Детето ми е почти на 2 год и не може да говори.

• 56 354
  • 411
  •   1
Отговори
# 345
Аз обаче, съм чула за деца които се объркват. Имах позната омъжена за англичанин, тя казваше, че детето й, като се прибират в България е викало"Аз не искам български" и за известен период е спряло почти да говори.

# 346
  • В заешката дупка
Е, ако детето само се откаже е друго. Ама родителите целенасочено да се съветват да ограничават детето от майчиния си език с цел превенция някаква си или 'щото иначе ще има проблем - такова нещо никъде от никой не съм чела или чувала.

# 347
Да, съвсем различно е детето да не иска да говори даден език и съвсем нормално. Децата обикновено избират езика, който е свързан и с приятелчета, и със среда. Това си е тяхно право. Но знаенето си е факт и в даден момент пак проговарят. Въпрос на избор.

# 348
  • В подножието на планината
 А защо не опитате да му говорите само на български и литовски , а останалите езици да чува , когато излиза на улицата . Щом , това са езиците , които ще му "трябват " за в бъдеще , няма смисъл да го обърквате допълнително . Ти му говори изцяло на български , а бащата на литовски . Хубаво е езика да се учи , от хора , за които е майчин . Какво значение има , на какъв език , ще му говорят на улицата , след като след няколко години няма да си го спомня . Едва ли ще се засегнат , че малко дете не ги разбира. Спокойно можеш да му пускаш филчета на български и литовски на компютъра . Може да си вземете  DVD-та на двата езика , както и дискове
песнички.
  При нас се наложи да дам сина си на ясла от малък и там  му говореха на гръцки , а  ние вкъщи   на български . Проговори рано , сега се справя еднакво добре и с двата езика , но използва повече гръцкия. Когато се прибрахме в България , това лято  , в началото говореше предимно на гръцки  , но след първата седмица "превключи " изцяло на български .

# 349
ние сме мома  Mr. Green и тя не говореше нищо друго освен "мама" и "баба",но от яслата проговори страшно бързо (за 2-3месеца) и сега не млъква  Laughing

# 350
Здравейте, дъщеря ми е на 2 год. и 1 месец, но все още не говори Sad Когато беше по малка казваше повече думички от сега, като мама баба тата тате бау не не айде, но сега казва само мамамам папаппапа и нене понякога. Водих я на една консултация с логопед преди месец и половина и тя ми каза че според нея детето няма проблем, не е аутист и трябва да изчакам. Ако когато е на  2 год и 10 месеца все още не говори тогава може да се започне работа с нея. Но аз все още продължавам да се притеснявам. В бургас има училище "Монтесори" заведох я и там. Посъветваха ме да работя с нея посредством игри свързани с развиване на финната моторика (пръстите на ръцете). След месец ще започне курс 2 пъти в седмицата - мама и аз и мисля да я водя...дано помогне. Иначе когато и говоря в повечето случаи усещам, че ме разбира, но не винаги изпълнява когато и кажа нещо. Когато не желае да го направи или не ме разбира, не знам кое от двете е само ми вика насреща все едно ми се кара. Посъветвайте ме, моля, нека някой да ми пише, ако вижда своето дете в написаното от мен. Благодаря!

# 351
Ивет,синът ми беше така,на възраст около 2г спря да казва и малкото думички,които знаеше.Започна пак на около 2г и половина след 2 месеца в детската градина.Вече говори много и прави усилия да изговаря думичките чисто и правилно,че даже учи и малката  Peace

# 352
И моята дъщеря не казва почти никакви думички освен "мама", "тати" и "писи", но на бебешки говори непрекъснато. Образува си някакви изречения със странни и напълно неразбираеми думи.
Мисля да изчакам още някой месец и тогава да психясвам и да започвам да я водя по лекари.

