за сурогатните майки

• 138 018
  • 3 017
  •   1
Отговори
# 1 530
  • Sofia
dodo, вече десетки пъти се каза, че личните ти права и свободи засягат само теб, единствено теб и никой друг, включително детето ти. И юридически, и де факто, замеси ли се чужда човешка единица, твоите щения вече нищо не значат. Не можеш да разполагаш с друг живот и да твърдиш, че той е твое право. Подобно нещо звучи чудовищно.

Репликирах твърдението, че човешките права, каквото е правото на живот не подлежат на правна регламентация, защото произхождали от природата Crazy
Личните ми права и свободи не засягат само мен. За да бъдат гарантирани те изискват определено дължимо поведение от страна на държавата и останалите човешки единици.
Може би би имала основание ако се възприеме, че въпросната "конструкция", както обича да се изразява Мираета  Mr. Green, представлява разпореждане с чужд живот. Но това отново е несериозно.
Извън това, искам да ви обърна внимание на нещо друго, което не съм сигурна дали някой е забелязъл до този момент.
Съгласно чл.3, т.2, б. "в" от Харта на основните права на Европейския съюз съществува забрана за превръщане на човешкото тяло и неговите части в източник на печалба.
Считам и обръщам внимание, че този аргумент би могъл да бъде използван разумно от противниците на СМ, ако се стигне до законова регламентация на СМ.
В каква посока - забраната за печалба дава основанието за законово ограничение и създаване на рамки в които може да се ползват услугите на СМ,така че това занятие да не бъде източник на постоянни доходи. Ако ме разбирате.

# 1 531

Според кой закон?
А правиш ли разлика изобщо между човешки и граждански права?
Правата на човека и основните свободи са естествени и принадлежат всекиму по рождение на основа на неговата човешка същност. Всяко живо човешко същество се ражда със своите човешки права и той е техен носител единствено и само поради факта на своето раждане.Те нито се дават, нито могат да бъдат отнети, нито пък човек може да направи доброволен отказ от тях.
По този начин човешките права се признават от позитивното право за неотменими и неотчуждаеми.
Давам пример - човешки права са правото на живот, на свобода, на достойнство и т.н...
Освен личните права и свободи хората притежават и граждански, политически, икономически, социални и културни права.
Всичките тези права са гарантирани както в редица международно правни актове, така и в актовете на вътрешното законодателство, на първо място в основния закон на дъражвата -  Конституцията.

Как се реши, че всеки има право на дете? Как изобщо може да се вменява право върху друго човешко същество??? Човешко право е правото на живот - но и той свършва в един момент, нали? И няма кой да гарантира, че ще продължава вечно, забранява се само посегателството върху него от други хора. Детето е друг човек и никой няма право над него, дори родителите - имат задължения, но не и право да разполагат с него както си искат. Има граница, до която стига възможността (а не правото) човек да се бори за свое дете - отвъд тази граница се влиза в правата на други хора. И разберете, че няма как да се гарантира "правото" на генетичните донори (защото са донори, родители ще станат едва след като започнат да се грижат за детето) без да се засегнат един куп други права на други хора. И за десети път да питам - къде свършва т.нар. право да имаш дете? Коя е допустимата граница и кога става извращение??? Или и ако СМ не стане - ми да минем на следващата стъпка, да почнем да се клонираме, чисто технологично в един момент и това ще стане възможно?

# 1 532
Точно така е. И докато тук се бистрят и врели, и недотам кипели,  ако проблемът е наистина толкова сериозен, защо не се съберат на кръгла маса водещи гинеколози, психолози, специалисти по АРТ, ако щете, хора С и БЕЗ деца, с две думи-представители на всякакви съсловия? Вече почвам да се питам дали не е само кьорфишек или начин да се покаже, че се развива "някаква"дейност?

Щото предаване при Гала и документален филм на Мира Добрева са...меко казано, несериозна работа.

Точно такава маса имаше и там се бяха събрали достатъчно заинтерисовани хора. Закъсняла е идеята ти!
За Зачатие нищо не знаеш, защото не ти се е налагало да го ползваш. Само ще ти кажа че това беше най-краткия път до моето дете!

И ще те помоля да мериш приказките, относной кой "миткал" и кой не. Не е необходимо да демонстрираш неуважение към хора, които изобщо не познаваш! Ако ти си клатиш краката в офиса, тя работи от сърце и го прави за безплодните двойки!

п.п. последното е към Andariel.

