за сурогатните майки

• 137 915
  • 3 017
  •   1
Отговори
# 2 475
  • София
Бояна, това някъде другаде.
В България, е по-вероятно, накой политици да поръчат социологично проучване. В зависимост от резултатите му, респективно дали с отрицателен или положителен знак ще повлияе на имиджа им узаконяването на СМ, те ще гласуват. Не по съвест, не въз основа на специалистите в областите засягащи СМ.

За съжаление си напълно права.

# 2 476
  • Вън от пространство и време
Радвам се все пак че засега не са започнали да пишат и поддръжници за узаконяване на технологията за клониране... като начин за генетично възпроизводство на хора, които са изгубили всякакви шансове да се възпроизведат по друг начин. След като безброй пъти се написа, че всеки има право да избира пътя към щастието си няма да се учудя и това да се постави на дневен ред за обсъждане.

# 2 477
ми що, в Китай вече се прави...

# 2 478
Според провежданата анкета,поне до момента на 25-26% ще им е по-добре. Интересен е обаче факта, че няколко потребителки, които са против, пишат пост след пост и сьздават впечатлението едва ли не, че са мнозинство.
Слава Богу, по такива въпроси не управлява мнозинството, а специалистите.

това твърдение е първо, невярно и второ, неправилно.
науката, сама по себе си, не е гаранция за морал и етика. справка - разработването на атомната бомба и човешките клонинги.
обществото има правото да определи какво да и какво не в приложението на науката.
Не обществото, а институциите, които е изградило обществото. Това е разликата. Обществото подлежи на манипулации, а институциите би трябвало да имат по- тромава система, която да не се променя при всеки повей на вятъра. Така дори мнозинството да иска да взриви атомна бомба институциите няма да го направят възможно. Това ми беше идеята, но както винаги ще се наложат уточнения, за да стане ясно. Специалистите не са само учените, а компетентните и отговорни по определени въпроси в определени институции. Не мисли, че имам предвид себе си. Wink Още повече, че не съм специалист по СМ. Laughing

Mr. Green Ами то това ни е проблема де - че решенията не се вземат дори от мнозинството - а от купчина идиоти, пуснали корени из разни институции, понеже са толкова тъпи че нормална работа не биха могли да работят!

# 2 479
За човек с претенции за юридически познания, да прибягва до доводи за хитлеризъм, робство, военно пленници и тленни останки (цитатите са от твои постове) , за да защити тезата си против СМ е доста непрофесионално, не мислиш ли?

Въпросите на робството, военнопленичеството и тленните останки се регулират от правото. Хитлеризмът в контекста на геноцид, също.
Каква е връзката със СМ, че г-жа чриста не можа да го изясни?
Освен че и СМ ще се регулира от правото?

# 2 480
Titina, какво има да се изяснява?
Беше посочено, че само в изброените случаи по някога в историята действалият и сега действащият норматив предмет на договор могат да бъдат човешки същества.

Тезата на писалите до сега юристи беше, че не само с една елементарна промяна на СК ще може да се регулира търсеният резултат. Изтъкват доводи. Основният е, че договора, който всички виждат като решение ще е нищожен, ако се измени само СК.

Дами, като искате промяна не казвайте само "искам", посочете как ще стане тази промяна. Доведете специалисти с мотивирани становища (нямам предвид тук, а пред обществото).

Мотивите ви са повече от ясни. Дайте предложение за промени, които да се обсъдят.

Последна редакция: ср, 14 апр 2010, 19:49 от Вихронрав

# 2 481
Умора нямате.  Rolling Eyes
Не знам защо спорите , тъй или иначе нищо не зависи от Вас.  Според мен в България този закон няма да бъде приет.
Иначе почти съм убедена, че до 20 години нуждата от СМ почти ще отпадне. Технологията напредват много бързо, начина на мислене на хората се променя също. Моя позната в САщ роди в 26 седмица, в момента има 3 годишно момченце без каквито и да е увреждания. Възрастовата граница на оцеляване на преждевременно родените бебета в развитите страни пада, ще се стигне до един момент в който дори ембрионите ще могат да бъдат спасявани. А затова дори не ти трябва закон.

# 2 482
  • SA
Според провежданата анкета,поне до момента на 25-26% ще им е по-добре. Интересен е обаче факта, че няколко потребителки, които са против, пишат пост след пост и сьздават впечатлението едва ли не, че са мнозинство.
Слава Богу, по такива въпроси не управлява мнозинството, а специалистите. Ако светът се движеше от емоциите на мнозинството досега щяхме да сме загинали. От страна на поддръжниците на СМ виждам само емоции. Не ви спират никакви съмнения в никаква област, защото по някаква причина бързате този въпрос да се уреди законово. Други държави изчакват по- достоверни данни от проучвания не виждам защо и ние не направим същото. Някак звучи по- разумно и отговорно.

