за сурогатните майки

• 138 018
  • 3 017
  •   2
Отговори
# 1 515
  • София
На никого не вменявам вина, споделям впечетленията си и те са такива, ако и на по-интелигентните като теб да не им харесват.
А пък щом сте запознати или сте имали репродуктивти проблеми или имате такива познати (в което дълбоко се съмнявам) сигурно сте запознати и че пациентската организация на семействата с репродуктивни проблеми Зачатие и фондация Искам Бебе подклепят СМ, което ще рече че именно проблемните двойки с истински лица и имена застават зад това, а не хвалиплювковци.

За Зачатие нищо не знаем. По телевизиите миткат депутатката и Радинаот Искам бебе. Така че, малко се съмявам Зачатие да са вътре, иначе биха направили като с инвитрото - заедно двечките да обикалят и да го декларирт.

# 1 516
  • София
Лека корекция, да платиш на някого да износи собственото ти дете. Има огромна разлика от това да си купиш кое и да е дете.

Има случаи, в които яйцеклетката е от сурогатната майка. Освен това, де факто се купува детето.

А в случайте в които оплодения ембрион ( яйцеклетка и сперма ) са от семейството използващо СМ за носител? И не ми цитирайте чувствата на детето и дългоката връзка със СМ, защото Зародиша носи информация и спомени първо от базовите родителски клетки.И да хората, които искат законова рамка за даден проблем са злобни.

Много грешиш за спомените. Те не се наследяват гетично, а се формират индивидуално в мозъка на всеи човек още от момента, в който този мозък започва да се формира и функционира!Спомените се формират от средата, в която живее бебето, а не от гените!!! Гените служат, за да формират най-общо хардуера на организма, но спомените се формиат в процеса на живт. Има данни, че бебетата още преди раждането придобиват опит и съответно спомени (които са подсъзнтелни), защото получава стмули от средата, съответно невроните се свързват по специфичен за всяко бебе начин. Също и нивата на хормонте оказват влияние върху възбудимостта на нервната система на бебето още преди да се роди. Съзнателните спомени обичайно датират от 3-годишна възраст на детето, понякоа и малко по-рано. Макар и несъзнателни, спомените още от най-ранна възраст на бебето са там, в паметта, физически кодирани в мозъка!

# 1 517
Такъв дебат имаше на 30 март. На него присъстваха всички акупер-гинеколози в областта на стерилитета. И всички пациентски организации в тази сфера. Вижте сайта на МЗ.

# 1 518
Имам предвид на НС, но не мога да редактирам.

# 1 519
  • София
Хм, интересно! Thinking Много са чевръсти! Хем има дебат, хем тихом-мълком...! Ето, такива неща много ме притесняват! Защо това бързане, за 30 двойки?

# 1 520
Не е тихомълком, това се обсъжда от месеци по медиите, друг е въпросът защо не си прочела или обърнала внимание. Вярно, тема за дебата тук не е пускана, трябва да си вземат бележка от НС - какви са тези кръгли маси без да информират тук. Не ги е срам. Simple Smile

# 1 521
И какъв ти е проблема с гей-двойките. Какво ли ще правиш ако след време детето ти се окаже в това положение.  newsm78 Цитирах някъде в началото на темата едно от правата на човека ( залегнало в Хартата за правата на човека), т.е. правото му на сексуална ориентация. Май първо българите трябва да се научим да сме толерантни.

Titina  въпросът ти не е към мен, но ще ти кажа защо според мен гейовете не бива да се възползват от АРТ  и з о б щ о. Значи, от хилядолетия семейния модел, със или без брак, е МЪЖ+ЖЕНА=БЕБЕ. Това уравнение го е създала Нейно Величество Природата, не е измислено от сульо и пульо. МЪЖ+МЪЖ И ЖЕНА+ЖЕНА -  има грешка във формулата, не е ли очевидно? При тези параметри след знака = не стои резултат БЕБЕ. Репродуктивните технологии трябва да се ползват само  и единствено от хора със стерилитет, но във вида МЪЖ+ЖЕНА. Нека ме обвинят в дискриминация, нека. Когато по естествен път мъж зачене от мъж, или жена зачене от жена, тогава аз ще съм първото ЗА гейовете да се възползват и от възможностите да имат дете от АРТ .
И с тази толерантност много се спекулира. Толерантност в България е равна на безразличие. И май не само в БГ.

Извинявам се за отклонението.

# 1 522
  • Вън от пространство и време
Аз от тази тема и от някои други във форума си направих заключение, че много хора са неспособни на емпатия дори към такива с много сродна на тяхната болка. В почти всеки пост на хората, които са безрезервно ЗА сурогатното майчинство се изтъква като основен аргумент, че нуждаещите се от тази процедура само по този начин ще имат възможността да се сдобият със "свое" дете. Което означава, че само и единствено генетичната връзка определя "своестта" на детето. Но всички които наистина имаме репродуктивни проблеми много добре знаем, че в повечето случаи на донорство имаме нужда от донорство на яйцеклетки и сперма. Е, в цялата тема обяснявате на хората използвали този начин да имат дете, че техните деца не са "техни", защото не носят техните гени.

А емпатия към хора, чиято болка въобще не се познава - изоставени деца, хора с животозастрашаващи заболявания, семейства с деца с инвалиди  и т.н.- за съжаление видях у много малко хора че се проявява. Но все пак има такива, което е прекрасно!

Лек ден на всички!

# 1 523
  • Sofia
Мисля, че на 100 места вече беше посочено, че раждането на дете е не право, а интерес, според закона. Не може да е право нещо, което зависи от природата, просто няма как да стане - правото е социално-политически термин, той няма отношение към природата изобщо.

Според кой закон?
А правиш ли разлика изобщо между човешки и граждански права?
Правата на човека и основните свободи са естествени и принадлежат всекиму по рождение на основа на неговата човешка същност. Всяко живо човешко същество се ражда със своите човешки права и той е техен носител единствено и само поради факта на своето раждане.Те нито се дават, нито могат да бъдат отнети, нито пък човек може да направи доброволен отказ от тях.
По този начин човешките права се признават от позитивното право за неотменими и неотчуждаеми.
Давам пример - човешки права са правото на живот, на свобода, на достойнство и т.н...
Освен личните права и свободи хората притежават и граждански, политически, икономически, социални и културни права.
Всичките тези права са гарантирани както в редица международно правни актове, така и в актовете на вътрешното законодателство, на първо място в основния закон на дъражвата -  Конституцията.

# 1 524
dodo, вече десетки пъти се каза, че личните ти права и свободи засягат само теб, единствено теб и никой друг, включително детето ти. И юридически, и де факто, замеси ли се чужда човешка единица, твоите щения вече нищо не значат. Не можеш да разполагаш с друг живот и да твърдиш, че той е твое право. Подобно нещо звучи чудовищно.

# 1 525
  • Sofia

А Miraetta говори абсолютно наизуст. Окончателно се убедих. Тръгнала маймуни с трици да лови......

Аз си чакам отговора.
Кое е наизуст ?
Какво ловя ?

Miraetta, точно този въпрос наистина е от въпросите с повишена трудност. Аз например изпитвам затруднение да открия и един смислен твой пост, или такъв който да не съдържа обидни квалификации или поне аргументиран или нещо, каквото и да е то, навяващо бегло за квалификацията ти, която гордо вееш из темата.
Пълна боза  Sick

# 1 526
Лека корекция, да платиш на някого да износи собственото ти дете. Има огромна разлика от това да си купиш кое и да е дете.

Има случаи, в които яйцеклетката е от сурогатната майка. Освен това, де факто се купува детето.

А в случайте в които оплодения ембрион ( яйцеклетка и сперма ) са от семейството използващо СМ за носител? И не ми цитирайте чувствата на детето и дългоката връзка със СМ, защото Зародиша носи информация и спомени първо от базовите родителски клетки.И да хората, които искат законова рамка за даден проблем са злобни.

Много грешиш за спомените. Те не се наследяват гетично, а се формират индивидуално в мозъка на всеи човек още от момента, в който този мозък започва да се формира и функционира!Спомените се формират от средата, в която живее бебето, а не от гените!!! Гените служат, за да формират най-общо хардуера на организма, но спомените се формиат в процеса на живт. Има данни, че бебетата още преди раждането придобиват опит и съответно спомени (които са подсъзнтелни), защото получава стмули от средата, съответно невроните се свързват по специфичен за всяко бебе начин. Също и нивата на хормонте оказват влияние върху възбудимостта на нервната система на бебето още преди да се роди. Съзнателните спомени обичайно датират от 3-годишна възраст на детето, понякоа и малко по-рано. Макар и несъзнателни, спомените още от най-ранна възраст на бебето са там, в паметта, физически кодирани в мозъка!

Не греша въобще за спомените. Клетките носят информация, или това не ти е известно. Щом спомените се формират в средата където живее бебето и се формират в процеса на живот ( така поне си написала), къде е мястото на първичната рана. Нещо май се пообърка,

# 1 527
  • София
dodo, вече десетки пъти се каза, че личните ти права и свободи засягат само теб, единствено теб и никой друг, включително детето ти. И юридически, и де факто, замеси ли се чужда човешка единица, твоите щения вече нищо не значат. Не можеш да разполагаш с друг живот и да твърдиш, че той е твое право. Подобно нещо звучи чудовищно.

Теоретизираш. Докато детето е непълнолетно, родителят упражнява вместо него и от негово име редица права.
Но ти, предполагам, говориш за друго - дали има право едно дете да реши, дали да бъде родено от СМ или да не бъде родено изочщо, това ли имаш предвид? newsm78 Ако е така - това са пълни глупости, както виждаш.

# 1 528
  • София

Не греша въобще за спомените. Клетките носят информация, или това не ти е известно. Щом спомените се формират в средата където живее бебето и се формират в процеса на живот ( така поне си написала), къде е мястото на първичната рана. Нещо май се пообърка,

Точно.

# 1 529
Мисля, че на 100 места вече беше посочено, че раждането на дете е не право, а интерес, според закона. Не може да е право нещо, което зависи от природата, просто няма как да стане - правото е социално-политически термин, той няма отношение към природата изобщо.

Според кой закон?

Международна харта за чоешките права.

Общи условия

Активация на акаунт