Детето ми е почти на 2 год и не може да говори.

• 56 357
  • 411
  •   1
Отговори
# 315
И аз да се включа.....,и мойта принцеска не иска да говори.Казва мама,но много рядко,а тате изобщо.Казва не само ако някой иска да я гушне,а тя не дава.Знам,че всяко дете се развива различно и не може да се прави сравнение,но ми се иска вече да говори,или поне думички да казва.Уча я,казвам й какво да повтаря,показвам й,но тя не иска.Но ме разбира,много ме разбира какво й казвам.Дори като кажа да изхвърли нещо в кофата ,тя го прави.Всеки ,който ме пита дали тя говори вече,аз казвам не,и ме гледат с очудване,все едно аз съм виновна.Не знам дали не бъркам някъде,как да стимулирам говора й?

# 316
  • София
Малка е още, за да си правиш каквито и да е изводи.  Hug

# 317
И аз да се включа.....,и мойта принцеска не иска да говори.Казва мама,но много рядко,а тате изобщо.Казва не само ако някой иска да я гушне,а тя не дава.Знам,че всяко дете се развива различно и не може да се прави сравнение,но ми се иска вече да говори,или поне думички да казва.Уча я,казвам й какво да повтаря,показвам й,но тя не иска.Но ме разбира,много ме разбира какво й казвам.Дори като кажа да изхвърли нещо в кофата ,тя го прави.Всеки ,който ме пита дали тя говори вече,аз казвам не,и ме гледат с очудване,все едно аз съм виновна.Не знам дали не бъркам някъде,как да стимулирам говора й?

А чува ли добре според теб?

# 318
  • София

А чува ли добре според теб?
Това и аз щях да попитам. Направи и тест - смачкай вестник зад гърба и - ниво главичка. Принципно трябва да се обърне по посока на шума, ако не го направи - консултирай се със специалист Wink

# 319
Според мен щом детето изпълнява команди като дадения пример с изхвърлянето на боклук в кофата, значи едва ли не чува. На година и 8 месеца не е странно, че дете не говори Rolling Eyes. В отчетната ни тема (деца на 2 год. и 3-4 месеца) няколко деца, включително и моето, едва сега започнаха да повтарят думички и да "говорят".

# 320
Да,чува.Когато и казвам да ми донесе нещо и го прави,много слушаме музика и т дори танцува.Когато я накарам да повтори някоя дума и тя ме гледа и иска й се да я повтори,усещам го,но  все едно се притеснява.

# 321
  • София
Да,чува.Когато и казвам да ми донесе нещо и го прави,много слушаме музика и т дори танцува.Когато я накарам да повтори някоя дума и тя ме гледа и иска й се да я повтори,усещам го,но  все едно се притеснява.

моля те, прочети първом цялата тема и ще намериш изчерпателен отговор на притесненията си.

# 322

Може да е частична глухота.

# 323

Може да е частична глухота.

А по-вероятно е да му няма нищо на детето и след 2-3 месеца да започне да повтаря думички.
Чудя се как така с лека ръка раздавате хипотетични диагнози и стресирате майката. Ако ставаше дума за по-голямо детенце - ок, трябва да се търси проблем. Но в случая детето е на 1 год. 8 мес., танцува, изпълнява команди, казва "мама" и разбира какво му се говори. Струва ми се пресилено Rolling Eyes

# 324
Астарта, дано си права.
Казах това, защото знам за случай в който детето е с частична глухота и родителите са го разбрали чак когато е станала на 8г.
Съжалявам, не исках да бъда груба!

# 325
  • София
Казах това, защото знам за случай в който детето е с частична глухота и родителите са го разбрали чак когато е станала на 8г.

и какво общо намери между оня случай и този???

# 326

jam, всичко това го прави и детенцето което аз, познавам, дори пее, но глухотата му е частична.

Казах, че може да има проблем със слуха, а не, че има. Просто исках мнение и обясних с какво сравнявам.

Надявам се детенцето да е напълно здраво и нормално!

# 327

Малко е детенцето ти , ще проговори  Peace . Щом те разбира и все пак казва нещо , не се тревожи . И дъщеря ми до 2 години казваше отделни думи , около 20 . Записах я на ясли на 2 години с идеята да се социализира и тя взе , че проговори  Joy  . Може би просто и дойде времето , но и аз се бях притеснила , водих я на детски невролог , който каза , че детето след като разбира , има пасивен речников запас .

# 328
Запис.
Баткото проговори като възрастен от раз когато почна яслата на почти 2 години.Но малкия е ужас.
Вече ходи на градина ,но все още отказва да говори.В смисъл разбира добре какво му се говори,назовавам предмети той ми ги носи или посочва.
И в яслата и в къщи го караме да повтаря след нас думички,мълчи като риба и когато му втръсне се обръща и казва "няма кажа",какво да го правя.Общителен е участва във всички занимания в градината,но пусти инат не ще да говори.Почти на 3 години е.В яслата го видя психолог и каза че има време,той е като мен и баща си,ние сме проговорили много късно.За слуха,чува и най малкото шумъркане.Ще видим по нататък какво ще правим.

# 329
Моето детенце започна да повтаря думички от скоро на 2г.3м. ,а сега след няколко месеца вече неможеш да и затвориш устата ,не че всичко и се разбира но нон стоп говори  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт