~128~ На вкусен чай при наc се спрете - към Арабски свят  далеч се пренесете ~

• 45 414
  • 747
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Здравейте хубавелки,
Отново по нощите се включвам.През последните дни съвсем ви загубих дирята, ама луднах от ангажименти..Репетиции, концерти, записи, участия в телевизии, подготовка за изпитите на каката..И явно в лудницата не ми остана време за притеснение, но от час-два вече не мога да си намеря място. Confused
Алвера, сърдечни блогодарности за пожеланието Heart Eyes HugДано утре девойката е спокойна!Това е най-важното! Praynig
Да остане лудницата с изпитите зад гърба ни, с пълна сила ще се върна тук като дежурно присъствие. Mr. Green
Хубав ден на всички ви желая, а на себе си да оцелея сред притеснението и нервите. hahaha

# 466
  • В един зелен, неспирен поглед, там далеч...
 Добро ви утро , красавици Hug

Едно малка закуска за привличане на вниманието към форума  Simple Smile

Лили, и за двете неща си права. Много романтично , нежно и добро сърце имам  Embarassed. А няма начин да съм добра свекърва- единственото решение е младите да са по-далече от мен  Mr. Green

Сафар, има много мъже, които лежат на гърба на жените си, а се правят на големи тежкари, даже един такъв е женен за братовчедка ми. Не е работил от около 15 години, но не си затваря устата да обсъжда другите  #Cussing out

АС, ще оцелееш, чакат те още много подобни емоции.  Hug

Амал, къде си тази сутрин  Heart Eyes

Йоли, има ли пряка опасност за вас. Много целувки за Деница-хубавица  Heart Eyes

Мираж, ШиШ, Никито, Айа, Тес, Дуа, ммм3, Олди и всички арабелки  Hug

Много слънчев ден ви желая 

# 467
добро утро, лейдис.

Алвера, подготвчх песничка. Laughing Laughing

Ето една сууууууууууупер весела и приятна-
Fares Karam - El Ghorba فارس كرم - الغربة
За гурбета и връщането в селото след дълго пътуване (като половинката Wink)

АС, и аз стискам палци да се представите добре. Знам, че си притеснена, но мисля, че нямаш основание след такава подготовка и с такива умни деца. Heart Eyes

Йоли, това в Иран ми прилича вече на империята ортвръща на удара - щом в европа има глоба за носене на бутка тр. и в иран да има глоба за неносене на хийаб. Mr. Green

Сега в тон с темата и стихоевете да кажа, че довечера пак съм на поетина вечер, имам една идея, стискайте палци да се осъществи, ще разкажа после подробно за нея.  Peace

Мираж
, сега по сирийската не тече ли сериала за Каббани, озаглавен Низар? bowuu bowuu

Саида, Свеар, дуа, Ники, мм3, Тес, Лю, Лили, Ш и Ш, Ясминке, снейе и.......wavey wavey

# 468
Здравейте хубавици!!!
Да се разпиша и аз макар че няма нищо ново. Колкото повече наближава юни, толкова повече ми е свито всичко в мен, защото наближава момента  Cry
Малката вече свършва училище и поне от там малко свобода. За баткото има още доста да се помъчим докато свърши, ама дай боже и това ще мине.
САЙДАХ леко пътуване  Hug То сигурно вече дойде време да се връщаш.
АС вярваме че ще се справят добре децата ти. Такива умници са   bouquet
ЙОЛИ дано няма проблеми и всичко е мирно и тихо при вас  Praynig
ЛИЛИ  Hug радвам се че всичко е добре при теб.
АМАЛЧЕ стискам палци и на ръцете и на краката. После ще разказваш  Hug
АЙА къде така се изгуби
АЛВЕРА радвам се за момчето ти. Нека си почине няколко дена  Hug
МИРАЖ много хубави стихове   bouquet Завиждам ти благородно за арабския. Той моичкия беше почнал да ме учи по малко по малко, но вече не искам да го уча  Sad
На всички принцеси  Hug  Hug  Hug

# 469
Ето ме и мен  Hug

Нищо ново не се случва около мен, за това и нямам голяма муза да пиша.

АС, стисках палци да се преставите отлично на изпита днес. НАдявам се малката седникласничка да е доволна Praynig

Лили, много се радвам, че събитията при теб се развиват в желаната от теб посока. Дано и общофорумната дуа и положителна енергия е спомогнала  Heart Eyes

Амал, да не би да преговаряш за издаване на стихосбирка с преводите на Мираж  Mr. Green Whistling

И аз съм голям фен на стиховете   bouquet
 3а Никито и всички останали  Hug
А вие стискайте палци да не вали  и днес, че вчера тъкмо реших да тичам навън и заваля много силен дъжд, та дано поне днес привечер времето позволи  да напаравя няколко обиколки в парка. 

