Детето ми е почти на 2 год и не може да говори.

• 55 581
  • 411
  •   1
Отговори
# 390
  • София
отидете при детски психолог и логопед, опиши подробно нещата, те ще наблюдават детето и ще коментират.

по-добре е така.

# 391
  • Бургас
jam, благодаря за съвета  Hug от половин година някъде ми е притеснено, дори се бях замислила за аутизъм, но говорих с моя позната лекар, която е имала пряк контакт с дете аутист и ме успокои, че при моят син няма симптоми. При всички случаи ще потърся консултация със специалист, защото просто много се притеснявам /опитвах се да подтискам страховете си, защото и близките ми мислят, че са неоснователни, за това реших да изложа страховете си пред вас и сега съвсем ми заклекна камък на гърлото/ Надявам се всичко да е наред, моля се за това...

# 392
  • София / Пловдив
.... Не винаги се обръща като го викна по име обаче, но като му говоря си ме гледа в очите.

milena1976, забелязала ли си да има проблеми със слуха детето? Ако си зад него например и тихо го повикаш по име, има ли някаква реакция?

# 393
  • София
milena1976, моят син беше същият. И той употребяваше "а" и "ъ", като едното беше "да", другото - "не".
Водих го на консултация при логопед, ходи известно време и на занимания в логопедичен център.
Проговори малко преди да навърши 3г. В момента не говори правилно, т.е. говори по бебешки, изяждайки някои букви, но говори.
И той все още е с памперс. И при него вниманието е основно върху количките или някоя игра на лаптопа.
А за скачането по леглото... кое ли дете не обича? Simple Smile Моята щерка, макар и голяма, много обича да скача по леглото заедно с брат си Simple Smile
Не му поставяйте диагнози преди да сте се консултирали със специалист. Моя син е недоносен... колко диагнози само съм му поставяла... Simple Smile

# 394
  • Бургас
.... Не винаги се обръща като го викна по име обаче, но като му говоря си ме гледа в очите.

milena1976, забелязала ли си да има проблеми със слуха детето? Ако си зад него например и тихо го повикаш по име, има ли някаква реакция?
Да, правила съм го този "експеримент", обръща се. А и примерно може от другата стая да чуе кога започват рекламите по телевизора, не мисля, че има проблем със слуха  Rolling Eyes

Boten Mary, благодаря за насърчителните и успокоителни думи. Въпреки всичко днес ще проведем консултация по телефона с познат детски психолог /не е в града/, а по-нататък ще идем на консултация и при логопед.
снощи не съм спала от притеснение...  Tired

# 395
  • София
milena1976, майки сме, няма да спрем да се притесняваме цял живот. Съдба.
Направи консултация, за да се успокоиш. Пожелавам всичко да е наред.

# 396
milena1976 направи си консулта за да се успокоиш Peace. Но да си кажа и ние как сме - моят син също още не е проговорил, в смисъл както трябва за възрастта му. Преди 7-8 месеца бях много притеснена като теб - тогава не говореше нищо, не искаше да повтаря след нас, даже много късно и започна да сочи с пръст, не искаше да пие и да се храни сам Rolling Eyes, плачеше на чужди възрастни хора Rolling Eyes. Постоянно го наблюдавах и проверявах - обръща ли се по име, чува ли, гледа ли в очите и т.н. въпреки, че педиатъра ми ме убеждаваше, че детето си е добре имайки само забавяне в говора, който тя отдаваше на това, че той беше с голяма фонтанела, късно започна да седи седнал, късно проходи и т.н.  Направих консулт с логопед преди 5 месеца, който ми  каза, че детето разбира, изпълнява команди ...и затова да изчакам до 3г преди да започнем терапия. Сега още не говори както трябва, но напредъка му се вижда всеки ден - вече ползва около 50 думи (не всички се произнасят правилно) сам пита като види нещо интересно и се опитва да повтаря след нас, отделно на бебешки(т.е. неразбираем за нас) си говори постоянно Simple Smile. И за последно, че стана дълго...ние също още сме с памперс, и също играем предимно с колички(мисля нормално за момче) или имитира наши действия - готви, чисти с прахосмукачка, говори по телефон.

Надявам се, ще споделиш след прегледа.

# 397
  • София
Милена, така все едно описваш моя син. Wink
Свържи се с Блувелвет - писала е по напред в темата. Тя е логопед и е от Бургас  Hug

# 398
  • София
milena1976, много съжалявам, че съм те вкарала в тревога. понеже съм минала по тоя път на притеснения, затова ти дадох съвет да се консултирате със специалист - именно за да ти отпаднат тревогите, а не да го мислиш и премисляш вечер след вечер....

ама специалист, не позната лекарка, дето е виждала едно дете. и не по телефон.

моят син каза първата си дума на 2 години и 1 ден. памперса махнахме на 2 години и 11 месеца. това само по себе си не е притеснително.

