Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 13

• 100 599
  • 749
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Darkviolet, мерси за линка за книгата и че ме подсети пак за "Академията на живота". Днес гледах пак и тези бутилки - http://ecolina-bg.com/, струва ми се ти ги беше пуснала. Май ще трябва да си купуваме нещо подобно.     bouquet

Поли, няма особен спор за мелатонина. Аз си изяснявам публично за себе си какво е това и дали е приемливо за детето. Мнението ми е, че на детето си няма да го дам. Написах достатъчно защо. В един форум ми хареса съвета "като не можеш да заспиш, питай лекаря си". За мен е по-приемливо да дадеш нещо, което пише че е за деца над 6 години, а ти да го дадеш на 4,5 годишно. Но ако пише над 16 или 18 години, не бих го дала на малко дете. А отделно, че е хормон, пие се дълго и разстройва бъдещата дейност на организма.

Добра фирма за добавки е http://solgar.com/ . На ДАН конференцията научих за нея и съм купувала. Впечатлих се от историческите факти за развитието й, те с всеки продукт дават листовки. Та Солгар произвежда и Мелатонин и на сайта им пише, че е за над 18 години.

За GABA - видях, че Солгар произвеждат и GABA. На мен това ми се виждаше супер изчанчено да се дава на деца, обаче от написаното от Снежа, се сетих че Аминалон и Лонамин са често изписвани. Спомних си, че когато детето беше на 3,5 години и бяхме в Св. Никола много настоявах лекарката да ми каже нещо за лекарство или добавка. Надявах се да чуя нещо за Бустера и другите обсъждани тук неща. Тя ми написа рецепта за нещо нечувано от мен, аз не го дадох. На снощи се разтърсих и видях, че е Лонамин и ми е направила схема. А тогава ми се стори като Пирамем за баби. Интересно е да се обмисли, то поне се пие 2-3 седмици. Още ще чета за него, но ненамирам много инфо. А намерих, че е много добър наркотик за отслабване, а чух че е и нова мода за дълга младост...Ще прочета още малко, може да го пробвам на мен Simple Smile

Приятен ден на всички!

# 121
Darkviolet , не това не го правим/да го карам да издава звуци/, по простата причина ,че вообще не знам как да изкопча някакъв смислен звук от него.Той си ги говори неговите звуци и срички дето нищо не значат ,но да го накарам да каже нещо смислено е направо нежъзможно.Когато иска дъвка например ,той знае къде стоят и ме води в кухнята и сочи или с моята ръка на горе към шкафа ,или с поглед гледа ногоре и аз понеже знам ,че си иска дъвката и му казвам - Дани кажи дай и тогава ,ще ти я дам ,но неговата реакция е да продължи да ми бута ръката нагоре и когато аз продължа да настоявам да каже дай , или почва да мрънка или излиза от кухнята и заминава на някаде отказвайки се за момента от дъвката.След около 30мин. ,когато се присети за нея пак ,същата "процедура" се повтаря и аз вече след не казаното дай ,му давам дъвката,тъй като стигнахме до извода ,че така като дъвче и си разтяга дъвката,играейки си с нея по малко си смуче пръстите /показалец и среден/ на дясната ръка и разтягайки дъвката използва тези два пръста,които иначе държи изправени и не пипа с тях,не ги използва все едно ,че са парализирани/пу, пу /.Това смучене на пръстите започна преди около 2г и от тогава ги смучи ,не можем да го откажем,пръстите му изтъняха,нокета на показалеца е като наранен от това смукане,и предните му два зъба от горе и те са надигнати нагоре .Ако не яде ,то трябва да е постоянно с дъвка за да не ги смуче,моля ако някой е минал през нещо такова и сте го преодоляли ,да сподели как, ако е възможно .Благодаря  предварително ! bouquet
Спорен ден на всички!

# 122
Аз правя кексове и бисквити - това са им сладкишите, тея дето ги продават са ми много съмнителни...
   И аз правя....Даже често ги правим заедно с малкия.И това ми е една от примамките "прибираме се вкъщи за да бъркаме кекс".Но не винаги работи.  Rolling Eyes
   Колкото до консумацията на сготвеното....Обикновено крия сладките и тестените неща някъде по шкафове,че иначе само с тях ще се храни.
   Купешките сладкиши/шоколади/зрънчо и пр. почти не са му познати.И мисля,че по-добре.Защото съм чела ,че съдържат съставки ,които още повече отравят организма на аутистичното дете.