Ако някой се чувства специалист, натоварен с разрешаването на този проблем, то най-разумно би било да го дискутира с хора, които счита за адекватни на неговото образование, интелект и ангажираност. Това тук е все пак просто една тема и една анкета в популярен форум, кьдето пишат хора всякакви и идеята е да се разбере какво е мнението и отношението по обсьждания проблем на потребителите.

# 2 483
  • София
kamelothМного те моля, заяждай се с някой друг. Ако искаш да "дискутираш" нещо с мен чети преди да пишеш.

# 2 484
  • SA
kameloth Ако искаш да "дискутираш" нещо с мен чети преди да пишеш.
Нямам никакви подобни желания. Но виждам, че ти цитираш и коментираш постингите ми.

# 2 485
  • в сърцето на един мъж...
Постарах се да прочета всичките 166 страници преди да пиша, вярвайте ми, трудно ми беше. Аз също съм проблемно забременяваща жена. До скоро от позицията на такава, си мислех, че нищо лошо няма в това, да се узакони СМ и да се помогне на жени, които имат желание да имат деца, но имат медицинска невъзможност за това.
Джам, Евро, вервайте ми, за пръв път, от толкова време ви познавам, мненията ви и написано тук, както и начина, по който беше написано, ме убедиха категорично да си сменя мнението от ползата на СМ Confused
Да, жените с медицински показания имат право на щастие, както и да имат деца. Само че, дали това е начина? Не се наемам да съдя никой, както и да говоря за "първична рана", кой заслужава да осинови, кой заслужава да носи титлата "майка" или как да постигне целта си - потъпквайки всичко по пътя си, прескачайки закони, създавайки нови, или базирайки се на нещо, вече създадено и работещо.
От целия спор до тук, в мен възникват едни простички въпроси, които колкото и да не им се иска на защитниците на тезата "СМ", няма как да ги избегнат.
Та съвсем просто ще попитам:
1. Имаме кандидати за деца, респективно нужда от СМ. Какъв е принципа, по който ще се избират такива - моля да не ми се дават по-предните примери. Има вече наплив даже за такива - ясно е, че една определена група ще има желание да "помогне", като основен движещ фактор ще бъде финансовата изгода. Как ще се урегулира този въпрос? И как ще бъдем сигурни, че някой ще спази тези условия?
2. Уреждаме "сделката" с договор. Като уредена с договор, имаме две страни, които са "задължени" да спазват този договор. Какви ще бъдат санкциите при не спазване на договора?
3. СМ има право да помисли дали иска да задържи детето в разумен срок. Колко време е този разумен срок?
4. СМ решава да задържи детето в последния ден на този разумен срок. Какви са последиците от това?
5. Минава определен период от време, СМ решава, че няма пари да гледа детето от тази процедура. Какво правим в този случай?
6. СМ решава, че иска да се свърже с "поръчителите" на договора. Как поръчителите са "застраховани" от черен пазар и изнудване?
7. Поръчителите решават, че не искат да плащат отново за поръчката. СМ не иска да гледа детето. Какво става с детето?
8. При сключения договор, колкото и да не ни се иска, има осиновяване. СМ се отказва от правата си /до колкото разбрах по закон няма как другояче да стане/, поръчителите поемат родителските права. Какво става, ако СМ не се откаже от правата си?
Много ви моля да оставите емоциите настрана и да разсъждавате по тези дребнички неща.
Фуси, Мираета  bouquet
П.С. Не съм юрист, педагог съм по професия, сега да не ме изядете за използването на определена терминология. Чисто по човешки се опитвам да си отговоря точно на тези въпросителни.

# 2 486
Geia, за съжаление никой няма да ти отговори по същество.

# 2 487
Ами Алексче, за какво тогава се пенявят 166 страници привържениците на СМ? Ето това са основни проблеми и то не изсмукани от пръсти, а реални. Как ще се прескочат те? В крайна сметка само ще се самоцитираме и ще си ръсим обида след обида. Това не помага на никого.

# 2 488
Ами Алексче, за какво тогава се пенявят 166 страници привържениците на СМ? Ето това са основни проблеми и то не изсмукани от пръсти, а реални. Как ще се прескочат те? В крайна сметка само ще се самоцитираме и ще си ръсим обида след обида. Това не помага на никого.
Много хора това питаха... (аз се отказах вече, де...  Tired) - ами щял да се измисли закон, ами щяло да има начин... какъв точно не можах да прочета.

# 2 489
Добре, закона как ще регламентира да няма черен пазар?

Общи условия

Активация на акаунт