Eто моята любима питка, покажете и вашите! - 11-та тема

  • 131 440
  • 743
  •   1
Отговори
# 630
  • Мнения: 148
Кати4ка,аз съм правила кошници от тесто за коледа.Дръжката се прави в/у тел извит в формата на дръжка увива се с тесто като се оставя малко свободна тел накрая за да я забодеш в питката.Пекох легнала в/у пекарска хартия.

# 631
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 568
По желание на съпруга ми - отново Празнична пита :

# 632
  • Мнения: 185
Ето нещо и от мен Grinning

# 633
  • Мнения: 9 785
И от мен една питка от вчерашният ми празник. Тестото е на Паркърките, естествено Crazy:

# 634
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 568
polin_a , питката ти е разкош Hug.Ако тестото е хубаво - може ли линк, да го пробвам и аз?

# 635
  • Мнения: 9 785
polin_a , питката ти е разкош Hug.Ако тестото е хубаво - може ли линк, да го пробвам и аз?

Аз пък като видях твоето оформление, помислих, че е моята Crazy. И твоята е много красива  bouquet!

Рецептата за тестото я има на първа страница - Питки Паркър 2 търсИ Peace.
Много е вкусно Peace. Само да добавя, че една доза е малко - и за питките, и за пита.

# 636
  • Мнения: 2 381
Здравейте,
правих питка по рецептата на макс- мама, но не се получи добре. Имам няколко въпроса:
 
1) Сложих 2 пак. суха мая (х 7 гр), тъй като ми отне около 1 кг брашно. На пакетчето пише, че 1 е за 500 гр. брашно. Гледах схемата от 1-ва стр и не вдявам. За около 900 гр си е нужно 1 пакетче. Мога да взема и жива мая, но тук се продават на огромни кубчета и не знам как да оразмеря. Къде греша?
2) Колко са големи тавите, в които печете питата? И изобщо всички пити с около кг брашно.
3) Тестото започна да втасва докато беше в машината, поради тази причина оставих да втаса още веднъж преди да опека, но резултатът не беше супер бухнал хляб както очаквах. Това може ли да е причината?
4) Спазих нейния начин на оформяне - точих 3 кори, мазах с масло и посъсих със сирене. Да не би да съм окепазила тестото с точилката също?

Моля за съвети. Имам рецепта и за др. пита, но не искам да експериментирам докато не уточня тези основни неща.
Благодаря предварително   bouquet

Последна редакция: пн, 16 авг 2010, 23:28 от Niki1

# 637
  • Мнения: 9 785
Niki1:
1. На 700г брашно за пита аз слагам 1 пакет 7г суха мая. Може би е било нужно да добавиш само половин пакетче, макар че аз лично смятам, че проблемът не ти е в маята.
2. Питата, която пуснах малко по-нагоре е печена в тава с диаметър 30см и височина може би 10 см. С един пакет мая и 700г брашно изскочи дори малко над тавата. За 1кг може би пак е достатъчна такава.
3. Според мен проблемът ти е в печенето, ил по-точно в момента между втасването и печенето. Как втасваш питата?
4. Не е проблемът в точенето също.

# 638
  • Мнения: 2 381
polin_a   bouquet

В случая пуснах печката на минимум градуси. В момента, в който ги достигна, изключих, отворих вратата на печката и сложих питката вътре. (работи охладителна с-ма у нас. не става да я оставя на кухн. плот).

Тавата ми е като твоята, но едва бухна и зае едва половината височина.

# 639
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 568
polin_a , благодаря ти за инфото, открих ги аз питките Паркър Wink.Мда, поне двойна доза ще се прави Rolling Eyes.

# 640
  • Мнения: 9 785
polin_a   bouquet

В случая пуснах печката на минимум градуси. В момента, в който ги достигна, изключих, отворих вратата на печката и сложих питката вътре. (работи охладителна с-ма у нас. не става да я оставя на кухн. плот).

Тавата ми е като твоята, но едва бухна и зае едва половината височина.

Продуктите е хубаво да са със стайна Т. Може би е добре в кухнята да спираш охлаждането, докато правиш питата. Макар че щом втасваш във фурната, не би трябвало да оказва влияние, но пък и като я оформяш после, пак трябва да е нормална Т в помещението. Смени брашното, пробвай с друго. Колко време втасва?

# 641
  • Мнения: 2 381
Мерси много. Не знам колко време втасва. Като се надуе пускам печката и мятам.
(централен е климатика и в кухнята няма врати, няма как да регулирам там Т) Ще сменя със сигурност брашното. Забелязвам, че и кексовете напоследък не са свят. Ще пиша пак. Мисля да меся на ръка този път. Дано стане, понеже малката ще проходи всеки момент и искам сама да си направя питката.

# 642
  • Мнения: 782
Niki1 , друг вариант е питата да ти втасва навън , покрита с кърпа - естествено  Rolling Eyes Предполагам, тераса имаш  Simple Smile

# 643
  • Мнения: 2 381
Niki1 , друг вариант е питата да ти втасва навън , покрита с кърпа - естествено  Rolling Eyes Предполагам, тераса имаш  Simple Smile

лелеее на тая жега не се бях сетила. Мерси много. Става и още как. (предполагам 80 % влага не пречи)

# 644
  • Мнения: 782
В нас прозореца на кухнята е нон стоп отворен  Wink  Втасват ми творенията за 10-15 мин   Simple Smile

Лабрекс
, правих питката с формичките  Simple Smile Страшно идейна и оригинална, благодаря ти   bouquet

Нямам време, пък и желание за снимки  Crazy Следя ви, но като нищо не показвам, ми е неудобно да се включвам  Blush

Общи условия

Активация на акаунт