~128~ На вкусен чай при наc се спрете - към Арабски свят  далеч се пренесете ~

• 45 770
  • 747
  •   1
Отговори
# 255
някой би ли ми обяснил какъв точно е кяра от съпруг българин-мюсюлманин ???

да не се окаже, че съм сбъркала с избора си???

кяра е, че свекървата не е арабка  Mr. Green

ама не бързай да се развеждаш, докато не проучиш новата свеки  Mr. Green

# 256
Добро утро на всички!

Ех, голямо събличане и обличане настана в тази тема? Какъв е този непордпровен интерес напоследък към дрехи, обществено положение, права и свободи?
Мароканското кино примерно е слабо откъм сериали, за да покажат живота там, пък бил той и на екран. Сега се сещам, че в мароко даваха „Перла”, но всички целувки и интимности бяха изрязани – та тук покрай баба ми – почитател и редовен зрител видях, че „целувките се дават на кило!”
Та: да оставим дрехите настрана, за месото – ами честно казано тук ядем пилешко от магазина, телешко също, наблягаме на рибата. В града, в който сме в момента не мисля, че има магазини, които продават месо халал.
На ресторанти не ходим. По семинари в чужбина /предстои такъв през месец юни/, организаторите, въпреки, че вигждат хора с ислямски имена, не питат „искате ли храна халал”, а се интересуват има ли някой алергия към определени храни, яде ли свинско или дали е вегетарианец или веган.
Как се убиват по птицекланиците животните не знам.

За дрехите и свободата на жените в Мароко няма да се разпростирам да пиша. Все пак аз самата не съм мароканка, нито постоянно съм там.
Мароко ми харесва заради спокойствието – даже от време на време се ядосвам – такова спокойствие и бавно действат хората, че чак на леност прилича; усмихнати са – не че няма завист и нерви от трудния живот, но пък, както писа амал, не са намусени; това, че имат много деца и не ги приемат като бреме; цените на храната и разнообразието й; топлото време; това, че като европейка мога да се включа в някой проект, според моята квалификация много по-лесно, отколкото тук примерно; в автобуса – колкото пъти съм го ползвала, винаги имя място за една жена – да седне. Иначе ако ще се излиза някъде, мъжът ми се грижи да има такси /свекърва ми се опасява да не ме оберат в автобуса, но тя си е такава плашлива и мнителна/. Тук понякога много ми се иска да седна в автобуса или да не чакам на опашка. Онзи ден обявявах работни места на борсата и чакат пред една врата и работодатели – двама-трима, и поне 50-60 човека за пререгистрация. Отвисях си, по едно време не издържах – а и все пак не съм от хората без работа, и се прередих.
Харесва ми млястото, които религията заема в живота на хората – не говоря за манияци и „луди”, които оправдават безумията си с религията. Много е хубаво и това, че като гледаш телевизия, няма да дадат разголена реклама, или във време, в което децата гледат, да дадат анонс на шоу, в участието на артистка, на която й се виждат половината гърди и сутиена, или друг артист казва „кой ми го причини това, бе майка му да ...... ?” Или че хумористичките предавания няма да бъкат от шеги със сексуален подтекст.
Оценявам и отговорността, която мъжете трябва да поемат за семейството и домакинството, въпреки трудностите, които това създава: не е лесно, когато само един работи.
Ако другите членове на семейството не са обсебващи и не искат пари и помощ – по всяко време, и не идват по всяко време, ми харесва и това, родата е голяма и спокойна. За някой, който е имал по-отчуждени отношения с близките си, това е значителна промяна.
Пътищата са по-хубави от тези в България, но пък шофирането е ... охаа, неповторимо.

Като стана въпрос за мъжката чест и отговорност, точно вчера, единият стажант – момчето, което не е ходило от училище, си пише характеристика: тя се добавя към една снимка и така приемащата организация знае с кого ще работи. Та написал „аз съм скромен и ревнив човек!” Наложи се да обясним как звучи това и дали не ска да се изрази по друг начин. Той човека е женен, казахме – съпругата му е испанка, и тя работи с нас, и си пише, че е ревнив. За да не помислим, че е претенциозен, писал, че е и скромен.

