Бродирана красота - Гоблени 72

• 102 743
  • 700
  •   1
Отговори
# 495
Абе хора вие как си смятате квадратурата на апартаментите, питам се  Wink По площ е 4 пъти по-голям, което е отговорът на задачката в случая, а ако се говори за дължината на страните - два пъти по-дълги стават.

# 496
исках и аз да се включа в "спора" 1:1 и 1:4
примерно ако гоблена е 1:1 и имаме по хоризонтала 8, а по вертикала 10 квадратчета ? = 80
ако това се ушие 1:4 ще изглежда 16 квадратчета по хоризонтала и 20 по вертикала = 320 Simple Smile в такъв случай втория вариант в колко пъти е по-голям отколкото 1:1 ? Simple Smile

# 497
примерно ако гоблена е 1:1 и имаме по хоризонтала 8, а по вертикала 10 квадратчета ? = 80
ако това се ушие 1:4 ще изглежда 16 квадратчета по хоризонтала и 20 по вертикала = 320 Simple Smile в такъв случай втория вариант в колко пъти е по-голям отколкото 1:1 ? Simple Smile
така де, обаче като говорим за гоблени кой се интересува от площта им? аз лично хич, иначе чисто математически е правилно, че е 4 пъти по-голям, но за една гобленарка или гобленар са важни страните на гоблена, а не неговата площ. като режеш панамата ще я отрежеш 2 пъти по вертикала и 2 пъти по хоризонтала по-голяма, затова е  израза че е 2 пъти по-голям

# 498
Ужас ! Как може да се води спор за нещо толкова елементарно ? Самото съотношение 1 : 4 показва колко пъти е по голям - 4 пъти.

# 499
Е хайде стига с този спор вече де  Rolling Eyes
Като е дадено 1:4 не значи че гоблена се увеличава 4 пити я. Просто се шие 4 пъти знака. А какво ще кажете да поспорим и за 1:2 а???????  Crazy Тогава колко ли пъти се увеличава гоблена  Thinking Хайде да ви видя  Crossing Arms

# 500
Представете си един квадрат , разделен вътре на 4 по-малки квадрата.
Гоблен 1:4 е с размера на големия квадрат.
Гоблен 1:1 е с размерите на един от 4-те малки квадрата

Образно обяснено.

Абе хора вие как си смятате квадратурата на апартаментите, питам се  Wink По площ е 4 пъти по-голям, което е отговорът на задачката в случая, а ако се говори за дължината на страните - два пъти по-дълги стават.

Практично обяснено.

Математически обяснено.  

Ужас ! Как може да се води спор за нещо толкова елементарно ? Самото съотношение 1 : 4 показва колко пъти е по голям - 4 пъти.

А ! Евала ! Ей това искаме да кажем последните 2-3 стр. от темата  Peace

# 501
много правилно го написа Дж-то :
1. режеш 1 път по вертикала и 1 път по хоризонтала и получаваш 1 х 1 = 1       Simple Smile
2. режеш два пъти по хоризонтала и 2 пъти по вертикала и получаваш 2 х 2= 4 Simple Smile
в първия вариант шиеш 80 квадратчета което прави 400 х 80=32 000 единични (гобленови) бода
втория вариант бодовете са 400 х 320 = 128 000 единични (гобленови) бода

както и да го смятаме аз лично стигам до извода - 4 пъти Simple Smile
математически, практично и образно обяснено  Grinning

Последна редакция: нд, 25 апр 2010, 23:01 от petli

# 502
Като е дадено 1:4 не значи че гоблена се увеличава 4 пити я. Просто се шие 4 пъти знака. А какво ще кажете да поспорим и за 1:2 а???????  Crazy Тогава колко ли пъти се увеличава гоблена  Thinking Хайде да ви видя  Crossing Arms

Е, това е още по- сложно , недей така , ние да не сме математици я  Joy Joy Joy

# 503
Е хайде стига с този спор вече де  Rolling Eyes
Като е дадено 1:4 не значи че гоблена се увеличава 4 пити я. Просто се шие 4 пъти знака. А какво ще кажете да поспорим и за 1:2 а???????  Crazy Тогава колко ли пъти се увеличава гоблена  Thinking Хайде да ви видя  Crossing Arms

Е, това е още по- сложно , недей така , ние да не сме математици я  Joy Joy Joy
ами просто тук математиката не работи  Mr. Green защото това са си гобленарски неща и 1 към 2 е същия размер като 1 към 4 и това никой математик не може да го обясни математически
логично погледнато точно от този бод да идва израза, тъй като това е вилеровият бад, а както знаем той е първоизточника, 1 към 4 е побългареният му вариянт

# 504
  • София
Не исках да се включвам в спора, но не издържах  Wink
Струва ми се, че ако е 4 пъти по-малък, тогава ще е прекалено миниатюрен - 1/4 от реалния размер. Все си мисля, че е 2/4 от реалния, т.е. 2 пъти по-малък. Иначе какъв е смисълът да се шие? Получават се миниатюри  newsm78.

# 505
  • Плевен
 Laughing

Голямо смятане му сложихте ,но никой през цялото време не спомена че в едно квадратче на разграфената панама има 20х20 дупчици  Peace!Когато се шие 1:4 всеки знае че един знак от схемата съответства на 4 бода !Там е и разковничето! Погледнете схемата по горе и смятайте ! Mr. GreenНапример ,ако трябва да шием 1:4 тогава за да запълним едно квадратче от 20х20 дупчици на панамата ,ще използваме един квадрат от схемата с 10 х10 знака !Но ако шием 1:1 ще използваме 4 квадрата от схемата за да запълним 1 квадратче от панамата!Дано ме разбирате! newsm78И тогава стигам до извода че гоблена ще стане 4 пъти по-малък! Thinking
Когато трябва да се шие 1х2 разсъждението е аналогично с това на 1:4 ,с единствената разлика в изпълнението  !
По интересното е ,че гоблен в който има елементи да се шият с 1х1 /например лица или ръце и др./  ,а други 1х4 ,тогава гоблена не може да се шие 1х1 ,ако не се направи специална схема! newsm78
И още ,поне аз съм се сблъскала/с "Арабското момиче" ,което купих със схема 1х1// и разсъждавала сама че гоблен предназначен за 1х1/Схемата е направена за 1х1/не може да се шие 1х4!Ако някой знае нещо друго, да помага! GrinningМалко стана дълго ,но мисля че ще ме разберете ! Rolling Eyes

Дано съм помогнала малко в този дълъг спор  Heart EyesАко не съм права приемам всякакви критики  Peace

По интересното е че докато търсих схема за да ви покажа нагледно попаднах на ето това

Мисля че водния знак ми е познат като ник на някой който се подвизава с него  Wink из българските форуми ! newsm78 И според мен не е етично от страна на човека да  качва  схемата му в своята собствена страничка /такива са правилата на играта в сайта/ Но това е проблем на притежателя на ника от водния знак,ако си го познава/
Ето и адреса на плагиата Mr. Green
http://zorica.gallery.ru/watch?ph=Vk0-bRa5k

Може и да се заблуждавам  Whistling

Последна редакция: пн, 26 апр 2010, 00:06 от pepen

# 506
  • София
Момичета, трябва ми вашата помощ  Praynig

Не мога да се ориентирам, как трябва да избродирам тези половинки (маркирах ги в червено). Горният бод на кръстчето ми е наляво. Ще съм ви много благодарна!!!

# 507
да бе , наистина , ако се смята като  квадратурна площ , гоблен, ушит  1 към 4 е четири пъти по-голям от този , ушит 1 към 1:))

Но пък никога не съм срещала в схемите даден размер на някой гоблен като квадратура.
 Там са линейни размери- дали в сантиметри/инчове/ или брой бодове пак линейно дадени Simple Smile)

Да речем имам  схема  на гоблен 1 към 1 и искам този гоблен да го ушия 1 към 4 .
Знам ,че размера е да речем 20 на 30 см.
В случай ,че ползвам пак същия каунт панама няма да умножа 20 по 4 и 30 по 4 , за да получа размера, а 20 по 2 и 30 по 2.

Ако някой наистина ще превръща една схема от 1 към 4 в 1 към 1 или обратно
и се интересува как става това и колко панама ще му е необходима от практична гледна точка, а не теоретична разделя или умножава размерите на гоблена на 2.
Под размери имам предвид както размерите в сантиметри, така и размерите му в брой бодове по вертикал и хоризонтал

desi_ivanova,
за коя схема става въпрос?

# 508
  • Kneja, Vratsa, Bulgaria

Тук става интересно. newsm68
 Моля, някой с познания във висша математика да се намеси, защото стана мазало.
 Laughing Joy
Предлагам да се ограничим до основните гобленарски бодове, защото ще се стигне до академичен диспут. newsm78
Не желая да се намесвам в спора, а по-скоро да разведря обстановката. Не мисля, че трябва да се смята кой колко голям ще стане, а по-скоро да се броят квадратчетата на разграфената панама. Остава само удоволствието от шиенето.

# 509
  • UK/София

Laughing LaughingКакви сметки направихте, аз накрая блокирах. ЕТО един гоблен 1:1 с размери 16/23 см.

Ето го и 1:4, с размери  33/45 см..

Според мен този който е 1:4 е два пъти по-голям от 1:1. Simple Smile

Успешна седмица на всички. Hug

Общи условия

Активация на акаунт