за сурогатните майки

• 138 022
  • 3 017
  •   1
Отговори
# 1 050

Zara73 Твоите лични преживявания надали могат да служат за основа за обобщения по отношение на бременността и раждането като такива.

Съгласна съм,че не могат. Но това важи и за твоите примери. Никой не може да обобщава. Всичко това са теории .
И така според вашите теории, на осиновените деца , кои са майките им? Жените дето са ги носили 9 месеца, или жените дето да ги отгледали?

# 1 051
И така според вашите теории, на осиновените деца , кои са майките им? Жените дето са ги носили 9 месеца, или жените дето да ги отгледали?

Не зная кого питаш, ама според мен са тези, които са ги отгледали и ми е много интересно дали някой ще докаже противното? Понеже си има термин за родилката и тя се казва "биологична майка", но това, което се влага в думата "майка", особено от устата на детенцето, което казва "мамо!", е мноооого отвъд биологията и стои в културата. За мен в европейската култура отговорът на въпроса ти е еднозначен.

По въпроса за подсъзнанието и връзката дете-майка, това са не просто теории, ами са хипотези - засега не съм чела да има нещо доказано от тези неща. Да не говорим, че това няма абсолютно нищо общо с психоанализата, в която дори не става дума за "подсъзнание", което е термин от медицината, а за "несъзнавано", което е термин от философията и психологията (в частност фройдизма и постфройдистките теории). Тези неща са напълно ирелевантни към темата.

# 1 052
Бояна ето ти един сайт - разказите са на реални хора. http://www.surrogacy.com/

А не мислиш ли, че каквото и да повториш,(дори и милион пъти) не означава че е истина. Защо ми даваш пример с възрастен, дай ми пример с дете и то новородено. Казах че това е теория и като нея има още доста.
Наличието на подсъзнание не е теория. Психоанализата отдавна не е отритната от медицината, а медицината се основава на научно доказани факти. Психиатрията също. Приеми, че има неща, които не са ти били неизвестни, защото не са в твоята област.

Реални хора със субективно мнение по техни лични преживявания не са доказателство за сериозна теория по въпроса. Изводите се правят от обективни наблюдатели с научни методи, а не на база на общественото мнение или пропагандни материали.

Бояна сега намеси и подсъзнанието ( според коя теория ще го разгледаш- според Фрой или според някого друг). Много обичам хора, които преценяват другите ей така. Само за твое сведение имам няколко курса изкарани по детска психология.

Gankata има два вида СМ- ако е с донорски клетки, какво го отличава от осинявяването. Нищо, освен, че може да ти спести време.

# 1 053
  • Вън от пространство и време
Titina, имах предвид че отказах донорство на сперма. На мен лично никой доктор не ми е казал че не мога да имам "свои" деца.
А познавм хора, които и през инсеменции и ин-витро не са минавали. Така че  не слагайте всички под общ знаменател - първо всичко възможно, после осиновяване.

И въобще - нека не намесваме осинвяването като процес. Дискутираме проблемите на сурогатното майчинство като процедура и последиците за участващите страни.

Последна редакция: вт, 06 апр 2010, 00:54 от Gankata

# 1 054
  • София
Само за твое сведение имам няколко курса изкарани по детска психология.

Титина, поискай си парите дадени за курсове обратно.

# 1 055
  • В заешката дупка

Нищо страшно няма в четенето (и мисленето).  Grinning  Не на апокрифна и алтернативна литература, а на официална такава.

Пренаталната връзка майка-бебе е реален факт. Някои нейни измерения са добре познати (без въобще изцяло да е ясна) и честно, наистина ме изумява, че наличието на такава връзка въобще се оспорва тук. Колко е "голяма"и "дълбока" тази връзка и как се отразява прекъсването й  върху бебето вече не мога да коментирам. Но непознаването на този феномен ни най-малко за мен не е равносилно на "няма никакъв проблем".  Прокарването на подобна логика за мен лично е безотговорно.

# 1 056
Само за твое сведение имам няколко курса изкарани по детска психология.

Титина, поискай си парите дадени за курсове обратно.

Айде още един специалист, благодаря за предложението ти, но не смятам че можеш да си критерии ти. Курсовете са вкл в учебната програма за хора със специалност педагогика ( или поне бяха вкл преди 15 години).

# 1 057
Пренаталната връзка майка-бебе е реален факт. Някои нейни измерения са добре познати (без въобще изцяло да е ясна) и честно, наистина ме изумява, че наличието на такава връзка въобще се оспорва тук. Колко е "голяма"и "дълбока" тази връзка и как се отразява прекъсването й  върху бебето вече не мога да коментирам. Но непознаването на този феномен ни най-малко за мен не е равносилно на "няма никакъв проблем".  Прокарването на подобна логика за мен лично е безотговорно.
Защо не можеш за коментираш въпросната връзка, след като един ред по-горе изписваш качествена оценка - а именно, че "някои нейни измерения са добре познати" - т.е. поне се предполага, че знаеш точно кои нейни измерения и поне колко добре са познати? Някак странно общо ми звучи?
Да, има медицински изследвания върху пренаталното поведение на ембриона и на реакциите му спрямо майката, но те са в сферата на медицината, не на психологията, доколкото аз съм запозната.  За какъв тип връзка става дума и в каква степен тя има решаващо значение за перинаталния живот на детето?

# 1 058
  • Paris, France
Бояна ето ти един сайт - разказите са на реални хора. http://www.surrogacy.com/

От първата история, която прочетох ми се догади. Жена с 2 собствени деца е родила 12 бебета за други хора. Само тризнаците от последната бременност са генетично на двойката за която ги ражда. Първите 9 сурогатни бременности са си с нейни яйцеклетки, тоест, нейни деца. Тя дава собствените си рожби на чужди хора. За пари. Цитат от историята:
Цитат
Horlock receives "expenses" from couples she helps as payment is illegal.
Хорлок получава "пари за разноски" от двойките тъй като заплащането е незаконно. Историята продължава:

Цитат
But her surrogacy experiences have not all been positive. Her father rarely speaks to her, distressed that she is effectively giving away his grandchildren.

In 2004, after delivering a son, she found instead of being impregnated with the father's sperm, she had conceived with her partner of nine years, mechanic Paul Brown, 50.

Though the other couple took the child, the mistake led to Horlock being thrown out of the group, Cots (Childlessness Overcome Through Surrogacy), which links childless couples and surrogate mothers.

Horlock is planning one final pregnancy before she retires.

Превод:
"Не всички сурогатни бременности са били положително преживяване. Баща и рядко контактува с нея, разстроен, че тя раздава внуците му.

През 2004, след раждането на син разбира, че вместо да е оплодена от бащата (поръчителя) е забременяла от партньора, с когото с от 9 години Пол Браун, 50.

Въпреки, че двойката взема детето, организацията за преодоляване на безплодието чрез сурогатство, която свързва бездетни двойки със СМ я изхвърля заради грешката и.

Тя планира още една бременност преди да се пенсионира."

Как се чувствуват децата и с вечно бременна майка, която винаги се връща с празни ръце от родилното? Как се чувствува баща и знаейки, че дъщеря му непрекъснато се осеменява от Сульо и Пульо и цвъка непрестанно внучета, които изхвърля на който и дойде? За партньора и, дето се вмества между осеменяванията и лохиите и понякога лично се урежда да я осемени нямам думи. А за "даряването" на собственото им дете съм в потрес. За мене това е психично увредена жена. А сега ми кажете с какво тя е по-различна от ромките, и не само, които си хвърлят децата в родилното и си заминават в къщи! Това не е майка а чудовище.

Бояна, не си хаби пръстите!  Peace

# 1 059
Nevena Virolan, мислех да не чета от въпросния линк, но прочетох поста ти. Направо съм отвратена!!!! Sick Sick Sick
Е, сега мнението ми се затвърди - дори това да единствената такава случка, а тя едва ли е изолиран случай, намирам за недопустимо, за подобно поведение да се отваря врата със закон! (Не искам и да си представям, какво би станало с малцинствата в България, ако се приеме законът...) Още повече, че СМ е забранено в доста напреднали в медицината и социалните науки страни...

# 1 060
Nevena Virolan, да права си, но тук практиката е такава. Ще дам за пример Канадската система за осиновяване ( по идеи поне за мен е близко до СМ). Та майката забременява и когато реши да изостави детето си, тя избира семейството при което ще отиде детето ( има достъп до всякаква информация, вкл и финансовите постъпления).  Законът им дава право да запазят връзката с детето, от 3 познати семейства, които осиновиха деца, познайте колко време биологичната майка търсеше и се интересуваше за детето - само едната направи 2 посещения и след това забрави за детето.

За да не се получават такива неща трябва закон ( а и от дадената стания се разбра , че метода се използва и в България), с точни и ясни изисквания към СМ и към "родителите".

# 1 061
  • В заешката дупка
gergandi, моля първо проследи кой с кого води диалог, какво е писано преди това, за да не се задават излишни въпроси. Да, става въпрос точно за реакции, изследвани в сферата на неврологията, а не психологията. Отговорът ми е по повод на съмнения точно в тези връзки.