Вчера разглеждах сайта на Министерство на Образованието. Попаднах на раздела „българско гражданство” и смятам да реша някой от тестовете по български. Смея да кажа, че някои раздели много ме затрудняват и мен.

Днес ще ходя да взимам едни пратки – намерихме интернет магазин, който доставя английска храна. Много обичам MARMITE. Освен това е на добри цени. А мъжът ми ще чака доставката на газ у дома, че носят бутилката до вратата. Срещу бакшиш от левче, я донасят до мястото за включване и я включват.
Чака ни и ремонт на една от стаите, но доста значителен, затова и ще изнася мебелите и ще покрива с найлони, където е нужно.   

Лек ден! За днес нашето меню е шакшука /миш-маш/, салатата е – зелена с КИСЕЛО МЛЯКО! Невероятен кулинарен пробив е това! Салата с кисело мляко. За десерт – сладолед! Вече трябва да се абонираме към някоя борса или направо с производителя да говорим за доставка с отстъпка. Вече замесих тестото за хляба... а и като дойде бурканчето с MARMITE.... вкуснооо.

Лек ден ви пожелавам!

Извинете ме за печатните грешки!

# 257
Включвам се с няколко за вас може би глупави въпроса Blush
1)Как се обличате в О.А.Е.?
2)Абаиа ли е традиционната дреха при вас?
3)Харесвате ли "вашата" арабска страна?Защо?
4)Жените изолирани ли са?

1)прилично
2)да
3)много я харесвам,защото е чисто,уредено,има хора от 19874394 националности,заради което няма нужда да пътувам по света ,а се запознавам с традициите им на място.Мюсюлманска държава е,което е много важно за мене.
4)о,да те се самоизолирват по моловете и салоните за красота  Laughing,
жена на опашка в ОАЕ не чака,винаги колите спират за да пресече жена.Ако някой наруши спокойствието на жена,нап.снима я или я безпокои-го осъждат на до 10 000 дирхама глоба и 1 година затвор.В публичния транспорт има винаги места за жени,в джамиите има красиви и големи отделения за жени,в болницата раждането се асистира само от жени,ако караш шофьорски курсове-инструктурите са жени,във водните паркове и плажа има дни само за жени,изобщо-мисли се за удобството на жената,за което мога само Маша'Алла да им кажа на емирците,че си запазват ценностите,а не подражават на някой си Peace

„аз съм скромен и ревнив човек!”

сладур  Grinning

Ляхмаджунката-избива ме на национализъм,Шило на расизъм  Mr. Green обаче трябва да е подкрепен бг зетя с диплома от Азхар,Медина.. разбираш  Wink За тва пиша у форума,за да си подсигуря някоя от вас и синът и за рода,хем си се знаем Blush

Между другото млад пакистанец,бизнесмен му търсим жена.В момента кара второ висше-Ислямски науки ,тук живее,а родителите му в САЩ, иска момичето да е съгласна да пътува,муслима поне с хиджаб,петте молитви и постите по Рамадана.Той е младок,обаче вече върти сериозен бизнес,самостоятелно.Отгоре на всичко е висок и хубав.Обаче не обича шалвар-камииз(нямаш късмет  Mr. Green) Ако случайно се разведеш тия дни ми звънни за координати  Crazy

Айа-ужасно  Sad

Саида-моли се и инша'Алла кхайр.

Мираж-защо да не е от Исляма бурката?

хайе стига дъра-бъра,погледнете ми блога  Cry

# 258

Ляхмаджунката-избива ме на национализъм,Шило на расизъм  Mr. Green обаче трябва да е подкрепен бг зетя с диплома от Азхар,Медина.. разбираш  Wink За тва пиша у форума,за да си подсигуря някоя от вас и синът и за рода,хем си се знаем Blush

Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Ти па, малко си хитра, чак и предпочитания за кой университет да е завършил зетя  Simple Smile  Ама внимавай да не го стреснеш, докато го изпитваш  Wink

За другия форум, знае ли се, защо не се отваря, пак ли е хакнат от кемалисти?

Внимавайте с мислите си;те стават думи.
Внимавайте с думите си;те стават действия.
Внимавайте с действията си;те стават навици.
Внимавайте с навиците си;те стават вашия характер;
Внимавайте с характера си;той става ваша съдба.

# 259
reni31,amal,благодаря за отговорите,не съм от столицата,но мога да погледна в Била,но предполагам все ще има такива фирми,които убиват животните по друг начин?

Мираж,аз нямам претенции за месото,дали се убива с ток или друг метод нали накрая умират.А дали се казват думите в името на Бог,според мен това може да се каже и преди да се консумира.Но съпругът ми упорства и си държи на неговото.
За рибата,знам,че е позволена.

Никой ли не сеща за някоя фирма за месо по магазините?

# 260
Благодаря за отговорите Hug
Много ми се иска да изчета всичко до момента,но темите са страшно много Whistling

# 261
Привет   Hug

рени, браво на твоя пакитко, че напредва с българския  Peace Какво става с плановете за екскурзия последно, ще пътувате ли за Столицата на Любовта   loveuuu
Иначе и аз много мразя да чакам пред лекарския кабинет. При зъболекаря, при който имам запазен час се налага да чакам винаги минимум час (въпреки, че имам запазен час)  Cry

арти, не мисля, че в големите супермаркети има доставки на халал месо, по–скоро в частни месарски магазини, принадлежащи на мюсюлмани – турски, арабски или български. Освен да проучиш дали във вашия град има такива.   Peace

Лили, погледнах го  Party Много вярно заключение  Praynig
Но историята истинска ли е?  Sad

Сафар, днес хубаво ще поглезите стомасите.   chef

Ванилия75, мисля, че когато четем книги и гледаме филми трябва да се опитваме да намерим границата между истина, исторически факти и т.н. и фикция, художествена измислица и украса.
Съществуват много стереотипи, базирани именно на “прочетох в една книга“, “видях в един филм“... създаваме ги и вярваме в тях без да се питаме доколко достоверна е инфромацията зад тях.  Peace
Едно от момичетата тук има блог именно на тази тема – създадените от холивудската индустрия стереотипи за мюсюлманския свят, погелдни и него, погледни и старите теми. (ако наистина се интересуваш ще намериш време  Flutter)

Пaк се отплеснах, а трябва да чистя  Close  Whistling

Весел и слънчев уикенд на всички  Hug

# 262
Гледам пак сериозни теми сме захванали.  Wink За зетя - ми че аз съм идеалната свекърва. Mr. Green И не само аз де, Дуа също, Лю и ти и т.н. Ама после ще смразим форума със семейните си разправии тука. bowuu hahaha
Сериозно, откакто имам момиче разбирам колко е хубаво човек да е умерено религиозен. Чуда се за предпочитане ли е дъщеря ти да прави секс на 12 г. и върху нея да се "обучават" разни пубери отколкото да се ожени за този, който си е харесала сред допустимите кандидати. Е за второто съм. Особено като сравня нещта с Биг брадърските семейства. И сега разбирам, че ако не искам синът ми да се държи така с някое БГ момиче, АЗ трябва да съм тази, която да се грижи за морала ма второто, поне от наша страна. Абе много сложно...
Всъщност най-големите джихадисти са такива, завършили на запад, потопили се в една атмосфера, която в сексуално отношение и на мен ми идва в повече.  Sick  
http://www.snews.bg/84568.html

Арти
, правилно са ти казали, че БГ фирма надали спазва подобни изисквания. Всъщност половинката има телефона на човек, от който сме взимали такива пилета, той сам ги коли. Ще ти го дам на лични ако искаш. Hug

Лили, прекрасно заключние. Hug

Айа, какво стана с колелото? newsm78

Към толкова много момичета искам да се обърна, а седан ли главата ми става празна.

