~128~ На вкусен чай при наc се спрете - към Арабски свят  далеч се пренесете ~

• 45 424
  • 747
  •   1
Отговори
# 480
TOPTYNA ПIЛE Z_ПАN"(тортуна пиле жоапан), (уау, много интересен ник, само дето много дълъг и сложен – да живее копи–пейст)
няма какво да си извиняваш, лично мен много ме зарадва включването ти, ще се радвам ако и за в бъдеще гостуваш не само надниквайки, а и пишейки   Hug

Пък за стеротипите и неверните заключения относно арабския свят, мисля, че всяка от нас се е сблъсквала с хора, които си представят какви ли не небивалици за арабите и живота сред тях.
Аз дълго време имах като подпис тук във форума една много любима мисъл от филма Цайтгейст, която горе долу звуччеше така – ако имате (си дадете) възможност да се опознаете ще видите, че те не са по–различни от вас, а че всъщност всички сме едно.  Peace
Така е и с арабските мъже, със сигурност има такива, които командват жените си и им налагат волята си, но такива има и в бг – прибират се след работа и очакват жена им  да сложи салатка и ракийка на масата и след това да иде в кухнята да готви за да не се мотае пред телевизора, докато гледат мач.
За щастие аз понавам само от хубавите арабски мъже, големи кавалери, добри готвачи, приятели, интересни събеседници, опора, хора, на които може да разчиташ.
Пък за облеклото... моя няма да е щастлив да обикалям нагоре надолу с минижуп и бюст, излизащ от деколтето. Ама и аз не бих излязла така. Просто за да си заедно с дадения мъж, то имате и сходни виждания относно поведение в обществото.
Ние поне много обсъждаме и се съобразяваме с другия, правим компромиси, но това според мен е нормално за всяка двойка по света.  Peace

И едно лично наблюдение, жените, носещи хиджаб в повечето случаи не само, че са го избрали по собствено желание, но се и гордеят с него.
3а бурката не мога да кажа, защото не познавам жени, които носят.

Алвера, това е пълно безобразие, нахалство и .. просто нямам думи, ще кара цял автобус с деца, а пил.   ooooh!  #Cussing out

АС, ако имаш време, намини набързо да споделиш дали сте доволни от изпита. Предполагам сега са последните напъни и преди втория  newsm78

Поздрави на всички   bouquet Hug  bouquet

П.С. Ето един много хубав блог с непрекъснати ъпдейти, новини и видео от кораба към Газа.

# 481
За Тортуна,

начатках набързо един отговор, който възнамерявах да Ви пратя като лс, но по никкаъв начин не мога да изпратя съобщението, и по всичко личи, че причината за това е  сложния ник, който блокира системата Grinning.

Така, че ...... пействам го тук.

Здравейте госпожо с непроизносимия (за мен ) ник,

Благодаря за интересните въпроси. Предпочитам да отговоря на лични, за да не разпаля някоя война.

Аз съм новоприела мюсюлманка от 9 години и понякога нося бурка, по-точно в Пакистан, откъдето е съпругът ми. За бурката дали е от религията има много спорове, има определени  кръгове от мюсюлмани, които смятат че е задължителна, други не. Аз и мъжът ми сме от тези, които смятаме, че не е задължително покриването на лицето, но в Пакистан се издокарвам нинджа стил по други причини, ако ви е интересно мога и да задълбая. Искам да вметна, че свекито ми е носило почти цял живот афганска бурка (с мрежичка пред очите), тук сигурно следва въпроса насила ли....Отговорът е, че така е искала въпреки упреците на семейството си, дори насмешки понякога, но жената така си била свикнала...

Още...принципно живея в Лондон, където скрити-покрити кадъни дал Господ, познавам много такива, не познавам нито една, която е била насилена да си покрие лицето, но знам за противоположния случай -една, на която мъжът и беше против, тя упорстваше докато накрая той и скри, (или изхвърли) никаба (покривалото за лице) и така приключи историята.

Мога да Ви препоръчам една книга на Ваша колежка, срещала съм се лично с нея (изключителна жена, новоприела е), книгата е документална, така да се каже...Написана е по разкази на мюсюлманки, и мисля, че може да отговори на много от въпросите ви за покривалото.

http://www.amazon.co.uk/gp/product/images/0553817175/ref=dp_imag … 66239&s=books

книгата е на английски, дано си служите с този език.