# 1 062
  • София
А за "даряването" на собственото им дете съм в потрес. За мене това е психично увредена жена. А сега ми кажете с какво тя е по-различна от ромките, и не само, които си хвърлят децата в родилното и си заминават в къщи! Това не е майка а чудовище.

нали си даваш сметка, че тези ти думи се пренасят "едно към едно" и върху всички жени, изоставили децата си в домове. върху всички. случаят е същият. те потрисат ли те по същия начин? какво да направим, за да забраним изоставянето на собствени деца?
забраната на СМ сама по себе си няма да разреши проблема с майките-чудовища.

# 1 063
gergandi, моля първо проследи кой с кого води диалог, какво е писано преди това, за да не се задават излишни въпроси. Да, става въпрос точно за реакции, изследвани в сферата на неврологията, а не психологията. Отговорът ми е по повод на съмнения точно в тези връзки.

ОК, просто не можах да проследя конкретен отговор на въпроса ми, въпреки че пробвах. Мерси за отговора!

# 1 064
  • Paris, France
Nevena Virolan, да права си, но тук практиката е такава. Ще дам за пример Канадската система за осиновяване ( по идеи поне за мен е близко до СМ). Та майката забременява и когато реши да изостави детето си, тя избира семейството при което ще отиде детето ( има достъп до всякаква информация, вкл и финансовите постъпления).  Законът им дава право да запазят връзката с детето, от 3 познати семейства, които осиновиха деца, познайте колко време биологичната майка търсеше и се интересуваше за детето - само едната направи 2 посещения и след това забрави за детето.

За да не се получават такива неща трябва закон ( а и от дадената стания се разбра , че метода се използва и в България), с точни и ясни изисквания към СМ и към "родителите".

Канадската система за осиновяване няма нищо общо със СМ. Аз я харесвам, защото дава възможност за директно настаняване при осиновителите, избягва се размотаването на детето из приемни семейства и домове, дава му се сигурност, тъй като не е просто изоставено някъде а рождената майка му намира добър дом. За едно малко осиновено дете не е важно да вижда и чува непрекъснато биологичната си майка. Важно е да знае коя е, да има история, да не се чувствува изхвърлено и раздвоено. Хубаво е, че майката го е посетила. Не мисли, че го е забравила! Тя има неин живот, родителите му също. То има кой да го изслушва, приспива и гали и знае, че някъде е майката, която го е родила. Не мисля, че страда от факта, че не я вижда непрекъснато. Бих искала и в други страни да се осиновява по този начин.

На всяка страница се повтаря, че изисквания могат да се формулират всякакви, да се въдворят е невъзможно поради естеството на услугата.

А за "даряването" на собственото им дете съм в потрес. За мене това е психично увредена жена. А сега ми кажете с какво тя е по-различна от ромките, и не само, които си хвърлят децата в родилното и си заминават в къщи! Това не е майка а чудовище.

нали си даваш сметка, че тези ти думи се пренасят "едно към едно" и върху всички жени, изоставили децата си в домове. върху всички. случаят е същият. те потрисат ли те по същия начин? какво да направим, за да забраним изоставянето на собствени деца?
забраната на СМ сама по себе си няма да разреши проблема с майките-чудовища.

Не, не се пренасят едно към едно към всички жени, оставили дете в дом. Някои от тези жени ме потрисат, да, много даже. Разбирам тези, които не могат да си позволят да отгледат детето, защото живеят в лоши битови условия с малък доход итн. Тази жена живее във Великобритания, където, без да работи, една майка на САМО едно дете получаваше преди 10г 120 лири стерлинги седмично, наемът, данъците за боклук и част от сметките за ток и газ се поемат от социалните, детето има безплатна храна в училище. Лекар, зъболекар, предписани лекарства, болничен престой, адаптирано мляко - всичко това е безплатно и даже до 18г на детето и текат години за пенсия. За всяко следващо дете парите се увеличават, за 5 деца е май 250 лири седмично. Тази жена няма никакво извинение да хвърля децата си. Познавам такива като нея. Една съседка след 3 сурогатни бременности си купи хотел в Португалия. Не ходи да вижда децата да не ги раздвоявала. Отговаря на писмата им ако се сети. Тя и нейните деца толкова ги гледаше. Повечето жени, които са принудени да изоставят рожбите си го правят от безизходица и съм повече от сигурна, че не биха го направили ако имаха подкрепа и средства. Не случайно във Великобритания почти няма изоставени или дадени за осиновяване деца. Тази жена ги прави за да ги продава, не ти ли стана ясно?

Общи условия

Активация на акаунт