Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 13

• 101 592
  • 749
  •   1
Отговори
# 75
  • София

Всяко нещо, дето се пие, си има и вредни страни, но се гледа ползата да е по-голяма от вредата.

Ами гледа се и в дългосрочен план, защото жлезите на детето растат и ако то приема мелантонин, неговата епифизна жлеза никога няма да започне да произвежда сама. А цял живот да си обречеш детето на хормонни добавки ми се вижда странно. Е, ако е доказано, че тази жлеза не работи и няма да работи.
Повечето лекарства се приемат краткосрочно, а това като го почнеш на 5-7 години няма спиране.

И ми е мноого странно толкова ли лесно се произвежда този хормон, та така масово и от различни фирми се синтезира newsm78

# 76
  • София
Таня, принципно си права.Деси наистина каза, че мелатонина е безвреден, и наистина е добре да се знае, че има и негативни мнения за него.
Направо ти се чудя как не ти е втръснало да четеш толкова много информация.Аз както поясних вече ме мързи, и карам на голо доверие от написаното от някои конкретни потребители.Ако прочета някъде нещо написано от Деси, Любознателна или теб, и още някои потребители - това значи, че хич няма да си губя времето да търся допълнително инфо - проверено е достатъчно  Hug.Което е грешка естествено, защото доброто за едни, е недобро за други.

Например Деси неколкократно обяснява колко е вредно млякото, ама на мен не ми дреме и не чета по въпроса.За мен си е полезно и толкоз.Давам ограничени количества, и хич не намирам разлика в децата след приема му.Но, друго дете с аутизъм, ако изпие чаша айран и ще побеснее - например Наталия - може да и няма нищо вече де ,от млякото - отдавна не е писала тук майка и по въпроса.
Обаче спомних си постовете на Авиком.Как нощем излизаше да го люлее Алек на люлките за да се кротне.Заспиваше в 6, 7, 8 сутринта.Към обяд едва го будеше да го води на терапия.Авиком е горе долу изкрейзила вече.Даваше му сиропа за кашлица за да заспи детето.Беше спрял и той да го приспива.За Авиком си мисля, че мелатонина си е божия благодат - независимо какви странични ефекти има.И със сигурност е по безвреден от Перитола.

Наистина си права - трябва да знаем и ползите и вредите.Но пък и всеки е достатъчно грамотен да си прочете сам какво ще дава на детето си, и с кого ще се консултира преди това.Това голо доверие на прочетеното от интернет потребител е наистина тъпо.Визирам себе си естествено  Whistling

# 77
  • Анкх-Морпорк

Всяко нещо, дето се пие, си има и вредни страни, но се гледа ползата да е по-голяма от вредата.

Ами гледа се и в дългосрочен план, защото жлезите на детето растат и ако то приема мелантонин, неговата епифизна жлеза никога няма да започне да произвежда сама. А цял живот да си обречеш детето на хормонни добавки ми се вижда странно. Е, ако е доказано, че тази жлеза не работи и няма да работи.
Повечето лекарства се приемат краткосрочно, а това като го почнеш на 5-7 години няма спиране.

Не е точно така - ако детето си произвежда мелатонин, то ще си спи. Ако не произвежда, по-добре да му се даде, отколкото да се мъчи от безсъние.
Епифизата няма да закърнее от мелатонина. Това, което й пречи, са силни дразнители, обаче - за един аутист думата "силни дразнители" е по-различна. Светлини, шумове... Това, което за нас е допустимо, за много аутисти минава границата.

Защо да няма спиране...
Нещата от този вид имат спиране, когато има баланс и спокойствие.
Т.е. дните, в които съм могла да си позволя дълги разходки, в които близките са ми спестявали куп ядове, ми се доспива и без да пия нещо.
Ние просто нямаме възможност да живеем така.
Ако всеки ден се разхождам по 10 км пеша, ако не се налага да се тревожа какво ще стане с детето ми, ако не мисля за криза, за безработица и куп други неща, то нищо няма да ми пречи да спя... както спях безгрижно в студентските години, като се сетя на една бригада играеха карти и викаха, а аз си спях, защото тогава си бях един сънчо.

Оф, на практика го защитавам, защото се чувствам добре от него.
Сега чакаме да се прояви и подмладяващият ефект  Mr. Green

# 78
  • София
Катина, Сигурно съм получила факсове, точно аз да видя тази информация Simple Smile Много бързо попаднах на нея, не повече от 2-ра страница на гоогле.

Не знам и аз защо сега се разтърсих, може би защото много майки започнаха да пишат, че дават на децата си, а ми се е струвал малко странен, все пак е хормон. Няма да крия, че ми мина през главата да дам и на детето при нужда, защото и тя понякога трудно заспива. Ние се спасяваме като сутрин спи докато се наспи, но като тръгне на училище, няма да е така и леко се ослушвам какво да имам предвид.

Да, момичета, аз намерих достатъчно инфо и го споделих с вас, а вие си преценете.  Hug

Все пак ме гложди и как се произвежда това чудо, та има такава разлика в цените, но няма да ви занимавам, а и сигурно ще оставя търсенето за друг път.

firebird, ти говориш от позицията на възрастен, съвсем различно е, аз си мисля за прием от деца. На деца хормони се дават в краен случай, така знам по презумция.

# 79
Не мога да разбера, защо едно дете да не спи само защото не произвежда достатъчно мелатонин, или въобще един човек? Правени ли са изследвания на някое дете, колко мелатонин произвежда? Аз на Алек му правих ЕР, ЯМР, Хромозомен анализ и никъкви отклонения. Еми ако си произвежда достатъчно мелатонин? То и аз заспивам късно и сутрин не ми се става?! Но не, че ми е малко мелатонина. Кой може да каже, защо той не заспива? Деси, ти питала ли си сина си, защо не заспива? Ами това дете над нас, то заспива понякога по-късно и от сина ми? Мисля, че Танчето е права не можеш да даваш нещо без да имаш изледвания? И то на дете. За нас друг въпрос? Еми, ще взема и аз да изпия 1 таблетка, само че утре съм на работа? Не ще го оставя за събота.

Последна редакция: пн, 12 апр 2010, 21:06 от Снежа63

# 80
  • София
Снеж63, хормонални изследвания се правят при ендокринолог.Има и детски ендокринолог, ако решиш да си заведеш детето.
Деси е преценила да го даде след като и е препоръчано - изписано от лекар.Нейна си работа какво ще даде.Аз лично и благодаря, че ни показа още нещо за справяне с един от многото им проблеми.Не важи за детето ми, защото сега вече спи, но важи за мен  Hug

Снощи на концерта моя син се оказа, че имал чувство за ритъм.Рапираше, жестикулираше изразително...абе изживя своите 10 мин. слава - на сцената.Терапевтите, които пристъстваха там, и които ни познават ми препоръчаха до един да го запиша на танци.Днес и още нещо разбрах.Танците по принцип учат децата на синхрон с другарчето, работа в екип, и адаптация в група - освен разните му вестибуларни, масажни и прочее позитиви.Индивидуалните спортове са подходящи до определен етап, но груповите са също наистина необходими.

Къде мога да го запиша на футбол - говорим за някой да го научи да разбере правилата на играта.Психолог не става - няма как да се мешат, и да си правят пасове и фалове  каквото се прави на футбола.Ама и не може и футболист без психолог. опит с аутисти.........

Футбола е нещото което правят и ще правят момчетата в междучасията докато учат.Ако не го разбере - ще е доста изолиран в училище  Thinking

# 81
Катина, в училището, където посещава Мишо предучилищната група няма ли футбол? В нашето има. В началото бях скептична. Мислех, че като е в училище е отбий номер, обаче Матей много искаше и реших да му угодя. Баткото е страхотен, а децата много го слушат. Почти на всяко дете обясняваше индивидуално при изпълняването на упражненията, стремеше се да е на нивото на очите им, винаги гледаше децата в очите. Според мен ако треньорът има желание да работи с детето, няма нужда от психолог, а само от един разговор да го въведеш в състоянието.

И ние с Крис бяхме на концерта. Обаче трудно го удържах, съжалявам, че не дочакахме края. Благодаря на организаторите!

# 82
Някое дете ходило ли е на джудо или карате/не бойно/. Знае ли някой как се отразява това?

# 83
  • София
Какво е това "не бойно" карате или джудо?
Моят син ходи на айкидо, както и още едно дете от темата също на айкидо.Това е защитни техники.Няма бой, а хватки за защита.Учат ги да са приятели, да си помагат.Харесва ми идеята.Не съм много наясно  Embarassed Мишо ходи, защото децата около блока ходят, и той като жабата вдига крак.
В училището наистина имат тренировки по футбол провеждащи се на стадион Герена.Училището е в близост до стадиона.Никой от класа на Мишо не ходи.Може би догодина като стане първолак и станат повече класове ще се сформира групичка връстници от едно училище  Thinking.Ние живеем далече от училището и стадина, но наистина мога да попитам там за подходящ треньор.Не се бях сетила за очевидното  Crazy Егати нефелните факсове дето получавам  ooooh!

# 84
  • София
Да ви кажа, че Мишо на Катина се държа забележително на концерта!

Катина, за футбола добре си се сетила и колкото по-рано го заведеш, толкова по-добре, защото треньорите обясняват повече на малките деца, а после очакват те сами да се сещат. Спорответе, танците и някои други неща работят за груповото съзнание, което е много ценно.

И аз се чудя какво още освен балета да избера за момиче, дано скоро да получа прозрение или факс Simple Smile. Трябва да е нещо, в което работят по двойки, най-много тройки за начало. Между другото това го осъзнах от книжката "Франклин играе хокей"

# 85
Може би не съм се изказала точно, но съм чела че има от този тип източни изкуства, които развиват "вътрешният ти мир" отпускат те, развиват концетрацията. В един японски филм/може би не японски/ имаше такова определение на учител по карате,и че това е основно да научиш а след това е отбраната. Катина, защо пък да не вдига крак? Я виж нягога го вдигнал много по-високо от другите деца. То не само воловете се коват?
Таня, много добре, знаеш ли навремето и аз исках да запиша Алек за балет, но така не стигнахме до там. Казаха ми, че във Враца има обучение за циркови артисти...но какво е точно незнам...Ще трябва да проверя. Ако може да свири, твоето момиченце...Музиката успокоява...например цигулка.

Последна редакция: пн, 12 апр 2010, 23:29 от Снежа63

# 86
  • София
Аз исках Мишо да плува - не стана.Исках да язди - не става.В момента провеждам психоатаки да излекувам стреса му от сблъсъка му с тези две дисциплини.И дай боже пак да опита.
Какво ти искаш няма никакво значение.Важното е какво ще и хареса на нея.Предлагам ти като тръгнете на балета да тръгнеш по рано и се завирай навсякъде където нещо се тренира.Отиваш и добър ден, добър ден, може ли да погледаме какво правите, за да видим дали ще и хареса на детето това нещо да я запиша.Скъсват си задниците тренерите да се саморекламират и да си запишеш там детето.Още повече криза е, няма много родители с възможности да плащат за непопулярни дисциплини.Може да и хареса бокс, или футбол, или циркови номера да прави - имало такава дисциплина в двореца на децата  newsm78.
Ако те срежат, че не може, значи този треньор не е за вас, и е серсемин  Mr. Green.Ако пожелае - запиши я.Даже опитай да я заведеш първия час пробоно.За да видиш дали ще и хареса Аз ще направя същото което ти предложих на теб - още другата седмица. Wink
Пианото, като че ли е по подходящо от цигулката.За нея (цигулката) има нужда от  доста добра финна моторика, добро периферно зрение, доста добра поносимост на скърцания докато се научи.............. Thinking
Може би точно за айкидо е ставало въпрос във филма.Това е японска техника.Популярен спорт покрай Стивън Сегал.Свършиха ми познанията за айкидото  Whistling

Последна редакция: пн, 12 апр 2010, 23:44 от Катина

# 87
Таня, гледай какво намерих в Двореца на децата. Само дето пише, че е от 6 г. Добре е замислено, дано да е качествено
http://www.npc-bg.org/%D0%90%D0%9A%D0%90%D0%94%D0%95%D0%9C%D0%98 … MxWDg1iHkFWz.html

# 88
Снежа, аз и без иследвания знам, че нещо не е наред - сина ми от бебе не спеше. аз съм писала и преди - спи на интервали по 30-40 мин, после 2-3 часа буде и т.н. сабираха му се около 2 до 3 часа на нощ. Това в продължение на много години. Сина ми е най с най-тежкия СИД от всичките деца на мамите тук - може и затова да е. като го питам защо не спи - казва, че мозъка му не се изключва  ?1?!?!?!?! Преди 1-2 години нямаше и как да го питам защото трудно разговаряхме. Откакто почна да спи - детето ми е като всяко друго - ДОРИ ИГРАЕ С деца.
това което НАЙ му е подойествало досега е спането + вестибуларната терапия + тактилна. Той все още лесно се претоварва сетивно но е научен кога да се предпази сам. Дори напоследък толерира прегръдки - което за него е ужасен успех - имай предвид, че преди 2 години да му облека дрехи беше невъзможно. Мляко неможе да пие - дава супер реакция веднага - подлудява. което не значи, че всяко едно дете трябва да е така.
За нашето спане алтернативата е само лекарства. От това което изчетох лекарствата които ще го трупясат - т.е. приспивателните също няма да накарат мозъка му да почива.
ние правим стумулации за повиаване на серотонина + мелатонин и при нас това работи И не - не се притеснявам - доказателства БОЛ, че това НЕ ВРЕДИ. Имай предвид, че аз и витамини не смея да давам на децата си и те са изключително здрави. Нито антибиотици са пили, нито са боледували. Така, че поред мен пречистените храни - т.е. правилното хранене + подпомагане на почивката оказва само положителен ефект при детето ми. което не значи, че при всяко е така - аз просто съм намерила начина.
А мелатонина не се пие до края на живота - към него не се привиква. Аз не го давам постоянно/и поради финансови причини също, а и за да видя как действа/ - давам го когато е на училище.
Ефекта го пише в оценките на сина ми - от април предната година - несинхрнизиран говор, не разбира сложни инструкции, има нужда от допълнителни пояснения. От Март тази година - едно то 5те деца с най-восок успех. Едни от отличните оценки са по социално и личностно развитие примерно.... какво повече да искам от дете с такава диагноза ?
Да, все още детето има проблеми, които вероятно ще има цял живот, но той умее да ги управлява.
Едиственото което ужасно ме дразни е огромния му егоцентризъм (граничещ с зловещ егоизъм), но това предполагам с времето ще се ошлайфа.

Спорт при нас е Табу...като го питам какво иска да спортува казва Библиотека Simple Smile Въпреки всичко ходи на плуване, обща спортна подготовка и сега се записа на Ръгби  (което за мен е страшно постижение защото той осъзнава, че там ще го блъскат и докосват, но сам пожела и каза, че иска да опита и да се научи да играе- разбирай да толерира допира на децата)

Бърди е права - проблема на децаа със СИД е в това как мозъка остава активен заради дразнителите. Ние дори не осъзнаваме колко е дразнещ света около нас....
Бърди - аз си направих тежко одеало - правят се джобчета в одеалото и се слагат вътре малки пясачни торбички. Може и с ориз да се направи. аз малко модифицирах Ползвах 2 чаршафа, които заших един за друг с шевове на всеки 2см. - тея дълги линии напълних с пясък. тежи около 6.7 кг. като е студено го слагам върху завивките, като е топло спи само с него. не съм го прала още - като се омацоти ще го хвърля и направя нов. не ми дойде на ума да му направя калъф навреме и малкия вече не дава...

# 89
Хм, с интерес изчетох и протиположното мнение на Таня относно мелатонина.
Изчетох линковете с интерес, за жалост само тези на бг.
Даже не знаех, че фирмите производители са чак толкова много. Embarassed
Веднага взех да разгледам веднага опаковката на мелатонина, който аз давам на Мими от известно време.
Няма никаква листовка, мисля, че ви бях споменала това още като го купих.
Това, което пише на опаковката е, че всяка таблетка съдържа 1 мг мелатонин и още:
Мелатонинът е вещество, което естествено се синтезира в мозъка и регулира нормалния биологичен цикъл сън-бодърстване.
Мелатонин подпомага настъпването на съня, не предизвиква чувство на умора и сънливост при събуждане; забавя процесите на стареене; за по-лесно адаптиране след пътуване, свързано със смяна на часовите зони; не води до пристрастяване

Пише още, че е хранителна добавка.
Не са споменати никакви странични реакции, странно.  Thinking
И аз съм го опитвала върху себе си, но явно таблетка от 1мг. на мен не ми върши никаква работа, защото изобщо не можах да заспя.  Mr. Green
Права е Таня, всеки сам взима решението. И аз го направих след години безсъние, като от недоспиване и висене до кошарата на детето до 3-4ч. след полунощ изкарах много тежка депресия.
Лично аз съм доволна, Мими заспива бързо и много по-рано. Събужда се бодра, в добро настроение и адекватна.
Но инфото от Таня ме заинтригува и мисля да почета още малко.

Последна редакция: вт, 13 апр 2010, 00:27 от Calathea

Общи условия

Активация на акаунт