До коя седмица се прави серклаж?

• 8 019
  • 13
  •   1
Отговори
Здравейте!  На приятелка, бременна в 17 седмица лекар й е казал, че вече е късно за серклаж, а на доста места в Интернет пише, че се прави и в 20 седмица. Разбира се ще потърси и второ мнение, но мождувременно искам да попитам майките, на които са им правили серклаж - в коя седмица от бременността беше и как протече всичко? Благодаря предварително!

# 1
На моя приятелка се наложи в 6-ти месец да й направят, защото получи голямо разкритие. Коя седмица се пада...  25-56-та някъде. Но говоря за Белгия  Peace После лежа, махнаха серклажа след 37-ма седмица и тя преноси  Mr. Green

# 2
На мен ми направиха точно в 17 г. с. серклаж и ми го махнаха в 38 г.с. Имах рискова бременност и се наложи да лежа почти през цялото време в болница, но серклажа много ми помогна, да не кажа че е главния 'виновник" да износя бебто до 9-ти месец. Съветвам да се потърси второ мнение, на мен не са ми казвали, че е късно.

Успех!

# 3
  • Шумен
Аз бях някъде 17-18 седмица когато АГ-то ми го предложи. И то защото бях с близнаци, убедих я да ме прегледа първо (не смяташе за нужно) тогава нямах индикации изчакахме още седмица и след повторен преглед решихме да не правим това чудо. Споделям това за мен посочвайки седмиците а за ползите нямам впечатления.

# 4
Много благодаря за бързите отговори, момичета!Надявам се и още майчета да се включат!

# 5
  • София
Най-късно до 20-та г.с. Приятелката ти да потърси друг лекар.

# 6
Най-късно до 20-та г.с. 

Е, явно може и след това все пак  Simple Smile

# 7
  • София
Най-късно до 20-та г.с. 

Е, явно може и след това все пак  Simple Smile

Блонди, масовият случай е до 20 г.с. Вероятно има единични случаи, когато се прави серклаж и в по-късна седмица, но това е твърде рисково и се избягва като практика в България.

# 8
Да, вярно е, че е рисково. На професора ръцете му трепереха  Confused Но при перспективата да се роди бебето толкова рано сигурно си заслужава риска, знам ли...  Thinking

# 9
  • София
Да, вярно е, че е рисково. На професора ръцете му трепереха  Confused Но при перспективата да се роди бебето толкова рано сигурно си заслужава риска, знам ли...  Thinking

Зависи. Това вече е преценка на самия лекар. Може да тръгне раждането, въпреки серклажа.

# 10
Правиха ми серклаж 18та седмица (доколкото знам след 18та рисковете от спонтаннен аборт при серклажа надминават рисковете от същото при липсата му, т.е. важна е проф. преценка - при мен го направиха поради 30% скъсяване и дъъъълги опити за забременяване).
Процедурата ми беше в Тина Киркова, 5 мин под пълна упойка и след 15 мин вече бх будна в леглото. Стоях 5 дена там, иначе усещането след това беше болка/ напрежение като при цикъл. Единствено ми тежаха инжекциите бускулизин (мразя инжекции Simple Smile)
Махнаха ми серклажа 36та седмица при планирано секцио в 38ма. Махането на конеца хи1 не го и усетих.
Надявам се инфото да ви е полезно. Успех!

Ето малко инфо: http://www.americanpregnancy.org/pregnancycomplications/cervicalcerclage.html
(препоръчва се между 12 и 14та седмица, но може да се наложи и на по-късен етап при започнало отваряне или скъсяване на шийката без да се указва до коя седмица)

Последна редакция: чт, 01 апр 2010, 23:33 от AnMary

# 11
  • Варна
Ето една, много хубава статия по въпроса http://www.ivf.no-meat.org/infertility/crvx_insuffiency/
последните ми 2 бременостти бяха със серклаж, и двата пъти е правен в 16 г.с.
Знам , че се прави и по-късно наричат го серклаж "на горещо", при започнало
вече разкритие.

# 12
Зависи. Това вече е преценка на самия лекар. Може да тръгне раждането, въпреки серклажа.

Така е. Но все пак - имаме 6-месечна бременност, разкритие 6см и скъсяване на шийката. 5 предишни неуспешни бременности. И какво остава в случая - да се опита серклаж, иначе май при всички положения се губи бебето.  Thinking На горещо, както каза evil.
И всичко беше ок, и тя после преноси и сега момъкът е почти на две  Simple Smile
Исках да кажа с цялото нещо, че няма лимит - ако се налага спешно - налага се!!! Не могат докторите да отсичат - до еди коя си седмица  Thinking

# 13
  • София
Блонди, съгласна съм с теб. Просто принципно серклаж е добре да се прави до 20-та седмица. Оттам нататък спешните случаи винаги са изключение от правилото.

Общи условия

Активация на акаунт