Детето ми е почти на 2 год и не може да говори.

• 56 354
  • 411
  •   1
Отговори
# 30
  • с/у ОколоМръсТното
Аз нали сравнявам двете си деца...
Дияна проговори на 1,7г с изречения. Естествено от тогава не е млъкнала.
Брат й е друга работа. Както пише Хера, "ъ", "а" и сочене с пръст.

и аз, но какво от това.
Щерката на 10м. си казваше името, на 1г. и 1м. правеше изречение от 2 думи. На 2г. познаваше буквите.
Синковецът проговори къмто 3-тата си година.

Не мисля, че авторката на тема има за какво да се тормози. Разбира се, трябва да е убедена, че детето й чува нормално.

# 31
Когато става въпрос за децата , човек винаги намира за какво да се притеснява. И аз се питам дали синът ми се развива нормално в говорно отношение . На 2г. и 2м е казва стотици думи , свързва изречения , задава въпроси, използва ограничен брой предлози и наречия , но... не е като сестра си. Тя говореше като голям човек още на 1г. и 6м. На две ми скриваше шапката с умозаклячения и дълги монолози.А мъникът си ламоти  по бебешки и не си дава зор да изговаря правилно.
 Лично аз винаги предпочитам да се консултирам със специалисти , да търся проблема , да го коригираме или да го отхвърлим , но не и да стоя , да чакам и да се измъчвам с притеснения.
Може и да ме мислите за куку , но ще го водя на логопед моя. 90 процента от говорът му  е на бебешки.

# 32
  • Ловеч
Моята дъщеря проговори на 2год. и 5м. дотогава само думички мама, тате и т.н. но след като тръгна на ясла нещата се промениха. Всяко дете си е индивидуално, наистина трябва търпение. Сега вече неспира да приказва и разпитва.......А най-забавно е ,когата неможе да каже сложна думичка като онзи ден, вместо сладолед- цуцулет Joy

# 33
Благодаря на всички ,които ми отговориха.Някои от вас ме попитаха дали чува и изпълнява различни команди.Да всичко е нормално и чува и ми носи неща ,които го накарам.Не че нищо не говори ,аз не се бях уточнила,но много малко неща казва,а като гледам тук връсниците му сякаш все ми се струва че те повече казват и то различни неща.Но както се казва всички деца са индивидуални и нашите глави надявам се скоро ще започнат да се надуват с неговите приказки.И все пак благодаря на всички. Simple Smile

# 34
  • София
Благодаря на всички ,които ми отговориха.Някои от вас ме попитаха дали чува и изпълнява различни команди.Да всичко е нормално и чува и ми носи неща ,които го накарам.Не че нищо не говори ,аз не се бях уточнила,но много малко неща казва,а като гледам тук връсниците му сякаш все ми се струва че те повече казват и то различни неща.Но както се казва всички деца са индивидуални и нашите глави надявам се скоро ще започнат да се надуват с неговите приказки.И все пак благодаря на всички. Simple Smile

ясно. за мен - повод за тревоги нямаш.

# 35
Късно проговори, към 3 някъде  Simple Smile

# 36
аз също се притеснявам за моята дъщеричка на 2.4 г - говори но е неразбираемо (бебешки). Проверила съм разбира много неща, бързо схваща показани неща, чува и лек шум, много е активна- но ако не се отпусне скоро ще я водя на преглед при логопед. Всяко дете е различно и аз знам за деца проговорили на 4 г. Тя неиска да и пея и да и чета приказки това го правих до 1.8 г- сега и казвам четиристишия но не повтаря. Не пее песничките. Но рисува вече човечета с глави и ръце. Танцува много. Задавам и въпроси и ми отговаря (явно мисли че я разбирам) дори казвам неразбрах и тя го повтаря с интонация. Сочи с пръстче, води ме за ръка като неразбирам. Има отвреме на време някоя дума която се разбира но са единични и то на три четири дни. Аз си мисля че говори много бързо и ако има срички от думи и липси на букви е нормално да не се разбира но ще почакаме. За сега не казва ф- в- р.

# 37

Подкрепям това мнение! Peace

Подкрепям това мнение! Peace
Кикирики.....ти също не се притеснявай...доста често има етап в който децата поради невъзможност да изговорят думите правилно,ползват така наречения "бебешки език"...до третата година не би трябвало да ви притеснямат тези неща!Важното е да се разбирате...и вие да му говорите правилно,нищо че разбирате неговия език...говорете му и му произнасяйте думите както трябва...не затвърждавайте неговите измислени думи...поправяйте и не се...отчайвайте! Peace

Последна редакция: ср, 07 апр 2010, 16:39 от AnMary

# 38
Не искам да всявам паника и стрес, но все пак е важно да се знае, че развитието на речта е свързана със слуха.
Казвам го от опита, който имам с моят син, който е почти на 2 години. При него се установи, че ушите му са заглъхнали в следствие на течност в тях, която е нормално да се разсейва, но при него за съжаление не стана така.
В резултат на това заглъхване детето не чува ясно думите и съответно не може да ги възпроизведе правилно. Той говори много, но бебешката, а думите, които произнася правилно са само няколко. Аз не бях обърнала внимание на този факт, детето ми реагираше напълно адекватно на това което му казвах и тн. Обаче се  наложиха няколко прегледа при уши нос и гърло специалист, тъй като той  боледува няколко пъти от възпаление на средното ухо.  Та тези прегледи установиха течност в ушите. Срещало се често при малките деца и обикновено от само себе си се оправя този проблем.
За да не се забави развитието на говора се налага операция на ушите.
Това е нашият случай, с което не искам да кажа, че при всички деца е така. Просто е хубаво родителите да са информирани за възможните причини за евентуалната липса на говор у децата.

# 39
  • загубено
Синът ми проговори късно,след 2,6 години.
Разбираемо след 3.
Лекарят ми беше казал,че ако ме разбира изпълнява каквото го помоля значи няма проблем.

# 40
 ana07 желая ви успех с операцията!

# 41
Моят син разбира и изпълнява каквото му се каже на три езика - български, немски и люксембургски. Това обаче се оказва недостатъчно за да проговори. Както казах, проблемът с ушите е причината той да не говори много и да не произнася думите правилно. Аз съм много притеснена заради това, но и доволна, че този проблем се откри и вече имаме решение за него.
Важното е да се помогне на детето, ако се окаже, че има проблем.

Le Soleil, благодаря много!
Сърцето ми е свито, но се убедих, че това е единственият начин и трябва да се действа.

# 42

Le Soleil, благодаря много!
Сърцето ми е свито, но се убедих, че това е единственият начин и трябва да се действа.

Знам, в същата ситуация съм, само че с третата сливица.
За да не е спам, първата консултация относно неговоренето на синът ми, беше точно преглед на слуха.

# 43
Да слухът е ключова дума, когато става дума за говор.
Логопедите се занимават с проблемите на говора, а когато липсва говор или той е слабо развит, трябва да се обърне внимание на слуха.
Един логопед може да работи с дете с проблеми в говора, но не е и с дете, което не говори.

Le Soleil, пожелавам и на вас успех и бързо оздравяване.
Това с третата сливица е свързано със слуха, така че действайте и направете най-добре за детето си.
Аз си мислех, че възпаленията на средното ухо при сина ми се дължат на трета сливица, оказа се,ч е сливиците му са ок, а ушите са заглъхнали.
Трудно се взимат такива решения, но в скучая с развитието на говора не може д се чака много, времето е  от голямо значение.

# 44
  • София
ana07, това е азбучно правило в педиатрията - при проблеми с говора на малкото дете, първо се проверява слуха.

Общи условия

Активация на акаунт