# 399
  • Най-сетне у дома
milena1976, много съжалявам, че съм те вкарала в тревога. понеже съм минала по тоя път на притеснения, затова ти дадох съвет да се консултирате със специалист - именно за да ти отпаднат тревогите, а не да го мислиш и премисляш вечер след вечер....

ама специалист, не позната лекарка, дето е виждала едно дете. и не по телефон.

моят син каза първата си дума на 2 години и 1 ден. памперса махнахме на 2 години и 11 месеца. това само по себе си не е притеснително.

Хе-хе, и моят - точно ден след първия си рожден ден  Laughing И сега, на 2.11 стартираме борбата с памперса. Междувременно думите станаха много, научи азбуката, пише сам букви и си ги казва, разбира защо 3 е по-малко от 9, например... но още говори като бебе.

Не планирам да го водя на логопед, преди да стане на 4. Направих колосалната грешка да го заведа в софийски детски център с легендарна репутация, където беше "дагностициран" с аутизъм докато спеше (скапан от полет до България). Какви нерви и болести струваше цялото това приключение на семейството ми и мен, не ми се ще да си спомням. А още повече не ми се връща към това какъв стрес беше за самото дете. Накрая на мъжа ми му писна и заведе детето на оценка в детска психиатрия тук, където ни казаха, че който го е оценил като "в спектъра" или никога не е виждал детенце с аутизъм, или е имал не много добри мотиви да го направи. Силно се надявам да е било обикновена некомпетентност. Както и да е, колегите тук ми казаха, че към 4 - 4.5 години евентуално би било добре да се работи с непроизнасянето му на щ, ц, ч и лошото р (произнася го британско някак, задно). Това, ако след година, година и половина, нещата все още стоят така. Казаха ми още, че възрастта на проговаряне не е предикатор за това как ще се справя в училище.

Разказвам всичко това, защото тук много често чета "една консултация няма да навреди". Тази "една консултация" навреди на моето семейство повече от всичко, за което мога да се сетя. Така, че ще е добре да се подхожда по-внимателно с привиждането на аутизъм и ГРР под дърво и камък, мисля си аз.    

Последна редакция: пн, 28 ное 2011, 12:34 от Saule

# 400
  • В заешката дупка
Ако детето е било диагностицирано с аутизъм от една единствена консултация, аз бих заложила на непрефесионализъм. Процедурата е много по-сложна и би трябвало да се прави от екип от специалисти. Една камара интервюта, прегледи и наблюдения са нужни, особено за не-тежките форми, които не са толкова очебийни и лесно диагностицируеми.

# 401
  • В заешката дупка
Аз лично в България бях разочарована от това, че подцениха проблемите на сина ми, когато потърсих консултация. Хубавото, че тук не е така и му се оказва допълнителна помощ, което нямаше как да стане ако си бях заровила главата в пясъка.

# 402
  • Бургас
Момичета, благодаря на всички за окуражителните думи  Hug
Тази вечер говорих по телефона с детски психолог, жената беше повече от отзивчива и в диалога успях от една страна аз да й разкажа за поведението на сина ми, а от друга тя да ми обясни кое е притеснително и кое не. Според нея на този етап не може да говорим за аутизъм. Каза, че определени неща от поведението му наистина са притеснителни, но това може да се дължи на друго. Разбрахме се да направим скоро среща, за да може очи в очи да се прецени ситуацията. Докато говорихме тя усети колко съм притеснена и се опита да свали напрежението ми, но все още ужасно ме е страх накъде ще тръгнат нещата и как ще се развие моето детенце. Надявам се всичко да е наред, но до тогава явно ме очакват доста безсънни нощи и хиляди въпроси.
Ще пиша пак като има нещо ново, още веднъж, благодаря ви за подкрепата  Hug

# 403
  • Най-сетне у дома
Ако детето е било диагностицирано с аутизъм от една единствена консултация, аз бих заложила на непрефесионализъм. Процедурата е много по-сложна и би трябвало да се прави от екип от специалисти. Една камара интервюта, прегледи и наблюдения са нужни, особено за не-тежките форми, които не са толкова очебийни и лесно диагностицируеми.

О, боже, разбира се! Но коя майка, дори и да е наясно с процедурата по оценка (екип от професионалисти, които задължително включва детски психиатър), няма да се шашне, щом й кажат "аутизъм". А при това то и консултация нямаше, синът ми спеше, докато логопедката ми задаваше въпроси. Така и не се събуди, да чуе, че има аутизъм, горкото. Тук после ми се смяха, защото синът ми има тенденцията да е леко досаден в настояването да получава внимание и да споделят игрите му, та екипът каза, че е по-скоро хиперсоциален.

# 404
  • В заешката дупка
Страхът от чуването на думата аутизъм, съотнесена към собственото дете обаче не е причина човек да се страхува да ходи на консултации когато има притеснения. Хубаво е обаче да е наясно, че диагностицирането не става лесно, особено за по-леките форми, за да може да реагира възможно най-адекватно при подобни на описаната ситуация.

Общи условия

Активация на акаунт