Детето ми е почти на 2 год и не може да говори.

• 55 585
  • 411
  •   1
Отговори
# 360
Радвай се, че не говори, защото почне ли един път да говори, няма да млъкне. Има време, не бързай.

# 361
  • София
Радвай се, че не говори, защото почне ли един път да говори, няма да млъкне. Има време, не бързай.

ако не си наясно с темата, моля, не говори глупости. замисли се, че така можеш да навредиш на някой...

# 362
Цитат
при деца над 2 години, профилактични прегледи при педиатъра се полагат на 6 месеца. мислиш ли, че педиатрите в България обръщат внимание на нервно-психичното развитие? от моя опит - не, никак. нито са специалисти, та да забележат разликите, освен ако не се касае за драстичен случай.
многократно се писа тук, че схващането за логопед след 3 години е остаряло и колкото по-рано се уловят и коригират евентуални проблеми в речевото развитие, толкова е по-голяма вероятността за успех

Не зная педиатрите в България на какво обръщат внимание, знам, че педиатърът на моя син обръщаше внимание на това. А и всеки преценява сам за себе си дали да приема дадено схващане за остаряло или не. Аз казах аз какво бих направила, не съм съветвала да не го заведат на логопед. Но това си е мое разбиране - аз продължавам да се учудвам всеки пък когато майка на дете на 1,5-2-2,5 г. се притеснява, че детето й не говори перфектно (не говоря са случаи, в които детето не говори изобщо). Иначе да, по принцип споделям мнението, че по-добре един излишен преглед, отколкото закъснял такъв  Peace

# 363
  • София
аз продължавам да се учудвам всеки пък когато майка на дете на 1,5-2-2,5 г. се притеснява, че детето й не говори перфектно (не говоря са случаи, в които детето не говори изобщо).

1. между дете на 1.5 и дете на 2.5 години разликата в развитието е цяла вселена - как може да ги наредиш в обща нишка?

2. никой тук не се притеснява, че детето му не говори перфектно. ако зачетеш по-старателно темата, ще видиш, че повечето майки се оплакват от неговорещи деца над 2 годишна възраст, с изключение на някои неразбрали за какво става дума в темата.... а конкретно тук, жената споделя, че дете на 2.5 години изговаря само 2-3 думи, което е ЧЕРВЕН ФЛАГ за тревога по всички разбирания - стари, нови, български, чуждестранни - на педиатрията. не е притеснение само за новоизлюпени майчета, които повтарят като развалена плоча чутото от майките и свекървите си - "ааа, сега мълчи, ама като заговори, ще ти надуе главата"

3. може да сте случили на някакъв уникално добър педиатър, поздравления. масовото ниво не е такова.

# 364
  • София
не винаги е сигнал за проблем.. брат ми проговори почти на 3, пък си се разви здрав и умен младеж.. просто някак пропусна бебешката фаза на говорене  Rolling Eyes

но по принцип ще се съглася, че е по-добре един излишен преглед отколкото закъснял  newsm10
за съжаление някои хора без някаква конкретна причина се страхуват от посещенията при лекаря, и още повече за съжаление предават този безпричинен страх и на децата си - но това е друга тема  Peace

# 365
  • София
Ситият на гладния не вярва са казали хората...Мен ме обвиниха, че съм откачила на  тема проговаряне, защото големия проговори късно (след 3) и видиш ли затова съм тормозела малкия. Ми да - имам излишни 300 лв грубо на месец за двамата и ги давам за логопед.
Обаче не се прави разлика и нещото което искам да обърна внимание е, контакта. Едно е детето да не говори другото е да не изпълнява команди. Защото едно дете, което изпълнява команди, то разбира какво му се говори. Големия не говореше, но на 1.6 разбираше всичко. Дребното до ден днешен не изпълнява. Вече започна де, но само 2-3 и не всеки път.
Изпълнява ли команди детето, сочи с пръст и тн - разбира ви като му говорите - място за притеснение няма Simple Smile
И да, личната ми обърна внимание и за двамата Wink

# 366
  • София
Честно казано и мен ме учудва всеобщото схващане, че е "по-добре да се изчака" и "нищо му няма на детето, ще го израсте." . И това се отнася не само до говоренето. А с какво може да навреди отиването на специалист, че е толкова препоръчително да го избегнем? ooooh! В краен случай, родителят ще бъде излишно стресиран, но това е по-добрият вариант от неглижирането. Една консултация на по-ранен етап дава възможност да се работи с детето, да му се обърне внимание и ако проблемът не е сериозен, бързо да се навакса. Логопедите обикновено дават насоки как да се занимавате с детето вкъщи, какви игри са подходящи. Всичко това помага не само за говора, но и за по-доброто интелектуално и психическо развитие.

Относно притесненията на bobibb, дали детето ще покаже, това което може и знае. С моят син беше точно така, той се отпусна чак на 3-4тия път. Но това не е повод да не се отиде. Според мен е много трудно, който и да е специалист да направи преценка и да даде еднозначен отговор какъв е проблемът само от едно посещение. Обикновено има някакъв ориентир, започва  се работа и може да се окаже, че след няколко посещения, ходенето на логопед е ненужно. Ако пък има индикации за по-сериозно състояние, логопедът може да ни насочи към правилния друг специалист (невролог, психолог, психиатър и т.н.). 

# 367
Бобибоб, напълно съм съгласна с jam. Няма какво да те притеснява срещата с логопеда. Протича точно както тя описа. Аз сега ще я водя пак , при д-р Матева.

Доника, да, вчера ходихме за проверка на слуха - нямаме проблем в това отношение.

Последна редакция: пт, 26 авг 2011, 19:22 от Boten Mary

# 368
Логопедите не са доктори , логопедите са терапевти  Peace
Проверка на слуха правят в ИСУЛ .С евокирани потенциали - аудиограма се прави , за да се рабере дали  детето  чува на 100 процента .

Кога сме за логопед ?  http://logoped.alle.bg/%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0-%D1%81%D0%BC%D0% … 0%BF%D0%B5%D0%B4/

Нервно-психично развитие от 1 до 3 години
http://logoped.alle.bg/%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%BD%D0%BE-%D0% … 0%B8%D0%BD%D0%B8/

Последна редакция: пт, 26 авг 2011, 14:59 от Bluevelvet

# 369
Трябва да се отиде на специалист, поне за собствено успокоение, при случай, че майката е започнала да се безпокой.
Другите неща, не могат да се предотвъртят , освем да се помогне в положителна посока.

# 370
Я запознатите  да ме ориентират, дете на 2г.2м, обща взето всичко говори, но не може да казва буквите"р,с,ч,ш,щ", редно ли е още от сега да се търси съдействие от логопед или трябва да изчакам още малко да порастне?! Аз също съм имала проблем с произношението на тези букви, на на логопед ме пратиха,чак като станах на 5г и много бързо се научих да ги произнасям правилно!

# 371
Я запознатите  да ме ориентират, дете на 2г.2м, обща взето всичко говори, но не може да казва буквите"р,с,ч,ш,щ", редно ли е още от сега да се търси съдействие от логопед или трябва да изчакам още малко да порастне?! Аз също съм имала проблем с произношението на тези букви, на на логопед ме пратиха,чак като станах на 5г и много бързо се научих да ги произнасям правилно!
Съвсем е редно да не може да произнася посочените от вас звукове Simple Smile Така че не се притеснявайте !
До 3 год възраст трябва да може да произнася  звуковете к,г,п,б, м,н,в,ф,т,д. Това са звуковете от ранната речева онтогенеза .  
За вас правилно са  ви пратили тогава , тк   звуковете с/з/ч/ц/ш/ж/  са средна  речева отногенеза или 4,6 -5 год възраст  дете в норма трябва да може да ги произнася правилно, ако ги заменя или  ги пропуска тогава е наложително  да  бъде терапевтирано детето.
Късна  речева онтогенеза  5,6  до 6 год възраст  са звуковете р и л .
Може да прочетете  линка по горе , там подробно  е описано , кога е наложително консултация и терапия   bouquet
Надявам се да съм била полезна  Simple Smile

Последна редакция: нд, 28 авг 2011, 15:08 от Bluevelvet

# 372
  • Варна
И аз имам въпрос по темата. Голямото ми момче, говори и то доста, НО на негов си език  Rolling Eyes. Думите са заменени с други такива измислени. Например вместо вода казва доку, или вместо кола - уауах и разни други такива измишльотини. Прави изречения от няколко думи. Храни се сам, пие от чаша, облича се сам/ донякъде/.
До кога е нормално да говори на неговия си език? И кога е удачно да потърся логопед за консултация?

П.п. Никога не му е говорено на бебешки. Когато го помоля да направи нещо, го изпълнява идеално, без аз да съм използвала неговите думи.

# 373
И аз имам въпрос по темата. Голямото ми момче, говори и то доста, НО на негов си език  Rolling Eyes. Думите са заменени с други такива измислени. Например вместо вода казва доку, или вместо кола - уауах и разни други такива измишльотини. Прави изречения от няколко думи. Храни се сам, пие от чаша, облича се сам/ донякъде/.
До кога е нормално да говори на неговия си език? И кога е удачно да потърся логопед за консултация?

П.п. Никога не му е говорено на бебешки. Когато го помоля да направи нещо, го изпълнява идеално, без аз да съм използвала неговите думи.

Антониа препоръчвам ви да се консултирате с логопед , гледам в подписа ви , че момчето е на  2г и 7 месеца. Това е моят съвет не се бавете  Peace

# 374
  • Стара Загора
Голямото ти момче е на 2,6г....нали за него разказваш? Достатъчно е голям за се консултираш с логопед.
А малкото говори ли? Не се се опитва да имитира малкото?

Общи условия

Активация на акаунт