Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Родителски кооператив

 • 100 844
 • 329
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 59
Здравейте, момичета! Simple Smile
Отдавна симпатизирам на Плейцентър приятели, но сега попаднах на темата, а и вече започва много да ме интересува какво ще правим след няколко месеца, с моето човече. Много ми е на сърце идеята за кооперативите, та засега се включвам да чета... Доскоро!   bouquet

# 46
 • София
 • Мнения: 349
Записвам се и аз в тази тема.
Поздравявам ви за идеята и начинанието. Колкото повече чета, толкова повече се убеждавам, че искам със моето момче да се включим в плейцентър, а не в ясла. За съжаление в Младост все още няма, но дано се намерят майки ентусиастки Simple Smile

# 47
 • Мнения: 847
Отдавна се опитвахме да убедим наши приятели да си направим нещо такова,а ето че чак сега откривам,че вече има доста хора,които го правят. Проблемът при нас е,че работим и не можем да си позволим отсъствия всяка седмица.

# 48
 • Мнения: 3 161
Момичета, тъй като вече доста хора се увличат от идеята и кооперативите се множат, ще се радвам да ви поканим на една среща в "Плейцентър Приятели" в началото на февруари, за да поговорим за възможностите и проблемите на кооперативите. Отправям покана към всички, които вече са стартирали кооперативи, а в бъдеще ще има срещи и за желаещи да се захванат. Датата ще уточним допълнително.

# 49
 • Мнения: 1 268
Тези дни случайно попаднах на страницата на плейгрупа "Приятели" и много ми хареса идеята. Аз вече се върнах на работа и имам детегледачка. Но по време на майчинството се оформихме групичка от 5-6 деца с близка възраст и няколко по-малки, бебета още. Виждаме се почти всеки ден, децата са много често заедно. Сега повечето майки се връщат на работа и се ориентират към детегледачки. Покрай записването за детска ясла се замислихме колко хубаво би било децата да продължат да са си заедно в една ясла.
Сега започнах да се запознавам с идеята на родителските кооперативи. И също така ще запозная и останалите с нея. Притеснява ме обаче особено финансовата страна на въпроса, защото имам чувството, че "таксите" ще са приблизителни като на поне най-евтината частна градина. А не всички имат възможност да отделят повече пари и сме се ориентирали към държавните.
Ще чакам срещата в плейцентъра с нетърпение!

# 50
 • Мнения: 34
Здравейте, тук във Варна мислим за РК, желаещите са мнооооооого, но на всеки идеите са поразминават и честно казано не съм особено обнадеждена, че нещата ще се получат. Разбирам, че темата сте отворили, момичетата от Ририра-Поздравления!! и благодарности, че в сайта си сте споделили такива подробности за създаването и дейността-доста попрочетох. Едно момиче от нашата групичка, даже скоро е идвала при вас на място, а друга пък си пише доколкото знам с някоя от вас. Ние сме група от над 20 човека, всеки с интерес към начинанието, но по мое мнение, ще е необходимо да се разделим някакси, защото повечето хора си мислят за тип занималня за децата, а не за алтернативен начин на гледане вместо ясли и градини, както на мен ми се иска. Така де, все ще стане се надявам в най-скоро време. Имам питане-според вашия опит смесена група или деца от една възраст е добре да са в РК? Засега е само това, а ако никой от тези 20 човека не споделя моето разбиране за РК и мислят да си създадат занималня почасова за децата, се надявам тук да намеря съмишленици.

# 51
 • Мнения: 3 161
ginger^, макар че питането ти не е към мен, си позволявам да споделя и опита на Плейцентър Приятели. това с различните мнения, нужди, местоживеене, възраст на децата, финансови възможности, очаквания, изисквания и пр. са нормални и очаквани проблеми. От 4 години се занимавам със събирането на съмишленици за кооператив и досега не съм намерила хора, с които да сме в пълен синхрон Sad. Много хора със сходни виждания са от далечни краища на града; много от хората, на които разчитах, тръгнаха на работа, децата по държавни детски градини (все пак е много по-лесно), някои на частни... с други се оказа, че общите ни виждания са по-малко от различията все пак... добре че все пак се намериха хора, с които сме заедно вече година и половина. С две думи, моят опит показва, че начинанието никак не е лесно. Същото навремето ми каза приятелка, която е била президент на кооператив във Франция и от която черпих много опит... тогава не й повярвах, но сега знам добре какво е имала предвид.

Хубаво е обаче, че има толкова много желаещи при вас. Вероятно ще стане не един, а няколко кооператива. Моят съвет е да продължите да се събирате и обсъждате вижданията си; да си събирате парички междувременно (стартът поглъща немалко средства - за оборудване; за наем, депозит и пр., ако ще наемате; за арх. проект и пр, ако решите да регистрирате мястото като обект за обществено ползване (което ви развързва ръцете за много неща, но гълта 2-3 хиляди)... А като намерите подходящо помещение, да сте сигурни, че поне 3 или 5 от вас са навити за това място и са готови да застанат зад проекта финансово; че имате концепция, която всички тези хора приемат и са съгласни; и да имате достатъчно време, за да се посветите на начинанието. За мен поне си беше все едно имах трето дете, доста сериозен ангажимент, особено докато проходи и стъпи само на краката си...

И още един съвет - започнете с групи за игра у дома или в детски клубове. Така ще се опознаете и откриете общи интереси, а и ще правите нещо интересно с децата си, докато намерите общо място. И ще имате механизъм за привличане на нови хора, когато начинанието стартира... Групите за кърмене също са удачни, мисля; Варна е силна в това отношение, а кърменето и привързаното родителство някак естествено преливат в кооперативното отглеждане...

РиРиРа може би имат различни преживявания и нещата при тях са се случили по-лесно. Но ние опипвахме в тъмното, четяхме, измисляхме, нямаше откъде да почерпим опит (освен от кооперативи в чужбина, за които само сме чували, но не сме виждали наживо...) Желая ви успех!

# 52
 • Мнения: 34
много ти благодаря за отговора, аз четох и вашия сайт, но засега поне на мен ми се иска да избягаме от регистрацията, заради липсата на пари. според вашия опит деца на каква възраст е добре да се гледат в РК? това ми е основния въпрос за момента. със сигурност ще има още и ще си питам Simple Smile много се радвам , че ви има и споделяте опит и наистина се надявам и ние да успеем в начинанието Simple Smile

# 53
 • Мнения: 3 161
според вашия опит деца на каква възраст е добре да се гледат в РК? това ми е основния въпрос за момента. със сигурност ще има още и ще си питам Simple Smile много се радвам , че ви има и споделяте опит и наистина се надявам и ние да успеем в начинанието Simple Smile

Според прочетеното за плейцентровете в Нова Зеландия (които предоставят занимания за децата до обяд), деца над 2.5 г. се оставят сами, след като са свикнали със средата. Иначе, от 0 г., но задължително с мама или друг близък. Затова и ние заложихме на групите за игра, в които децата са с майките си. Децата около 3 г. вече са по-спокойни, когато ги оставиш, макар че има и изключения. Така че бих казала, че за мен това е границата. Но за да готови за оставане на 3, трябва да започнеш от доста по-рано с тях в кооператива, за да свикнат с хората.

Във френския кооператив, който проучвахме, децата започваха от 2-3 месечна възраст, но там трудовото законодателство е такова; майките тръгват на работа скоро след раждането и няма много избор. Така че това е едно спасение за работещите майки, когато яслите са пълни. Там използват доста персонал обаче, за да има достатъчно грижи за всяко дете при хранене, разходки и пр.

Последна редакция: ср, 26 яну 2011, 05:41 от Емем

# 54
 • Мнения: 34
а на каква възраст да са децата, че да им е интересно, всмисъл 2 годишни с 4 годишни може ли? или да са на една възраст, например 2-3 годишни само? а ако са смесени как децата, дето са свикнали вече без мама приемат наличието на по-малки деца с майките си, или това за по-малките е организирано с определени часове?

# 55
 • Мнения: 3 161
Зависи как е организирано. Хубаво е да се спазват някои правила, но също е хубаво, че е достатъчно гъвкаво, за да откликне на индивидуланите нужди на участниците. Ако има братчета и сестричета, е по-добре да са заедно. Но е добре също децата да са сред свои връстници.

В "Плейцентър Приятели" има 2 стаи, едната (холът) е за игра, другата е за занимания на маса. Обикновено, когато имаме смесени възрасти, ги разделяме - големите в малката стая (занимания на маса), малките в голямата (повече движение, игри), но често са смесени, зависи какво правят. Големите са викнали, че малките са с майките си, а и майките проявяват отношение към големите, не са само със своите деца, нали това е идеята. Разделяме ги също по дни - в понеделник, сряда и петък заниманията са предимно за големи (въпреки че има и придружаващи малки дечица), а във вторник и четвъртък - групи за игра за малките (като и големите са добре дошли).
Иначе ми се струва, че правилото "деца до 3 и деца над 3" е добър ориентир. Също така, не е проблем, ако в групата до 3 има едно дете над 3 и обратното, но ако са смесени поравно, може да възникне проблем и да си пречат.

# 56
 • Мнения: 998
Днес във Фейсбук попаднах на тази покана
Родителски Кооператив,Родителска Детска Градина.първоначална среща
29 януари 2011 г. · 11:30 - 14:30

Варна ул.Раковски"39,кафе "Корнер"(зад общината,градинката на "Света Петка")
Предвид положението с и в детските градини РК се явява една добра алтернатива.И не само.Разчупва се стария модел на възпитание чрез дисциплиниране,манипулиране,забрани, наказания и страх.Детето се оставя да изрази и да бъде себе си.РК съществува в други държави от десетилетия.Вече и у нас има действащи в София.Разликата между РК и РДГ е в сумата,която родителите могат да отделят.Сума,която е за издръжка на РК,няма бизнес елемент.Всички желаещи са добре дошли

 Не знам, ginger, дали знаеш за нея, но тук може да бъде полезна и за други родители от Варна, които не четат във Фейсбук. Чудесно е, че чудесата започват да се случват и в други градове Hug

# 57
 • Мнения: 34
Знам за срещата, разбира се, но ти благодаря:)

# 58
 • Мнения: 34
Емем, възникна ми нов въпрос, то постоянно ще се чудим сигурно за всичко-при вас колко деца има целодневно, колко е оптималния брой на децата за гледане-идеята е да има двама възрастни? А в момента по-дейните решихме да се кооперираме за сега, но в групата има детенце над 3, а нашите най голямото е на 2 и 7м, незнам дали майката и детето няма да се чувстват зле от това, казваш че ако има едно над 3години в група на по-малки няма проблем, но на детето ще ли му е интересно? а какво помещение обитавате вие и как организирате разходките навън, ако сте в апартамент?благодаря предварително Simple Smile

# 59
 • Мнения: 3 161
Ginger^, няма да мога да изчерпя всички въпроси, които ще ти се появят, за съжаление. Надявам се и другите кооперативи да се включат тук в споделянето на опит. Най-общо, стараем се да спазваме стандартите за гледане на деца в Англия, според които за деца под 2 г. е нужен 1 възрастен на 3 деца, за деца 2-3 г - един на 4 деца и за деца над 3 год. - 1 на 8 деца. Но много зависи и от възрастния - дали е квалифициран и изобщо, дали се справя с деца (също така и как се справя - дали им 'взема страха' или търси други начини). Дали на голямото дете ще му е интересно сред по-малки можеш да провериш, като почнете да се събирате. Можете и да привлечете други по-големи деца. Общо ми се струва добре да има по 8 до 10 деца в група, с двама възрастни, но зависи и от самото помещение. Нашето е 3-стаен апартамент (като едната стая е 'офис' и държим играчките, които не ползваме; ползваме за децата две стаи и кухня), така че не е трудно да отделим по-големи от по-малки, когато се налага, но доста се потрудихме миналата година, за да имаме хубаво място на открито за децата в близост (там също провеждаме занимания при хубаво време, но градинката не е лично наша, идват и много деца от квартала): http://priateli.info/?page_id=1704

Общи условия

Активация на акаунт