Детето ми е почти на 2 год и не може да говори.

• 56 354
  • 411
  •   1
Отговори
# 60

важните и нужни признаци, които трябва да са налице, за да си по-спокоен в дочакването на 2-те години, са: наличие на слух, наличие на невербална комуникация - детето разбира и изпълнява команди, сочи с пръст онова, което иска, гледа те в очите при комуникация, издава звуци...
аз не съм специалист, но мисля, че подобно нещо ще каже всеки педиатър и логопед.

Не си специалист, но си безупречно права. Заведох синът си на логопед на 2г и половина точно от притеснения, че освен вербална липсва и невербална комуникация. Шест месеца по-късно комуникира, изпълнява поръчки, но все още упорито работим за контакта очи в очи.

# 61
  • Sofia
Моят младеж до миналия януари говореше на езика "динги донги", имаше определени думи /не много/, с които характеризираше различни предмети. "Динги-донгито" използваше в дълги изречения и беше почти невъзможно да бъда разбран. Към момента устата му вече знае много, но остава основно проблемът с размяната на сричките - нотки вместо нокти и т.н. Някои от беззвучните съгласни просто не може да ги произнесе на точното място, последният му лаф е шпинге - шкембе

# 62
Децата които проговарят по-късно определено са по-умни и говорят по-правилно от останалите! Така че не се притеснявайте!

# 63
  • Mediterraneo
Детето на мои познати навършва скоро 4, а говори съвсем по бебешки, разбирам му едва около десетина процента от казаното  Rolling Eyes . Завиждам на спокойствието на родителите му, не се притесняват особено  Confused

Децата които проговарят по-късно определено са по-умни и говорят по-правилно от останалите! Така че не се притеснявайте!

Да бе!

# 64
Това как се доказва Laughing?

# 65
Айнщайн е проговорил на 5-6 години : )
А учените са доказали че повечето такива деца стават доктори,учители,професори и така Simple Smile

# 66
  • София
А де са тези научни доказателства?
Не всеки късно проговорил е Айнщайн.

# 67
Айнщайн е бил дислектик (а сигурно и още нещо) и е истински късмет, че геният му е излязал на бял свят.
4 гоишната ми дъщеря говори "бебешки". Ако не работим усилено с логопед и у дома, това би могло да повлече леко умствено изоставане. Толкова за умните и глупавите.

# 68
krem85 не се притеснявай,малкия ми син е на 2 год. 3м. и в сравнение с батко му /който проговори доста по-рано от него/проговори от скоро  .Няма дете,което да не е проговорило стига да няма някакъв здравословен проблем но и това се оправя чрез логопед.

# 69
krem85 не може или не иска да говори. На познати детето до към 4 г.възраст не искаше да говори, беше му по-лесно с "ъъъ" и сочене с пръст

# 70
Не съм чела всички отговори и може да повторя някого, за което се извинявам.
На въпроса ти - всяко дете си има своето време и темпове за развитие, не може да се сравнява с другите, но си спомням когато синът ми беше на 1 г. и 6-7 месеца колко бях притеснена, защото казва само "мама", "кака" и "дай" и нищо друго. Справнявах с дъщеря ми която на 1 г. и нещо вече говореше с изречения и разбираемо и за другите не само за мен. Заведох го на логопед, който ми се изсмя и ми каза че до 3 г. за момче е нормално да не говори. Оказа се прав, защото след 2 месеца в яслата детенце проговори набързо - започна с "не", "няма" и нататък като моторетка бърпзичко научи да се разбира и да го разбират, сега е на 3 г. и 1 м. и всички казват, че много правилно говори.

# 71
a moeto e na 5 i to ne govori hodite li na logoped

------------
Пишете на кирилица.

Последна редакция: пн, 14 юни 2010, 20:11 от AnMary

# 72
И моят син не искаше да говори, чак ме беше притеснил, но ........ в момента в който проговори ( след втората си година ) не му се затвори устата. Вече е на 12 г. и продължава да говори, говори, говори. Като го пуснах на ясла на 2.5 г. лелките му викали " Млъкни малко" а много често се е случвало да го вдигат от леглото и да не спи на обед защото говорил и будел другите дечица. Не е притеснително, момчетата се развиват по бавно от момичетата- така съм чувала.

# 73
Детето има ли особености в поведението: интересува ли се от външния свят, играе ли с деца,изпълнява ли команди, чува ли? Това са много важни въпроси. Всичко това което казват горните майки е вярно/всяко дете е различно и може да няма проблем/, но при Аутизъм това е един съществен признак.

# 74
Не знам защо толкова се притеснявате? Къде пише и е доказано че детето трябва да проговори до 1-2-3 години...или до някаква друга възраст? Всеки човек си е индивидуален,и нещата са съвсем различно!

Общи условия

Активация на акаунт