Деца с диабет - тема 7

• 80 463
  • 742
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте милички! Имаме малък, или поне така си мисля, проблем. Инжекционните ни места напоследък са доста проблемни. Особено на ръчичките, стоят направо като бабунки. Старая се честичко да ги масажирам, но сякаш че единствения вариант е известно време да не бода детето по ръцете. Все още не съм му слагала в коремчето, но и той изпада в див ужас като му предложа там да пробваме.  Как се справихте с вашите деца, отначало ли слагахте инсулина в корема или на по-късен етап? То зависи и от възрастта де, но Дани беше на 1г10м когато открихме диабета и лекарите ми казаха, че още е малък да му го слагам там. но си мисля, че е трябвало още оттогава да пробваме, за да свикне. Сега ми се струва невъзможна мисия  Sad

Освен това, днес правихме гликиран и бях като попарена от резултата-9,9%. Преди три месеца беше 7,9% и сега очаквах да е още по-нисък, пък тя каква излезе...В понеделник ще звънна на д-р Константинова и ще решим какво ще правим.  Идеята беше, ако сега не се е пооправил, да минем на аналогози, но пак ако аз настоявам. Но знам ли, ако ще е по-добре да минем, и все пак ме е страх. Нямам си и представа дали да настоявам за аналоговите инсулини, уж били по-добри. Други майки на деца с диабет ме съветват да искам, наша позната ендокриноложка също ме съветва да настоявам. И все пак, аз ли трябва да реша, не би ли трябвало лекуващата да предложи. Тя последно каза, малък бил още, ама можело, но пък процедурата била по-сложна и уж не ме съветвала, но пък ако съм искала..едни такива. Незнам какво да правя вече.

# 151
Весанка, Дари също като свикне да й слагам сета /ние сме с помпа/ на едно място и после много трудно, почти невъзможно ми е да я убедя да сменим. В началото слагахме на коремчето, сега от доста време на дупето и колкото и пъти да предложа пак да сменим с коремчето, получавам категоричен отказ. Не дава и да се издума за това. Като не иска на коремчето, пробвай на крачетата. Ние в началото /преди да сложим помпата/ редувахме ръчички, крачета, коремче и пак отначало.

А за възрастта на детенцето, ами моята беше на 2г7м когато минахме на аналогов инсулин. Не сме имали никакви проблеми, а и аз много настоявах за това, така че лекарката изобщо не ме е разубеждавала. Одобриха ни от втория път, и при нас не стана веднага. Спомням си го бегло, че беше отдавна.

# 152
Ами аз му ги редувам- ръчички, крачета и дупе. Но ръцете определено са му любимото място, затова и сме на този хал. Относно одобряването от касата, доколкото разбрах вече при децата става от първия път. Само дето се чака около месец някъде.

Момичета, вие плащате ли си нощувките в клиниката в Сф? Скоро имахме спор с наши познати, майката с детето лежаха там и според нея, щом имали ТЕЛК решение, нощувките им били безплатни. Айде за детето разбирам, все пак то си е с телк, а и си е диспансеризирано там, но майката нали е придружител и би трябвало тя да си плаща. Но тя твърди, че щом детето й е с ТЕЛК, и то и тя нощували безплатно!? Ние като бяхме там последно през октомври, ми бутнаха в ръцете един лист с правилника и там ясно си пишеше, че придружителя си плаща или нещо от сорта. До последния ден никой не ме накара да ходя да плащам, но аз сама попитах и ми дадоха някаква бележка, с която да сляза в канцеларията и да си платя 30 лв за 3 нощувки.

# 153
  • София
Vesanka, защо не повторите изследването за ГХ?
Какви са ви средните стойности на глюкомера?

# 154
  • Пловдив
Льоня, ако се мери само предпрандиалната КЗ, на не се  мери и не се оптимизира постпрандиалната, то средната КЗ на глюка вообще нищо не говори.
Аз някога давах табличка за % на участие на пред и постпрандиална КЗ в ГХ и там било е дадено, че ролята  на постпрандиалната КЗ в гликирането на хемоглобина е по-голяма.
Така че, винаги трябва да се стреми към оптимална постпрандиалната КЗ.

# 155
  • София
Льоня, ако се мери само предпрандиалната КЗ, на не се  мери и не се оптимизира постпрандиалната, то средната КЗ на глюка вообще нищо не говори.
Аз някога давах табличка за % на участие на пред и постпрандиална КЗ в ГХ и там било е дадено, че ролята  на постпрандиалната КЗ в гликирането на хемоглобина е по-голяма.
Така че, винаги трябва да се стреми към оптимална постпрандиалната КЗ.
Eлена, знам, сърбахме я тая попара, оттогава винаги следим и захарите 2 часа след инсулина... При нас се беше получило точно това - хубава средна стойност на глюкомера и ГХ над 9. Оказа се, че след хранене сме били...ужас

# 156
  • Пловдив
Льоня, няма нужда постоянно да се следи КЗ на пика.
За целта е необходимо да се проследи на всяка храна (обикновено във всяко семейство има няколко менюта) каква пауза между инжекцията и храната е необходима, при условие, че дозата е добре подбрана - това е, когато  КЗ преди яденето е максимално близка на КЗ към следващото ядене (Ти това знаеш, пиша на тизи, които не го знаят).
Когато КЗ преди ядене по някаква причина е по-височка, трябва към обичайната даза на определена храна да се добави и доза на понижение на КЗ, но веднага трябва да се търси причината на това повишение.
И най-важното да се следи детето да изяжда храната ВИНАГИ за едно и също време.
По този начин  се прави икономия на лентички и се избягва допълнителни  дупки по пръстчетата.

# 157
Майчета, от доста време искам дави попитам, има ли тук дечица, които още се напишкват нощно време? Моята мома е вече почти на 5г и всяка нощ е напишкана. Спи дълбоко и почти не се усеща, че се напикава. Вече съм започнала сериозно да се притеснявам за това. Има ли връзка с диабета, се питам? Какво да направя, къде да я заведа? Дайте съвет, моля ви.
Опитвах в продължение на почти три месеца да я вдигам два часа някъде след като е заспала. През това време тя не се приучи нито веднъж сама да стане, да се усети. Лекарката ме посъветва така да правя, но ефект никакъв не видях.

# 158
  • София
mimes, с хубави захари ли сте нощем?
Славена става нощем да пишка обикновено ако захарта е по-висока.

# 159
mimes, с хубави захари ли сте нощем?
Славена става нощем да пишка обикновено ако захарта е по-висока.
Да, напишква се и когато захарите са й в норма 5-6ммол и когато са по-високи. Просто няма пропуск.

# 160
  • Пловдив
mimes, ще ти пиша на ЛС.

# 161
mimes, и моят син, който е вече на 9 години се напикава всяка вечер без значение какви са му захарите. Той си имаше нощното напикаване още преди да открием диабета. Единственото нещо което имаше ефект при него от всички опити които правихме да отстраним нощното напикаване беше впръскването на някакъв хормон през носа. Минирин се казваше ако не се лъжа. Започнахме да го пръскаме като крайна мярка след като нищо не помогна и при впръскване вечер нямаше напикаване. В момента обаче в който свърши и го спряхме напикаването отново започна. Бях чела някъде че нощното напикаване се дължи на липсата на някакъв хормон и след време когато детето порастне нещата се оправяли. Ако знаете колко страдах и мислих че диабета го предизвикахме именно с този хормон, защото той се изписва и за безвкусен диабет. Побърках се от мъка и мисли, въпреки че ендокриноложката ни твърди че няма как от това да се е получило.
Много хора пък ми казаха че това нощно напикаване е било предвестника на диабета. Голяма мъка е с това напикаване, защото вече момчето си е голямо. Постлала съм под чершафа една мушома. Баща му към 24 ч. го вдига да пишка и му слага памперс, който понякога издържа до сутринта, а поняга прелива. Изчела съм толкова неща, но за сега нищо.

# 162
Дес26, представям си какъв стрес е за детето това нощно напикаване. Аз вчера като спрях да купя памперси, малката ме чакаше в колата, за да не си помислила продавачката, че са за нея. Не искала никой да знае, че още се напишква, а е само на 5г.
Аз четох за този хормон, но за сега няма да я подлагам на такива неща. Чудя се дали хомеопатията би ни помогнала?!
Елена123, благодаря и на теб.

# 163
mimes, имам позната, на която детето й е на 12г. и все още се напишква през нощта. Няма други заболявания. Пробваха какво ли не, включително и хомеопатия, но досега нищо не е помогнало. Водиха го на какви ли не специалисти - уролози, невролози.... И нищо. Тя се успокоява с това, че бащата е имал същия проблем до 13г. и после се е оправил. Дано при вас по-рано да дойде този момент, че сигурно наистина е травмиращо за детенцето.

Последна редакция: вт, 18 май 2010, 10:11 от Мария71

# 164
С хомеопатия не съм опитвала. Имам обаче един лист с бабини рецепти и една от тях много ми допадна. Правеше се нещо с домашен сапун като компрес и се увива на кръста на детето. Подходящо е за лятото за да може детето да остане с него продължително. Не съм я правила, но ще се разтърся и ако я намеря ще я напиша, а може и да я приложим и ако има ефект ще ти я дам. Хапчета също е пил без резултат. Около откриването на диабета ходихме до Варна при д-р Верославов. Занимава се с хомеопатия и нетрадиционна медицина. Там казахме и за напикаването. Той нещо го понамести на една специална кушетка като спомена че има размествания на крачетата още от раждането и че сега го е оправил, но е твърде вероятно да се върне в изходна позиция като преди, защото дълго време е бил така. Факт е че детето 5 нощи изобщо не се напикава, което ни удиви, но след това отново започна. А снимка на прешлените сме правили и казват че всичко е нормално, защото и там можело да е проблема

Общи условия

Активация на акаунт