Детето ми е почти на 2 год и не може да говори.

• 56 354
  • 411
  •   1
Отговори
# 330
И аз имах подобни притеснения. Но на 2г. и нещо малката някак изведнъж проговори. Сега е на 2 г. и половина и чувам напоследък даже квалификации от сорта "пъна гадос" /бел.прев. пълна гадост/ по отношение на някои храни. Laughing

# 331
Моето дете проговори много рано, затова пък проходи късно и страшно се бях притеснила, че му има нещо. Всичко е индивидуално, а момчетата винаги проговарят по-късно.

# 332
И аз като теб бях много притеснена. До 2год. разбираше абсолютно всичко, но казваше 10-15 думи. Дори тати не казваше. 1м. след това г одадахме на ясла и резултата беше впечатляващ. Не зная дали просто му дойде време да проговори или го провокира контакат ас децата, но само за 2-3 месеца започна да говори с цели изречения и по 10 нови думи на ден. Сега има мнение по всеки въпрос. Ползва 10 думи в едно изречение и абсолютно правилно  при това. Така че не бързай с логопеда, за да не се травмира  и да има обратен ефект.

# 333
  • София
Ние сме на 2г.и 4м. и чак сега започваме да говорим и то думи а не изрази .Не се притеснявам .Разбира всичко много отдавна .Чува си отлично .Ако няма други притесняващи признаци просто си е до дете .

# 334
  • Най-сетне у дома
И аз да се включа, че се поизнервих вече.
Моят син е двуезичен, говорим му аз на български, баща му - на литовски. Обаче живеем в Брюксел, моята работа я върша основно от къщи и си седим все двамата. Когато трябва да изляза, има две бавачки - едната му говори на френски, другата - на фламандски. Всичко навън става на тези два езика, като изключим, че с баща му понякога си говорим и на английски, освен на български.

Горкото дете е на 2 г (ще ги навърши след дни), когато иска да се изкаже, застава пред нас и прави изречение от "Ааааа, ааа, а, аааааа!), ръкомаха, с интонация, ама думи не излизат. Предполагам, че той това чува от всичките езици около него. Казва няколко думи - ям (когато е гладен), яур (кисело мляко), мама, баба, айде-айде-айде (когато иска нещо да се случи по-бързо), ела (понеже аз го употребявам често), "ям, беее" (когато се опитва да е мил, по имитация на моите думи "ще те изям, бе"). Даже веднъж направи изречение, преди 2 месеца - "Мама, ям яур, айде". Повече не се повтори. Преди да се преместим в Брюксел си вокализираше, правеше срички, бърбореше нещо, но като дойдохме преди 8 месеца, всичко спря. Едва сега започва пак да се опитва.

Иначе инициира игри, дава пет, здрасти, краче, ръце, "дай топката" - отива и я дава... Може да си пусне компютъра сам и да си отвори браузъра, но не може да си каже името  Sad

И, да - мрази твърда храна. Явно преместването беше доста голям стрес за него, понеже оттогава (и без друго доста злояд, не обича месо и топла храна от началото на захранването), отказва да яде твърда храна и досега. Караме я на пюрета с лъжица.

Лошото е, че тук с двуезични деца не работят, преди навършване на 3 години. То с никакви не работят преди тази възраст. А и на какъв ли език би могло да стане ...
Идваме в България за 3 седмици по празниците. Има ли смисъл от толкова кратковременна работа с дете, ако посетим няколко пъти логопед през това време?

# 335
Според мен стресът за детето е огромен - изберете два езика, на които да говорите постоянно, та вие ползвате 4/5 в момента  Tired

# 336
  • Най-сетне у дома
Според мен стресът за детето е огромен - изберете два езика, на които да говорите постоянно, та вие ползвате 4/5 в момента  Tired

Вилико, няма начин  Sad
За да елиминирам френския и фламандския (вече решихме да вземем бавачка с литовски), не трябва никога да пускам телевизора или да го извеждам навън, а той е много контактен, все се вре в непознати и те му говорят. Литовският не може да отпадне, защото след 4 години се връщаме там, трябва да го знае. А и не може веднага да стане основен език вкъщи, защото още не го знам като хората и имам още много да уча...  Мъка, то от толкова езици около мен и аз станах мълчаливка, а бях една разтропана уста... разбирам го детето... Ама...

# 337
  • София
Вилико, няма начин  Sad
За да елиминирам френския и фламандския (вече решихме да вземем бавачка с литовски), не трябва никога да пускам телевизора или да го извеждам навън, а той е много контактен, все се вре в непознати и те му говорят. Литовският не може да отпадне, защото след 4 години се връщаме там, трябва да го знае. А и не може веднага да стане основен език вкъщи, защото още не го знам като хората и имам още много да уча...  Мъка, то от толкова езици около мен и аз станах мълчаливка, а бях една разтропана уста... разбирам го детето... Ама...
Милинкото.  Heart Eyes То детето очевидно проблеми няма, ама е много объркано. И кой не би бил на негово място?
Наистина, минимизирайте езиците и изберете основен, като наблягате на него, доколкото е възможно.
Успех!  Hug

# 338
Доста ви е объркано...Може би в момента го учи на езика - в съответната държава, в която живеете. След 4 години - живот и здраве - детето ще е вече на 6 години и ще е по-логично да го научи на място литовския.  Thinking

# 339
Моето момче е на 2 и говори много малко и само на английски, може би защото живеем в Англия през повечето време. Момичетата ми са на 4 и също проговориха по-късно-на 1.5-2 годинки. Според мен това се дължи на факта, че у дома сме с 3 официални езика-български, френски и английски и това е объркващо според мен, но не маже много да се направи по въпроса.

# 340
Пълно е с триезични деца около мен, единствената разклика е, че проговарят по-късно, затова пък обикновено трите езика вървят хармонично. С уговорката, че родителите им видимо отделят доста време за занимания. Има няколко такива деца и в детската на сина ми и сме си говорили, защот моят е двуезичен и проговори смислено на 2 години и 3-4 месеца някъде. Първо предимно на английски, но в момента кара паралелно и българския.

Saule , не е случайно, че не работят с деца под 3 години, именно защото има доста дву и триезични деца, а те принципно се наблюдават само до третата година, защото е нормално да тръгнат с езиците по-късно. В крайна сметка те трябва да научат три пъти повече от едно едноезично дете, не е странно, че им отнема повече време. Виж, за четири езика вече не съм сигурна, че е подходяща възрастта, защото това изисква огромен речников запас. Не може ли да е само с една бавачка и с един език от нея?

# 341
  • Все на втория етаж
Ние сме на 2г.и 4м. и чак сега започваме да говорим и то думи а не изрази .Не се притеснявам .Разбира всичко много отдавна .Чува си отлично .Ако няма други притесняващи признаци просто си е до дете .

Така е и моят син - не се притеснявам никак даже.

Племенницата ми проговори на 3 год и нещо, съвсем нормално дете си е, вече ходи на училище и се справя отлично.
Дъщеря ми проговори на 1 год. и 7-8 мес. на 1, 9 мес. говорееше по телефона с бабите и дядовците и то съвсем разбираемо. Peace
Всичко е строго индивидуално.

# 342
  • Най-сетне у дома

Така е и моят син - не се притеснявам никак даже.

Племенницата ми проговори на 3 год и нещо, съвсем нормално дете си е, вече ходи на училище и се справя отлично.
Дъщеря ми проговори на 1 год. и 7-8 мес. на 1, 9 мес. говорееше по телефона с бабите и дядовците и то съвсем разбираемо. Peace
Всичко е строго индивидуално.

Така е! Не знам доколко са градски легенди това за "внезапно проговорилите с цели изречения деца", но около мен не познавам нито едно дететнце на възрастта на сина ми, което да говори. Знам за едно българче на две, живее си в България, но не съм го виждала, само майка му ми разказва. Може би това задържане в говора на дечицата около сина ми идва от това, че и те са най-вече от смесени двойки в трета страна, ама има и от двойки сънародници - същите мълчаливци. Знам, че щом може сам да си пусне компютъра и да си отвори ексел документ или браузъра и да почне да пише, там горе, на втория етаж, нещата са наред. Прави, каквото му кажа, казва по някоя думичка и щом е направил изречение, ще го направи пак.

Ама няма и да му помогна много, ако седя покрай него, откачам и го карам да дава пет и "здрасти", докато му писне и са укрие в другата стая  Laughing Така, де - ако има начин да направя живота на всички ни по-лесен, защо не? Записах го за консултация при логопед и хранителен терапевт. Някоя и друга инструкция как да го улесним няма да е излишна.

Ей, хубаво е, че мога да ви чета  Hug
Весели и спокойни празници!

# 343
Saule ,  Hug

Нищо му няма на детето , успокой се Hug
Много му идват езиците просто . Ми то и на мен да ми говорят на 5 езика едновременно , ще се чудя коя дума да кажа  Joy

Saule , не са градски легенди , наистина децата проговарят изведнъж . Дъщеря ми беше така , писала съм по-назад в темата . До 2 години знаеше около 20 думи , всичко разбираше , но много рядко правеше изречение от 2-3 думи .
Водих я на детски невролог , чието мнение беше , че детето дори е по-напред интелектуално , но трупа пасивен речник .
Записах я на ясли , да се социализира  и ... проговори изведнъж .
С правилни думи и дълги изречения  Grinning

Всичко му е наред на детенцето ти , да ти е живо и здраво , дишай спокойно  newsm51

# 344
  • В заешката дупка
Аз пък за сефте чувам някой някъде да препоръчва ограничаване на езиците. Напротив, където и да съм чела, с който и да съм говорила, винаги се споменава, че е важно родителите у дома да говорят на майчиния си език. Няма и намек за пренебрегване на езици.

Общи условия

Активация на акаунт