Гърция-24

• 50 456
  • 739
  •   1
Отговори
# 135
δημητρα->δημητρουλα->τουλα
παρασκευη-> βιβη
κωνσταντινος->ντινος/κωστας
μαγδαληνη->μαγδα/λινα
αναστασιος->τασος

# 136
  • Plovdiv - Thessaloniki
Здравейте и честит празник на всички именници днес  и на празнувалите рожден ден наскоро. Да сте живи, здрави и много усмихнати!  newsm51 newsm67  ura
Момичета, моля, дайте идея за подарък на родителите ми празнуват годишнина от сватбата и искам да им пратя нещо по пощата. В краен случай ще им купя нещо за всеки поотделно, като дреха например, ако не измисля нещо общо за двамата. Идва ли ви нещо на ум?  newsm78  newsm53

# 137
  • загубено
Сатенени чаршафи за спалнята.

# 138
подаръци общо са трудно нещо.
не мога да ти предложа нещо,имай предвид дали имат нужда от нещо.
ас утре имам годишнина и за подарък му взех летни пижами с снупи,и на един каледар-оте тези като книга които са- сложих весели лепенки на всички важни дати(много дати опомням ас и той ми дрънка че винаги забравя кога е какво..сега няма извинение!

# 139
Дъщеря ми е на 14 години
трябва ли й задгръничен паспорт за пътуване до Гърция
Не може ли с личната карта само ?

# 140
Вула и Тула пък са ми фаворити сред неприятните. Също мога да дам пример и като Нула от Деспина /Деспинула/!?!?!?!
Като подарък можеш да им купиш дори и дигитална рамка за снимки на която / в някой момент да сканираш и да сканираш и качиш снимки от сватбата им, от твоето раждане, от внучета/ да стане нещо като съкратена история в снимки.
Можеш да поднесеш и някакъв сребърен сервиз, евентуално някакъв хубав комплект халати дамски и мъжки.

# 141
Здравейте! Simple Smile
Дано не прекъсвам темата ви, но имам въпрос, свързан с Гърция.
Сестра ми отскоро е там и работи. Има номер към COSMOTE и ваучер за 15 евро, но не може да го вкара.

Ако имате идея как да се оправи, ще съм ви благодарна!

bouquet

Последна редакция: сб, 24 апр 2010, 22:21 от sis44o

# 142
може би не е регистрирала номера на свое име?
От началото на февруари някъде всички телефони с карти трябва да са регистрирани.
Космоте се регистрира  в магазините на Космоте или в Германос .

# 143
Да не би да не може да прочете на кой номер да се обади и кога да вкара кода newsm78Тя знае ли гръцки

# 144
Дъщеря ми е на 14 години

Гърция е член на ЕС от 1981 г. Така, че не ви трябва задграничен паспорт. Правилата за издаване на лична карта за навършили 14 г. са:

Всеки български гражданин, който живее на територията на Република България е длъжен в срок до 30 дни след навършване на 14-годишна възраст да подаде заявление за издаване на лична карта. При подаване на заявление за издаване на първа лична карта към заявлението се представя и удостоверителен документ за раждане. По изключение могат да се представят и официални документи, удостоверяващи данните за раждане. Към заявлението се прилагат и два броя снимки, отговарящи на всички изисквания, посочени в Приложение № 3
на Правилника за издаване на български документи за самоличност. Лицата, навършили 14 години, но не навършили 18 години, е необходимо при подаване на заявление за издаване на лична карта да бъдат придружени от единия родител, настойник или попечител, с оглед потвърждаване на самоличността и верността на попълнените в заявлението данни. Издадената лична карта се получава от родител, настойник или попечител, или упълномощено с изрично нотариално заверено пълномощно лице. Лична карта се подменя в срок от 30
дни при: изтичане на нейната валидност, загубване, кражба, повреждане или унищожаване, промяна на имената, персоналните данни, постоянния адрес или трайни и съществени изменения на образа. Санкциите за неспазване на срока за издаване и подмяна на лична карта е глоба в размер от 20 до 150 лв.
Българските граждани, навършили 14-годишна възраст и живеещи в чужбина, след завръщането си в страната са длъжни в срок до 30 дни да поискат издаването на лична карта.

И още нещо:
При пътуване на непълнолетни български граждани в чужбина придружавани само от единия родител, на българските гранични контролно-пропускателни пунктове се представя оригинална нотариално заверена декларация от отсъстващия родител  и копие от нея, което остава на ГКПП. Ако детето е само - нотариално заверена декларация от двамата родители.

# 145
  • Plovdiv - Thessaloniki
Благодаря за предложенията за подарък  Hug Това за дигиталната рамка аз също си го мислих, но ме е страх да изпратя нещо скъпо или чупливо, за да не се загуби по пощите и после да ме е яд. Наскоро им взех от Турция за подарък сервиз чашки за чай (нали сега в БГ са модерни турските сериали) и останаха много доволни. Имам още няколко дена да реша, но може и да изпратя нещо символично послучай празника им, а пък като си ходя натам и нещо по-голямо.

За момичето, което не може да се оправи с ваучера - става като кода от касовата бележка(ваучера) се изпрати като смс към изписания кратък номер (мисля че е 1314) или с обаждане. Може вече да има значение и дали е регистриран този номер - регистрираш се с документ за самоличност в магазин на Космоте или Германос. За по-сигурно да иде там и да попита, дано знае гръцки или английски. А и там можеш да заредиш лесно само като си кажеш номера и веднага сумата, която платиш, отива директно в телефона.  Peace

# 146
може би не е регистрирала номера на свое име?
От началото на февруари някъде всички телефони с карти трябва да са регистрирани.
Космоте се регистрира  в магазините на Космоте или в Германос .

Да не би да не може да прочете на кой номер да се обади и кога да вкара кода newsm78Тя знае ли гръцки

Не знае.

# 147
Дъщеря ми е на 14 години

Гърция е член на ЕС от 1981 г. Така, че не ви трябва задграничен паспорт. Правилата за издаване на лична карта за навършили 14 г. са:

Всеки български гражданин, който живее на територията на Република България е длъжен в срок до 30 дни след навършване на 14-годишна възраст да подаде заявление за издаване на лична карта. При подаване на заявление за издаване на първа лична карта към заявлението се представя и удостоверителен документ за раждане. По изключение могат да се представят и официални документи, удостоверяващи данните за раждане. Към заявлението се прилагат и два броя снимки, отговарящи на всички изисквания, посочени в Приложение № 3
на Правилника за издаване на български документи за самоличност. Лицата, навършили 14 години, но не навършили 18 години, е необходимо при подаване на заявление за издаване на лична карта да бъдат придружени от единия родител, настойник или попечител, с оглед потвърждаване на самоличността и верността на попълнените в заявлението данни. Издадената лична карта се получава от родител, настойник или попечител, или упълномощено с изрично нотариално заверено пълномощно лице. Лична карта се подменя в срок от 30
дни при: изтичане на нейната валидност, загубване, кражба, повреждане или унищожаване, промяна на имената, персоналните данни, постоянния адрес или трайни и съществени изменения на образа. Санкциите за неспазване на срока за издаване и подмяна на лична карта е глоба в размер от 20 до 150 лв.
Българските граждани, навършили 14-годишна възраст и живеещи в чужбина, след завръщането си в страната са длъжни в срок до 30 дни да поискат издаването на лична карта.

И още нещо:
При пътуване на непълнолетни български граждани в чужбина придружавани само от единия родител, на българските гранични контролно-пропускателни пунктове се представя оригинална нотариално заверена декларация от отсъстващия родител  и копие от нея, което остава на ГКПП. Ако детето е само - нотариално заверена декларация от двамата родители.
        И оригинален акт за раждане на детето

# 148
Привет момичета ,моля ви за малко помощ
Знае ли някой ,дали вече е отворена магистралата Солун -Атина за автобуси, защото до скоро беше затворен прохода след Катерини и пускаха само леки коли?
Благодаря ви много

# 149
Привет момичета ,моля ви за малко помощ
Знае ли някой ,дали вече е отворена магистралата Солун -Атина за автобуси, защото до скоро беше затворен прохода след Катерини и пускаха само леки коли?
Благодаря ви много
Пътят отново е затворен,беше отворен за няколко дни около Великден,аз дори успях да си отида до България,но след това пак го затвориха. Във вестника пишеше че до края на май месец ще е затворен.

Общи условия

Активация на акаунт