# 353
За първи път писах тук в темата когато синът ми беше на 1г и 9м, ами сега все още не говори само дето сме доста над 2г Simple Smile и вече не сме актуални по темата Mr. Green. Е има много напредък оттогава разбира се, преди просто си мълчеше като риба, а сега има 4-5 думи(мама, баба, тати, кола, папа...) които казва правилно и му се разбират, други които са съставени от първа или последна сричка на думата и бебешки колкото искаш Laughing. Като започне на бебешки да говори и обеснява с ръце, няма млъкване Simple Smile, но когато го караме да повтаря думички е доста плах и си мънка под носа. Решила съм, да чакам до 3г за логопед, но си мисля, че дотогава ще се отприщи да приказва Mr. Green.

# 354
  • София
bobib, аз бих те посъветвала да не чакаш до 3 години, за да се обърнеш към логопед. вече е време за твоето дете.

ivetivet, добре е, че си посетила специалист и сте започнали целенасочени занимания. аз бих посетила оше един специалист, просто за по-сигурно да чуя и второ мнение. за отбелязване в твоя случай е това, че детето се е върнало назад в използването на речта.

# 355
ivetivet в какво се състои консултацията с логопеда(ако и други мами знаят, също могат да ми кажат). Мисълта ми е, че моят син е доста притеснително дете, особено пред непознати възрастни и няма въобще да говори, ако в това се състои прегледа примерно. jam мерси за съвета Hug, но донякъде по тази причина още не съм пристъпила към посещение при специалист, защото се притеснявам въобще дали ще може да се осъществи такова newsm78, когато детето не е особено общително.

# 356
  • София
bobibb, не се притеснявай от срещата с логопеда. детските логопеди знаят как да предразполагат децата, знаят с какво да ги тестуват, като не е задължително да накарат детето да говори, за да си съставят мнение. то няма да е като на изпит там и не бива да се страхуваш, че няма да проговори пред логопеда.

посещавала съм две детски логопедки в София, кабинетите им са весели, шарени, пълни с играчки. най-вероятно в началото детето просто ще си разглежда и избира играчки, докато ти разговаряш с логопеда и разказваш. после, вероятно, логопедът ще се включи в избраните от детето игри и ще го занимае чрез тях - може да му поставя някои въпроси, които не изискват отговор с думи, а да направи нещо.

потърси специалист, не е неприятен този преглед, а е нужен.

# 357
  • София
Детето се заиграва, вие бивате разпитвани от логопеда. Неусетно се предлагат игри, в които и детето се включва (и не иска да си тръгне, както стана в нашия случай) и така се диагностицира.
ivetivet, проверихте ли слуха? Защото малкият ми син точно така дръпна назад и веднага посетихме УНГ - не е там проблема. Все още ползва 10 думи основно, ходим на логопед.

# 358
Като започне на бебешки да говори и обеснява с ръце, няма млъкване Simple Smile, но когато го караме да повтаря думички е доста плах и си мънка под носа.

Моят син беше така и все още е така на моменти. Доколкото си познавам детето, просто се притеснява от това, че не може да произнесе съвсем правилно съответната дума. Такъв му е характера - не обича да опитва да прави нови неща малко по малко, обича да наблюдава и когато се почувства достатъчно сигурен, че може да свърши нещо перфектно, чак тогава се пробва. Затова реших да не го юркам, когато проговори - тогава.
И да, аз бих изчакала с прегледа при логопед до 3 г. Най-малкото ако има проблем, педиатъра би трябвало да го е забелязал и да ви е обърнал внимание. 

# 359
  • София
И да, аз бих изчакала с прегледа при логопед до 3 г. Най-малкото ако има проблем, педиатъра би трябвало да го е забелязал и да ви е обърнал внимание. 

при деца над 2 години, профилактични прегледи при педиатъра се полагат на 6 месеца. мислиш ли, че педиатрите в България обръщат внимание на нервно-психичното развитие? от моя опит - не, никак. нито са специалисти, та да забележат разликите, освен ако не се касае за драстичен случай.

многократно се писа тук, че схващането за логопед след 3 години е остаряло и колкото по-рано се уловят и коригират евентуални проблеми в речевото развитие, толкова е по-голяма вероятността за успех.

Общи условия

Активация на акаунт