# 123
Поли79 ,мойто дете сьщо беше невьзможно да го накарам да каже нещо.Какво ли не сьм правила,но не искаше.Бягаше,криеше се или се трьшкаше ,когато го карах нещо да вьрши.Започнах да сядам до него без да му говоря.Взимах едно мече или друго животно и започвах да си говоря с него.Ставаше му интересно и ме наблюдаваше.След време започнах да си преправям гласа все едно мечката му говори.Много му е забавно и се смее.Сега ми разрешава да седя спокойно до него ,като дьржа играчката близо до устата си .Казвам (мечо,куче ,пиле)и виждам как прави опити да повтори.Понякога казва някоя сричка или се изпуска да каже думата.Рядко се случва,но за мен е голям успех .Сьщо така без да го насилвам,като видя,че е спокоен пак сядам и започвам да му казвам (А,О,Е,И).Той ме гледа точно в устата и сьвсем тихо ги изговаря .Не знам дали това е правилен начин ,но след като вьрши работа аз продьлжавам да го правя.

# 124
Поли, за пръстите не мога да ти дам съвет. Криси няма проблем с това. По-скоро трябва да се посъветваш със специалист. Иначе Криси по същият начин си иска бисквити, знае къде стоят, а и може да каже Дай, обаче го казва, когато реши или когато е фрустриран, ядосан, много иска нещо. Така вчера си остана без бисквита. Не пожела да каже Дай. Вече взех да втвърдявам отношението, поне по отношение на неща, за които съм сигурна, че ги може. Напоследък си мисля, че много го глезя и му угаждам.
За звуците - трябва да ги изискваш, поне първият звук от думата. Те ще се появят, може би не скоро, но все пак, ако изискваме ще се появят. Вчера на заниманието при логопеда Криси не пожела да каже зайо докато гледаше едни книжки, обаче когато обърна гръб да си тръгваме от устата му излезе Айо. Така звукът първо излиза спонтанно след много чувания, а после вече ще се работи да се чуе думата целенасочено.
Малко ми е неудобно да ти давам някакви съвети. Аз всичките тези неща съм ги научила от нашият логопед, понеже винаги присъствам на часа. Играя ролята на кучето на касапина, дето от гледане без малко да стане касапин hahaha Дори се улавям, че казвам Браво и интонирам почти като логопеда Laughing Не си падам много по четенето в интернет и в някои отношения съм много по-малко информирана отколкото други потребителки. Пробвай да си уредиш консултация с логопеда от центъра, където ходи Дани и да ти дават насоки какво да правите в къщи.

# 125
Шефче,Darkviolet ,сърдечно благодаря за вашите отговори  HugТова с разговора с мечето и аз съм го правила ,но само няколко пъти и то без голямо внимание от страна на Дани,но ще почна всеки ден ,трябва да проговори това момченце,не може инак Praynig
Относно това да го накарам да каже ,сега препрочитам една книга,която си купих от книжарницата в двора на Александровска,след поставянето на диагнозата на малкия миналата година на 09.05. - "АУТИЗМЪТ-ОТГОВОРИ НА НАЙ-ВАЖНИТЕ ВЪПРОСИ",в която пише:Казано просто детето ви не говори,защото не може.Това не означава,че не може да ви разбере.Означава просто,че не ев състояние да ви осведоми какво мисли,как се чувства или какво преживява чрез думи.
Центъра в нашия град е общински ,работят до 16.30 и  просто няма кога да се засечем с терепевтите там,когато ги видя тук в Кауфланд,където е магазина в който работя, винаги ги питам днес Дани как е бил ,при кого е бил/при логопед,психолог или спец. педагог/ и как се е представил и абсолютно всеки път ми се отговаря,че днес е минал при всички и се е представил много добре,изпълнявал е всички поставени му задачи без проблем  и толкова.Нито знам какво правят,в/у какво работят Sad........
Трябва да ви споделя ,че в Разград дет.психолози няма ,а логопедите са толкова заети ,че отказват платени посещения,този център ни единственната алтернатива,да не говорим колко трудно успяхме да влезем там .Има сам 36 отпуснати бройки и Дани е едно от последните приети деца.От другия месец оставам без работа,съкращават ме  и започвам да ходя с Дани всеки пък и да се интересувам,какво правят,как работят с него и как аз да работя в къщи .Не мога да разчитам само на тях,вкъщи трябва да преговаряме всичко през което са минали в центъра.

# 126
Снежи ,игрите на компютъра не вършат работа ,поне за сега ,не мога да му привлека вниманието там,той сякаш го"мрази " този компютър,или натиска ескейпа и явно знае ,че така се излиза от играта или направо го изключва от копчето,но ти благодаря за помоща  bouquet

# 127
Darkviolet , до сега не съм те питала,но при Криси как е - напишква ли се през ноща,слагате ли памперси? Оказва се ,че една от причините Дани да се събужда през ноща е ,че целия се наводнява,памперса пропуска,става направо локва в леглото,и стават за да го преоблече татко му и да смени памперса и чаршафа.Мисля ,че задържа вода и през ноща много пишка,уж гледаме да вечеряме рано и след 20.00 да не пие вода и пак през ноща следва наводнение Sad и  не знам как да го овладее това нощно напикаване
Ужас,  май ние сме с най-много проблеми тук  ooooh!

# 128
Поли, дано вашия център е по- добър от нашия. Аз когато питах как е Алек ми отговаряха "Все така", с изключение когато решаха, че е много нервен. Поли, това не са игри на компютър а снимки. Например пише А и отдолу е нарисувано агънце. Можеш да ги отпечатиш. Алек също не обича компютъра , кото види че аз сядам на него, само да мръдна го изключва.
Има една играчка говорящ папагал, Алек я ненавиждаше, но беше по-голям. Ти казваш дума и той я повтаря 2 пъти след теб, не знам на Дани може да му хареса, тя може да повтаря и неговите звуци и той да и обърне внимание и да не го вбеси, че тя повтаря а той не може. За пръстите и аз не мога да те посъветвам. Много съжалявам за работата ти, но се опитай все пак да ти разрешат да присъстваш на обучението му, дори скрито.

# 129
Поли79 - за напикаването нощем има лекарства (пак хормони - айде изяще ме  Twisted Evil) - работят 100% но са ужасно скъпи за ежедневна употреба. Моя големия спря да мокри леглото на 11 години.  Малките на 1-2 годишни спряха да си мокрят нощтния памперс, въпреки, че на гърне ги учех хоста по-късно.
Защо е така - надбъбречната жлеза е виновника да се поризвеждат хормони, които когато човек спи концентрират урината. Затова и сутрин тя е тъмна/концентрирана/. Някои деца не произвеждат този хормон до идването на пуберитета. И замяната му със синтетичен такъв спира напиказването.
Дава се като спрейче за нос - цената е ужасна, аз съм го ползвала смао когато сина ми е ходил някъде с приспиване(при приятел примерно или на лагер) за да се чувства добре - но и беше голям вече.

Последна редакция: ср, 14 апр 2010, 12:49 от [desi]

# 130
Деси ,колко ужасна е цената ,ако може име на лекарството ,в САЩ по скъпи ли са ?Имам една приятелка ,която живее в Маями и ще си идва юни,мога да я помоля да ми купи ако мога да си го позволя разбира се
Снежи ,ами извинявай не съм те разбрала,помислих ,че ми говориш за комп. игри, ако можеш ми ги изпрати тогава ще съм благодарна  и  този папагал ме заинтригува много,обаче от къде мога да си го купя?
Благодаря ви момичета   bouquet
Деси , пръсти не е ли смукало някой от твоите момчета ,да помагаш и в тая насока  Simple Smile ?

# 131
Големия смучеше палче като малък като спи - ама сам се отказа - не помня на колко - на 4 сигурно е бил... денем не са смукали.
Тук продават една гаднилка - като лак за нокти е - продава се за деца които си гризат ноктите и смучат пръсти - ползвала съм го успешно за моите калпазани за гризане на нокти - слага се като лак, прозрачно е и е отвратително - имай предви, че после не смеят дори да ядат без вилица/с ръце/ Joy

за лекарството desmopressin  (DDAVP) за енуреза - не го дават на малки деца, защото предизвиква жажда -- толкова ужасна, че ако осавиш детето да пие ще пие докато получи водано отравяне/да му се разреди кръвта дотолкова че да е оспасно за живота му/ - аз съм давала на сина си след 9 годишна възраст.... не се е оплакал от жажда, но страничните ефекти не при всеки се проявяват. Незнам дали ще ти го дадат за толкова малко дете и то аутист.
Другото е imipramine  (Tofranil) - с много странични ефекти...

# 132
Поли, папагала чух, че на Илиенци е 7 лв. в Продавалника можеш да видиш, но там са по-скъпи и дано попаднеш на добър звук. Вечерта ще ти изпратя упражненията. За нощното напишкване съм чула една билка / не мога да си спомня заглавието/ Ще питам жената и ще я напиша вечерта. Тя каза, че я прилагала на неиния син като малък и била много ефективна.

# 133
 Hug Пак голямо благодаря   bouquet
Деси , така е за малко дете май няма да ми го дадат ,а пък и с поредното лекарство вече рискувам да ям бой от нашия татко  hahaha Всъщност ,аз никога не съм била фен на каквито и да е било лекарства ,но сега давам 5 хр. добавки и  мелатонин ,значи 6 . Деси,дали е възможно от мелатонина да пикае толкова това дете?
Снежи , ако отида до там ще ми стъпи на 47 лв папгалчето  Grinning,нищо няма в тоз нашия град ooooh!
Деси, слагахме му лепенки на двата пръста ,тогава започна да смуче безименния и кутрито,после мазахме с люта чушка и да видиш -текът му сълзите,ама смуча та смуче нашия Laughing

# 134
  • Анкх-Морпорк
Поли, това лапане на пръсти е свързано с чувствителността. Детето има нужда от стимулация и се опитва само да си я направи.
В такива случаи се правят разни масажи, с електрическа четка за зъби, и подобни. Ама трябва да ти покаже обучен логопед.

Общи условия

Активация на акаунт