Деца с диабет - тема 7

• 80 464
  • 742
  •   1
Отговори
# 165
  • Пловдив
des26, написах на mimes в ЛС нашата история.
Напълно ти разбирам, но не се притеснявай, всичко ще се оправи с настъпването на пубертета.
При нас така стана, както и при много други дечица с този проблем.

# 166
  • гр.Добрич
Миме, много е неприятно това с напикаването. Аз бих пробвала хомеопатия или капките на Бах? Може да е нещо на психо основа.

# 167
mimes, des26, здравейте  Simple Smile
Рецептата с домашния сапун ако не помогне, няма и да навреди. Казвам го от личен опит  Embarassed
Сапун за пране (най-обикновен, не тоалетен и  не турския – избеления, а кремав) се настъргва на ренде и се слага в бурканче от детски храни. Залива се със силна ракия и се разбърква периодично до получаването на гъста каша. Вечер преди лягане кръстчето на детето се намазва с кашицата. Първоначално е малко студено, но после не се усеща. Сутрин се обелват люспичките сапун. До две седмици трябва да има ефект (при мен е било така).

Когато Петко започна да се напикава нощем – беше на 4 години и половина (памперси е носил до година и 2 месеца, а нощния го свалихме около месец след това) реших, че е от количеството сок. Следващите нощи, че е изстинал – бяхме на морето, а когато реших да изпълня рецептата – уви нямаше и седмица преди да влезем в болницата.

Според мен, не съм лекар, ако проблемът не е физиологичен, или резултат от диабета – както във втория ми пример, рецептата има плацебо-ефект. Детето знае, че това е лекарство, което ще му помогне, и ако е убедено в това – лекарството наистина помага. Дори сега като се замисля, няма нужда да се слага парче плат, както е в оригиналната рецепта – самите памперси доста високо покриват кръстчето. Успех   Simple Smile

# 168
Здравейте, моето момченце е на 5 години и също имаме проблем с напикаването нощно време. Ако не го вдигна към 24ч не се усеща и се напикава. От скоро започна и в следобедния сън което ме притеснява. До преди да ни открият диабета ходи на градина и не е имал този проблем. Напикаването му имали общо с високата КЗ?

# 169
Милите дечица, предполагам, че и за тях си е стрес това нощно напикаване. И Дани от време на време ми го прави този номер, но обикновено е когато е с висока захар. Напоследък се усеща обаче и става да пишка. Дано бързо се справяте с този проблем, че и децата да си отдъхнат. Аз съм чувала за наследствения фактор, в повечето случаи когато чуя за дете с подобен проблем, се оказва че и единия родител е бил така.

Льоня, честно казано и на глюкомера средните ни стойности не са цвете за мирисане, но явно проблема ни е точно в това, че настояваме на кр.стойност преди ядене и доста по-рядко след. Но и в последно време нещо не се справяме с контрола. Зимата, когато сме си вкъщи сме добре, въпреки че няма много движение. Сега обаче сме постоянно навън, детето лудува и беснее и стойностите ни и те побесняха. Днес се чухме с д-р Константинова и ни записа за 25-ти, направо отиваме и ни дава протокол за аналози. После, доколкото разбрах, отиваме да подадем молба в Касата и чакаме. Питах дали няма да се наложи да постоим в клиниката като ги почнем, но каза че не е нужно. Обаче дали ще се справим сами?!

# 170
Весанка, спокойно ще се справите. В началото дозите ще ги коментирате с лекарката и тя ще дава напътствия. Аз като сменихме инсулина съм й писала на мейла колкото пъти ми е било нужно. Говорили сме и по телефона. Справихме се без нужда да влиза в болница. Още повече че това си е своеобразен стрес за детето, а и болничната обстановка не е реалната, нуждите също не са. Като започнете с по-ниска доза няма страшно. Успех първо с касата  Grinning

# 171
Благодаря ти, мила. Надявам се с касата да няма проблеми, уж вече на деца не отказвали. Би ли споделила какъв ви е режима и на какъв инсулин сте? Чудя се междинните закуски дали отпадат, че много ядене пада със сегашния ни режим. Докато се нахрани и дошло пак време за ядене. Забелязвам, че доста ми е нашишкавяло детето. Добре е засега, на 5 години, 112см и около 22 кг. Незнам колко е нормално, но в началото ми казваха лекарките, че на година било нормално да качва по 2 кг, което за мен е много. Освен това ми се ще да отпаднат межд.закуски, че септември тръгваме на градина, живот и здраве, и уж ще ходи до обяд. Обаче закуската в 10ч ми е проблемна.

# 172
Весанка, ние имахме много проблеми с яденето, Дари е много злояда, беше кошмарно да яде по 6 пъти на ден, без да иска. Затова и минахме на помпа. На Новорапид е. Яде само по три пъти и евентуално следобедна закуска. Новорапида се слага само когато ще яде. Обаче не зная има ли разлика от слагането на инсулина с писалка. Нека останалите се изкажат.

