за сурогатните майки

• 137 899
  • 3 017
  •   1
Отговори
# 2 940
  • София
Чета внимателно и отделям разумните аргументи и лично от теб на стр. 174 има две неща, които радетелите на СМ не смеят да формулират ясно, а ти делово си казала. (Защо се иска СМ - далеч не заради "генния запас", както стана ясно, след като и с донорски материал масово се прави.)

1. точно заради генния запас се прави. прави се с донорски материал основно при гей-двойките, при които очевидно половината от хромозомния набор трябва да бъде дарен поради еднополовост на двойката. ако такива двойки просто искаха деца, щяха направо да осиновят. фактът, че търсят сурогация показва, че се стремят към генетично възпроизводство.

и

2. не може да се спекулира за "масовост" на донорските СМ - особено пък в нашите георграфски ширини това е практически изключено.

продължаваш да манипулираш.

# 2 941
jam,
просто търся да се драча, тъй като се оказа, че съм на противното на твоето мнение, което автоматически не ме прави квалифицирана за "дискусия".
Та, затова остава вариантът с драченето.

затова бих те призовала да последваш примера на Sesana и да се абстрахираш от дискусията.
Ти май се възприемаш много сериозно.

# 2 942
Чета внимателно и отделям разумните аргументи и лично от теб на стр. 174 има две неща, които радетелите на СМ не смеят да формулират ясно, а ти делово си казала. (Защо се иска СМ - далеч не заради "генния запас", както стана ясно, след като и с донорски материал масово се прави.)

1. точно заради генния запас се прави. прави се с донорски материал основно при гей-двойките, при които очевидно половината от хромозомния набор трябва да бъде дарен поради еднополовост на двойката. ако такива двойки просто искаха деца, щяха направо да осиновят. фактът, че търсят сурогация показва, че се стремят към генетично възпроизводство.

и

2. не може да се спекулира за "масовост" на донорските СМ - особено пък в нашите георграфски ширини това е практически изключено.

Данни за миналата година (2008  се има предвид като минала завършена година):
От 280 инсеминации, 170 - донорски. (Не става дума за СМ, а за оплождане с донорски материал.)
Бе цитирано и тук и никой не го опроверга или оспори.

А след като не е забранено в подготвяния проект, значи е разрешено и жадуваната регламентация го обхваща.
А и  дори да е забранено, няма гаранции за спазване.

# 2 943
  • София

и

Данни за миналата година (2008  се има предвид като минала завършена година):
От 280 инсеминации, 170 - донорски. (Не става дума за СМ, а за оплождане с донорски материал.)
Бе цитирано и тук и никой не го опроверга или оспори.

А след като не е забранено в подготвяния проект, значи е разрешено и жадуваната регламентация го обхваща.
А и  дори да е забранено, няма гаранции за спазване.

ти привеждаш данни, че съществуват инсеминации с донорска сперма (нещо, което знаят всички), след което умело правиш от това извода, че ще се правят масово донорски сурогации???

браааво, браво! аз съм наясно с механизмите на твоето участие в дискусията, но се надявам да станат сега по-ясни за повече хора.

# 2 944
  • София
Ами, хайде, замисли се малко! Каква е гаранцията, че инсеминациите няма да станат на сурогатната майка? Просто жената ще е различна, пък после върви доказвай кое как е било!

# 2 945
Мира и Andariel - има логика в думите ви, но е забранено в съществуващата уредба...

и понеже в НАРЕДБА № 28 от 20.06.2007 г. за дейности по асистирана репродукция Издадена от министъра на здравеопазването, обн., ДВ, бр. 55 от 6.07.2007 г.
има доволно неясноти и определения като "друга жена"  Shocked

истинската забрана за мен е в чл.182а от НК - там е същинският проблем и се изумявам пред безгригжието на известни лекари публично да заявяват, че въпреки това практикуват СМ

# 2 946
Иначе, наредбата определено отваря врата (въпреки че има изрична забрана за постигане на сурогатни бременности - точния цитат съм го давала в началото на темата)

Приложение № 1 към чл. 1, ал. 1, т. 1  -  Медицински стандарт "Асистирана репродукция"