Мога да говоря много по тези въпроси, но не искам да ставам досадно подробна, ако имате конкретни питания ще отговарям с удоволствие.

Забравих нещо, исках да потвърдя думите на Мираж за осиновяването, в исляма се смята, че всеки има изконното право да знае кои са родителите му, и е забранено да се крие тази подробност от когото и да било....което разбира се е справедливо.

Приятен уикенд.

Последна редакция: сб, 29 май 2010, 00:58 от летящият лахмаджун

# 482
лю включвай се по-често  Hug

TOPTYNA ПIЛE Z_ПАN"(тортуна пиле жоапан) -не съм чула някоя да се оплаква.Обикновенно преди да се сключи брак ,младите се разбират как се носи жената/а да ти кажа арабките са доста оправни в постигане на целите си/ ако например той е от смейство в което жените слагат никаб ,а тя не е.В повечето случаи облеклото на жената не се променя,защото такива бракове са рядкост,обикновено всеки си избира половинка близка до него по стил и разбирания.
По личният въпрос-мъжо има само едно изискване-да не е пола ,така че аз и дъщерите ми ходим с панталони.

# 483
лю включвай се по-често  Hug   

Веднага.

По личният въпрос-мъжо има само едно изискване-да не е пола ,така че аз и дъщерите ми ходим с панталони.

#Crazy #Crazy #Crazy #Crazy #Crazy #Crazy #Crazy #Crazy

# 484
Момичета страхотни сте, толкова много ми се разшири кръгозора и все по-близки ви чувствам.Аз съм В Германия, но в немската тема пиша рядко, ще минавам да си ви чета, но кога пак ще проговоря незнам, не ми се иска да досаждам. Макар че тук се чувствам странно добре. От това което писахте всички и тук и на лични затвърждавам за себе си някои неща, които слава на Бога нямат нищо общо с медйни пропаганди. Различно е, но не е страшно. Ника ми е прабългарски и е някакъв военен сан, но за да ми пишете май трябва да използвате оригиналния ми ник - prikazka.
Моля ви не ми говорете на вие  Naughty

А книгата ще видя дали не мога да поръчам скоро.

И благодаря за вкусния чай.

# 485
амалче -ето част от стихотворение на Назек ал Маляйка

نعم , مات قلبي , أين أحزان حبّه ؟
وأين أمانيه ؟ وأين أغانيه ؟
حرارته أضحت رمادا مهشّما
وأحلامه ذابت على صدر ماضبه
هو الآن ثلجيّ العواصف , بارد
يقضّي مع الأشباح غرّ لياليه
ويرعبه ذكر الممات وليله
فيدفن نيران الأسى في قوافيه
وكان له من قبل هيكل معبد
يغّنيه في أحلامه وصلاته
من الحبّ والأحلام صاغ رواءه
وألقى عليه أمنيات حياته
على صدره الشعريّ تمثال شاعر
تذوب معاني الروح في نظراته
يرى فيها إحساسي حياة نقية
أطلّت خفاياها على ظلماته
وكان صباح ..واستفقت فلم أجد
من المعبد الشعريّ إلا رسومه
تحطّم تمثالي الجميل على الثرى
وألقى على قلبي النقيّ همومه
ورحت إلى حبّي أمزّق زهره
وانثر أحلام الصبا ونجومه
وينضب في قلبي جمال شبابه
وينفث ليل الحزن فيه سمومه
وها أنا ذي عمري احتقار وأدمع
وفي نفسي الولهى لظى وتمرّد

Да, сърцето ми умря.Къде е тъгата на любовта му?
 И къде са мечтите му? ؟ Къде са песните му?
 От огъня в него остана смачкана пепел
 И мечтите му се разтопиха в гърдите които го прибраха.
 То е сега ,като снежна буря студено
 и будува нощем с призраците
 и  споменът за смърта и нощта го плаши
 та погребва огъня на тъгата в римите
 и имаше преди това то храм
 който  обогатяваше  мечтите и молитвите му
 От любов и мечти,оформи красотата
 и му прехвърли мечтите на живота си
 На поетичните му гърди има паметник на поета
 в погледа на който  се разтваряха значенията на душата,и той
 вижда в нея чувствата ми.Чистият живот
 наложи тайните си над  тъмнината му. 
 И беше сутрин.. и се събудих и  намерих,че
  от светилището на поезията ми са останали само картините.
 Красивият ми паметник се разби на земята
 И изпълни чистото ми сърце  с грижите си
 Започнах да разкъсвам цвете за любовта си
 И разхвърлих младежките мечти и  звезди
 и прибрах в сърцето си красотата на младостта
 а тъжната нощ го пълни с отрова
 Тук съм с презрение и неясен
  и в мен бушуват огън и неподчинение.

Назек е родена в Багдад през 1923г ,майка и Селма абд Аррак е била поетеса ,а баща и Садек алмаляйка писател и изследовател.През 1944 завършва Педагогическият факултет с отличие изаминава за САщ ,за да усъвършенства познанията си по английски език и литература.След като се завръща от там ,работи като помощник преподавател в Педагогическият факултет в Басра.Владее арабски,английски ,немски ,френски и латински.На 84 годишна възраст умира в Кайро.

Да си призная ,преди да преведа това прочетох няколко нейни стихотворения,колко и ясни да изглеждаха ,бяха много трудни за превод,поради това ,че арабският е много по-богат на сравнения от колкото бг,затова и не преведох цялото стихотворение.

TOPTYNA ПIЛE Z_ПАN свикнали сме на всякакви въпроси  Grinning ,така че ,питай за всичко което те интересува.  bouquet

Цитат
Цитат на: Мираж в Събота, 29 Май 2010, 00:36

#Crazy #Crazy #Crazy #Crazy #Crazy #Crazy #Crazy #Crazy

що така бе Лю  newsm78  .Как са децата  Heart Eyes

# 486
Здравейте, момичета.
Виждам, че сте добре и това ме радва. Със закъснение, да честитя всички поводи за празници в темата.
Много ми се пишеше цяла седмица, но така и така имаше много работа, после последните няколко дни бяха доста горещи и си бях обърнала ритъма – през деня спя – като парцал съм, а нощем будувам и работя, но това е мой навик още от студентските години.
Днес си заминават нашите доброволци от Германия. Очаквахме 5 човека, дойдоха 15. Намерихме къде да ги настаним – в скромна, но много чиста къща. Цялата група е съставена от ... деца за мен... на по 14 – 15 години, които учат във валдорфско училище.
Имаха ръководител – българо-германец. Правилата на групата бяха – в периода на доброволчеството и пътуването /около 20 дни/, никой да няма достъп до мобилен телефон и Мр3. Така много си говореха като група, говореха с нас, готвеха, цепиха дърва, боядисваха, работиха с деца в един селски дом близо до Варна, ритаха топка, писаха дневници.
По думите на моят мъж, който вчера говори с тях за това какво си мислим един за друг, момичетата са „голи”, а те са облечени с потници с презрамки, или с ¾ панталони или тениски без ръкав, момчетата – по бермуди, а един дори се съблече гол до кръстта и така се разхожда из двора на топлото. Мъжът ми го кара да се облече поне с тениска.
Хубаво беше, че са настанени на село: така ще си върнат и половината джобни пари – една от целите на пътуването – да не се харчи за щяло и нещяло.
В 8 сутринта ще ги транспортират до Варна с багажа, ще оставят всичко на гарата, а цял ден ще са туристи: за сладолед, баница, до Делфинариума, а вечерта ще пътуват с влак до София, а после със самолет.
Днес изпращаме и моя колежка от поне 15 години и приятелка – тя вчера е имала рожден ден /на 61 години/ и се чудехме защо дойде да ни вземе в 8 сутринта. Жената спешно си отива в Шотландия – за щастие по хубав повод, но неизвестно за колко дълго. Остави ни ключове, документи – тук преди време нали чужденци, които искаха да купят собственост си регистрираха фирми: фиктивна работа, без реална дейност, то трябва данъци, регистрации да се поддържат. Тази жена цял живот работи с хора с интелектуални увреждания, които са и агресивни, работи и в България през 2000-та и след пенсионирането си си купи една .... големичка къща, която иска да направи защитено жилище, за да могат хора, които са оценени да бъдат „деинституционализирани” да живеят на по-спокойно място, в малка група и да се занимават с ежедневните неща – готвене, градинарство, плетене, а не да прекарват цели дни и нощи заклрючени зад оградата на дома за хора с увреждания, в който живеят сега. До Варна има един такъв. Срам е, че го им още.
Та вчера от ранна утрин, до 12 без 15 вечерта сме били „на село”. Двете с нея писахме проект, за малка сума – 7 000 лева, но ако го одобрят е по-добре от нищо, особено за тази група като жени, които нямат избор в живота си за смислени занимания. И не излизат от оградата на държавния дом.
Поне 5 пъти мина да ни види онзи мъж, за който разказах. Първо пита какво правим – пишем, как върви – добре. Питаме дали иска да помогне, каза – НЕ. После пита за колрко пари, ние казахме, той реши, че са малко и не си струва да се пише, после на третото посещение подхвана младите хора от Германия, че ще счупят дръжката на брадвата, а те „облизаха” един селски двор: нацепиха дърва, подредиха ги, чистиха от отпадъци. И една дръжка на брадва да счупят, голяма работа. После изчистиха стаите, в които бяха и общите помещения. Запълниха си времето смислено. На ен-тото посещение мъжът пи един студен чай и каза, че отива да спи. Честно, така се държа целият ден.
Неведнъж в темата съм казвала, че поне миналото лято имах трудности със социалните умения на конника: понеже работехме в голям и младежки екип, той влизаше в стаята да види какво правя, не искаше да говорят колегите-мъже с мен, но точно този типаж толкова му е безразличен, че не го и поглежда: какъв мъж бил този да не се грижи и жена му да работги да се оправдава пред другите колеги заради мързеливият си мъж! А и вече прекарваме доста време в България и малко му е ясно, че тук така си говорят хората, а и аз нали повече работя у дома с компютъра. Нареждат се нешата. Няма изцепки.
На новата гостенка – добре дошла. И аз не мога да се спправя с ника – извинявай.
Нека, ако позволиш и аз да кажа и по въпроса за осиновяването, и по въпроса за никаба /бурката/.
За осиновяването: в моето мароканско семейство има такъв случай: по-голямата „сестра” на мъжа ми – вече над 30, още неомъжена, като са опитани всички начини, които нае мен са ми известни: брат й е занесъл синмка в джамията и я е показъл на имама, той – на ергените за женене, поиска да се омъжи за мой племенник – той обаче не я щя, брат й я беше показал на снимка на свои колеги. Мялката сестра я искат, питат за нея, голямата – скромна, добродушна, като дете в женско тяло, може да готви, чисти, пере, чете, но само си плаче засега, че е я искат. Е тя е в семейството на мъжа ми като „хранениче” – има такава българска дума. Мъжът ми казва „това е сестра ми!”, тя казва „брат ми, майка ми!”, но изненада, при едно от посещенията си в Мароко аз видях биологичните й родители, които са от семейството – не са непознати. Те идват да я виждат по празници. Седят ни на гости по 3-4 дена със всички екстри, но да кажем, че всяко семейство има особености. Тя казва „това е майка ми!” и така докато аз разбера, че тя е, милата с 2 майки... ми отне време. Като пиша това се сещам, че преди години, в България, точно в моето лично семейство, покрай закупуването на един имот разбрахме, че жената, която познтаваме като „дъщерята на леля еди коя си” всъщност е биологична сестра на баща ми, така че подобни случаи има. Да не преповтарам това, което момичетата са писали: детето запазва имената на биологичния баща, ако е известен, а ако не е – друг казус от семейството – поне в Мароко има списък с фамилни имена – и не често са имена, произлезли от професии: както при нас има Мелничаров, Дюкянджиев, Абаджиев, Авджиев, които се дават на детето като фамилия, но на акта за раждане на детето на баща пише ____________________. Съответно като име на детето е неговото лично и фамилия, например Иван Пеев, а име на бащата няма.Така след време се разбира – по количеството на имената, кой има баща и кой няма. Виждала съм и акт за раждане, на който на имена на майката пише примерно Саида, дъщеря на Рашид /коя Саида и кой Рашид не е известно/, а на баща има __________________________ . В последствие животът на такъв човек е много голямо предизвикателство: обучение, работа, брак – най-вече/, задължанията – до гроб, които този отгледан човек има към семейството, което се е грижило за него. Не е лесна работа.
Има и мароканци, живеещи във Франция и по-заможни, които осиновята бебета от Мароко и им дават имената си и не им разказват за биологичните родители.
За хиджаба: около мен в Макото няма жени, които носят. Аз съм питала мъжа ми и той е против. Същевременно – къде може би от стремеж да намерят обяснение на всяко мое питане, къде, защото наистина е така, съм виждала жени, които носят, защото мъжете им казват така. В Казабланка, до американската военна база се намира едно от най-бедните гета – ДРУА. Не мога да го сравня с никоя от циганските махали, в които съм била по социални проекти. Искала съм да правя снимка на улицата, но не мога, понеже от всевъзможни местенца излизат и влизат хора и не искам да изглеждам като турист в зоопарк. За тях тази бедност е ежедневен начин на живот. Не съм била там сама на посещение – това мисля, също е ясно. Там почти всяка жена, която е излизала да си пристира нещо на улицата със забулено лице. Далеч съм от мисълта, че тези жени четат и зная Корана и могат да прочетат какво пише там по този и по други въпроси. Толкова е бедно и затворено, че външни хора там не влизат, и по женски не могат да се съберат да си клюкарят и сватосват децата, и на джамия може би не ходят, а се молят у дома и в петък.
Същевременно съм виждала и жена, която носи никаб – покривало за лицето, но в сравнение с нея моите дрехи – примерно, чисто женски да подходим, са домаши роби: тя е много елегантна, платовете са красиви и със страхотни бродерии и камъни Сваровски. Тази жена носи и ръкавици. И тя, и съпругът й са образовани. Тя си сваля никаба у дома, когато има гости жени. Иначе през деня, когато мъжът й е на работа, у тях мъже няма, а само жени. Не знам тогава как ходи. Не съм я питала защо го носи. Не ми е удобно, а и не смятам, че ще ми отговори.
Познавам обаче жена на възраст 60+, която е французойка, омъжена е за арабин, с него е от ден първи на познанството им. Родила е 5 сина, и петте са женени за европейки. Тази жена – до сватбата си с арабина е работела, а след това събитие в живота си – не е имала и минута работа. Като се здрависва със жени, самата тя си покрива ръката със шал. С мъже не се здрависва. Тя носи никаб. Живеят във Франция, но съвсем арабски начин на живот. Семейството е много богато, единият от синовете /имахме проблеми с него по организацията на един младежки лагер/ е рядък „боклукин”, както казва мъжа ми. Та тази жена носи покривало на лицето и излиза със един от синовете си – той кара колата. Синът-боклукин е бил женен за чужденка от Източна Европа. Да решем – руса със зелени очи... че и сексуално си я е избрал и казвам това без притеснение. Междувременно си е поживял човека преди и след брака, даааа, правилно четете. И след брака дори.
Кято я запознава със родителите си, я кара да сложи никаб – тя жената не е приела Исляма, тя слага, семейството като си знае сина, е против този брак, иска до го ожени за братовчедка – да им е под контрол, но така и така той /бракът/ се случва. След това, въпреки никаба, жената-източноевропейка им разказва играта. На моменти постъпва, така, както никой не очаква, оплаква се от брака си, изнася на всеослушание неща, които по принцип не се казват. Семейството не е идеално, синът продължава да си живее. Сега момичето е в собствената си страна, изведена от Франция с правозащитна организация за жени, преживели насилие, колко бой и унижения е изтърпяла тя си знае, децата ги гледа майката на този „боклукин”, а той завоюва женски мат’риал нейде другаде. Семейството му – ама ултра богато се чуди как да го включи в международни лагери и проекти, но този субект се напива, после се подиграва на новопосветени жени, че са приели Ислям само, за да се омъжат, панеже в тяхната страна никой не ги иска, че не могат да произнасят и най-лесната и разпространена молитва правилно и че той, макар и да пие и да не се грижи за децата си, и че всимки знаят, че бие жена си и едва са я спасили, е по-добър муслим от новопосветените, понеже е роден такъв. На такива думи и нашите мъже, ако са кибритлии, скачат на бой, невероятна атмосфера и екипност.... И пари да ни дадат, и това са ни предлагали, не сме луди да го включим никъде. Ще ни отвори живота – и на нас като на организатори, и на хората, с които ще работим.
Хайде, че се разписателствах и аз, ама да наваксам съм седнала с едно голямо кафе и сметанов сладобед, а след малко е време за палачинки.

# 487
Ха,този последния е голям образ. Няма такъв филм да си мсулим или християнин понеже си роден такъв. Това и в България се самозаблуждават. И аз да бях на мястото на булката му и аз бих му разказала играта ако е такъв. Всеки човек бърка, но такова държание за претенциите му е недопустимо. Така си мисля аз де. 

За осиновяването се сетих, че и Мохамед е бил храненик. И да ви кажа учудвам се,че чак сега навлиза отвореното осиновяване в Европа и специално Бг. Така се избягва първичната рана , ако сте чели и едноименната книга за болката от непознаването на корените си.
Чета ви с интерес. Лек ден от мен, днес ще се гледаме с малкия и ще чета още. Peace

# 488

Започвам с по - щикотливата тема за бурката. На едно място аз твърдях , че тя е етнически символ не толкова верски, но е възможно да не съм права. Спорещите с мен / др. социална мрежа/ намират бурката за налагане на робство над жената. Моя въпрос е има ли сред вас жени носещи бурка и/или какво мислят за това. Ако ви е неудобно тук - може и на лични. Но не бих искала аз да съм в заблуда. Моето лично мнение, че всяка националност има право на свои културни обичаи. Но може и да не съм права, затова разчитам на вас да ме поправите.

Вторият ми въпрос е по-личен. В една от книгите на Хосейни той загатва, че осиновяването е непознато много за арбският свят. Въпроса ми е защо? Какво мислят арабите за осиновяването и какво се случва ако дете остане без родители. На моето семейство ни предстои осиновяване след 2-3 години и се интересувам също и от тази гледна точка, но повече защото искам да разбера културата и причините. Благодаря предварително на всички, които имат инфо и могат да ми отговорят.

Понеже имам слабост към гости в темата,ще дам само едно ГУШ на всички  красиви арабиятки и пожелания за хубав уикенд  Hug

И така:Бурката е робство-да,за жени,които не са убедени в ползите му.
Тя е наложена от държавната управа,не от Исляма.
Напр. в Афганистан е задължителна за всички,независимо мюсюлмани ли са или не са.
В Исляма не е така,хиджаб,но не бурка е задължителен за вярващите мюсюлманки,но не може да се налага на християнки,еврейки или политеисти,атеисти.Покриването на глава и тяло,без лице и китки е отличителна черта,присъща на жените-мюсюлманки.
Бурката е свобода:да,в страни,където те изсмукват с поглед и се чувтващ като мръсна проститутка,паднала от небето.

Мираж-има и бая хадиси за покриването на лицето.Много от учените го определят като много предпоръчително или уаджиб.Според някои от съвременните такива: зависи къде си и в какво положение си.
Бих носила не просто покривало на лицето,ами бурка в страни като Пакистан,Афганистан,Саудитска Арабия,Йемен.
Надявам се егото ми да отслабне още повече и един ден да започна да си покривам лицето,не само косата и тялото,както в момента  Praynig
Панталон може под абаята и вкъщи.

бурка и никаб
хиджаб
може и така:  Heart Eyes

Uploaded with ImageShack.us

гола мюсюлманка по улицата

За осиновяването се сетих, че и Мохамед е бил храненик.
Тогава още не е имало Ислям,тогава са важали други закони.

Много мюсюлмани избират сираче и му плащат издръжката,докато порастне.То не живее при тях,може да е в друга държава и да не са се срещали.Аз искам да взема момиченце за отглеждане,вече ми липсва бебче Simple Smile,вчера си играх с една бебка Мариам,много сладка,маша'Алла!
Традиционното осиновяване в БГ е една лъжа.

# 489
лиле аз ти пуснах тафсира от Корана ,не хадис  Peace .И по този повод ,ако беше задължително ,защо тогава при хаж не се допуска newsm78 или пък при молитва  newsm78

За панталона-също не съм съгласна с теб,ако панталонът не е впит и отгоре си с нещо по-дълго.Дори от гледна точка на не разкриването,с панталона  по-добре  - при качване в превозно средство например. Peace

http://photos.azyya.com/store/up2/090201130454IRjj.jpg

http://www.halalthailand.com/fashion/images/thai-fasion/061004-09woman-muslim.jpg

http://hijabtrendz.com/wp-content/uploads/2008/12/iran.jpg

Лек ден на всички   bouquet

# 490
Привет, принцеси. Вчера не се разписах и се чувствам виновна.  Embarassed За сметка на това вие сте се предствили подобаващо.

Добре дошла, Тортуна. Много дълъг ник. Peace Питай, питай.

Сега тук е мястото да кажа, че преговаряме евентуално да направим поетична вечер с поезия, преведена от българки, омъжени за араби. За Мираж вече знаем, че е на линия, очаквам подкрепа и от АС, да не се крие, че знае арабски и то много добре Wink, да не ви издирвам по стари доказателства Flutter, како и всеки друг, който смята, че е способен на това, не е нужно. Миля да заложим на жените в арабската поезия, това малко познато чудо.
 Hug Hug Hug

И в тон с въпросите, които се дискутират редовно тук да ви кажа, че очаквам подкрепа (която вече някои прекрасни дами ми оказаха Heart Eyes) и в едно друго направление - пред началото на създава Heart Eyes на Клуб на българките, омъжени за араби (както и кандидат такивата или екс също), който да е организация, предствяща Ви като основните хора, които успяват да изградят пракически мостовете. И които остават често в сянка или на които се гледа несериозно. Crossing Arms
Целта е да се надскочат междудържавните различия и да се предоставви адекватна информация на питащите (като Тортуна и др. Wink), която да е обобщена и систематизирана. затова ще ми се наложи да ползвам вашата инфо от тук. АКО позволите.  Praynig
И да с организират събития, както и да си се представяме официално където има други мероприятия. Peace

Сафар, виж си профила във Фейса. нека койот дру има прфил там да каже, да го добавя, за да се присъедини към началната страница на клуба.

Айа, много добър блог. Само да кажа, че тук от БГ изпращат строителни материали, араби.

Чухте ли за този митинг в подкрепа на чуденците в БГ? Ето линк, мисля да отида.
http://svetlaen.blogspot.com/2010/05/0606.html

# 491
  • по пътеката
тортуна, ахлен уе сахлен! за вси4ки привет! нека да разширя малко принципа и да го покажа  приложен  към реалния живот! зна4и как е при нас! децата на по- голяма възраст, останали сираци се вземат за отглеждане от лели, 4и4овци или 4рез съда на по-дале4ни роднини! има две  българ4ета, който въпреки бг кръв от страна на майка им, съдът ги остави в тунис на 4и4о им и неговата жена! дядото в бг ги вижда понякога,като идват във ваканция! съседката ми е взела бебе, след смърта на мъжа си от  близка братов4едка за отглеждане, като майка и дъщеря са и много добре възпитано дете е!имаме познати, които направиха пълно осиновяване от дете без баща в акта за раждане, дете на младо моми4е, което е родило и го е оставило! грешка - 4овешка или принуда, но резултатът е сладко мом4енце, което ве4е 5 години си живее като осиновено с името на  осиновителя! приниципите са хубаво нещо и са дадени да се  прилагат гъвкаво, според мене! ина4е законите са добри и мисля,4е 4овек е добре да си пази корените и да не се претопява,ако е възможно!може би затова тук жените не приемат фамилията на мъжа  си! така се пазят фамилиите 4исти!

# 492

Напр. в Афганистан е задължителна за всички,независимо мюсюлмани ли са или не са.

Лиле, откъде това инфо?   Доколкото знам дори при талибаните бурката не е била задължителна за немюсюлмани, какво остава сега при тази демокрация... Понеже имат известно количество будисти, християни и не знам кво още, по време на талибаните  са били задължени да носят някакви документи удостоверяващи, че са немюсюлмани. Може и да греша, но с такова впечатление съм останала

Дала си снимки на бурка и никаб, айде сега като наш кореспондент в Емирствата дай една снимчица на традиционната за тези земи маска , която толкова ме шокира като бях там преди 10 години...и ме интересува носи ли се все още  (не знам как се нарича, затова не мога да потърся аз снимки)

ето такава бурка виждали ли сте?  това е висш пилотаж в тази мода

http://img580.imageshack.us/f/shuttlecockburqa.jpg/

Последна редакция: сб, 29 май 2010, 11:51 от летящият лахмаджун

# 493
Ляхме-от българка живяла там го знам.Също и от личен опит:облякоха ни пеньоар до под коленете и забрадка и то на всички не забулени от полета до Иран.Никой не ме пита християнка ли съм,каква ли съм:обличай и толкова.Една беше смъкнала забрадката и я овикаха на улицата.Уж бяха позабравили правилата,сега пак затягат май.

Маската на бедуинките колко и странно да звучи е за красота,не средство за прикриване,от кожа оргинално се прави.Не съм виждала да се продават,инак бих ти пратила.Само бабетата носят.Ето:

http://i43.tinypic.com/21lrcwo.jpg

Мираж-ами тафсира на какво се основава,на сънища ли? Simple SmileНещо пропускаш.
Когато жените на Пророка (сас) са ходили на Хадж и Умра не е било блъсканица като сега,а и калифата е затварял харам и единствено те са правили тауаф .Тези покриващи лицата си след минаване в ихрам си мятат едно парче плат(да не е шитият никаб),а ръцете са под забрадката.
Забележи също,че щом на Хадж и молитва само се разрешава да се покаже лицето,значи в останалото време трябва да се покрива Wink
При молитва даже и с мъжа ти да се молиш в джамаа,пак си зад него и не те гледа,в Хараам жените са отделно,в обикновена джамия също.
 За панталона мнението не е мое,а на исляските учени.Има две мнения:първото е,че е абсолютно забранен,широк,впит,под дреха или в къщи,като причините са две.Второто мнение е това,което споменах.В сирийско можеш да намериш фатауи в оргинал,написани лично от многото великите учени живели там.

Амал-брай,голям клуб се очертава  Grinning

Марси-как е Линда?

# 494
Привет Арабелки,

Денс тук е адска жега, не знам колко градуса е, но имах чувствто че докато дребна се лющка на люлката в двора ,аз се топя...(поне да беше реалност това с моето топене...)

Да ви се оплача, в тая държава оправия няма, все на по-зле отиват нещата!

На 21 май имаше благотворителен базар в австрийската резиденция, срещу билетче, бяха продадени 4000 билета, имаше скара, баници, от всички посолства се бяха постарали жените. Но братята иранци, познайте, на входа спираха всички местни. Ей, така, за спорта, не ги допуснаха. Така и не стана ясно защо. А парите бяха предназначени за детска болница, деца болни от рак. Шефката на лейдис клуба е посланишата на Египет, и преди няколко дни на прием се засекла с шефа на паздераните, при въпроса, като не си уважават народа, поне за децата да ги е грижа, как така забраниха на народа да посети базара, оня само мигал на парцали.

Простотията е пълна. Преди 2-3 седмици посланика на Пакистан беше нападнат и наръган пред един фитнес. Жив е човека. От Външно се обадили, моля ви се да го питат до къде е стигнало разследването...След това дипломат от канадското нападнат в дома си, с тежка прободна рана, с жена му се заключили в банята, след това съпругата на немски дипломат нападната в дома си, избягала, а нападателите седнали да похапнат. При всички случаи полицията пристига "адекватно" след повече от 45 минути.

И на фона на тия приятни случки, на мен все по- малко ми се излиза на разходки сама с дребна. И си седим вкъщи. Чакам с нетърпение края на юни да си дойдем в БГ. Наистина не виждам светлина в тунела. Горкия народ на Иран.

Алаверка, има ли снимки на абитуриента, да си разведря малко настроението?

Общи условия

Активация на акаунт