~128~ На вкусен чай при наc се спрете - към Арабски свят  далеч се пренесете ~

• 45 413
  • 747
  •   1
Отговори
# 495
С малко закъснение...

Тортуна, стана ми интересно за ника ти....целият ли е название на тази военна титла, тоест и трите думички в комплект ли?...ако имаш повече инфо сподели.  Освен това се включвай по-често, със сигурност ще научим интересни неща от теб. За говоренето на Вие се извинявам, всички в темата ще потвърдят, че не съм чак толкова културна, но нещо се респектирах от теб в началото....

Лили, на какъв полет са те обличали с пеньоар, минавала си през Иран, или Афганистан, това не го разбрах?

Лелееее, тази маска е като скафандър...аз съм виждала едни с по-прилепнали по лицето кожени маски. Викаш това е за красота, тоест е съществувало при бедуините преди да приемат исляма ли?

а тази е като извънземно

Йоли, по какви идеологически причини са нападнали пакистанския посланик?...виж за другите сякаш е по-обяснимо... Съчуствам ти, наистина си е стрес особено с малко дете....Това за недопускането на местните ми прилича на простотиите от наашето недалечно минало...

# 496
Привет Арабелки,

Простотията е пълна. Преди 2-3 седмици посланика на Пакистан беше нападнат и наръган пред един фитнес. Жив е човека. От Външно се обадили, моля ви се да го питат до къде е стигнало разследването...След това дипломат от канадското нападнат в дома си, с тежка прободна рана, с жена му се заключили в банята, след това съпругата на немски дипломат нападната в дома си, избягала, а нападателите седнали да похапнат. При всички случаи полицията пристига "адекватно" след повече от 45 минути.

И на фона на тия приятни случки, на мен все по- малко ми се излиза на разходки сама с дребна. И си седим вкъщи. Чакам с нетърпение края на юни да си дойдем в БГ. Наистина не виждам светлина в тунела. Горкия народ на Иран.

#Crazy Къде става това?

Water Lily какво имаш предвид като казваш, че традиционното осиновяване в бг е лъжа? Аз сега оглеждам нещата, но май има такова нещо, че международното осиновяване май може да бъде само пълно, не съм сигурна де. Но ние много искаме да осиновим дете на около 4-5 , но да познава корена си и не държим изобщо да е българче. Но там е страшно , няма да ви занимавам как родители чакат да издърпат някое дете от институция и това ако изобщо стане става за около 4 години за нищожните 20000 евро. Борим се за промяна де...

amal горещо ви подкрепям за такъв клуб, ако решите да включите и приятели ще се радвам и аз да се включа. За къде ще е този клуб? Убедена съм, че в БГ имат много изкривено мислене за арабският свят и един такъв клуб би бил още повече от полза. Мога да участвам и по обратния начин, като поет и писател но преведен на арабски, ако има кой да ме преведе де  Party  Peace

летящият лахмаджун Ето инфото от чичко Гугъл, който ми подари ника преди една година:

В асирийския "Списък на епонимите", който е служил за датиране на събитията, още срещу 856 г. пр. Р. Х. той открива понятието "туртан" - много висок военен чин в Асирия. Носителите на този чин са били и наместници за дадена област в царството. Конкретно се споменава за сановник с чин "туртан" като наместник за областта Харран. Стаматов го свързва с ненапълно изяснения термин "TOPTYNA ПIЛE Z_ПАN" (тортуна пиле жоапан). П. Добрев прави сравнение с талишкото "пиле" - старши. А българското "тортуна" явно е в пряка етимологична зависимост от асирийската титла "туртан". По смисъл понятието би трябвало да се преведе като "военен наместник за областта - старши жупан".

# 497
Тортуна,

Благодаря за обяснението...ако не бях прочела това щях да си мисля, че е някакво екзотично пилешко блюдо.

Днес намерих нещо друго по въпроса, който те интересува.

Финландска журналистка се облича в абая + никаб и се разхожда из Хелзинки за да разбере какво е чуството...В крайна сметка стига до извода, че не е толкова зле колкото си мислят повечето хора:

http://www.theunjustmedia.com/Islamic%20Perspectives/May10/The%2 … %20The%20Veil.htm

............................

