Деца с диабет - тема 7

• 80 465
  • 742
  •   1
Отговори
# 270
  • София
yova_ , мисля че такива бележки се дават само в началото на учебната година.

# 271
Май искат такава бележка ,ако почва първи клас ,от там нататък не искат.Или може би еднократно се подава и повече не.

# 272
Ние за първи път подавахме документи пред социалните в края на април,след като минахме телк и във самите документи имаше точка "прилагам следните документи" като единия беше бележка от училището,че Михаела е ученичка в 5клас на ...Понеже Михи учи в Разлог,а ние сме от Банско се обадих на класната да вземе тази бележка и да я даде на детето,тя ми каза че знае за каква бележка става въпрос и  че винаги ги търсят тези бележки,но може и да сте прави,че сигурно ги търсят само първия път като подаваш молбата за детските.Навсякъде е различно !

# 273
Здравейте!
ние ще ходим в смяната от 01.08.2010 година и нашият син е на 5,5 години и се надявам да има и други деца около неговата възраст.
 за поръчката за убождащите и ланцетите, писаха ми , че ще я изпратят на 28.06.2010 година и аз на първи юли ще ви изпратя нещата с куриер.
Приятен ден!

# 274
  • град София
И ние сме от 1.08 на лагер , моето момченце е на 9 години.

# 275
  • град София
Искам  да попитам нещо, на 16.06 бяхме на контролен преглед при Константинова и тъй-като моят син не е наддал много през тези месеци( но той по принцип наддава много трудно ) на 9 години е 25 кг.,но е много енергичен и непрекъснато се движи .Тогава тя ни каза да му давам сутрин по 5гр. захар и му увеличи много храната, на някой друг казвали ли са такова нещо. От тогава стойностите са ужасни, въпреки че ни промени и единиците.Ако още някой е бил така нека ми пише.Благодаря

# 276
  • София
ali2001, и нас на последния преглед ни измериха ненаддали, така че лекарката ни вдигна плода - от 1/3 ХЕ - двойно, както и белтъчините - съотв.60 гр.месо и 30 гр.колбас/сирене на закуските.
Иначе хлябът ни е 20+40+40+30+40+30.
На 6 и половина е и тежи 22 кг.
Голям ад стана, като увеличихме храната, но при нас съвпадна с още куп други промени и проблеми, та още се борим като грешни дяволи. Rolling Eyes
Но няма как - децата трябва да растат и да се развиват нормално - това е най-важното! Peace

Последна редакция: чт, 24 юни 2010, 12:50 от Льоня

# 277
Льоня,
На вас всяка порция ли ви е с определено количество белтъчини?
На нас ни определиха само хлебните единици - по 4ХЕ на основните хранения и по 2ХЕ на междинните.
Винаги се чудя колко от белтъчините и мазнините да дам.
Моята дъщеря е на 8г и 10 месеца.Тежи 25,3 кг.
Направи ми впечатление, че имате определено количество и от плодовете и от хляба. При нас няма такива дози.
Но... явно всеки се лекар си действа по собствен метод.

# 278
  • София
Мария71, да, така ни изписаха от болницата преди близо 3 години - с една табличка, където пишеше количеството въглехидрати, белтъчини, плодове, зеленчуци и вариво на всяко хранене.
Доскоро месото на основните хранения беше по 30 гр., а колбасите на закуските - по 20.
Имаме и мляко два пъти дневно - сутрин и на вечерната закуска - по 200 гр. = 1 ХЕ
За мазнините нашата лекарка ми е казвала да готвя както обикновено, не по-"сухо", а сега имаме и "разрешение" за по-мазни колбаси (те кои ли не са, всъщност!) - напр. луканка, за малко майонезени салати, филийките каза, че може да са леко намазани с масло.

# 279
Льоня,
Благодаря за информацията.
А колко са ви общо хлебните единици за деня и как са разпределени?
Моята дъщеря до скоро беше на 3ХЕ на основните хранения и 2ХЕ на междинните, но също не наддаваше и лекарката  вдигна основните на 4ХЕ.
И за плодовете все се чудя колко да дам.... вие колко ХЕ плод за целия ден приемате?

# 280
  • София
Мария71, ето ги нашите ХЕ:

1/. Първа закуска
200 гр.мляко = 1 ХЕ
20 гр.хляб = 0,8 ХЕ
плод 0,6 ХЕ
Общо 2,4 ХЕ

2/. Втора закуска
Хляб 40 гр. = 1,6 ХЕ
плод 0,6 ХЕ
Общо 2,2 ХЕ

3/. Обяд
Хляб 40 гр. = 1,6 ХЕ
Вариво 0,5 ХЕ
Плод 0,6 ХЕ
Общо 2,7 ХЕ

4/. Следобедна закуска
Хляб 30 гр. = 1,2 ХЕ
Плод 0,6 ХЕ
Общо 1,8 ХЕ

5/. Вечеря
Хляб 40 гр. = 1,6 ХЕ
Вариво 0,5 ХЕ
Плод 0,6 ХЕ
Общо 2,7 ХЕ

6/. Късна закуска
Мляко 200 гр. = 1 ХЕ
Хляб 1.2 ХЕ
Общо: 2.2 ХЕ

Общо за деня ХЕ: 14, от които плод 3 ХЕ

Не съм много добре с математиката, дано не съм сгрешила някъде.

Исках да попитам Елена за изчисляването на коефициента от програмата - на каква база се смята, защото едно и също количество ХЕ по различно време на деня (напр.сутрин или следобяд) компенсираме с различно количество инсулин?

Последна редакция: пт, 25 юни 2010, 12:57 от Льоня

# 281
Здравейте!
Някой може ли да ми каже кога са приемните дни и часове на доц. Константинова в кабинета и на Цар Борис?

# 282
Здравейте!
Някой може ли да ми каже кога са приемните дни и часове на доц. Константинова в кабинета и на Цар Борис?
Вторник и Сряда след 13,30-14ч. Обади й се да си запишеш час предварително, защото понякога графика е пълен и може да няма възможност да те приеме без предварително записване.

# 283
  • Пловдив
Льоня
Цитат
Исках да попитам Елена за изчисляването на коефициента от програмата - на каква база се смята, защото едно и също количество ХЕ по различно време на деня (напр.сутрин или следобяд) компенсираме с различно количество инсулин?
.
Точно така е.
Сутринта К е най-голям, защото цяла нощ нямало никакво движение, а също така сутринта е много хормони, които са контринсуларни. Паузата между инжекцията и храната обикновено сутринта също е най-голяма.
На обяд К вече е по-малък, както и паузата.
Обаче, ако детето например цяла сутрин ще седи неподвижно у компа или телевизора, може К на обяд да е почти равен на сутрешния.
На вечерята обикновено К е най-малък и той толково по-нисък, колкото повече е имало движение през деня, особенно при многото тичане точно преди вечерята. Това е така, защото мускулите при многото движение разходват тяхната си мускулна захар и след това я възстановяват придърпвайки я от кръвта.
Но има и деца, при които точно в часовете след вечерята базалните нужди са най-големи, това вероятно поради същите хормони, които излизат точно тогава. При такиви деца К на вечерята може да е по-голям от обедния.

Ако през лятото е имало  много тичане след вечерята, то Инсулатарда, при тези които са на него, може да се намали, иначе може да има хипо през нощта.
Тези, които са на Лантус или Левемир в тези случаи, когато голямото тичане след вечеря е еднократно, само през тази вечер, не бива да намаляват, защото вечерната доза действа и през следващия ден. Но тогава може да се даде малко повече храна преди лягане и задържително да се провери КЗ през нощта и, ако трябва, да се дохрани.

# 284
Льоня,
Прави ми впечатление, че вашите ХЕ са разпределени много равномерно. Нашите са 4 ХЕ на основните хранения и 2ХЕ на междинните.
Явно всичко е много индивидуално.
Ако може и другите майки да споделят как е при техните деца.

Общи условия

Активация на акаунт