за сурогатните майки

• 137 924
  • 3 017
  •   1
Отговори
# 2 220
  • Sofia
Извинете, че се намесвам в караницата ви, но дали бихте били така добри да престанете да се окачествявате и да посмалите чаршафосването, че темата започна удивително да прилича на една друга с временен, седмичен характер. Вярвам, че няма да са необходими много усилия поне за второто.

# 2 221
  • София

"Защо отказваш да разбереш какво казвам?" - Странно, и аз имам същото чуство. Защо не дадеш пример за деца, които не са отделяни от родител - биологичен или не? Твоят пример доказва моята теза - че основната травма се поражда от родителския "вакуум" - това не е ли очевидно за теб от цитата, който сама предоставяш?

Много неща ме навеждат на най-различни мисли. Но ако взема да твърдя категорично, че "100% от осиновените са травмирани" - бих се опитала да се подготвя по-добре.

А ако го твърдя за СМ, където има малко данни и те не подкрепят тази теза - е, не бих очаквала някой да се съгласи с мен...

ПП Айде да положиш малко старание в четенето? Погледни секция Surrogate offspring в първия линк например?
Родителски вакуум за детето е липсата на майка му, а майка му е тази, която го е родила. Новороденото се води от несъзнаваното, от инстикти и кодове за това кой кой, а там не съществува модел за СМ и генетични родители. За новороденото майката би могла да бъде само една. нейната липса го прави изоставено.

Ето какво пише във въпросната секция Surrogate offspring:
There is a paucity of information on surrogate offspring, even though there are now at least several hundred children born as a result of surrogate arrangements in the UK (van den Akker, 1998).
Оскъдни данни. Абсолютно нищо няма като сериозно изследване по въпроса.

The surrogate children born in the UK are all roughly under the age of 16 years. Nelson (1998) wrote a personal account of how one of her 7-year-old surrogate twins relates to their surrogate mother: ‘It was a good job we had Kim as your friend, mummy. Otherwise you wouldn’t have us’. Both parties are satisfied with the children’s behaviour, reactions and understanding, and neither the surrogate nor the commissioning mother has any regrets about the arrangement. Golombok and Murray (2004) in the first UK study of 1-year-old surrogate children’s relationships with their (intended) parents reported good family functioning and child development in their intended mothers sample compared with naturally conceived families. In van den Akker’s study (in preparation), most mothers reported good mental and physical health and good development in their children.

Това ли е научно- "повечето майки съобщават"? Майките и на деца с откровени проблеми трудно признават съществуването им, а какво остава за майки, които са избрали детето да е потенциален носител на тези проблеми.

Колкото да се подготвя да докажа твърдението си за травма при всички изоставени деца- Първичната рана е коментирана в достатъчно източници в интернет, но ти не признаваш това да има отношение по въпроса. Никой не говори за първична рана при някои изоставени деца, а се говори за всички изоставени деца. Ето ти едно доказателство. Другите са в библиотеките, за съжаление. Предполагам мнението ми на социолог не значи нищо, а както се вижда и мнението на други специалисти с публикации по въпроса не е меродавно. Наистина не виждам смисъл от този разговор. Завършила съм философска специалност и ми е пределно ясно, че всяко нещо може да се постави под въпрос и да подлежи на съмнение. Благодарение на това подобен диалог може да продължи до безкрай.  
Не виждам защо вместо да бистрим въпроси, за бистренето на които не сме подготвени не приемем, че има достатъчно за бистрене от учените и да почакаме да прочетем техните изводи. А след това да приемаме закони?

Tatti Един от последните чаршафи е мой, за което се извинявам.

Последна редакция: пт, 09 апр 2010, 18:44 от Бояна Ламбер

# 2 222
  • Sofia
Това не може ли да бъде прието като вариант - СМ, инвитро и т.н. Когато всичко е законово добре уредено, защо да не е краен вариант за желаещите. Три са основните фактори, които формират личността - генетичност, социална обстановка и възпитание. Нито един от тези фактори не доминира над другия, те са взаимосвързани и се проявяват в различни етапи от развитието на личността. Поради тази причина не виждам, какъв може да е проблем едно дете да бъде родено от една жена и отгледано от друга, още повече, че и при износването и при отглеждането се предполага наличието на ангажираност и любов. Разбира се, предвид времената, в които живеем, този процес не трябва да е добре обмислен и облечен в съответните норми.  Peace 

# 2 223
Вече не участвам в спора, казах каквото имах за казване. Сега просто искам да споделя нещо, което ми привлече вниманието, докато четях обсъждането ви за инвитрото и др. Сещам се как един от аргументите на представителката на Искам бебе беше, че точно жени, които са забременяли и родили с инвитро са готови да станат СМ. Замислих се за това каква е вероятността точно жена, която е минала през една или няколко стимулации, забременяла е вероятно след повече от един опит инвитро или нещо от гамата, да бъде одобрена от лекарска комисия като СМ. Някак не ми се връзва. Според мен точно тази жена е много рискова за См, точно заради това, че вече организмът й малко или много е претоварен от процедури и хормонални намеси, а и в допълнение, психическата й натовареност заради всичко това и следенето дали е бременна, колко е бременна и прочее. И като трето, дали точно при такава жена е голяма вероятността оплодената яйцеклетка да се имплантира и дали би могла успешно да износи плода. Ако аз трябваше да си търся СМ нямаше да искам точно жена с инвитро и стимулации, защото за мен това би било по-рисковано, а вероятността да се захване плодът е по-малка. Бих искала жена, която е здрава като кон, децата й да са родени след естественонастъпили, така да се каже спонтанни бременности, без патологии при износването и на двете деца.
Затова някак не ми звучи сериозно твърдението, че точно жените, минали през инвитро и подобни ще станат См. Тези жени може да имат желание, но вероятността да бъдат одобрени за мен е малка.

Защо реши че жените през АРТ по презумция са проблемни? Половината там са защото са с МФ (мъжки фактор). Женската половина от двойката е напълно здрава, а за останалите - от една стимулация на 3 мензис няма и следа! Една бременност е много по-хормонално натоварваща от тази за инвиро. За тези които не знаят - % имплантации при донорска яйцеклетка е чуствително завишен в инвитро центровете в сръвнение с този на двойките които ползват генетично свои гамети, това идва да каже че бременностите при СМ ще са по-висок %. И още, 20 дни след установяване на вътрематочна бременност при ин витро оплождане не се различава по нищо от нормална такава.

# 2 224
  • София
Ха, ето я Евро - ти ще отговориш ли на въпроса - кога ще се използва СМ, че нещата тук нещо много се промениха   bouquet

# 2 225
Олееееее, Фоксче... няма да търся линка си. Моето мнение го казах сигурно дестки пъти - медицински причини с всичките му синдроми и последствия от хирургични операции. В общи линии без матка или такава която не може да износи плод (ама не започвайте с ваще хипотези отново). Говоря за матка с придобити или генетични аномалии надлежно доказани и документилани от лекарска комисия или липсата и.
Категорично съм против - неизяснен стерилитет, брой неуспешни опити и подобни, защото тук се касае и за професионалност на екипите извършили процедурите, апаратура, диагностика..., а това вече е субективен проблем.

# 2 226
  • София
благодаря, радвам се да чуя едно подобно мнение, надявах се да го чуя

# 2 227
  • София
благодаря, радвам се да чуя едно подобно мнение, надявах се да го чуя

и други хора изразиха точно същото мнение по-напред в темата - многократно.

# 2 228
  • София
Благодаря, но напоследък се включиха момичетата например с 5-6 инвитро опита, които както се видя, се надяват на СМ за успех. Как ще избегнете евентуално нападките за дискриминация при изготвяне на закона ми е интересно.

Интересува ме и друго - дали някой може да посочи, какъв е очакваният процент успеваемост на процедурите със СМ - имам предвид достигане до раждане на бебе след 36-та седмица? Също така ми е интересно, какъв е шанса за настъпване на многоплодна бременност и как би се процедирало в този случай?
Предвиждате ли някакво ограничение за броя пъти, в които се имплантира ембрион в СМ, както и ограничения за броя бременности, износвани от СМ?
Предвижда ли се забрана за ползване на чужд генетичен материал, несобственост на двойката - имам предвид донорска яйцеклетка или донорска сперма?

Как ще бъде извършвано плащането - при раждане на живо дете, при трансфера на ембриона или по друго време?

# 2 229
За мен ще е удоволствие да отговоря!
1. НЕ съм мислила за "дискриминацията", ще го направя ако имам конкретен опонент.
2. Да речем (според мен) успеваемостта ще е равна на родените деца чрез донорска яйцеклекта.
3. За многоплодната бременност - да и тук ще се прилага Наредба 28 - а именно не повече от 2 бластоциста, ако се избере този трансфер. В закона за СМ ще е упоменат вариантите за да е извстно и на двете страни, т.е. ако ген. родители искат 1 бебе ще се връща 1 ембрио. Ако СМ и ГРнямат нищо против 2 бебета (за повече не смея да твърдя) ще се прилага Наредбата. Тук веднага се презастраховам че едноячните близнаци са рядък феномен.
4. Тук съм на мнение една СМ - веднъж.
5. За последното - не според мен, не бива да става въпрос за донорски яйца или сперматозоиди. Стерилитет пречинен от тежък мъжки фактор и ИЯР или подобни, се преодоляват чрез доноски материал, но на жената от семейството не от сурогат.„

Аз лично съм за нематериализиране на СМ, в смисъл кеш. Всички останали "неудобства" (според мен за мен са удобства) се поемат от ГР.

Те това е!

# 2 230

Ето ти друг цитат, като онзи не ти харесва. За съжаление, това е само обобщението на платената статия и аз не смятам да си я купя само за този спор. За теб, като социолог, може и да е оправдано - явно има какво да научиш за едно ново и интересно явление.

From the limited research and anecdotal evidence available a generally positive picture emerges of surrogates motivated largely by altruism, who express few concerns about separating from the child conceived as a result of the arrangement, with parents who are functioning well and the children themselves subsequently showing good adjustment. It is concluded that further systematic research is required to verify whether this picture is indeed correct.

Хубаво е, че си учила. И то пет години. Извинявай за любопитството - в България ли се случи това знаменателно събитие? Защото имам определени впечатления от нивото на тази специалност в СУ.

Никога не съм оспорвала две неща:
- Изследванията върху децата, резултат от СМ, са малко.
- Осиновените деца имат нанесена определена травма.

Дали тази травма касае абсолютно всяко едно такова дете - 100%? Тук бяха дадени лични примери за обратното.

Дали тази травма е нанесена от раздялата с рождената майка или от престоя в институции? Все още ти не си представила нито едно доказателство за първото. Освен, че си социолог, може би? Дори напротив - предостави един цитат, който описва какво се случва с детето в институция.

Има ли досега данни, че децата от СМ страдат от такава травма? По-скоро обратното.

И да повторя - аз не бързам с никакъв закон. За мен трябва да мине достатъчно време преди приемането му - най-малкото защото това е тема, която поляризира мненията. Но това време е добре да се използва за дискусии - което правим и сега.

Последна редакция: пт, 09 апр 2010, 16:03 от jp

# 2 231
  • София
2. Да речем (според мен) успеваемостта ще е равна на родените деца чрез донорска яйцеклекта.
Благодаря, а колко е тази успеваемост, че отдавна съм извън тези теми?

# 2 232
Благодаря, а колко е тази успеваемост, че отдавна съм извън тези теми?

Не исках да правя реклама, но този линк ми е под ръка.
http://www.iakentro.com/index.php?option=com_content&task=vi … 92&Itemid=167

# 2 233
  • Paris, France
Ражда се детето, чийто баща е жив. Ако закона не трактова майката сурогат като майка, тогава майка е биологичната, която е починала. А ако закона трактова сурогата като майка, то вероятно ще трябва да го разсинови и правата за отглеждане на детето си остават изцяло на биологичния баща.

Моля юристите да ми обяснят процедурата за разсиновяване и има ли такава в БГ. Също, не разбирам как жена, която не е осиновила детето ще го "разсинови". И би ли позволил българския закон такава гимнастика. Аз лично мисля, че дори да се даде детето на ББ за отглеждане, на което той има право, СМ ще си остане майка с всички произтичащи от това задължения включая месечна издръжка.

# 2 234

Бравос.

От пет дена питам и отговор няма, та сега пак питам:

Как ще се осъществи принудителното изпълнение на задълженията по тези перфектни договори, които са толкова реални и бленувани за вас.
Примерче на прост език ?

Задължение за предаване на новороденото ?

Задължението на СМ да се подложи на медицински процедури, (каквито са предпочели ГР  за "своето" бебе) по време, място и изпълняващ персонал ?

Задължение за осиновяване ?
Как последното би се изпълнило от умрял човек ?
Или от разведени поръчващи ?

Реално въпросите са десетки, ама аз тука най-простичките пускам.
И понеже пак чувам, че всичко можел,  съгласявам се и чакам да ми кажете именно как, осевен с насилие или заплаха ( може да е и сфинансови инструменти заплахата, напр. запис на заповед за милион, ама пак си е насилие, викам аз).

Къде ли не бях по работа днес и си викам, кой знае какви правни аргументи ме чакат интересни, а то ...старите песни пт осмокласници.

Общи условия

Активация на акаунт