Свеар  Саида  Praynig Praynig
Шилото, верно на расизъм те избива. Mr. Green

На всички гуш гуш Hug

Последна редакция: сб, 01 май 2010, 15:47 от amal

# 263
ой, ой, бяхме на 20мин "разходка" на пейка на 100метра от блока ни. И всички кифли ме зяпнали странно, моя се притесни чак, вика защо те гледат така момичетата, викам, ми завиждат бе, шото съм хубава  Joy Joy Joy
Нямах петна по блузата, не миришех на клошар, нямах пъпка на носа

Днеска е деня на труда бе, засрамете се, 1 картичка не пуснахте, нито форумска манифестация с лозунги ! Така е, като никой не се труди, а сте го обърнали на примък-отмък, мързеливи Богданки такива 

# 264
Може ли да ви попитам защо живеете в арабска страна?
Насила?
Хересва ви?
Мъжът ви е от там?

Или друго Peace
Това се получва ,когато влиза от врата за краката  Mr. Green
В момента от пишещите тук ,май само и Лили сме в арабски страни  Thinking ,ако съм пропуснала някого ,моля да ме извини  Embarassed ,дължи се на склерозата  Blush Mr. Green

Мисля че,отговорът на първият въпрос обезсмисля втория ,но както и да е:
1-не,по собствено желание.
2-да,изключая смотаният нет,но да се надяваме,че скоро ще го оправят  Praynig Praynig Praynig
3-да.

лиле  Thinking Thinking Thinking ,дай ми цитат ,че бурката е от Исляма .Аз поне за такъв не се сещам,доколкото знам и на хадж  не се ходи с буркк нали  newsm78

лю националисти  сме за това  bowuu  bowuu bowuu  Laughing ,не че децата няма да се справят със свеки арабка,ама все пак и ние ще трябва да общуваме  Mr. Green

шило мен така ме гледаха веднъж тук,но после разбрах защо-яко бях изгоряла  Grinning

arty ако не е тайна,какъв по нац.е мъжа ти  newsm78

# 265
Добро утро!
ЯЯЯ, пак въпросчета и питанки. А оценки или бонбони ще има ли за най-съвестните.

Амал, не ти обещавам 100% успех, но ще потърся проект, за който ме попита. Сега точно няма да излезе нищо, но пък Божа работа.

Изкарах много трудна безсънна нощ. Събуди ме ... телефонен звън по никое време. Изкарах си акъла – кой ще звъни? У нас има една телефонна система – мобилен телефон и стационарен в едно. Ако бъде пропуснато обаждане, има звуков сигнал на определен период от време. Като чух звън /то така и така трудно спя напоследък и обикалям апартамента като духче/, реших, че сънувам, но пък си казваму че сигнала ще ни подсети. И така. В полунощ. Станах аз, конникът вече беше се заредил до апарата да гледа номера. Изписва се на екран, слава Богу не е никой роднина ... не е спешно нещо. Станах и аз и прозвъних обратно. Много адекватен – не спящ и не пиян младежки мъжки глас се извини, че е допуснал грешка. Конникът хвана слушалката и той и каза „Не говори семейство, моля!” Дано му е станало ясно.

Така се сетих за онези напористи марокански моми, решени да се оженят на всяка цена, ненавиждащи европейки, които им взимат качествения материал, готови и на глупостта „ами имай си я нея, ама вземи и мен и после ще се разведеш!”, които като звъннат вкъщи и вдигне жена, казват „грешка!” Ама у нас не са звъняли де в Мароко – нямаме домашен телефон, а и препускащият има толкова неща на главата си, пък сега не ще да се завръща там.
Та този обърканият звънящ  само дето ни разсъни. Нямаше заспиване. Сума сайтове прегледах, музика слушахме, загледахме някакъв филм по мотиви на Тери Пратчет, но аз нищо не разбрах – не обичам такива филми, а препускащият – съвсем нищо. Спряхме го. По едно време в 6.30 се събудих – грееше прекрасно слънце. Видях го добре, понеже пак бях заспала с очилата. Чудно време е днес.   

Ванилия, мила моя, не ти ли се струва малко странно да влезеш в темата без да се представиш и да пуснеш един въпроси тип „средношколски лексикон?”. Наистина от вратата за краката. Аз лично, нито в арабската, нито в българската си къща приемам хора, които не познавам. И ти защо питаш? Курсова работа ли пишеш за „Ползата от интернет и новите технологии при преодоляването на изолация при жени с различен етнически произход в арабските страни?” Дано ти е ясно, че написаното тук е написано тук .. може и да не отговаря на истината. Ама хайде стига съм се задълбочавала.

Пиша сега, повече по-късно ще дойдат част от майсторите, ангажирани с ремонта. Нито мъжът ми, нито майка ми искаха да пускат чужди хора, а и мъжът ми не ме оставя за секунда с тях – да не ме уплашили, но намерихме едни кротки муслим от едно градче до Варна. Поне познаваме и човека, на когото е фирмата. А не можем и ламинат, и външна изолация, и рамка на прозорец, да си сложим сами, само и само да не идват външни хора. Въобще ето, външната изолация е нещо, което е ново за мароканеца. Там, удариш една розова боя на стените, сложиш нови гипсови елементи на тавана – не знам, но много обичат такива неща, и основният ремонт е готов.

Хайде лек ден.
За днес да се отчета – риба с картофена салата. Портокалов сок.     
Лек ден!

# 266
Така е, като никой не се труди, а сте го обърнали на примък-отмък, мързеливи Богданки такива 
Не ни мързи да клюкарим както виждаме.И това е нещо Mr. Green

Но съпругът ми упорства и си държи на неговото.
Никой ли не сеща за някоя фирма за месо по магазините?
Маша'Алла ! Heart Eyes
предай Салаам на мъжа ти от арабските мами и му кажи,че в Корана пише следното:

,,Днес ви бяха разрешени благата и храната на дарените с Писанието(християни и евреи)
 е разрешена за вас, и вашата храна е разрешена за тях''(сура Трапезата:5)

Казването на ,,бисмилла,, е задължително в такъв случай(когато не се знае в името на Бог ли е заклано),но не прави харама халал(напр.жаби или прасета)
,,Меркез,, и ,,Мусан,, продават халал месо и колбаси в БГ,подробности имаше в ислямския форум,

който кемалисти ли,атакисти ли го хакнаха Шило-не знам.Обаче порфесионално са го направили,защото сайта е на ГМ,а още няма реакция и там.
Теб те гледат и си викат:тая кака кльощава как излъга тоз хубав момък  Wink Добре,че сте си подбрали по-хубави араби,че да имам красиви зетьове  Naughty

Айа-мисля,че да,ще питам.

Амал-зле да ти стане,за това си опаковайте багажа-и право в сирийско.
Сутринта даваха как един художник строява огромни групи чисто голи хора и прави ,,изкуство,,Колко извъртен трябва да си за да разглеждаш подобни амбивалентистични фетиши?!

пак ли лексиконче?Арабиятки-само някой да смее да захапе интервюиращата   Naughty Naughty арабелките са гостоприемни,налииии Naughty айп,айп!
1)Може ли да ви попитам защо живеете в арабска страна?
2)Насила?
3)Хересва ви?
4)Мъжът ви е от там?
Или друго Peace
1)Защото мъжът ми работи тука.
2)Ми да,само лятото мога да си ходя на Ег и Бг и други дестинации,чакам с нетърпение телепортиращите машини да бъдат изобретени.
3)Много,като роден дом,без майтап.
4)Не,друго е.

Мираж-ал Ахзааб :59 и Нур:30 и 31

ливанците имат и друг необичаен закон:ако изнасилвач се ожени за жертвата си -това канселира вината му и не се води под отговорност  Thinking

# 267
Може би трябва и аз да се представя на бързо-запознахме се с мъжът ми по интернет.Той е от Алжир,вече сме женени от година и нещо. Wink
Water Lily знам,че са разрешени месата у нас,но проблема е точно,че не се знае как са убити,ако са с елекричество или друг метод,не стават за храна,а ако са пролели кръв е ок.
Дано от тези две фирми,които казваш,да ги има из Била или по магазините. Sad

Май нахълтах в темата без предупреждение,ама какво да се прави,дано приемате нови членове,или трябва да се преместя в магребската зона Hug Wink

# 268
Добър ден, хубавици. Интервюиращи и интервюирани. bowuu

Лили, като каза имената на фирмите точно тези са, на половинката от сума ти време му викам как се казваше фирмата, нещо с М, пък той...Rolling Eyes . Мани мани, с тия голотии ми то на адамиство ги избива вече. Sick
За Ливан преди дни чете ли как умъртвили един масри, който убил възрастно семейство по жесток начин? newsm78 Тъплата направо го е смляла.

Арти, сега вече ще ти е по-лесно, намираш телефоните на фирмите и звъниш да питаш в кои магазини във вашия край доставят. Hug Ами приемаме всякакви гости, Сафар е от Мароко, но всъщност всеки е свободен да пише където си поиска. Hug
Я виж тука какво пише:
http://vibs-bg.com/show_firm.php?id=839
http://www.musan.bg/about.html

Сафар, чудесно го разказваш вашите ежедневни случки, Не говвори семейство моля. Mr. Green Да, това с основния ремонт го има като момент в някои села. Peace Но пък не знам колко е необходима изолация за килмата, някой по-компетентен да каже. newsm78  

Шилото, време е да напълнееш, да не уплашиш кюрдската рода. Mr. Green

Мираж, прати някоя снимчица от беседката пак дееее.Е за интренетас нали сега подводен кабел през Средиземно море са инсталирали, дано се забърза. Flutter

Ние днес бяхме на Герман на пикник, което ме подсеща, че сезонът е вече много подходящ. хайде софиянки. Hug

Ясминке, Снеже, хич ли не влизате? Hug

На всички Hug

Последна редакция: нд, 02 май 2010, 14:51 от amal

# 269
3дравейте  Hug

арти, мисля, че си добре си дошла и в общата арабска, и в магребската. Както казва Лили, арабите са гостоприемни – колкото повече, толкова по–весело!

шилан, сигурна ли си, че гледаха теб, а не половинката  Whistling
Иначе наистина голям пропуск, че нямаше първомайски манифестации в темата  Mr. Green

То се оказа, че вчера съм имала и имен ден, поне получих много поздрави, въпреки, че никога не съм празнувала или знаела, че имам ден. Та заповядайте на скромна, малко закъсняла, почерпка – следобедно кафе и чай със сладки.

Амал, и аз вчера прочетох за този случай в Ливан, без да искам видях и снимките в статията, бие всички филми на ужастие, които съм гледала Sick
Аз съм без думи...

А аз да препоръчам една много интересна реалити поредица Sleepless in Gaza and Jerusalem. В нея група млади момичета (пред камерата) и момчета (зад камерата) правят напълно непрофесионално, но доста смислено и интересно предаване за 3ап. бряг и Газа. Всеки ден в рамките на 90 дни се снима 30 мин филм от тяхното ежедневие, опитват се да покажат обикновените хора в техния празник и делник. Особено последните епизоди (вече са на 62 серия) са доста добри – имаше епизод за самаритяните, в който представители на тази религия, живеещи в НАблус сами разказват за религията си, правилата в нея, а след това показаваха как се отбелязва Пасовър (или техния Великден).
В селедващия епизод пък отидоха на гости на палестински семейство, чиято къща е в 3ападния бряг, но двора им и входаната врата са в Йерусалим, те самите имат карти от зап. бряг, а не йерусалимски, и всеки път, когато влизат вкъщи се налага да “нарушат закона“. Веднъж дори са ги арестували заедно с всичките деца за това, че влизат незаконно в Йерусалим.  Crazy
В друг епизод пък показаха петъчната молитва в джамията Ал Акса.  Днешният епизод също е интересен. САмо техниката им дето не е много добра, качеството на звука също, но все пак е похвално заради самата идея и положения труд.  Peace

весел ден на всички   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт