава  казуси от този вид
намирам за по-редно да не се намесваме в тях.

@Додо, за мен лично са несравними примерите между СМ, разтрогнатите бракове и доведените братя и сестри, ако за теб са житейски ситуации от една и съща категория... ами ок. За мен не са. Апропо от нищо не бягам и от нищо не се крия.
Цитат
трябва да го живеем по най-правилния начин и с отговорност за собствените си решения и постъпки.
с това съм съгласна. И именно заради въпросната отговорност съм на мнението, което написах в този си пост до Аризона по-горе.  Peace

Последна редакция: ср, 31 мар 2010, 22:01 от Глинбет

# 233
Аз пък през цялото време не мога да разбера за какво регламентиране говорите, като то си е регламентирано в СК - забранено е, толкоз.
Както казваше една моя проподавателка - член, колега, дайте ми член!!! Laughing

Личи си, че не си чела пропуснатото от сутринта  Laughing
Фуси го написа няколко пъти вече

# 234
  • Sofia

@Додо, за мен лично са несравними примерите между СМ, разтрогнатите бракове и доведените братя и сестри, ако за теб са житейски ситуации от една и съща категория... ами ок. За мен не са. Апропо от нищо не бягам и от нищо не се крия.

Според мен са са далеч по-сравними от други дадени в темата примери.
Това е така, защото влияят на "идентичността", която се формира в резултат на различни фактори около детето и средата в която то расте.
Да, в този случай не са свързани с раждането му, но за разлика от него, се случват в осъзната възраст, когато и влиянието е много по-изразително.
Ако говорим за идентичност, разбира се.

# 235
  • София
Аз пък през цялото време не мога да разбера за какво регламентиране говорите, като то си е регламентирано в СК - забранено е, толкоз. За 20 двойки трябва ли да се променя цял кодекс? За да се направи нещо, трябва да има широка обществена нужда от това нещо, за да бъде действието оправдано. Не омаловажавам болката на жените, които не могат да износят дете, напротив, изпитала съм я. Обаче дайте да погледнем на нещата реално.

Истината за мен е, че покрай успеха с инвитрото, сега искат, докато са яхнали вълната да прокарат и това за сурогатното майчинство. През изминалите месеци от тези фондации станаха почти национални герои и искат да се възползват макнимално от това. Сметката е елементарна - ако стане!

# 236
Ами то няма да стане. От ЕС така ще ни емнат ако го разрешим, че жална ни майка.

# 237
след като работи системата в други страни, защо да не се пробва и у нас ?

най-вероятно ще се възползват роднини, нека получат този шанс ...

# 238
Ето малко за травмата, която изживява детето, отделено от жената, която го е родила. Интервю с Нанси Верие, психолог, работил основно с  осиновени деца - автор на "Първичната Рана":

1st part - http://www.youtube.com/watch?v=cI0M0w_cLT4&feature=related

2nd part - http://www.youtube.com/watch?v=TT8arjSziKk&feature=related

3rd part - http://www.youtube.com/watch?v=roBa1YBdEC4&feature=related

Помислете и как ще се чувства едно дете, което е предмет на съдебен спор - справка случаят с бебето М

# 239
  • София
Личи си, че не си чела пропуснатото от сутринта  Laughing
Фуси го написа няколко пъти вече
Добре, ще перифразирам - линк, колега, дайте ми лик Joy

Майтапът настрана. Няма изрична уредба на сурогатното майчинство у нас. Не знам кой какво е писал, но просто няма. Има една разпоредба на СК, която го възпрепятства донякъде, но изрична забрана няма, нито е инкриминирано в НК.

Моля, понеже това е доста далеч от моето професионално поле, ако греша изначално, някой да ме поправи, ама с членове все пак, защото Фуси не го познавам.

Общи условия

Активация на акаунт