# 470
честита Ваканцияна живеещите тук.
снежна предполагам сега ще имаш повече вреем да се вписваш,че отдавна не се разписвала. bowuu

Всъщност при мен е само половин ваканция-на голямата изпитие започват на 01.06.Тя вече издивява ,още повече че сестра и вече свърши училище,а аз я гоня из къщи с метлата да сяда да учи  hahaha hahaha hahaha

ас очакваме отлично представяне ,и да бъде приета каката в това училище в ковто иска  Praynig Hug

никине спирай,ако моьеш и курсове запиши,един език винаги ще ти е от полза.

йоли дано всичко да е мирно при вас. Praynig

амалче позна,дават го.Аз обаче съм го гледала няколко пъти.
У нас сега се гледат корейски сериали,нали има корейски канал преведен на арабски,от което дребната издивява и идва и клюкари каките-ела да ги идиш,пак гледат корейски глупости.

# 471
Привет, хубавелки.Heart Eyes

Айа, почти позна.... Heart Eyes Валя ли?

Да се очета, явно сте ми стискали палци защото събитието мина подобаващо:

На поетична вечер където студенти четоха арабска поезия в оригинал и преведена моя милост представи преводаческия талант на българкитре, женени за араби в лицето на Мираж:

"Добър вечер. Искам да благодаря за възможността да присъствам на тази прекрасна вечер. като една от българките, омъжени за араби мисля, че имаме с какво да допринесем за обогатяването на арабската поезия на български език без да имаме претенции да отнемем професията на арабистите. Wink Тук съм от името  на.....(Мираж де Sunglasses), която живее в Сирия и която благодарение на новите технологии може да присъства тази вечер. Ще ви прочета нейн превод на стихотворението на Каббани, посветено на зеницата на света Йерусалим.

След което го прочетох, и докато го четох на глас усетих цялото му очарование. Heart Eyes Peace

Та четоха стохове младежите и от Бадр Шакер ас сияб, Махмуд Даруиш, Каббани беше най-много четения и една алжирска писателка Ахлам Мастаганми и сирийаката Гада ал самман.  

Мираж, тук е мастото за стих от някоя арабска поетеса, че и такова чудо има Rolling Eyes: Назик Ал малаика.

Никито, учи, да се вкл. и ти. Hug

# 472
амалче  Hug ,накара ме да се изчервя  Blush Blush Blush

ще потърся нейни стихове  Sunglasses
Днес дреби ми изкара акъла ,играе на двора ,а аз съм вътре.По едно време абсолютна тишина,викам я не се обажда  Shocked Shocked Shocked .Излизам и я намирам заспала,като преди това обаче си направиал легло от възглавници . hahaha

лили хубав подпис имаш,обаче официално казах,че корабът няма да бъде допуснат,защото в Газа не се нуждаели от хуманитарна помощ. Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes
Само дано този път участниците в хуманитарната мисия ,да се разминат с боя от египетската полиция.

# 473
Амалче, аз на шега казах, пък виж почти познах!
И не, този път не валя, така че успях да поспортувам  Flutter

Мираж, няма какво да се  Blush! Браво на теб!
А за кораба, според мен, помощта ще стигне  до Газа (или поне част от нея, виж изключително опасните кориандър и спагети няма как да допуснат да идат в ръцете на терористите), но преди това ще има дълга и унижителана проверка на всяко кашонче.  Tired 

Иначе току що ме изненадаха “приятно“, че арабската среща дето хабиби и пряители си организират веднъж на няколко месеца този път ще у нас  Rolling Eyes Предусещам, че този уикенд ще е голяма лудница.  Crazy

Та да отивам да спя да събирам сили, лека нощ на всички!

# 474

Ето кафето,дано да ви събуди  Grinning

айа не ти завиждам,колко ще са гостите  newsm78

ас дай малко коментари  Hug ,какъв е бил този текст за преразказ  newsm78

Лек ден на всички   bouquet

# 475
  • В един зелен, неспирен поглед, там далеч...
Здравейте и днес Laughing

Аз да ви почерпя - днес стават 21 години, откакто съпругът ми е щастливо женен за мен  Twisted Evil Е , и аз за него, разбира се  Laughing

АС, предполагам, че ти знаеш за какво става дума с този разказ "Вида". Защото аз за пръв път чух  вчера за него  Embarassed И май била легенда  някаква...

Да ви се оплача- хванали са шофьора на децата в Гърция да кара пиян, или поне добре пийнал  #Cussing out. Не знам подробности, утре като се върнат , ще поразпитам.

Хайде , много приятен уикенд на всички    bouquet

# 476
АЛВЕРА желая ти още много по 21 години щастлив живот с мъжа на живота ти!!!
Това със шофьора е безобразие. Трябва да има санкции за такива и то големи
При мен нищо ново. Нали пак е петък  Sad (няма да се повтарям  Mr. Green)
Кафето и почерпката ми дойдоха много добре и на място  Simple Smile
На всички лек ден  Hug

# 477
Здравейте скъпи арабелки!  Hug

Моля да ми простите, че се намесвам във вашата тема, но аз отдавна си отвисявам тук и си ви чета.Понеже живеете в свят толкова различен и интересен. Аз имам и малко изкривен интерес  Crazy /писател съм/, но в случая просто имам лична симпатия.

Бих искала да ви попитам две неща и ако някои от вас могат да ми отговорят или просто да дадат мнение ще съм ви много благодарна.

Започвам с по - щикотливата тема за бурката. На едно място аз твърдях , че тя е етнически символ не толкова верски, но е възможно да не съм права. Спорещите с мен / др. социална мрежа/ намират бурката за налагане на робство над жената. Моя въпрос е има ли сред вас жени носещи бурка и/или какво мислят за това. Ако ви е неудобно тук - може и на лични. Но не бих искала аз да съм в заблуда. Моето лично мнение, че всяка националност има право на свои културни обичаи. Но може и да не съм права, затова разчитам на вас да ме поправите.

Вторият ми въпрос е по-личен. В една от книгите на Хосейни той загатва, че осиновяването е непознато много за арбският свят. Въпроса ми е защо? Какво мислят арабите за осиновяването и какво се случва ако дете остане без родители. На моето семейство ни предстои осиновяване след 2-3 години и се интересувам също и от тази гледна точка, но повече защото искам да разбера културата и причините. Благодаря предварително на всички, които имат инфо и могат да ми отговорят. За да не затормозявам вашата тема, може и на лични, а ако има желаещи да отговораят повече мога да отворя нова тема например в клюкарника. Макар че на мен ми е по уютничко тука.  Heart Eyes

# 478

Алвера  Hug желая ви още много години щастие и рози

Лошо е това с шофьора  #Cussing out

TOPTYNA ПIЛE Z_ПАN"(тортуна пиле жоапан) -ще започна с осиновяването ,че е по-лесно.Осиновяването е забранено в Исляма,но само пълното.Иначе всеки може да вземем дете сираче и да го отгледа,но детето запазва имената си,запазва и правата на наследяване от биологичните си роднини.В същото време не се явява наследник  на отглеждащите го,тук обаче,попечителите могат да му прехвърлят приживе собственост.Ако сирачето има собственост в наследство от родителите си ,то настойникът я управлява ,до навършване на пълнолетие на подопечният. .Тук има домове за сираци -някой са държавни,други подпомагани от джамии или църкви.Между другото при християните тук също не е прието основяването,и те процедират ,както мюсулманите.
За бурката от пишещите тук носещи бурка няма,но ще ти отговоря.Първо не е насилие,носещите бурка са обикновено жени израстли в такива семейства,те така са свикнали,за тях това е правилно.Но аз съм срещала и чужденки с бурка -не омъжени за араби,просто така са преценили за себе си.
Въпросът ти ме подсети за един превод ,по тази тема ,който трябваше да пусна.
лили това е превода на тафсира ,който ти бях пуснала. Има ая в Корана ,с която се казва на Пророка  ,да покрие и лицата на жените и дъщерите си,зад тази я има история.Спусната е когато мюсулманите са били в Медина,там жените им и жените на местните са се обличали по един и същи начин.Но там е имало и много жени с леко поведение,които са излизали вечер ,та за да не бъдат подлагани мюсулманките на обидни намеци и поведение,е била спусната ая-да се облекат с широки и тъмно дрехи и да покрият лицето си.
Иначе изискването за облекло е- да се покрият шията ,косата ,ушите  и ръцете до китките .Има спор в тълкованията за краката -някой казват че краката трябва да се покрият до глезените,а други,че трябва да се ходи с чорапи.Дрехите обаче ,не трябва да са прозрачни и впити.

# 479
МИРАЖ  Hug Значи отвореното осиновяване е прието? Страхотно ми звучи и по-справедливо. Така децата няма да забравят своя корен. А за бурката ми се слуша още в смисъл оплакват ли се наистина арабките или повечрто неща са акт на медийна пропаганда от феминистки организации?... Иначе ти ме подсети, че май съм го чела това в корана как да се обличат...или се лъжа. Понеже каза, че никой тук не слага бурка , моля те кажи ми цивилизовано ли се държат мъжете ви, карат ли ви против волята ви да се обличате някак или вие сами и с желание приемате това. Няма да кажа източниците си на инфо на моите приятелки, но ми се иска да им натрия носовете в добрия смисъл.  Mr. Green Crossing Arms

Много ти благодаря още веднъж.  Simple Smile

п.с момичета не ме съдете строго, но съм ядосана на невежеството в бг и поне аз искам да се просветя от източника, а не от медии, дано въпросите ми не звучат като на пълен идиот   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт