за сурогатните майки

• 138 010
  • 3 017
  •   1
Отговори
# 1 755
Любопитно ми е как една майка би обяснила на вече порасналото си дете, че е износено и родено от друга жена.
Дали то би се чувствало сякаш е осиновено, и дали въобще не надценяваме лимита на човешките емоции? Rolling Eyes

# 1 756
  • София
Ами, точно за това става въпрос! Погледнато по-мащабно, в ползана обществото ли ще бъде с решаването на проблема на 20 жени от 7 милиона население да се узаконява СМ, щом така има риск да се отвори широко вратата към злоупотреби? Според мен, към настоящия момент излиза много по-евтино тези 20 жени да се възползват от възможността за СМ в страни, където това вече е разрешено и е законово уредено, има си агенции,, има си цени, има си всичко. Нали точно в тази темма се твърдеше, че няма нищо страшно в узаконяването, че Украйна и Гърция са го направили и не са станали дестинация за СМ-туризъм! Чудесно! По-евтино е двайсет пъти по 15 хиляди евро в Украйна, къдетоо има вече готова организация и машината е смазанна, отколкото много повече пари и ресурси да се мобилизират тук, за да се разреши СМ, да се променят закони, да се харчат пари и за контрол, и какви ли не още проблеми! Така че, като махнем емоциите, а погледнем финансово и правно на въпроса, по-добре е тези двойки да отидат в чужбина. Както стана ясно, тук няма да им излезе по-евтино, а и тепърва трябва да се прави всичко на голо поле. Ако аз бях на тяхно място, щях да отида в чужбина, да си уредя нещата и толкова!

# 1 757
Как не осъзнавате, че човек роден по този начин, не е нищо друго, освен ГМО, срещу което подписвате петиции, викате и се възмущавате? Не съм сигурна, че и медицински проблемът е разгледан с всичките му аспекти, защото поради незаконното си съществуване, не е изучен достатъчно. Освен буквално механичното действие имплантиране на този организъм в тялото на трети човек, в случая СМ, това е равносилно на имплантиране на чужд орган - черен дроб, бъбрек, сърце

Точно така. Само че генетичните родители напълно игнорират факта, че е намесен трети организъм, който не само е износил генетичния им материал, ами и го е образувал, вливайки му неизвестна към момента като качество и количество чужда генетична информация. Нашите гени не са нищо друго, освен ключ, освен карта, която показва на клетките как точно да се групират. Самият ресурс за изграждане на една клетка в цял човек обаче идва не от ДНК, а от тялото на майката. Може девет месеца да са нищо, може да няма първични рани, може детето да си живее честито, но може и да е точно обратното, вероятността е равна. И дотолкова, доколкото фактическото състояние на нещата към днешна дата е неустановено, впускането в тази посока е просто зловещ експеримент.

Да не говорим, че защитавайки цял закон, не можем да си позволим лукса да мислим за конкретната история на Х или У, колкото и трогателни да са те, защото законите са общи и безпристрастни. Защитавайки цял закон, трябва да имаме ясна идея как ще се предотврати войната за матки, как ще се доказва медицинската нужда, как ще се гарантира спазването на морално-етичните норми, как ще се възспират корупцията и фалшивите диагнози, и как ще се постъпва, ако "поръчаното" дете вземе, че се роди дефектно. Но дори и това да се знае, пак ще остане неизвестно положението от гледна точка на детето. Това е трагичното - че твърде много хора, вкопчени в правото да видят възпроизведени своите гени, отказват да помислят за гледната точка на детето. Те някак са получили кодове от всевишния и са сигурни, че за разсада няма никакъв проблем, като в същото време яростно нападат всеки, който не притежава тази странна убеденост.

# 1 758
Вие елиминирате реалността т.е. преди 20 години не е имало такава възможност - СМ. Днес това съществува и няма как да накараш някой /жена, която може да използва всички възможности на науката и медицината/ да не се възползва. Не всички човешки мечти и желания са морални и духовно извисени.
Може би усилията трябва да се насочат към някакъв баланс между страните участници. Ако наистина около 20 жени годишно се нуждаят от тази възможност и то по чисто медицински показатели, защо да не им се даде възможност!? От друга страна ако има закон за СМ вече нещата ще станат по мащабни, както и ще се увеличат възможностите и на други хора да влезнат в системата. Не мисля, че това може да се разглежда еднозначно или просто ЗА и ПРОТИВ.
Много повече хора по света се нуждаят от трансплантация на органи. Нов бизнес е и да се раждат или крадат деца само за донорство. Това оправдаваш ли го?  Да го узаконят ли? Да произвеждаме хора за органи? Това е същото. Страхотно е, а? Верно, не е духовно извисено, ама какво пък - нали ще имаш резервни части. Вие наистина не мислите!

Любопитно ми е как една майка би обяснила на вече порасналото си дете, че е износено и родено от друга жена.
Дали то би се чувствало сякаш е осиновено, и дали въобще не надценяваме лимита на човешките емоции? Rolling Eyes
Затова писах, че няма пораснало дете от СМ което да каже, но има достатъчно осиновени. Чуйте ни!

Има първична рана.

# 1 759
Бижу, аз те чувам.  Hug
Дано повече хора осъзнаят, че давайки шанс на едни да бъдат щастливи и да се чувстват пълноценни родители, създават предпоставка едно дете, и в последствие човек, да бъде нещастен.

# 1 760
Намирам в това да имаш на 100% и със всички средства свое биологично дете (което при обстоятелствата  - СМ, не е на 100% генетично твое, ама нейсе, вярвайте си) за висша форма на егоцентризъм и самолюбие. И в другата тема писах - не всеки жив организъм на тази Земя дава плод или се възпроизвежда, но това не означава, че не е нужен и ценен за Света! Сред като Природата е решила за теб, че ти не можеш да се възпроизведеш, значи има някаква причина. Вероятно генетична увреда ще сполети организма произлязъл от теб и Природата ти спестява още по-голяма мъка. Затова пък има толкова изоставени души. Казвайки да чуете осиновените, да не разбере някой, че съм против осиновяването, защото то, лично на мен ми е причинило негативни емоции! Не съм, разбира се, но има неща, които нормално родените и отгледани от своите творци хора, не усещат и не разбират. Ние можем да го обясним. Но осиновяването е значително по-висша форма на обич към детето, от това да искаш на всяка цена дете от свой материал, което обещаваш да обичаш. Защото това означава, че ти имаш необходимост да дариш обич и грижа, които имаш в изобилие, и си способен да даряваш безусловно, не защото обекта на тази обич е от твой генетичен материал, а просто защото обичаш хората! Другото е повече инстинкт и се обяснява с първичността.

# 1 761
  • Бургас
Днес сутринта слушах по радиото една дама по темата. Е говори, говори и накрая каза. СМ няма начин да не даде детето на био - родителите, защото е подписала договор и получила пари. Тази жена в прав текст описа купуване на бебе. Не наемане на утроба, а купуване на бебе. Ако това трябва да е пример за сигурност, че бебето ще иде при родителите, то закона от сега е обречен. Защото не е за наем на утроба, а за купуване на дете.

# 1 762
Защото не е за наем на утроба, а за купуване на дете.
Не мога да ги разделя точно. И двете е. Нещо като аз ще ти дам разсада за тея домати, ти ги насади в твоя двор, поливай, пръскай. Пък като узреят, се облизвай, но аз ще ги обера. Просто, ама лесно за разбиране.

Някъде назад имаше пример за СМ родила увредено дете, което хоп - дарителите на материала за производство вече не го щат, защото е дефектно! Да не мислите, че това ще е единичен случай и дефектните ще са по-малко от нормалните? Направете законно това СМ и само чакайте да видите...

# 1 763
  • София
А какво да кажем за жени, които забременяват нормално, но раждат много преждевременно, например в 20-21 седмица и бебетата им не оживяват? Познавам доста такива. Не е морално да забременяват отново знаейки, че не могат да износят плода а това причинява огромни мъки и страдания на бебето, което накрая умира.

всяка втора жена е преживяла спонтанен аборт, въпреки, че много от жените дори не са разбрали този факт, тъй като абортът е бил много ранен и е съвпадал с очаквания им менструален период.
неморален е целият пол, това още от Ева е известно.

Невена, не се ли усещате никак?

Джам, знаеш ли какво е дори само един път да загубиш бебе след 20-ата г.с.? Моля те, мисли какво пишеш, моля те!

Ганката, ти съвсем се изгуби в превода.  Какво апелираш към мен, всъщност - даваш ли си сметка? Да се съглася с абсурдната теза на Невена Виролан, че жените, които са губили плод в късен срок на бременността нямат моралното право да опитват отново да имат деца??? това ли ме призоваваш? ти така ли мислиш???

аз самата имам 2 спонтанни аборта, познавам лично жени, губили плод в късен срок на бременността. сега ще звънна на една от тях, майка на 2 годишен сладуран, да й съобщя, че е неморална.

# 1 764
Не ми се вярва Невена да е написала подобна....айде няма да квалифицирам. Shocked
Аз съм родена след 6 ШЕСТ спонтанни аборта.

# 1 765
  • София
Не ми се вярва Невена да е написала подобна....айде няма да квалифицирам. Shocked
Аз съм родена след 6 ШЕСТ спонтанни аборта.

не ти се вярва, ама аз съм я цитирала дословно. прочети ми внимателно постинга над твоя - той започва с цитат на Невена.

# 1 766
Е говори, говори и накрая каза. СМ няма начин да не даде детето на био - родителите, защото е подписала договор и получила пари.

Мисля, че в повечето страни, в които СМ  е разрешено, договорите нямат особена правна сила, а на някои места се считат за нищожни, т.е. по-скоро е обратното - ако СМ реши да задържи детето, много трудно ще и бъде отнето.

# 1 767
  • Вън от пространство и време
А какво да кажем за жени, които забременяват нормално, но раждат много преждевременно, например в 20-21 седмица и бебетата им не оживяват? Познавам доста такива. Не е морално да забременяват отново знаейки, че не могат да износят плода а това причинява огромни мъки и страдания на бебето, което накрая умира.

всяка втора жена е преживяла спонтанен аборт, въпреки, че много от жените дори не са разбрали този факт, тъй като абортът е бил много ранен и е съвпадал с очаквания им менструален период.
неморален е целият пол, това още от Ева е известно.

Невена, не се ли усещате никак?

Джам, знаеш ли какво е дори само един път да загубиш бебе след 20-ата г.с.? Моля те, мисли какво пишеш, моля те!

Ганката, ти съвсем се изгуби в превода.  Какво апелираш към мен, всъщност - даваш ли си сметка? Да се съглася с абсурдната теза на Невена Виролан, че жените, които са губили плод в късен срок на бременността нямат моралното право да опитват отново да имат деца??? това ли ме призоваваш? ти така ли мислиш???

аз самата имам 2 спонтанни аборта, познавам лично жени, губили плод в късен срок на бременността. сега ще звънна на една от тях, майка на 2 годишен сладуран, да й съобщя, че е неморална.

Не, Джам, ужасих се че можеш да сравняваш загуба на дете което си усетил в утробата си със загуба на оплодена яйцеклетка по време на мензис.

Майка ми има спонтанен аборт в края на четвъртия месец преди 45 години. Все още помни деня на аборта и за детето говори като за по-големия ми брат. А ако това се случи на някоя жена 2 или 3 пъти не ми се мисли как се възстановява след това.

# 1 768
Интересно ми е дали има някъде информация за това какъв е резултата от ДНК тест на СМ, детето и хората, от които е генетичния материал.

# 1 769
Според Невена, майка ми е неморална тогава.
Аборта преди да забременее с мен, е бил в шестият месец. Говореше за момченцето, като за мой брат.
Аз се възхищавам на жени, които не губят надежда и се надяват, че някой ден "чудото" може да се случи.
Момичета, за вас Hug  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт