Детето ми е почти на 2 год и не може да говори.

• 56 354
  • 411
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Мога тихо да се похваля. Моя син започна да се пробва да казва някои думи, изречения все още не може, не иска и т.н.

# 76
  • Mediterraneo
krem85 не може или не иска да говори. На познати детето до към 4 г.възраст не искаше да говори, беше му по-лесно с "ъъъ" и сочене с пръст

Няма такова нещо като не иска да говори! Или може, или не може. Ако родителите с "не иска" се успокояват, жалко.

Не знам защо толкова се притеснявате? Къде пише и е доказано че детето трябва да проговори до 1-2-3 години...или до някаква друга възраст? Всеки човек си е индивидуален,и нещата са съвсем различно!

Да приемем, че мен лично би ме притеснило някакво голямо отклонение от нормите. Едно е да говорим за дете на годинка, което не говори и съвсем друго- за дете над 3 години...

Последна редакция: нд, 20 юни 2010, 14:55 от Тарталета

# 77
Нормите са важни, така можем да регистрираме евентуален проблем навреме и да се обърнем към специалист  преди да е станало късно.
Особено тревожно е когато говорещо вече дете постепенно спре да използва усвоения вече речников запас.

# 78
Нормите са важни, така можем да регистрираме евентуален проблем навреме и да се обърнем към специалист  преди да е станало късно.
Особено тревожно е когато говорещо вече дете постепенно спре да използва усвоения вече речников запас.

Права си , така стана с моето дете. Откъде знаеш това?!

# 79
И аз се бях притеснила, защото минавахме година и половина, а синът ми дори "мамо" не ми беше казвал, ама после като се отприщи.... Толкова ми е радостно да го слушам и всячески се стремя да обогатявам речника му, четем приказки, после го моля той да ми ги разказва, или пък да си разказва някакви негови. И детето се вълнува, вижда проявения към него интерес и ентусиазирано говори, измисля, съчинява....

# 80
  • София
И аз се бях притеснила, защото минавахме година и половина, а синът ми дори "мамо" не ми беше казвал, ама после като се отприщи....

разбирам, че искаш да се похвалиш, но коментарът ти е абсолютно не на място в тая тема. я прочети пак заглавието...
а това, че си се притеснявала на година и половина си е лично твой проблем, не е медицински. сега можеш да почнеш да се притесняваш, че на 3 години още не чете.

# 81
krem85 не може или не иска да говори. На познати детето до към 4 г.възраст не искаше да говори, беше му по-лесно с "ъъъ" и сочене с пръст

Няма такова нещо като не иска да говори! Или може, или не може. Ако родителите с "не иска" се успокояват, жалко.

има, има, моите и двамата не искаха. Ако се заинатях да не давам каквото иска, докато не го назове - големият се отказваше и си отиваше да си прави нещо друго. Малкият се затръшква и изпада в истерия.
малкият е на близо две - по-добре е от брат си, но е много далеч от изречения. Всъщност само казва как правят животните, плюс мама, тати, да и не.
В повечето случаи когато се опитвам да го излъжа да повтори някоя дума, ме гледа преценяващо, или с недоумение, и ме игнорира. Разбира обаче всичко.

минах през това веднъж с баткото, сега съм далеч от притесненията. Би трябвало всяка майка да има ясна идея за общото развитие на детето си и да усеща дали има повод за притеснения. Въпреки това, понякога децата успяват да излъжат, да заблудят. Затова среща със специалист не е излишна. Аз съм от опъващите се, и въпреки това ползвам логопед с големия, мисля и с малкия да започнем.

# 82

Права си , така стана с моето дете. Откъде знаеш това?!

Зададох в Google Regression in talking development и четох наред.
В последно време чета много по въпроса заради второто ми дете. Предстоят ни консултации с психолог, ще ходим на невролог и фониатър.

# 83
Айнщайн е проговорил на 5-6 години : )
А учените са доказали че повечето такива деца стават доктори,учители,професори и така Simple Smile

Айнщайн е бил аутист, за това състояние е характерно късното проговаряне, засилен интерес към цифрите, при някои като него стигащ до гениалност.

Последна редакция: пн, 21 юни 2010, 21:46 от 298

# 84
Въобще не е градска легенда,че 90% от децата проговарят изведнъж,построявайки сложни изречения.Като моето момиченце. До 2 год знаеше няколко думи,които не свързваше в изречение. Няколко месеца след това вече не можем да и затворим устата,не изречения,ами приказки ни разказва даже.

# 85
И  моето момиченце неиска да говори неиска да повтаря нито една дума която аз и казвам само ме гледа и казва НЕ-НЕ и Не .В нашия речник смес има няма 15 тина думи оот сорта на мама,тати,баба, ит.н. и показва как правят животните това е Crossing Arms Честно казано е вярно че всички деца са различни и се развиват различно във всяка насока и в говоренето ,НО за мен нетрябва да се лежи на тази кълка   Peace трябва да се консултираш с логопед и детски психолог  Peace и ако вече и те кажат че нищо няма и да се изчака само да проговори детето само тогава може да си спокойна  Peace

# 86
Възможно е Айнщайн да е имал синдром на Аспергер. Една от характеристиките е изключително развит интелект. Това което куца обаче, са социалните умения и тогава наистина има нужда от терапия. Терапевта прави план по мярка на детето, чрез който развива социалната интелигентност.
Аз поне смятам за важно детето ми да е способно да общува пълноценно с връстниците си, да расте със здраво самочувствие.
Понякога така се втренчваме в академичните способности, че ни убягва емоционалното здраве.
Да, той и дядо ми е проговорил на 4 години в резултат на емоционална травма, но днес, 80 години по-късно отдаваме повече значимост на психичното здраве на децата ни.
Аз съм написала първата си дума на 2г8м, сама съм си чела на 3 години. На 5 съм рецитирала огромни пасажи от старогръцки трагедии, които помня и до днес. За  психолога това вече е сигнал, че нещо не е наред.
Не всеки човек с Аспергер е бъдещ Айнщайн или Бил Гейтс. Но и не всяко напреднало дете има аутистични черти. Аз поне не съм била диагностицирана никога.
От консултация с психолог не боли, нито е такава стигма като в миналото.

И накрая и аз да се похваля. Детето си каза името за първи път вчера.

Последна редакция: пн, 21 юни 2010, 15:19 от Deziderata

# 87
"да общува пълноценно с връстниците си, да расте със здраво самочувствие" - абсолютно подкрепям написаното!

# 88
  • София
Консултация, консултация и пак консултация (първо с детски психолог, който да ви насочи и към добър логопед), това е повече от задължително!
Не губи време, щом лапмичката ти свети, че има проблем. Аз загубих цяла година, точно на 2 беше, до 3 не проговори, както ме успокояваха, а може би щеше, ако му бях обърнала внимание навреме (а не да слушам общоприетото - как всеки има "познат", проговорил на 3, 4, 5...)
В момента е на 4г точно и още не говори. Забавената намеса и търсене на помощ забавя ефекта на Терапията при нас. Не допускай тази грешка, нека специалист си каже мнението, пожелавма ти да няма проблем, но ако има такъв - не си зарявай главата в пясъка, а реагирай! Детето ти го заслужава! Peace

# 89
И  моето момиченце неиска да говори неиска да повтаря нито една дума която аз и казвам само ме гледа и казва НЕ-НЕ и Не .В нашия речник смес има няма 15 тина думи оот сорта на мама,тати,баба, ит.н. и показва как правят животните това е Crossing Arms Честно казано е вярно че всички деца са различни и се развиват различно във всяка насока и в говоренето ,НО за мен нетрябва да се лежи на тази кълка   Peace трябва да се консултираш с логопед и детски психолог  Peace и ако вече и те кажат че нищо няма и да се изчака само да проговори детето само тогава може да си спокойна  Peace
Тази тема ми е малко болна. Не съм засегната лично, но моята приятелка имат този проблем. Лошото е, че след ходене на сума лекари - никой нищо не откри - и те именно се успокоиха, че един ден детето ще проговори. Да, ама е вече на 4 и едва повтаря и казва определени думи. А те чакат. Вярно, в сравнение с миналата година - има напредък, но...нищо общо с другите 4 годишни деца.И как това детенце ще навакса толкова, че на 5 години да отиде предучилищната например... Tired

Общи условия

Активация на акаунт