# 173
Да се включа и аз с въпрос за междинните закуски, за сега нп, моята с удоволствие си хапва и в 10 и в 16 ч, каквато и смяна да е в у-ще, тогава се пада голямото м/учасие и е идеално...но си мисля ваканцията не може ли да слагаме по-късно инсулина сутрин, примерно към 9 ч и да прави закуска тогава, а обяд към 13ч, както си е по принцип обяда, когато е 1ва смяна.  newsm78
С една дума вечер, когато сложи смесения инсулин Миксстарт 30 към 19-19.30 ч да вечеря, после към 22ч да хапне кис мляко+хляб и чак до сутринта да я "държи"  Rolling Eyes пък по-нататък и когато отидем на почивка как да я карам в 7 ч сутринта да яде  ooooh!

..за напишкването си мисля, че е от висока КЗ  Rolling Eyes поне това е един от признаците за поява на диабета..но пък някои казвате, че дечицата са с нормална КЗ, когато се случва  ooooh! ендокриноложката какво казва??

# 174
Ани, не се дължи само на висока КЗ, защото при Дари повечето нощи са с нормална Кз, гликирания й е добър. А и тя няма една нощ суха  Sad Ендокриноложката още не съм я питала, говорила съм само с педиатърката й, но беше преди 3-4 месеца. Следващия път като отида ще повдигна отново въпроса, но от това което четох в нета, не зная дали има лекарство, което би помогнало. Единствено остава съзряването на организма. При нас няма фамилна обремененост, защото нито аз, нито мъжа ми сме били така, нямам спомен и братята ми да се е случвало.
Сега се сещам, че като лежахме в болницата, първите три дни беше суха. Това се дължи на притеснението й че е в болница, на чуждо място, спеше доста повърхностно и усещаше всяка моя стъпка. На четвъртата нощ обаче си се напишка без никакво притеснение.

Обаче бих пробвала рецептата със сапуна и ракията, това е нещо, което не би трябвало да навреди. Мерси, yova_. Само да открия за кой сапун говориш, защото хич не ми е ясно.

# 175
Mimes, мисля че с домашен ако имаш е най-добре. И Дени в болницата не се е напишквал и ние си помислихме че е от нормализирането на захарите, но е било от промяната(още повече че той получи диабета на 7 години, дотогава е бил с нормална КЗ, но напикаването си го имаше)! Моя мъж е имал нощно напикаване, но някакъв доктор го е оправил мисля на 7 годинки когато е бил и доколкото си спомня свекърва ми едните хапчета са били точно да не заспива дълбоко.
За закуските и на мен ми се иска да ги попреместим поне към 08:00 ч. за през лятото. Сигурно ще попитам ендокриноложката. Ако се чуя с нея ще пиша.
Vesanka, това че гликирания е висок може пък да е за добро, защото сега с аналозите мисля че детенцето ще се чувства много по-добре. Аз вече така разсъждавам и така приемам нещата! Един път е бил лош, но пък ако за вбъдеще нещата са добре и контрола на КЗ по-лесен !!! Нашата ендогриноложка не иска да ни даде аналог, защото ГХ засега е добър. И за да не се ядосвам съм приела че съдбата си знае работата и щом е така значи това е по-добрия вариант. Затова ти казвам не се притеснявай и ядосвай ще видиш че всичко ще се подреди както трябва само дето ядовете си няма да ги върнеш назад. Успех и пиши.

# 176
Привет от нас, малкото ми момченце е с диабет тип 1 трета седмица, но мога да кажа че влизаме бързо в релси. Интересна ми е темата, ще чета и ще се включа пак когато имам време. Поздрави  Peace

# 177
  • Пловдив
Момичета, вчера разбрах, че повечето глюкомери дават резултат не по кръв, където нормата от 3,3 до 5,5, а по плазма и нормата вече е от 3,7 до 6,1

При глюкомери Оптиум Ексид поначало тест-лентите калибровани да дават показания по плазма, а при Аку-чеки калибровката по плазма започнала е от април миналата година..

За другите не знам.

За да се преведат данните по кръв, трябва показанията да се делят на 1,12

Това да се има предвид при низките стойности, защото, например, при показания на глюка 4,5 по кръв това ще е 4.  При 3,5 е 3,1 - което вече е под нормата дори за здрав човек.

# 178
  • София
ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН ЕLENA123   bouquet  bouquet  bouquet!!! Пожелаваме ти много здраве и късмет!!!

# 179
Елена, Честит Имен Ден!На този ден тъгата забрави с приятели празнувай до забрава изпий до дъно радости мечти, а времето приемай за награда.   bouquet
Благодариме ти че те има в нашия форум, за безценните съвети които ни даваш и за информацията която споделяш с нас  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт