за сурогатните майки

• 138 022
  • 3 017
  •   1
Отговори
# 1 020
Официална статистика за това в България няма. (Този път наистина го подчертавам).

И как в държава, в която дори няма официална статистика за оплождането на яйцеклетки и трансфер на ембриони да се пристъпва към озаконяване на сурогатство? За мене това е "На гол гъз и бъз"

по спомени и САЩ нчмат точна статистика в тази сфера, как ли са приели законите newsm78

# 1 021
  • София
Titina Цитатът няма отношение към казаното от мен. По- голямата част от цитата се отнася до СМ, а не до децата. С изключение на това- Many surrogates form close and intimate relationships with the intended parents. When the greatness of their efforts is acknowledged, they recall their surrogacy experience in the years to come as the most meaningful experience of their lives. Е и? Това е констатация на съзнателно отношение, а не оценка на последствията от загнезденото в подсъзнанието. Едно дете може да е благодарно на баща си за това че го е бил, тук постоянно имаме такива примери, но какво общо има това с предполагаемата травма?
Това някаква рекламна брошура ли е, защото звучи така? Защо противопоставят предположенията на социалния конструкционизъм и неизвестно чии констатации.

Може ли линк към целият текст?

# 1 022
Gankata щом си чела знаеш колко много теории има в тази сфера, не една. За първите спомени знаеш от кога датират, е при една СМ кога ще се появи травмата, при положение че първите сазнателни спомени са доста след момента на раждане?
Милион пъти се обясни, че травмата е травма, когато е подсъзнателна. Съзнателните преживявания мога да бъдат дори ужасни, но не са травми, защото могат да се отреагират. Прекалено ужасните неща или онези преживени в бебешка възраст и през пренаталния период са неосъзнати, подтиснати, изтласкани, недостъпни за съзнанието. Има случаи на бебета, които отхвърлят майката от раждането до края на живота си, защото по време на бременността тя е и мислила да направи аборт, пушила е, приемала наркотици или е застрашавала плода по друг начин. бебето няма съзнание, няма и спомен, но резултата е налице.

Въобще някой знае ли какво означава травма или си говорите все едно става дума за навехнат глезен?

therese
Човешката психика е загадка колко човешкото тяло. Медицината не е точна наука, но знае къде се намира черният ти дроб, например, и какво най- вероятно ще стане с него при цироза, а и какви ще са причините за въпросната цироза. Психиатрията като дял от медицината по същата схема е наясно с психичните процеси. Психологията  също, но през друга призма. Та смятам, че който не знае какво да прави започва да коментира и да плюе по неща, които не разбира. /Не съм психолог по професия Wink/

Ако способността да се чете не е закърняла съвсем, моля всички, които на лично преживелите ( изоставени деца, мамите им, съпругите им и пр. ) обясняват, че нямало първична рана и спомените били задължително доста след раждането, да прочетат това.

Е ако се смятат за богове, би било безсмислено да четат.

А аз имам питане: Защо кандидат-майките, готови да си поръчат бебе на, меко казано, съмнителни жени или да опустошат сестрите си и семействата им, са издигнати в култ и на пръсти ги заобикаляме, величаейки ги като майки, въпреки че ми е неясно  Shockedбез дете как си майка и на кого си майка,
 а майки на реални деца (не дете, а деца) като Ганката, с думите си не предизвикават и зачатък на мисъл, а срещу тях се върти един вентилатор ...

# 1 023
Titina Цитатът няма отношение към казаното от мен. По- голямата част от цитата се отнася до СМ, а не до децата. С изключение на това- Many surrogates form close and intimate relationships with the intended parents. When the greatness of their efforts is acknowledged, they recall their surrogacy experience in the years to come as the most meaningful experience of their lives. Е и? Това е констатация на съзнателно отношение, а не оценка на последствията от загнезденото в подсъзнанието. Едно дете може да е благодарно на баща си за това че го е бил, тук постоянно имаме такива примери, но какво общо има това с предполагаемата травма?
Това някаква рекламна брошура ли е, защото звучи така? Защо противопоставят предположенията на социалния конструкционизъм и неизвестно чии констатации.

Може ли линк към целият текст?
http://en.wikipedia.org/wiki/Surrogacy  в частта за Mother-child relationship
а най-отдолу са дали и източници.

# 1 024
Miraetta  Имаш ли някакъв проблем. Почти нямаш пост без обиди.

# 1 025
  • София
Официална статистика за това в България няма. (Този път наистина го подчертавам).

И как в държава, в която дори няма официална статистика за оплождането на яйцеклетки и трансфер на ембриони да се пристъпва към озаконяване на сурогатство? За мене това е "На гол гъз и бъз"

има статистика, разбира се. всички клиники са длъжни да се отчитат пред техния наблюдаващ орган - агенцията по трансплантации. отделно от това, клиниките се отчитат и пред фонда за асистирана репродукция относно успеваемостта на финансираните от фонда опити.

отделен въпрос е, че тази статистика не е публично достъпна.

# 1 026
  • София
Titina Благодаря за линка.
Няма сериозни научни източници тази статия. Уикипедия е много полезна за отправна точка по много въпроси, но само за отправна точка. Ненадежден източник е. Не случайно казах, че повечето научни статии не са достъпни безплатно в интернет. Учените може да са хуманисти, но не живеят от въздуха. По тази причина нета е пълен с псевдонаучни статии, най- вече журналистически преразкази и разсъждения, лобистки публикации и в двете посоки.
В случая не виждам как би могло да има реализирано дълбинно проучване на проблемите на децата родени от СМ. Все пак, първото такова дете е родено през 1986- та /поправете ме ако греша/. Една личност развива базата си до 25 годишна възраст, а едва след това може да подложи проблемите си на по- сериозен анализ, да се заеме със себепознание или да стане обект на подобно изследване. Каква извадка би имало изследване в случаите с деца родени от СМ? та най- възрастните от тях са 24 годишна възраст, а останалите са още деца. Несериозно е да се правят изводи на тази база, според мен

# 1 027
Miraetta  Имаш ли някакъв проблем. Почти нямаш пост без обиди.

Имам съществен проблем - много се вълнувам, че поради небрежно и повърхностно отношение на мнозинството сме на път да разрешим създаването по поръчка на предварително осакатени хора уж за да зарадваме други хора.

Не намирам никое от изказванията ми за обидно, резки са, но нито едно не е обидно.
А ако на доводите ми се противопостави отговор, а не избягване на отговор, може би би било по-лесно да се види кое именно е обидно и кое се счита за такова, поради липса на разбиране какво се казва.

Използвам случая да коментирам интервюто на д-р Козовски.
Коментарът ми ще е цитат от една приятна тема за смешните изказвания.
Цитатът е :
"На Великден преди 6-7 години ме среща една приятелка и ме поздравява:
- Христос Воскресе
- Мерси подобно, казвам аз."

# 1 028
Съгласна съм, че Уикепидия не винаги е точна, но след статията има доста източници , които са цитирани.
А относно първичната рана- това е нова теория въведена от Нанси Нютън Верие .

# 1 029
Съгласна съм, че Уикепидия не винаги е точна, но след статията има доста източници , които са цитирани.
А относно първичната рана- това е нова теория въведена от Нанси Нютън Верие .

Нито е ново, нито е гола теория, описаното от авторката. Просто името и нашумя, но не е нито първото, нито единственото по въпроса.

За неосведомените много неща са нови, но това не ги прави нови  нито за хората с практически опит с изоставени деца, нито  за професионалистите.

# 1 030
  • София
Titina Погледни по- подробно източниците на статията и ще видиш какво имам предвид.

Едно уточнение по отношение на първичната рана- споменах първичната травма, не рана, която всеки от нас получава, когато се роди, защото излиза от утробата на майката. Така или иначе и това беше само за паралел между неизбежна травма при развитието на всеки човек и травмата от изоставянето непосредствено след раждането и отделянето на бебето от майката завинаги, което наричат първична рана.

# 1 031
Titina Погледни по- подробно източниците на статията и ще видиш какво имам предвид.

Едно уточнение по отношение на първичната рана- споменах първичната травма, не рана, която всеки от нас получава, когато се роди, защото излиза от утробата на майката. Така или иначе и това беше само за паралел между неизбежна травма при развитието на всеки човек и травмата от изоставянето непосредствено след раждането и отделянето на бебето от майката завинаги, което наричат първична рана.

Неизбежната травма не само от изоставянето непосредствено след раждането, а и от заплахата за тази неизбежност докато бебето е в корема - това за мен е ужасно.
А тук този ужас го хвалите като висша добродетел, че и го планирате.
Боряна, нямам предвид теб  Grinning.

И този ужас няма нищо общо с това дали е или не е достоен човек родилката.

# 1 032
Питах преди това от каква възраст децата имат спомени? Както е поред теорията спомените са от около 2.5- 3 години. Е как тогава ще си спомня раждането и първичната рана. Между другото перинатална психология се е появила като дял от психологията около 90 години, това въобще не е отдавна.

Според Нанси Нютън Верие, след като е осиновила дете през 1960 и някоя година, тя е забелязала разлика в поведението на собственото си дете и осиновеното. Е ами извинявайте- при две деца родени от едни и същи родители се забелязват разлики в поведението.

# 1 033
към Мираета-да,изчетох внимателно всичко,ясно ми е ,че по веригата стават 7 преки участници,но повдигнах въпроса отново,за да се обърне внимание на "детайлите",които ще се променят в живота на СМ.Тъй като всеки пише мненията си на база собствени познания,усещания,ситуации и т.н. ,и аз , започнах да си задавам едни такива въпроси/ ако се премахне забраната/:
- известно ли е каква възраст е препоръчителна за СМ-
       моите размишления :  1.ако е между 25-35 годишна/мисля,че не трябва да се пада под 25 год.възраст за кандидат-СМ/ ,желателно е да има родени две деца/това,защото обикновено в този период обикновено се мисли за второ и трето дете/,
                                            2. между 35-45 годишна -да има поне едно родено дете/и да се спре до тази възраст като горна граница/

- ясно стана вече,че СМ трябва за е в добро здраве,

- от всичко прочетено дотук и коментирано, излиза ,че СМ е жена - 1.бедна, 2.безработна-временно или постоянно, 3.с недотам добро образование ,което я обрича на нископлатена работа,

- кой ще получи парите в семейството на СМ-само жената или и нейният съпруг.Оттук сещате ли се накъде водят нещата,ако всичко е легално-трябва да се плащат данъци,осигуровки върху тези пари,защото те са си един вид доход в семейството.А ако сумата на този доход е над 50 000 в рамките на 12 месеца..../а тук се споменават суми от порядъка на 170-200 хиляди и влизаме в територията на още един данъчен закон.../, сметнете колко ще остане чист доход за СМ и семейството й накрая/а тук имаше мнение,че и 2000 лева/евро са достатъчни на месец при условие,че сега работи за 200-300 лева,

-тези ,които плащат, г-н С.Дянков веднага ще ги вкара в групата на направилите т.нар.луксозни покупки/яхти,къщи,коли/ ище им поиска да кажат откъде са им тези пари Simple Smile и не се знае накъде ще се развият нещата...

Всичко дотук може да ви звучи много прагматично ,но фактите са си факти.Има и други неща,които ми се иска да кажа,но ще се въздържа засега. Мисля,че инициаторите за премахване на забраната за СМ ако имат глави на раменете си/освен ако вятърът не минава свободно между ушите/ ,вече да са разбрали основните доводи  при "ЗА" и "ПРОТИВ" сурогатните майки.Монда го каза добре малко по-напред.
  И накрая ,малко встрани от темата се сетих за една приказка: "Един човек , вървял,вървял ,замръкнал,станало студено и решил  да спре ,да си запали огън,да се стопли и нахрани.Спрял до едно дърво ,и речено -сторено.А на дървото се бил настанил дяволът и внимателно наблюдавал човека,в един момент не издържал и слязал при него и го попитал"-Кажи ми,човече защо духаш върху лъжицата с чорба?" "- ами за да изстине по-бързо и да мога да я изям" "-Това добре,но ти духаше предималко по същия начин и на замръзналите си ръце,това защо беше?" "- Ами да стопля по-бързо премръзналите си ръце". Дяволът се изправил и побягнал ужасен от чутото,като си мислел" Леле ,тоя по-голям дявол и от мене излезе-с духане и чорбата изстуди и ръцете си стопли"

# 1 034
Момичета, напразно се хабите май... Sad За повечето хора новороденото бебе явно е нещо като...знам ли - животинче, та е все тая кой ще се грижи за него. А пренаталните преживявания и несъзнаваните 'спомени' са от областта на парапсихологията.

Общи условия

Активация на акаунт