Иран

Последна редакция: сб, 29 май 2010, 20:33 от летящият лахмаджун

# 498
лиле   а ти тафсир чела ли си  newsm78
ще ти дам няколко примера-тук /Сирия/  към всяка джамия се организират курсове по изучаване на Коран и тажуид.Познай как ходят преподавателките -никоя не е с никаб или ръкавици,обличат се с тъмносиньо манто и светлосин хижаб-по това се познават .Нима ти твърдиш ,че си по навътре в нещата от тях  newsm78 newsm78 newsm78
Освен това вземи Кардауи -вярно,понякога някой неща които казва не ми се връзват,но в една от сериите на шария уа хаят по Алджазире ,каза че панталона ,ако не е впит и с по-дълга горна дреха не е харам .И самият той беше отрекал никаба.
Днес ходихме до пазара в стария град,за моя най-голяма изненада ,пак са ни сменили обръщалото на рейсовете ,но пък мястото е много по-добро.Явно кмета е решил да не допуска микробуси в града по-далече от това място.
Та на пазара видях 2 скандинавки с никаб и манто.

# 499
Ехей, принцеси. Hug Много интересни неша си хортувате, а ааз попивам ли попивам. Wink

Тортуна, и аз мислех първо, че става дума за пиле. Embarassed После пък жоапан ми навя асоциации с жупан, но така и не стигнах до заключение. Колко е лошо човек да е невеж. Peace
Клубът е за всички БГ, намиращи се на земното кълбо и имащи вр. с такава половинка си мисля аз. newsm78 по принцип жените, омъжени за араби са много. Този форум тук е само част от тях. след като казаха, че само за палестинци са омъжени 1000. И благодарение на технологиите можем да представляваме и дами, които са далеч, както и стана. bowuu bowuu Ще те преведем разбира се, защо не. И други даровити съфорумки имаме, заповядай, сподели какво е творчеството ти. bowuu
Освен това заглавието му е ...съпруги и приятелки, с широк смисъл. Peace
Тук

Йоли, много ужасно, явно наистина е демамгог човека...Но пък пакистанския и аз се чудя защо. Не ти е лесно...то човек ако е самм няма проблем но заради децата. Praynig Praynig

АС, какво стана с изпита? Hug

Лахме, много е интересно това покрувало, но и аз мисля, че специално това на носа е само за красота. какво да се прави, шарен свят. Дадено нещо е красиво за едни, за други не. bowuu Интересен експеримент. Peace

Марси, как е Линдичка? За осиновяването какво да кажа, има много мъдрост в някои текстове, първо заради това детето да не се чувства откъснато от се. и второ заради намаления брой изоставени деца. Тъй си мисля ще е по-трудно да изставиш дете, я като знаят тука, че може оставят ги наляво надясно.

Ясминке, къде се изгуби пак?

никито, много гуш гуш за тебе. Hug

Сафар, уникалнии инициативи разработваш.  Hug

Айа, алвера, Саида и всички останали Hug

Последна редакция: сб, 29 май 2010, 23:25 от amal

# 500
МОмичета дали можете да ми помогнете. Дайте ми моля ви мъдър и достоен oтговор на по-долните писания. От приятелка са, но това са настроенията на повечето българи и еу, които аз познавам. Ако може кратко и ясно. МНого ви благодаря. Ето:

"Да няма политика на забрана на никаб и каквото е там  - как ли пък не. Много им се иска! След като идват да живеят в свят с други правила ще се съобразяват с правилата. Което се очаква и от християнките като отидат да живеят в арабския свят! Хайде стига с тази толерантност - криворазбрана според мен!"

Повече няма да ви занимавам. Скоро ще ви кажа линк към една моя алегория. Нямам в нета поезия и няма как.Но тази грешка е поправима  Flutter

# 501
тортуна ако се погледне реално в арабските страни ,само в Саудитска Арабия и то не навсякъде и в Йемен е задължително покриването на чужденките,ако съм пропуснала някоя от страните в Залива  допълнете.
Иначе в останалите страни,а те са доста повече няма никакво изискване за облекло към местните ,та какво остава за чужденките, повечето страни и алкохол се продава свободно

Цитат
Което се очаква и от християнките като отидат да живеят в арабския свят!
,ами нищо не се очаква,обличат се както са се обличали преди,има си църкви на които който иска си ходи.На никого не са забранили да си носи кръстче или пък са си татуира,още повече че християните тук са истински вярващи ,за разлика от голяма част от тези в БГ,които посещават църкви по празниците.Тук християните започват с религ.възпитание на децата от малки,всяка неделя са на литургии,и преди съм писала в един манастир имаше много послушнички на около 16-18 години.Християнките ходят на църква с прозрачен шал на главата и по къс ръкав лятото-не съм видяла някоя да влезе,а и няма да я пуснат в църквата по потник и шорти,та предупреждение за прилично облекло си има на вратите на църквите.

# 502
Aмал, поздравления за клуба! Леле, колко много сте били  Shocked Никога повече няма да се ядосвам на български мъже, които оплюват арабите...то не е шега работа някой да ти отмъква мадамите под носа...А щом ще приемате и бивши, ще постигнете завидна численост, едва ли има чатърка, която да не е изживяла либоф с някое виртуално хабиби.

Колко е лошо човек да е невеж. Peace

Това е така, знам го от личен опит.

Деси, питаш за децата, добре са, най се радвам, че имат апетит. Баткото показва завидни умения при боравенето с компютър, аз на две и половина бях доста по-задръстена.

Лили, що така не ни удостояваш с внимание по съседски? Специално за теб съм пуснала едно светилище с крокодили. Ела да обсъдим свещените влечуги като важен елемент на сунитския ислям.

Тортуна,

Само допълвам казаното от Мираж, в Саудията постоянно пребиваващите чужденци живеят в специално построени за тях компаунди където могат да правят всичко, или почти всичко на което са свикнали, така дори там ограниченията не са чак толкоз потресаващи.

'Защо ние да им позволим....., след като те не......'  аргумент достоен за дете в детската градина ...'Тогава няма да играя с теб!  Crossing Arms' скръстени ръчички и потропване с краче...

Не знам как може да се прилага това в двете посоки, след като западните страни са тия, които вдигат шум до небесата, колко са демократични, цивилизовани, свободомислещи и как уважават свободата на мисълта, избора, изразяването и кво ли още не..... Обратно на това, тези две-три проблемни мюсюлмански страни никога не са претендирали, че можеш да правиш каквото си искаш вътре в тях, така че не виждам причина за сръднята и очакванията за реципрочност  Sad  

.......След като в отделенията за пушачи се допускат непушачи, би трябвало да важи и обратното.....подобна логика.

В огромното мнозинство мюсюлмански страни няма ограничения дори за местните, както правилно посочи Мираж.....

Но да ги оставим ония там дивашки страни. Проблемът за бурката се случва в Европа, където стана ясно, че в 'застрашените' от ислямизация страни няма повече от една, две стотици жени с никаб. Тази бройка очевидно не представлява заплаха нито за модните тенденции, нито за изборните резултати, нито за морала на местните (не е като да са тръгнали голи), нито застрашават религиозните им убеждения, ако въобще имат такива...

Освен това не знам как е по гетата в арабските страни, но в Европа никабиите са обикновено такива по свой избор, да не говорим, че честно са доста по-образовани от средно статистическата надаваща възмутен вой (за спасението на мюсюлманките ) феминистка.

Обикновено циркулират два-три аргумента от рода на:

- Затруднява се комуникацията, тъй като не се вижда изражението на лицето. Хей, сладури, забравихте ли, че на Запад повечето въпроси се уреждат по пощата, телефона, имейла. Хайде да забраним тези методи на комуникация защото не виждаме изражението на отсрещния

- Затруднява се идентификацията. Mind you, най-често срещаните закононарушения включват измама с идентификация...съмнявам се дори един от измамниците под въпрос да е носил никаб. Моя позната влезе вместо сестра си на приемен изпит по английски с картата на сестрата. Проверяващия на вратата усетил някаква разлика, но го отдал на различните прически. Ми така де, сменете прическата, нанесете силен грим, коригирайте нослето, сложете едни огромни тъмни очила, шапка, качулка......за какво ви е никаб?

- по съображения за сигурност, терористична заплаха и т.н. Най-глупавия възможен аргумент. Идеите не се помещават в облеклото, а в главата. Дори да задължат никабиите да носята минижупи, ако някоя е убедена че трябва да се самовзриви (примерно), ще го направи и наметната с най-модния парцал.

В цялата работа мен най-много ме удивлява това, че се направи на такъв голям политически проблем нещо, което е основано на чиста антипатия. Просто защото не им харесвало как изглеждат тези жени...трябвало да ги забранят...по-сериозен аргумент не виждам някой да е представил. ако ще е така, силно се надявам да бъдат забранени и многобройните гротескни и смехотворни модни тенденции...

Последна редакция: пн, 31 май 2010, 00:34 от летящият лахмаджун

# 503
летящият лахмаджун  и мираж  Hug, благодаря!

# 504
3дравейте, с гостито тоя уикенд не ми остава време за форум, но виждам, че в разговори за “мода“ не ви е било скучно.  Flutter

Мираж, като спомена за разликата между християните в Бг и арабските страни се сетих за един коментар на мой приятел, йорданец. Слушахме една негова любима изпълнителка, йорданка, и той каза, че според него тя е много талантлива, но защото е силно религиозна не е толкова популярна и комерсиална. Аз се зачудих как много религиозна пък без хиджаб, а той ми поясни, че е религозна християнка.  Peace
тази изпълнителка става дума, много нежна музика и красив глас.

Момичета, тук има лайв стрийминг от борда на флотилата към Газа, говорят ту на турски, ту на арабски, може би ще  преминат и на английски. http://www.middleeastmonitor.org.uk/index.php Много скоро се очаква да стигнат до Газа, дано имат успешен край.

# 505
 Laughing Ляхма-остави ме на мира,само с крокодилите в сунитския Ислям ми остава да се ядосвам  Crazy Отвориха хакнатия ислямофбул. ако ти е домъчняло..

Амал-ще следя развитието на клуба  Peace

Мираж-то тафсира е само за владеещите арабски Wink.Освен това в посочения от тебе има слаби хадиси така,че внимавай от къде черпиш инфо.Всъщност останала съм с впечетлението,че въобще не се интересуваш от кораничните тълкувания.Но щом не е така,ти предпоръчвам тафсира на (31:6) и (17:64),може да споделиш впечетления.
Защо гледаш какво правят хората,а не гледаш как е според Корана и Сунната?Кардауи Аллах да го напътва,с колко глупости е заблудил наивното мюсюлманско общество,ехей край нямат.Добре,че го изгониха от ислямонлайн,хубав сайт беше едно време.

тортуна пиле жоапан-скиването на истината от детето имах предвид.Двама осиновени и цял живот лъгани познати имам и съм видяла последствията.

Интересни теми засягате,ще следя.Мерси за линковете за флотилата!

# 506
лиленце колкото и да не ти се вярва ,имам електронна библиотека с над 5000 тома ислямска литература ,които ползвам  Peace
За примера -не съм ти дала пример с комшийката ми например  Peace ,тези жени за които съм писала ,са минавали изпити при висшите сирийски духовници за да имат правото да  станат преподавателки по Ислям и са доста по-добре с материала от теб и мен.щом висшето духовенство е преценило ,че така трябва да се обличат ,а не с никаб значи,никабът не е задължителен .Иначе те първи щяха да си сложат.
Цитат
Освен това в посочения от тебе има слаби хадиси
-къде съм дала хадис Лили  newsm78 ,дадох ти цитат от тафсир и ако знаеше езика щех да ти пусна тафир от 10 тълкователи със същото значение . Peace
За Кардауи казах,че не винаги се съгласявам с казаното от него.
Лиле ,а нали знаеш в Исляма е казано-Кхейру аломур аусатуха-т.е спазвай златната среда.А ти извинявай по-някога го даваш доста крайно.  Peace

лю напълно съм съгласна с теб  bowuu bowuu bowuu . Явно твоите и моите са от същата партия -всеядни  Laughing

# 507
Честоо ми се случва да пишайа, ще е пиша ии да го затрия. И сега така. та в съкратен вид:

Не съм спец по догматика, знам само, че няма единно мнение по въпроса. newsm78

лахме, може ли да те цитирам, много съм съгласна с казаното.