Последна редакция: ср, 07 апр 2010, 10:31 от evro

# 1 533
  • София
Създаването на ембриони чрез ИКСИ увеличава с 400% вероятността от малформации на плода но не е забранено. Абе, Франкенщайн ряпа да яде.

Nevena Virolan, може ли да посочите източник за това твърдение? научен, по възможност.
това изобщо и категорично не е вярно!

http://www.nature.com/fertility/content/full/ncb-nm-fertilitys14.html

http://pediatrics.aappublications.org/cgi/content/full/115/3/e283

http://www.springerlink.com/content/c30556p470w6q585/

http://www.mindfully.org/Health/2002/Birth-Defects-ISI-IVF7mar02.htm

http://www.cgmh.org.tw/heal/journal/pdf/lec02.pdf

http://www.larecherche.fr/content/recherche/article?id=7001

в тази област, проучванията са отскоро, недостатъчни като брой, обхват и според критиците, доста от тях имат сериозни пропуски в методиката и подбора на контролните групи. мога да ви покажа други линкове за информация.
независимо от това, аз не видях в посочените от вас линкове да пише някъде за 400%.

http://www.newscientist.com/article/dn3902-icsi-kids-have-more-malformations.html
http://www.scienceblog.com/community/older/2002/F/20022303.html
http://ije.oxfordjournals.org/cgi/content/full/34/3/696
http://www.bupa.co.uk/health_information/html/health_news/070703ivf.html -
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/2077845.stm
http://humrep.oxfordjournals.org/cgi/content/abstract/15/4/944
http://humrep.oxfordjournals.org/cgi/content/abstract/14/8/2143

# 1 534
В цялата тема се повтаря едно: искам, искам, ИСКААААААМ!!!

# 1 535
Теоретизираш. Докато детето е непълнолетно, родителят упражнява вместо него и от негово име редица права.
Но ти, предполагам, говориш за друго - дали има право едно дете да реши, дали да бъде родено от СМ или да не бъде родено изочщо, това ли имаш предвид? newsm78 Ако е така - това са пълни глупости, както виждаш.

Родителят представлява детето в редица социални и обществени отношения, но няма право върху самото дете ...или не се прави разлика между упражняване право ВЪРХУ дете и упражняване на права ВМЕСТО дете.

# 1 536
И какъв ти е проблема с гей-двойките. Какво ли ще правиш ако след време детето ти се окаже в това положение.  newsm78 Цитирах някъде в началото на темата едно от правата на човека ( залегнало в Хартата за правата на човека), т.е. правото му на сексуална ориентация. Май първо българите трябва да се научим да сме толерантни.

Titina  въпросът ти не е към мен, но ще ти кажа защо според мен гейовете не бива да се възползват от АРТ  и з о б щ о. Значи, от хилядолетия семейния модел, със или без брак, е МЪЖ+ЖЕНА=БЕБЕ. Това уравнение го е създала Нейно Величество Природата, не е измислено от сульо и пульо. МЪЖ+МЪЖ И ЖЕНА+ЖЕНА -  има грешка във формулата, не е ли очевидно? При тези параметри след знака = не стои резултат БЕБЕ. Репродуктивните технологии трябва да се ползват само  и единствено от хора със стерилитет, но във вида МЪЖ+ЖЕНА. Нека ме обвинят в дискриминация, нека. Когато по естествен път мъж зачене от мъж, или жена зачене от жена, тогава аз ще съм първото ЗА гейовете да се възползват и от възможностите да имат дете от АРТ .
И с тази толерантност много се спекулира. Толерантност в България е равна на безразличие. И май не само в БГ.

Извинявам се за отклонението.

Права си, хилядолетия хората не са използвали електричество, превозни средства, медицината не е била на нивото , което е в момента и много хора са измирали. И сега какво да се откажем от всичко това и да върнем колелото назад ли? Само едно поправка, Природата не създава уравнениа, хората(учените) описват с уравнения процесите в природата.

# 1 537
katqsl, същото е като ползването на донорска яйцеклетка или осиновяването.
Къде е разликата според вас:
19-годишно момиче със умерено изразен сърбеж забременява и по ред причини не прави аборт, но знае че ще отсави детето за осиновяване и жена, родила вече - забременява с дете което не е биологично нейно и тя от самото начало знае и не иска да го задържи и го дава на биологичните му родители - каква е разликата, освен метода на забременяване?!

# 1 538
  • Бургас
Не греша въобще за спомените. Клетките носят информация, или това не ти е известно. Щом спомените се формират в средата където живее бебето и се формират в процеса на живот ( така поне си написала), къде е мястото на първичната рана. Нещо май се пообърка,
Клетките носят и спомени така ли?  Wink Информация и генетичен код да, ама спомени...
Първата връзка на детето с външният свят е, чрез жената, която го носи. Тогава започва да натрупва спомени. Ама то излезе че като се срещнат на био - родителите клетките се зареждат с една флашка малко спомени и записаният диск след 9 месеца е готов. Стига вече.

# 1 539
19-годишно момиче със умерено изразен сърбеж забременява и по ред причини не прави аборт, но знае че ще отсави детето за осиновяване и жена, родила вече - забременява с дете което не е биологично нейно и тя от самото начало знае и не иска да го задържи и го дава на биологичните му родители - каква е разликата, освен метода на забременяване?!
Има и др разлика; в първия случай детето отива в институция и кой знае колко време ще е нужно да излезе от там, във втория отива направо в семейство, което дълго е чакало това дете.

# 1 540
Къде е разликата според вас: 19-годишно момиче със умерено изразен сърбеж забременява и по ред причини не прави аборт, но знае че ще отсави детето за осиновяване и жена, родила вече - забременява с дете което не е биологично нейно и тя от самото начало знае и не иска да го задържи и го дава на биологичните му родители - каква е разликата, освен метода на забременяване?!

Няма абсолютно никаква разлика, права си. Допадат ли ти 19-годишните, пострадали от сърбеж, които изоставят децата си? Харесва ли ти идеята ти самата да си едно такова дете?

# 1 541
И ще те помоля да мериш приказките, относной кой "миткал" и кой не. Не е необходимо да демонстрираш неуважение към хора, които изобщо не познаваш! Ако ти си клатиш краката в офиса, тя работи от сърце и го прави за безплодните двойки!
Нещо се пообърка, слънце, кафе пила ли си? newsm78
За какво миткане , какво мерене на приказки ми говориш? Какво и къде си клатя-си е моя работа. И къде видя неуважение? И откога мнението е неуважение?

Щом аз и много други не знаем за това обсъждаме, значи, не е направено необходимото, за да се знае, нали така?

Или сега пак ще репликираш, че 'това не ме засяга'?

Засяга ме, и знаеш ли защо?

Защото когато 2006-та излязохме да протестираме за майчинството, аз знаех, че повече деца няма да имам, но това не ми попречи да протестирам ЗА ДРУГИТЕ.

Аман от скудоумни изказвания, честно. Айде , бранете си интерЕсите браншово , тогава. Mr. Green

# 1 542
В цялата тема се повтаря едно: искам, искам, ИСКААААААМ!!!

Цитат нещо?

И какво му е лошото да искаш, между другото? Ти нищо ли не искаш от живота? Да не си зеленчук?

# 1 543
  • София
Титина, Клер,
Обяснявам за последно и се надявам вече да ви стане ясно!Особено на Титина!
Първо, аз за първична рана никога не съм говорила, дори не зная за какво става въпрос! НЕ съм чела впросната книга, не съм проучвала въпроса и затова не вземам отношение по него! ПонимаЙш?

Второ, не зная на вас какво ви е известно и какви книги четете, но поне в моите учебници и в основната част от научната литература е прието, че спомените се формирт от средата и са ИНДИВИДУАЛНИ! НЕ се наследяват спомени чрез гените! Чии спомени ще наследи бебето, а? Ще си спомня живота на майка си, на баба си, на баща си? Може би първата среща на мйка си и баща си? А може би в генит се е запечатал първият секс на майката преди не знам колко години? Или ще си спомням момента на зачатието си? Клетките НЕ носят информация за нечии спомени!

Трето, за спомените при бебетата още преди раждането съм опсала в предишния и пост. Можете да го прочетете отново.

Четвърто, по отношние на спомените не говоря за вяра, а за наука! Всеки може да си вярва в каквото си иска, включително, че е потомък на извънзмнит и клетките му носят генетичните спомени от живота му като извънземно! ТОва мен не ме засяга!

# 1 544
  • София
Ще ти отговоря грубо, моля да не се обидиш. Разликата е в нивото на сърбежа. Докато в единия случай бебето е поставено пред свършен факт - грешка на 19 годишната, във втория то е зорлем набутано в сходна ситуация + принизяването на СМ (сори, лично мнение) до куфар.

Общи условия

Активация на акаунт