Раздел I - Обхват на дейностите при асистирана репродукция

1. Асистирана репродукция се извършва чрез прилагане на медицински
дейности и биологично-лабораторни методи, свързани със:
     1.1. хормонална индукция на овулацията с/без последваща инсеминация с
обработени сперматозоиди от съпруга (или сексуалния партньор) или донор;
     1.2. хормонална контролирана овариална (яйчникова) хиперстимулация
(КОХС) с цел (последващо) вземане на овоцити чрез ехографски или
лапароскопски контролирана пункция на яйчникови фоликули;
     1.3. оплождане на една или повече яйцеклетки:
     1.3.1. намиращи се в тялото на жената (инсеминация):
     1.3.1.1. влагалищна инсеминация
     1.3.1.2. цервикална инсеминация
     1.3.1.3. вътрематочна инсеминация;
     1.3.2. намиращи се извън тялото на жената чрез:
     1.3.2.1. класическо "ин витро" оплождане (IVF)
     1.3.2.2. интра-овоцитно инжектиране на единични сперматозоиди (ICSI);
     1.4. вземане, експертиза, обработка, етикетиране и съхраняване на
яйцеклетки, сперматозоиди или предимплантационни зародиши;
     1.5. поставяне в тялото на жената на зиготи (ембриотрансфер), получени
от оплождането на:
     1.5.1. яйцеклетки от същата жена и сперматозоиди от съпруга (или
сексуалния партньор);
     1.5.2. яйцеклетки от същата жена и сперматозоиди от дарител;
     1.5.3. яйцеклетки от друга жена и сперматозоиди от съпруга (или
сексуалния партньор);
     1.5.4. яйцеклетки от друга жена и сперматозоиди от дарител;
     1.6. биопсия на бластомери от предимплантационни ембриони за целите на
предимплантационната генетична диагностика (PGD);
     1.7. ембриоредукция.

# 2 947
Здравната каса или друга държавна институция ще финансира ли СМ ако бъде прието?

# 2 948
...в НАРЕДБА № 28 от 20.06.2007 г. за дейности по асистирана репродукция Издадена от министъра на здравеопазването, обн., ДВ, бр. 55 от 6.07.2007 г.
има доволно неясноти и определения като "друга жена"  Shocked

http://www.econ.bg/law86419/enactments/article126493/naredba_28_ … rana_reprodukciya

Раздел IV
Медицински дейности и биологично-лабораторни методи, прилагани при асистирана репродукция

...
3. При осъществяване на асистирана репродукция не се разрешава:
...
3.14. постигането на сурогатни бременности;

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:
...
30. "Сурогатност" - метод, при който една жена износва бременност вместо друга и след раждането на детето го преотстъпва на биологичните му родители.

Не виждам неясноти.
Последно, в наредбата има изрична забрана или наредбата определено отваря врати?

# 2 949
Има изрична забрана
не си цитирала пълно ... ето:

НАРЕДБА № 28 от 20.06.2007 г. за дейности по асистирана репродукция
Раздел IV - Медицински дейности и биологично-лабораторни методи, прилагани при
асистирана репродукция
3. При осъществяване на асистирана репродукция не се разрешава:

3.14. постигането на сурогатни бременности;

# 2 950
  • Вън от пространство и време
Аз пък продължавам да се питам за какво са тези Наредби и Закони, след като в публично интервю в медия с огромен тираж чета следното:

"- Май сте имали случаи на сурогатство въпреки забраната. Чувала съм за сестра да износи бебе на сестра си. Лекарите могат ли да капитулират пред страданията и да помогнат?

- Разбира се, че сме откликвали на такива молби, няма да оставим хората да страдат. Това са несправедливости на живота, за които виновни няма. Признавам ви, че в нашия център във Варна скоро ще извършим сурогатство между две сестри."
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=423979

И от това не произтичат никакви правни последствия, имам предвид някой да се сезира да направи разследване относно очевадната хвалба че се нарушава забранителната разпоредба.

Няма гаранция, че каквито и промени в законодателството ще се направят някой ще ги спазва и че те ще гарантират нечии права в нашата държава.

# 2 951
  • в сърцето на един мъж...

1.1. хормонална индукция на овулацията с/без последваща инсеминация с
обработени сперматозоиди от съпруга (или сексуалния партньор) или донор;

1.5.2. яйцеклетки от същата жена и сперматозоиди от дарител;
     1.5.3. яйцеклетки от друга жена и сперматозоиди от съпруга (или
сексуалния партньор);
     1.5.4. яйцеклетки от друга жена и сперматозоиди от дарител;

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:
...
30. "Сурогатност" - метод, при който една жена износва бременност вместо друга и след раждането на детето го преотстъпва на биологичните му родители.
Не виждам неясноти.
Последно, в наредбата има изрична забрана или наредбата определено отваря врати?

Е, това по-горе как може да се избегне? Особено в частта със сексуалния партньор???? Аз утре мога да ида с един, в други ден с друг и никой не може да докаже, че това не е моя сексуален партньор.

# 2 952
Мира и Andariel - има логика в думите ви, но е забранено в съществуващата уредба...

и понеже в НАРЕДБА № 28 от 20.06.2007 г. за дейности по асистирана репродукция Издадена от министъра на здравеопазването, обн., ДВ, бр. 55 от 6.07.2007 г.
има доволно неясноти и определения като "друга жена"  Shocked

истинската забрана за мен е в чл.182а от НК - там е същинският проблем и се изумявам пред безгригжието на известни лекари публично да заявяват, че въпреки това практикуват СМ

Ние говорехме какво би било ако жадуваното бъдеще с исканите промени настъпи, та след като сега става, какво остава за тогава.

А лично за мен състава на 184 от НК повече би следвало да ги плаши. При 182 а ще е трудно да се докаже "склоняването".

Затова като поставям въпроса за ДНК експертиза при финализирането на процеса и веднага става ясно, че нещо ми хлопа Simple Smile, защото никой не иска да се види какво именно се е получило.

А и да се види, дете ще има и всеки ще каже: "абе, престъпление си е ама .." и ще мисли, че много благородно дело е свършено.
Ако нямаше такива неща, нямаше и да има текст в НК, нямаше да знаем що е то.

# 2 953
  • в сърцето на един мъж...
- И не ви е страх от съдебна отговорност?

- (Усмихва се и веднага става сериозен.) Нека посмеят. Това са неща, които се извършват за доброто и за щастието на наказаните от природата хора. Знаете ли каква радост е да прегърнеш собствено дете, дори и износено под наем. Във Варна имахме и друг случай преди години. Да ви го кажа и него...

- Като ще признавате, давайте докрай...

- В случая яйцеклетките бяха взети от сурогатната майка, тя износи детето, което бе дадено на един възрастен мъж без семейство, осинови го и въпросът приключи. Искам да изтъкна, че при нас нямаме никакви користни цели и цената е определена. Тя е 4000 лв.от А до Я. И толкова. Другите неща не ни интересуват.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=423979

Това надминава и най-невероятните ми представи Shocked Shocked Shocked Е, това ако не е безумие, не знам какво да кажа ooooh! В този случай как е защитено детето? Утре всеки побъркан педофил, въз основа на тези вратички ще си поръча секс играчка Shocked

# 2 954

Не виждам неясноти.

[/size]

Йоанна искрено ме разсмя.
Това, че ти не виждаш ...

Отговарям иносказателно. Миналата година с една дружка отиваме в салон за красота и като две бели птици гледаме с интерес процедурите.
Тя е виден химик, а аз съм останала на нивото на средното училище.
Мажат поредната красавица с нещо си по косата и я завиват с плътна найлонова шапчица и отгоре нещо памучно.
Моята дружка като се възмути, аз не схващам причината за вълнението - намазана жената, чака времето за процедурата да мине, к"во толкова.
Та тя каза, че ако няма светлина процесът не само няма да окаже полезното си въздействие, а дори ще навреди на момичето в дългосрочен аспект и т.н. и т.н.

Последна редакция: чт, 22 апр 2010, 14:25 от Miraetta

Общи условия

Активация на акаунт