Айа, срува ми се ще е прекалено да не го допуснат, ама ей така, да има спънки. Че и бомбардировки... Whistling Наистина има хубав глас момичето, ноо не схванах как така религиозността й пречи? В см. че е християнка ли? newsm78

Вижте тука един от известните певци каква разлика е постигнал
Hussein al Jasmi

И да ви кажа - май са ми хакнали блога. Shocked Shocked Явно някому не се харесало това, дето пиша. newsm78

До после. Hug

# 508
  • София
Момичета, да не се питате, коя е тая маймуна дето ви навестява посред нощ.. Mr. GreenСамо една може да е.. Wink
Съвсем ви изгубих дирите през последните дни, утре е вторият изпит на каката и после чакаме оценки и класиране.Тестовата част по български е направила отлично, преразказът е бил отвратителен.Прочетох текста в нета,изпълнен е с архаизми, значението на които трудно може да е  познато на 13 годишни деца, авторът също е непознат, поне на мен...Утре е математиката. Praynig
Амал,не се скатавам за арабския. HugНо и нямам претенциите да се справям с него отлично. NaughtyПросто нямам време напоследък, затова не се отчитам.Иначе във Фейса получих наистина много интересната покана за изложбата, но за жалост не можах да се класирам. Sad
Виждам, че има нови момичета.Добре дошла на дамата с този интересен ник! Hug
Виждам и активност от форумки, които ни бяха позабравили известно време и отсъствието им се усещаше. ЛюHeart Eyes радвам се, че отново писателстваш тук.
Няма да се обръщам поименно..Първо защото прочетох пропуснатото малко по диагонал..И второ, рискувам да пропусна някого в обръщенията си.Затова ви прегръщам всички и се надявам съвсем скоро вече да се върна в нормалното си ежедневие,което включва активност точно в тази тема. Mr. Green

# 509
  • В един зелен, неспирен поглед, там далеч...
AS, успех на девойката и на днешния изпит  Praynig

TOPTYNA ПIЛE Z_ПАN"(тортуна пиле жоапан) , добре дошла и от мен   bouquet Повтарям другите, но и аз реших, че ника ти означава нещо друго- френска рецепта за пилешко   Embarassed. Май трябва да спра  да мисля за ядене  hahaha Към темата мога да добавя и собственото си некомпетентно мнение-  ако "цивилизованите" дами смятат, че задължителното носене на никаб в някои страни е нарушаване на човешките им права, то и обратното е вярно- забраната да се носи никаб или бурка в демократичните държави е също така потъпкване на правата  на жените там. за останалото - Летящата добре го е казала , присъединявам се   bouquet
Ще се радвам да прочета  твоя творба Hug

И аз тръпна в очакване на резултатите от  матурите, но още няма изнесени в сайта на МОН. Иначе синът се върна много доволен от екскурзията. И почернял. Днес също съм на "абитуриентски" бал - малката завършва предучилищна и днес е тържеството  Laughing

Йоли, качила съм снимки в албума. Знам, че се затрудняваш да влизаш в снимка. бг, ама не знам дали ще мога да ти пратя снимки на ЛС. По-лесно ще ми е да ти пиша на е-mail, ако искаш ми прати адреса си.

Амал, блога ти е много хубав, не разбирам защо ще пречи на някой  #Cussing out.

Айа, сигурно си била на ниво при посрещането на гостите, и за форума ти е останало време  Hug

Ш и Ш още ли мяна комп  newsm78 Тя не ходи ли на работа?

Дуа и тя сигурно още няма нет.

Много целувки на всички красавици-арабелки  Heart Eyes

Айа, лоши новини

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3018671

Последна редакция: пн, 31 май 2010, 10:18 от alvera

Общи условия

Активация на акаунт