Детето ми е почти на 2 год и не може да говори.

• 56 357
  • 411
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Simple Smile

Последна редакция: ср, 20 окт 2010, 14:18 от geryger

# 256
Таблицата наистина е ужасно опростена, има подобни "нормативи" за дадената възраст на сайта на Пумпелина. Аз също следя от близо речевото развитие на детето си. От няколко седмици вече се опитва да повтаря казана дума,както не успее да я възпроизведе о какъвто и да е начин заменя с "татя" без значение каква е думата Laughing
Има малък запас от думи "айде", "дай", "биба", "цете"-цвете , нани, па-па и още няколко. Чувала съм го да казва "да " и "не" но скоро не ги е използвал. Започна да бърбори страшно много но на бебешки, говори и сочи и ни води на дадено място и обяснява.Разглежда книжки и посочва,като го питам къде е бабата я посочва /е не винаги де./  Надявам се искренно да ни се размине и тази тревога и всичко да е Ок Praynig.

# 257
Моят син разбира прекрасно всичко, което му говоря, има богат пасивен речник. Засписах го на ясла и се надявам че контактите му с другите деца там, да окажат полжителен ефект върху говора му.
Започанах да му правя разни упражнения, наппример чертая с химикал върху лист кръг, първия път въобще не ми обърна внимание, но на втория ден го забелязах, че се опитаваше и той да държи химикала правилно и да прави кръг. Много се учудих, защото досега честно да си кажа, не съм сещала за такива занимания, аи той не даваше вид да е заинтересован. Ефект усещам почти мигновен, как изведнъж започна да се храни сам при това много уверено без да се маже. Явно е трябвало да го "побутна" малко, тъй да се каже.Сега ще му купя мозайка и ще се пробваме да я редиме.

# 258
Dementia, много се радвам че имате напредък  Grinning.  Това с яслата със сигурност ще помогне, контактът с другите деца е много важен. Моят син и той разбира всичко което му се говори, но си бърбори само бебешки звукосъчетания (пък може и да казва нещо, ама аз да не го разбирам Embarassed). Но понеже нямаме още 2 годинки (на 1г и 7м) все се надявам нещата да потръгнат по нататък. Ние постоянно разглеждаме книжки и като попитам за някое животинче по картинките го търси с поглед(ние нали не сочим с пръстче  Sad). Благодаря за идеята с химикала, аз все си мислех че е малък но ще пробвам.

# 259
bobibb не се притеснявай, рисувайте кръгчета, въобще всякакви фигури, учи го да се храни сам,това също е много важно,
Започнах да го уча го да прави разни фигури с пръстчетата, хващам му ръцете и го насочвам, той много се забавлява.

# 260
В нета съм виждала невероятни програми за развитие на речта и финната моторика - свързани с неща за принтиране, после работа с тези материали, поровете се, много са интересни и хубави.

# 261
Това с яслата със сигурност ще помогне, контактът с другите деца е много важен.

Aбсолютно е вярно това.
Моят син тръгна на ясла миналата година, не говореше нищо.
Сега след ваканцията отивам да го взема и той почва да нарежда "Мойта мама доде лама ла"  Shocked Което ще рече "Мойта мама ще дойде с голямата кола". До преди това мучеше и казваше ма ма, дай и още 5 бебешки лафа най-много.
Изведнъж се отприщи тва дете. Беше на 2 години и 4-5 месеца.
Имаше много богат пасивен речник, защото изпълняваше всичко, което му казвах. Дай книжката, донеси мечето, дай целувка и тн.
Много се бях шашнала, почти една година на ясла и нищо, мучеше си и сочеше.
Но си проговори детето, учителките в яслата казват, че повечето деца проговарят там.

# 262
Ника, една година на мен ми звучи, ох, как да кажа, отчайващо, имайки предвид колко съм нетърпелива да го чуя да говори вече синковеца Crazy
Но пък ти си го дала около година и половина на ясла, а аз на две. Дано не ми се наложи да чакам толкова.

# 263
Дано не ми се наложи да чакам толкова.

Ми мацко, може твойто да е по-бързичко бе.
Моя е трътльо, и бавно проходи, и бавно проговори.
Сега може всичко, ама си е един спокоен и бавен, за никъде не бърза.

# 264
Дано не ми се наложи да чакам толкова.
Ми мацко, може твойто да е по-бързичко бе.
Моя е трътльо, и бавно проходи, и бавно проговори.
Сега може всичко, ама си е един спокоен и бавен, за никъде не бърза.
Правилно, за къде да бърза, те хубавите работи бавно стават Grinning
Той моя  е бързак и нетърпелив, ама  най - вероятно  в бързането да е пропуснал частта с говоренето hahaha

# 265
И ние сме на тоя хал  Tired
След 6 дена ще прави 2 години моя Мартин, а още казва само: мама, мамО, тати, баба, кака, Бау бау и ма-а-а /котка/. Всичко друго е: ъ-Ъ ?  - с въпросителна интонация и сочене - когато  пита нещо какво е или за какво служи
ъ-Ъ ! - с размахване на пръст и повишаване на тон - когато иска нещо вдигнато нависоко или да пие или да яде.
ъ-Ъ. - някакъв извод, например искал е нещо, обяснила съм му, че не може и той се съглася.
Иначе бърбори НЕЩО. Например имаме игра - сядаме на спалнята и си мятаме по едно одеяло на главите и си правиме: Куку - дзяк в смисъл отмятаме одеялата и се показваме, после пак се скриваме долу горе едновременно. Когато и двамата се покажем - той започва да бърбори нещо нечленоразделно, но тонът е сякаш нещо казва, има паузи между думите, много е смешно.
Все едно говори на чужд език, той може би мисли, че казва смислени неща, на знам  Thinking

Струва ми се обаче разбира всичко, казвам: "Наведи главичка да почистим ушите" и той посочва клечката за уши, после ушето си и: "ъ-Ъ?" Превод: "Ще ми чистиш ушите с това ?" и аз казвам: "Да, мама ще ти чисти ушите с клечка". После сочи зъбите си и казва"ъ-Ъ?" - превод: "А зъбите няма ли да чистим ?". аз казвам: "]Не, няма да чистим зъбите, ще чистим ушите", а той посочва четката си за зъби и пак сочи зъбите: "ъ-Ъ." - превод"Зъбите се чистят с четка за зъби."и аз казвам: "Да, мамо, зъбките ги мием с четката, а ушичките чистим с клечка за уши".

Не може да се отрече обаче, че можеш да водиш доста свободен разговор с него на най - различни теми  Crazy
Имаше един руски филм: "Кин Дза Дза", който го е гледал, ще разбере още по - добре  Joy
Да се притеснявам ли според вас или да го чакам да му дойде дар слово ?

Последна редакция: чт, 21 окт 2010, 16:06 от rosy_bosy

# 266
  • София
И ние сме на тоя хал  Tired
След 6 дена ще прави 2 години моя Мартин, а още казва само: мама, мамО, тати, баба, кака, Бау бау и ма-а-а /котка/. Всичко друго е: ъ-Ъ ?  - с въпросителна интонация и сочене - когато  пита нещо какво е или за какво служи
ъ-Ъ ! - с размахване на пръст и повишаване на тон - когато иска нещо вдигнато нависоко или да пие или да яде.
ъ-Ъ. - някакъв извод, например искал е нещо, обяснила съм му, че не може и той се съглася.
Иначе бърбори НЕЩО. Например имаме игра - сядаме на спалнята и си мятаме по едно одеяло на главите и си правиме: Куку - дзяк в смисъл отмятаме одеялата и се показваме, после пак се скриваме долу горе едновременно. Когато и двамата се покажем - той започва да бърбори нещо нечленоразделно, но тонът е сякаш нещо казва, има паузи между думите, много е смешно.
Все едно говори на чужд език, той може би мисли, че казва смислени неща, на знам  Thinking

Струва ми се обаче разбира всичко, казвам: "Наведи главичка да почистим ушите" и той посочва клечката за уши, после ушето си и: "ъ-Ъ?" Превод: "Ще ми чистиш ушите с това ?" и аз казвам: "Да, мама ще ти чисти ушите с клечка". После сочи зъбите си и казва"ъ-Ъ?" - превод: "А зъбите няма ли да чистим ?". аз казвам: "]Не, няма да чистим зъбите, ще чистим ушите", а той посочва четката си за зъби и пак сочи зъбите: "ъ-Ъ." - превод"Зъбите се чистят с четка за зъби."и аз казвам: "Да, мамо, зъбките ги мием с четката, а ушичките чистим с клечка за уши".

Не може да се отрече обаче, че можеш да водиш доста свободен разговор с него на най - различни теми  Crazy
Имаше един руски филм: "Кин Дза Дза", който го е гледал, ще разбере още по - добре  Joy
Да се притеснявам ли според вас или да го чакам да му дойде дар слово ?

все едно описваш моя Мартин, само че той на 2 години и 1 ден (точно) за пръв път каза "мама". до този момент беше само въпросното "Ъ" във вариантите, описани от теб.

така, както те чета, бих изчакала още 1-2 месеца.

# 267
Роси - боси, моят син е на две години и седем дни. Употребява четири думи.
По - горе съм писала с какво го занимавам сега, и аз мисля още два месеца да изчакам и да се посъветвам с логопед.
и той е на ъъъъъъъ-ъъъъ, в различни тонални вариации.като се сърди крещи сърдито - ъъъ, като е доволен пее - ъъъъъ.

# 268
  • София
Аз "Мамо" чух преди около седмица или две.
Похвалих се тук, че моя син направи кратко изречение, но си остана само с него.

# 269
Роси босе, според мен тези думички които казвате хич не са ви малко  Laughing А щом вече имате толкова, то занапред ще стават все повече и повече  Laughing Аз си мисля, че проблемът е докато детето започне да казва първите си две-три думички (смислени имам в предвид), после се постепенно се разбърборват  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт