Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 13

• 100 621
  • 749
  •   1
Отговори
# 690
Krasi Mechkov,аз сега точно с това се занимавам.Дани има кариес и още две зьбчета,които са за правене.
Kezaja ,ми даде кординати на клиниката,която работи с деца като нашите.Минахме вече при зьболекарката,днес бяхме там ,утре сме при психиатьр,който да разреши да се сложи упойка на детето.За да работят зьбчетата  ми искат телк или епикриза за да се поеме лечението от здравната каса и да не плащаме.Забравих да ги питам обаче дали упойката се плаща.
Kezaja,ако ти е удобно после пиши ти плащаше ли упойката на Марти.

# 691
  • София
Днес моята джипка ми обясни, че разбира се, че мога да откажа ваксинация за каката.За Мишо - ясно, но мога и за каката с писмено подадено заявление, че съм информирана за рисковете от отказ.Предстои и реваксинация за морбили.Лекарката ми обясни рисковете при отказ от ваксина за различните видове заболявания за които се ваксинират.Естествено не запомних много, но запомних добре, ама много добре, че ваксинацийте дават САМО 30% вероятност от предпазване.

Когато взех от нея бележка за детските преди месец ми даде готова бланка на която само попълних имената на децата.Не се описват ваксините които са слагани една по една.

# 692
Операцията си минава през здравната каса, платихме само за легловата база в клиниката.

# 693
Rossoneri ,за лечението на зьбките ли говориш,че не се плаща.Ние днес минахме на психиатьр и той ми каза,че сигурно ще си платиме упойката само нищо друго.Не питах в клиниката вчера колко е упойката и изобщо ще я плащаме ли.Дани беше неспокоен и уплашен като видя кабинета и аз от притеснение забравих да ги питам .

# 694
Да, за зъбчетата имам предвид, миналата година в края на юли бяхме на зъболекар, приспаха Гери и оправиха зъбките за около час и половина, след като я изкарват от операционната ни се обадиха, че вече може да отидем при нея в стаята, момент, който не искам да си спомням, още ми е пред очите по време на упойката, самата аз бях като ударен самолет докато не ни изпишат в късния следобед.

# 695
Шефче,

След интервенцията се заплаща процедурата в касата по символични тарифи- пломбите на млечните зъбки са амалгама.

# 696
  • София
Според нашата стоматоложка децата имат право на 4 пломби годишно - безплатно по каса.Поиска само сините здравни книжки, независимо, че в тях е писан друг стоматолог.Пломбите които слага на децата не са амалгама, и са безплатни.Всяка друга интервенция около пломбоправенето като леглоден, ако се налага пълна упойка и прием в болница се заплаща допълнително, както и самата упойка.

Опс  Embarassed това е принципно за децата, но не знам дали има допълнителни облекчения, ако са с ТЕЛК

# 697
  • Бургас
Здравейте!
Ще ви помоля за съвети относно агресията:
Много ми е трудно да се справям с набезите на дъщеря ми към малкия - иска да го скубе , хапе го също. Съвсем невъзмутимо ми показва какво е направила и не мога да разбера защо така. Чудя се дали по-добрият вариант е да и се карам и наказвам или да реагирам по някакъв друг начин? Предполагам, сте се сблъсквали с това???
Още по-голям проблем ми е агресията към други деца. Като цяло вече повече се контролира, но навлязат ли и в личното пространство и става белята. Днес ухапа едно детенце жестоко...Чудя се да обяснявам ли на родителите за проблема и или просто да си я прибера? Не мога постоянно да я държа настрани от другите   Sad
Тя е невербална все още и нищо не може да ми обясни.
Благодаря ви предварително за съветите   bouquet

# 698
Алина, виж тоя подфорум. Два пъти седмично отговаря психолог. Не можеш да пишеш в темите, трябва да си пуснеш нова тема, в която да споделиш проблема. След като ти отговори, можеш да питаш допълнително в същата тема. Други потребители не могат да пишат в твоята тема.
http://www.bg-mamma.com/index.php?board=89.0

# 699
Здравейте!
Ще ви помоля за съвети относно агресията:
Благодаря ви предварително за съветите   bouquet
Обикновенно, аутистите не са агресиви. Алек не е агресивно дете, напротив доста страхлив /което също не е добре/.
Други родители, особено такива с 2 деца могат също да споделят.
Наистина, трябва да потърсиш психолог, но не online/според мен/. Една моя позната навремето води по-големия си син на 5-ти километър и се оказа, че от картинката, която според нея "надраскал", психоложката разпознала ревност към другото дете/ това дете е вече студент 2 година/.Последното, го пиша , тъй като директния контакт или наблюдение на невербално дете е много важен.
Може и просто да е от възрастта. Много деца ревнуват от по-малките , а и на тази възраст започват да се осъзнават /синът ми ходеше на градина на тези години и въобще положението с другите деца не беше по-различно/. Моята приятелка казваше, че просто и е било неудобно да вземе дъщеря си от градината, защото хапела децата. Имаше дете, което счупи стъклото с удър и едва не се закла. По площадките постоянно можеш да видиш такива деца, които тичат на бой.

# 700
Аз редовно се сблъсквам с детската ревност в различни прояви и модели. Както съм казвала съм с три деца единия батко е на 12 г Владко / заради който пиша тук / той е на 4 и половина и Киара на 2г.
Значи Киара говори разбира изказва коментира всичко прави и когато взема да се занимавам с Владко тя точно тогава МАМО МАМО виж това виж онова или се разревава когато помоля батко и да и помогне или да играе с нея ... иска мен ..... големия пък не ревнува открито но врънка мрънка прави се че не чува когато го карам да свърши нещо бави се за да си го направя сама или да не го занимавам или пък открито казва че когато искал нещо все трябва да чака винаги малките са първи .....
Киара се е случвало да ухапе Владко , големия пък ако му се скарам или баща му съм забелязвала че след малко за някаква дреболия или ошамарва Владко или просто нещо го разревава както и  Киара .... с други думи изкарва си го на тях ако му се карам....
така че когато едно дете хапе бие другите може би според мен майката или му се кара твърде много или не го забелязва в общия смисъл съм се убедила че най добре действа положителния стимул или когато единия се държи зле просто да се направиш че не забелязваш разбира се ще го разкараш от площадката когато хапе другите но нищо на детето не казвай просто си тръгни и прегръщай другото повече и вметни че който се държи добре го гушкаме и целуваме ..... аз правя така и тогава другите така да се каже се "натягат" и те се стремят да се държат по добре за да получат внимание и похвали .... това действа безотказно

# 701
..... като прочетох поста си ..... просто мога да се нарека единствено ГАДНЯРКА и манипулаторка ..... особено за последните думи но какво да се прави неволята учи

# 702
..... като прочетох поста си ..... просто мога да се нарека единствено ГАДНЯРКА и манипулаторка ..... особено за последните думи но какво да се прави неволята учи
Не,Райка! Нямам друго дете, но имах приятелка, която има 2/по-голямото с проблем/ и мисля, че "чудото" ви никак не е малко.

# 703
  • София
За агресивността - дъщеря ми имаше проблеми от 3 до около 5,5 години. Понеже бях почти сигурна, че е от СИД и детето е с добро сърце, към нея не съм предприемала драстични действия, особено като беше на 3 -4 години. До около 4,5 години я извеждах от площадките и й обяснявах, че не е хубаво, но без да очаквам промяна. Бях открила, че ако сме само двете на площадка и дойде някое добро и кротко дете, те си играят известно време, докато дъщеря ми се не се ядоса за нещо. И гледах да я събирам само с още 1 дете.
Като започна повече да разбира, на около 4,5 години я понатиснах и очаквах да почне да се владее. Използвах приятелството - коxто се бие няма приятели; моето разочарование, че се бие; другото дете е тъжно; карах я да предупреждава с думи другото дете /значи вече е могла да говори или е била по-осъзната, защото чак след още 1 година започна да предупреждава или да се сърди с вербализация/.
Много ми помагаше и ако изиграех игра "балона се надува" с нея и още едно дете, и после двете се хванат за ръка. Изглежда през мен придобиваше увереност да играе с децата. До 5 години, ако някой и пипнеше нещо, веднага отнасяше бой.
А за биенето на братя и сестри не мога да кажа, но биеше братовчедките си. Там предварително обяснавах колко я обичат братовчетките й и колко са тъжни, когато ги бие. Много помага и когато ухапе или удари, да й хванеш ръката и да я накараш да погали.
Споделяла съм с терапевтите й, че се бие, но не са ми казвали нищо по различно. При много семейства с 2 и повече деца има ревност.

И да допълня, Не знам дали ще ти е полезно, ето това е цитат от книгата "Основни етапи на детството" на Долто за детската враждебност - http://tgeorgieva.multiply.com/video/item/2/vrajdebnost-dolto1.mp3 . Ноември 2009 още е имала този проблем, щом чак четене по въпроса съм си организирала.

И един друг интересен сайт - преди няколко дни попаднах на сайта на една майка, която е окюпейшън терапевт и се занимава с децата си. Сега търся упражнения за развиване сръчността с ножица, все се чудех защо е важна и тук майката обяснява - http://www.ot-mom-learning-activities.com/scissor-cutting.html , а също има и упражнения, развиващи това умение.
И още една статия за грубата моторика и защо е важна, като знам на теория и съм по  по-мотивирана - http://www.ot-mom-learning-activities.com/gross-motor-activities.html . Много ми харесва сайта на ОТ майката.
Мен много ме напъва да опиша как са ни помогнали упражненията за развитие на общата физическа подготовка и скоро ще го направя, имаме и това лято работа.

Последна редакция: вт, 20 юли 2010, 17:23 от TanyaMG

# 704
  • Бургас
Благодаря на всички за съветите и идеите, намерих навсякъде по зрънце ценна информация   bouquet
TanyaMG - както винаги, много полезни неща си написала  Hug И при Мария се дължи на СИД и до известна степен на социална незрялост, разбира се.
Май трябва да спра да крещя след нея, защото понякога се усещам, че само това правя, тя, съответно си прави само бели, но трябва да намеря друг път за проблема.
За грубата моторика и нас ни посъветваха лятото да наблегнем на това, защото им дава самоувереност на децата и съответно израстват емоционално. Ходим на плуване два пъти седмично, сега ще пробваме и колело, но като че ли я е страх още.

Общи условия

Активация на акаунт