Детето ми е почти на 2 год и не може да говори.

• 55 579
  • 411
  •   1
Отговори
# 45
Логопедите се занимават с проблемите на говора, а когато липсва говор или той е слабо развит, трябва да се обърне внимание на слуха.
Един логопед може да работи с дете с проблеми в говора, но не е и с дете, което не говори.

По принцип не е точно така. Логопедите специално с малки деца работят не само директно за говор, а и за фина моторика и т.н. Освен това очевадно всеки влага различен смисъл в думата 'говори'.
Дали първо да се провери слуха или първо да се посети логопед няма особено значение, зависи от конкретната ситуация и кои индикации са повече. Аз лично бих предпочела логопед, тъй като наблюдават цялостното поведение на детето и със страничен поглед забелязват неща, които родителят не е отчел. Освен това не поставят писмени диагнози, не предписват лекарства и не стресират детето.
В България конкретно, лекарите имат известна склонност първо да подценяват проблемите с проговарянето ( както и във форума, между другото, вижте какъв % от отговорите тук са 'не се притеснявай, всичко ще се оправи от само себе си', без да са специалисти и без да са видяли детето) и второ, да търсят физиологичен проблем, да предписват лекарства. А те не винаги са необходими или трябва да са първата стъпка.

Конкретно при сина ми проблемът не беше в слуха. Детето имаше много богат пасивен речник, много добре двигателно развит. Когато посетихме логпед за първи път беше на 2 години и 1-2 месеца. Казваше няколко думи- да, не, да ( за вода), мама и тати. Никакъв опит за свързване на думите, нито за използването им за комуникация. Чува всичко, разбира, изпълнява по собствено усмотрение. Сега е на 2.9г, научава стихчета наизуст докато ги слуша, формира сложни изречения, изразява фантазии и условни действия в бъдеще време. Разбира се, не произнася всички думи правилно. Има и други промени в поведението му, но все пак накратко за говора е това.

Последна редакция: чт, 08 апр 2010, 09:30 от Рокси

# 46
И логопедът изпраща за аудиограма, когато прецени, че е нужно. Има достатъчно добри специалисти, които бързо се ориентират в състоянието на децата. Също така постигат резултати и с напълно неговорещи деца (освен, ако не са от контингента на тифлопедагозите, разбира се). Няма нужда нито от паника, нито от прекалено успокоение- просто отиваш и проверяваш. Моята дъщеря започна работа с логопед на 3г. и нещо, и смятам, че съм се забавила.

# 47
  • загубено
Анна07,много деца имат този проблем.
Скоро приятелка спомена че и двете и деца са така.Събират течност в ушенцата.
Желая бързо оздравяване на детенце и сила и кураж на теб Hug

При синът ми както казах лекарят ме успокой че щом изпълнява значи всичко е ок.
За моментът не съм се притеснявала,до логопед не стигнахме.
Но детето ми е двуезично и забелязах "замазване' на единият език.
Не знам как ще се преодолее това.За сега не предприемам нищо.

# 48
  • Варна
Рокси, все едно малката ми дъщеря описваш. Тя е на година и девет месеца, казва 10-на думи, но пасивният й речник е много богат, непрекъснато я "изпитвам", когато иска изпълнява всички команди. Реагира, дори когато не се обръщаме конкретно към нея - като чуе "ще вечеряме", вади покривката от шкафа, "какво ли дават по телевизията" - носи дистанционното, никакви двигателни особености, освен, че не се спира - и да бяга, и да се катери. Реди бебешки пъзели, "рисува". Като хване телефон бъбори нещо и то с "интонация", но сякаш просто имитира говорене. Не се и опитва да прави изречения, да свърже 2-3 думи. Направи ми впечатление, че не може да произнесе някои звуци. Например - гласните е, и, а пробва детето, и двете влизат в името й. Съгласните не ме притесняват много. Не се притеснявам за слуха й (поне докато не прочетох Анна 07), нито за комуникативността й, по-скоро се тревожа дали няма нещо, което й пречи да произнесе звуковете, защото тя пробва, неуспява и след това се смущава от неуспеха. Колко да изчакам за консултация с логопед?

# 49
ех, Ментова, нямам представа. Моят опит е един. Между другото моят син не рисуваше и не искаше да слуша да му чета.
На твое място бих се консултирала с логопед и бих приела критично думите му- ако нещо те усъмни или не си съгласна търси второ мнение. С нищо няма да навреди една такава консултация, най много да загубите двайсетина лева и час-два.
Аз например не се съгласих с изводите на първия логопед, с който се консултирахме, и търсих втори.

# 50
При всички деца е различно. Моето момченце проговори още на 11 месеца, но пък проходи на година и половина. Не се притеснявай.

# 51
  • В заешката дупка
И логопедът изпраща за аудиограма, когато прецени, че е нужно. Има достатъчно добри специалисти, които бързо се ориентират в състоянието на децата.

Е как така логопедът ще преценява такива неща?! Rolling Eyes

При положение, че моят син беше при специалист за проверка на слуха, който не беше сигурен на 100%, че всичко е наред, та трябваше да ходим пак след 6 месеца, как точно се очаква от логопед без нужната квалификация и апаратура да прави преценки?!

Иначе и тук, където живея, процедурата е такава, че ако се установи проблем с говора, задължително се проверява слуха.

# 52
  • София
Защо логопедът да не изпрати някого за проверка на слуха?
Даден специалист установява проблем или пък не е сигурен за диагноза. Препраща към съответният специалист, независимо дали ще е УНГ или друг.

# 53
Може и логопед да препоръча преглед при УНГ, защо не.
Ние не сме водили сина ни на логопед, защото не сме си мислели изобщо, че има проблеми с говора или че за възрастта си изостава в това отношение. Ние директно отидохме на УНГ защото детето имаше няколко поредни възпаления на ушите и искахме да видим как може да му се помогне за да не боледува от уши.  Оказа се, че течността в ушите му пречи да чува добре и в резултат на това се забавя говора.
С един преглед обаче не се стигна до решението за операция. Общо три прегледа в рамките на 8 месеца правихме, обаче нямаше промяна за съжаление.
Надявам се като се оправят ушите да не се налага да се ходи при логопед и детето да си навакса пропуснатото в говора.

Ако не ни се беше случило лично и не бях изчела доста материали по този повод, щях да кажа, малко е детето, има време ще проговори....
но сега мисля по друг начин.

# 54
  • В заешката дупка
Всъщност загрях къде ми се губи нишката. Просто тук педиатърът (или психологът) е този, който  се ориентира в общото състояние  на детето и разпределя към по-тесни специалисти.

# 55
Конкретно при сина ми проблемът не беше в слуха. Детето имаше много богат пасивен речник, много добре двигателно развит. Когато посетихме логпед за първи път беше на 2 години и 1-2 месеца. Казваше няколко думи- да, не, да ( за вода), мама и тати. Никакъв опит за свързване на думите, нито за използването им за комуникация. Чува всичко, разбира, изпълнява по собствено усмотрение.
Едно към едно с нашата ситуация  Confused Освен изброените казва и "писи", когато види котка (но не винаги) и "дте"(дете), когато види дете, но отново не винаги, и "дай", но в повечето случай мрънка и сочи това, което иска. Изобщо не мога да му задържа вниманието да му чета книжки. Започнах много да се притеснявам. В събота говорих с моя приятелка логопед, която каза, че казва нормален брой думи за възрастта си и все пак, ако искам да го заведа на логопед да изчакам да навърши 2 години. Всичко разбира, но не иска да говори. Като му кажа например "Хайде да излизаме на разходка" веднага застава до входната врата, "Подай ми чорапа" (примерно). Подава ми го. "Дай ми ....., за да го прибера". Подава го.
Има ли връзка по-късното или трудно проговаряне на родителите/ единия от родителите с това при детето? Минала седмица питах свекър ми кога е проговорил съпруга ми и каза, че до почти 5 годишна възраст почти нищо не му се е разбирало- разменял е сричките в думите. Аз на година и три-четири месеца съм построявала прости изречения.

# 56
Не знам дали има връзка, но най вероятно има. Това е един от първите въпроси, които задават логопедите.

# 57
  • София
caprice, малко е още детето, не се тревожи и не го сравнявай с комшийчето.

аз съм последният човек, който ще тръгне да успокоява майката на 3-годишно неговорещо дете, но да си "много притеснена" от това, че дете на 1 г.8 мес. казва няколко думи само, но реагира нормално на команди, разбира и чува - това е излишно...

# 58
  • Варна
аз съм последният човек, който ще тръгне да успокоява майката на 3-годишно неговорещо дете, но да си "много притеснена" от това, че дете на 1 г.8 мес. казва няколко думи само, но реагира нормално на команди, разбира и чува - това е излишно...
Дори и да няма опит за свързване на думички?
Признавам си, че и аз се тревожа. Кака й на година и 9 месеца провеждаше елементарен разговор, сигурно за това.

# 59
  • София
Дори и да няма опит за свързване на думички?
Признавам си, че и аз се тревожа. Кака й на година и 9 месеца провеждаше елементарен разговор, сигурно за това.

да, дори и да няма.
важните и нужни признаци, които трябва да са налице, за да си по-спокоен в дочакването на 2-те години, са: наличие на слух, наличие на невербална комуникация - детето разбира и изпълнява команди, сочи с пръст онова, което иска, гледа те в очите при комуникация, издава звуци...
аз не съм специалист, но мисля, че подобно нещо ще каже всеки педиатър и логопед.

аз писах по-горе - моето дете каза първата си дума един ден след 2-рия си рожден ден. половин година по-късно вече правеше изречения от 4-5 думи, използваше предлози и опитваше различни граматически времена, с което напълно догони, а дори и изпревари някои от връстниците си, които проговориха половин година преди него, но една година след това още заваляха по бебешки говора си.

ако не беше започнало това развитие, вероятно на 2 години и 2 седмици щяхме да се озовем при логопеда, но не и преди това...

Общи условия

Активация на акаунт